© Matthias Leuhof

FTM selecteert: wie is Aleksej Navalny?

Iedere week struint de redactie andere media af voor de beste artikelen. Deze week (wederom) een update in de Wirecard-saga, een OESO-rapport over dakloosheid, en de anticorruptiepraktijken van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Prettig weekend!

De anti-corruptiepraktijken van Aleksej Navalny

OCCRP

Dennis Mijnheer De vermoedelijke vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny leidt tot een whodunnit, waarbij de beschuldigende vinger al snel richting Poetin wijst. Navalny heeft de afgelopen jaren echter nog veel meer machtige vijanden gemaakt, met name dankzij zijn anti-corruptieorganisatie FBK.

Deze organisatie, gesteund door talloze Kremlin-critici – zoals de Russische topeconoom Sergej Guriev  en oud-Yukos eigenaar Michail Chodorkovski – heeft de afgelopen jaren veel onthullingen gedaan over corruptie- en graaipraktijken van onder andere Russische oligarchen, openbaar aanklagers en overheidsfunctionarissen.

Een van zijn meest beroemde onderzoeken stamt uit 2017 en betrof de zoektocht naar het verborgen vermogen van de Russische premier Dmitri Medvedev. De onderzoeksmethode (zie hier het vertaalde onderzoek) is om van te smullen: Navalny kwam via bonnen van Medvedevs kledingaankopen – waaronder een paartje Nike Air Max 95 sneakers en een Fred Perry-shirt – op het spoor van de offshore-vennootschappen en stromannen waarmee Medvedev overal ter wereld, ook in Europa, voor naar schatting een miljard aan persoonlijke (vastgoed)bezittingen beheert. 

OESO maakt zich zorgen over dakloosheid

Policy Briefing OECD

Peter Hendriks – De OESO heeft een rapport opgesteld over dakloosheid in het OESO-gebied plus Brazilië. De omvang van het probleem verschilt enorm per land, maar in veel landen neemt het toe – met name onder vrouwen en gezinnen met kinderen. Het rapport benadrukt dat de groep daklozen uiteenvalt in twee delen: chronisch daklozen, en mensen die tijdelijk op straat moeten leven door gebeurtenissen als een scheiding, werkloosheid of huisuitzetting. Ze hebben ieder een andere benadering nodig.

In het totale gebied gaat het om minder dan 1 procent van de bevolking, maar dat maakt het niet tot een klein probleem. Volgens een Frans onderzoek leven chronisch dakloze mensen gemiddeld meer dan 30 jaar korter dan mensen met een vaste woon- en verblijfplaats. En ook voor de overheid is dakloosheid kostbaar: het zijn groepen die veel medische en maatschappelijke zorg nodig hebben. Verder moeten er een uitgebreid netwerk van overnachtingsplekken in stand worden gehouden. 

Volgens het OESO-rapport moeten er sowieso meer betaalbare woonplekken komen. De organisatie pleit wel voor een groepsgerichte aanpak. Er zijn te veel verschillende soorten daklozen om te verwachten dat één aanpak effectief is voor alle daklozen. Denk aan dakloze jongeren, veteranen, migranten, verslaafden, mishandelde vrouwen en mensen met psychische problemen.

Nog een leestip: sla de kaders in het rapport niet over. Daarin staan concrete voorbeelden, zoals hoe Noorwegen en Finland dakloosheid hebben teruggedrongen. In kader 6 staat zelfs een stappenplan voor het terugdringen van dakloosheid.

Schandaalbedrijf Wirecard valt in delen uiteen

Sifted / Handelsblatt / Handelsblatt

Siem Eikelenboom Van de voormalige reputatie van betalingsverwerker Wirecard AG is niets meer over. Toch is er voldoende belangstelling van andere bedrijven om onderdelen van de voormalige Duitse beurslieveling in te lijven.

Vrijdag meldde fintech-website Sifted dat Wirecard Card Solutions (WCS) wordt overgenomen door Railsbank. Deze voormalige rivaal van Wirecard neemt bezittingen, het klantenbestand en een deel van het personeel over. De overname moet in november zijn afgerond.

In 2018 had WCS een winst voor belasting van 2,5 miljoen pond. Nadat afgelopen juni bekend werd dat moederbedrijf Wirecard de boeken had vervalst en een faillissement onafwendbaar was, besloot de Britse financiële toezichthouder FCA de activiteiten van WCS te bevriezen. Alle fintech-klanten van de Britse dochter moesten hun activiteiten stoppen en honderdduizenden klanten konden dagenlang geen gebruik maken van hun WCS-rekening.

Vrijdag maakte Michael Jaffe, de Duitse curator van Wirecard, bekend dat de verkoop van Wirecard Brasil is afgerond. De Braziliaanse dochter gaat naar betalingsverwerker PagSeguro Digital. Alle contracten zijn getekend. Het is alleen nog wachten op toestemming van de Braziliaanse toezichthouders.

In Duitsland eist de VEB, de vereniging van effectenbezitters, een diepgaand onderzoek naar de gang van zaken bij BAFIN, de Duitse toezichthouder op de financiële sector. Vorige week schreef ik in deze rubriek dat BAFIN-medewerkers enkele weken voor de ondergang van Wirecard bijna tweemaal zo vaak in Wirecard-aandelen hadden gehandeld dan in dezelfde periode een jaar eerder. Een telefoontje naar de Autoriteit Financiële Markten, de Nederlandse toezichthouder, leert ons dat het AFM-medewerkers, -bestuurders en -toezichthouders is verboden om te handelen in aandelen die genoteerd staan op Euronext Amsterdam.

Donderdag bracht de Duitse zakenkrant Handelsblatt het nieuws dat de Duitse FIU – het meldpunt van ongebruikelijke transacties – 36 meldingen had ontvangen van verdachte financiële transacties door bestuurders en toezichthouders van Wirecard. Die meldingen dateren van het laatste anderhalve jaar. Van die 36 meldingen is maar een klein deel aan de opsporingsautoriteiten doorgegeven. Dat gebeurde pas op het moment dat de verdenkingen tegen Wirecard toenamen.

Een dag later meldde dezelfde krant dat na bestuursvoorzitter Markus Braun en de nog altijd voortvluchtige Jan Marsalek ook hun twee mede-bestuurders Alexander von Knoop en Susanne Steidl als verdachten zijn aangemerkt. Ze worden beschuldigd van het vervalsen van de boeken, manipulatie van de markt en bedrog.

Eind juni viel Wirecard AG om toen bekend werd dat een bedrag van 1,9 miljard in de boeken doodweg niet bestond. Duitse media gebruiken hiervoor de term ‘Luftgeld’. Bestuursvoorzitter Markus Braun zit in voorlopige hechtenis. Jan Marsalek staat internationaal gesignaleerd. Het is het grootste bedrijfsschandaal uit de Duitse geschiedenis.

Tuchtrechter geeft arts waarschuwing voor euthanasie bij dementie

NRC Handelsblad

Judith Spanjers Het aantal ouderen met dementie zal de komende jaren enorm stijgen. Nu zijn er tal van mensen die zeggen dat als de dementie zo hard toeslaat, ze dan liever niet meer zouden willen leven. Je kunt dat van tevoren schriftelijk laten vstleggen, maar daarbij is het wel belangrijk dat je dit volgens de regels doet.

Hoe belangrijk dat is, was deze week te lezen in NRC Handelsblad. Die krant rapporteert over de waarschuwing die de tuchtrechter maandag gaf aan een arts van de Levenseindekliniek die euthanasie had toegepast op een wilsonbekwame, demente patiënt. De arts had volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Medisch Tuchtcollege niet goed onderbouwd waarom ze het negatieve oordeel van de SCEN-arts, die een verplichte second opinion geeft bij euthanasie, naast zich had neergelegd.

De patiënt had een schriftelijke wilsverklaring vastgelegd in 2011, maar daarin was niet specifiek beschreven dat de patiënt óók euthanasie wil wanneer hij of zij ‘als gevolg van voortgeschreden dementie zijn wil niet meer kan uiten’. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft drie jaar nodig gehad voor het onderzoek. Al die tijd zat de arts thuis. Het OM doet nog onderzoek naar de zaak.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 654 leden