Follow the Money selecteert

Ook dit weekend weer een aantal interessante artikelen. We zetten onder meer de schitterende uitzending van de Opstandelingen van BNNVARA in het zonnetje. Verder blijft het zowel met het klimaat als het bestrijden van pesticidengebruik bergafwaarts gaan. We lazen ook een fascinerend stuk over het lot van vlucht MH 370. Fijn weekend!

China runt televisiestation in Afrika

Der Spiegel

Peter Hendriks – Als je een heel continent op je hand wilt krijgen, dan is een eigen televisiestation een mooi instrument. Daarom heeft China in Nairobi, de hoofdstad van Kenia, The China Global Television Network opgezet, een volle dochter van de Chinese staatsomroep. Er werken 150 journalisten uit China, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk, Nigeria en Kenia. Dat neemt niet weg dat ze allemaal de boodschap van president Xi in hun oren hebben geknoopt: ‘Vertel China’s verhaal op de juiste manier.’ Dat houdt in dat ze de Chinese expansie in Afrika positief moeten belichten. Een tweede opdracht is om de Westerse mediadominantie te doorbreken.

Een Keniaanse journalist is positief over zijn Chinese werkgever: ‘Ik kan schrijven wat ik wil, maar het moet wel politiek correct zijn.’ Dat betekent in dit verband conform de Chinees communistische kijk op de wereld. ‘We staan linksom of rechtsom natuurlijk in dienst van de geopolitieke belangen van China.’

Bananenrepubliek Nederland: ‘Dat is toch niet uit te leggen, of wel?’

Opstandelingen (BNNVARA)

Liset Hamming – Geen spuiten of slikken maar opstandelingen in de gemeenten van Nederland. Voor dit nieuwe programma van BNNVARA begint Sophie Hilbrand haar tour in Bergen, waar ze zelf is geboren en ‘Fred zich verzet’. Al jaren. Via Facebook en een eigen website. Twee wethouders zijn erdoor gevallen. Wraak is zoet – Fred en zijn gezin met twee kinderen zijn volgens hem door deze wethouders op straat gezet. Van de ene op de andere dag kregen ze te horen dat ze binnen drie maanden hun huis uit moesten omdat een kippenschuur nu eenmaal geen huis mag worden. Tenzij je vrienden met de burgemeester bent. ‘Dat is toch niet uit te leggen, of wel? De gemeente Bergen is erg mooi maar het bestuur is zo rot als wat,’ stelt Fred, die inmiddels voorzitter is van de actiegroep Samen Bergen Verzetten. Bij het bestuur krijgen ze namelijk geen gehoor.

Maar Samen Bergen Verzetten ontdekte nóg een manier om de gemeente Bergen te laten weten dat de grens is bereikt. Via planschadeprocedures, die inmiddels zijn opgelopen tot zo’n 20 miljoen euro en bij de Raad van State liggen. Dat had volgens de actievoerders voorkomen kunnen worden, maar: ‘Ga maar naar de rechter, zei de burgemeester. Wij hebben niet anders gedaan dan de opdracht van de burgemeester uitgevoerd.’ Terwijl die slechts het beleid uitvoert: ‘Bent u het niet eens met deze uitspraak van de commissie voor bezwaarschriften, dan kunt u ermee naar de rechter.’ En dat zal zo doorgaan want er is een hoop niet pluis in Bergen: een anonieme tipgever wijst de actiegroep op acht panden van de gemeente die voor in totaal meer dan een miljoen euro onder de WOZ-waarde zijn ‘verkocht’. Een serie die het kijken waard is, zeker voor degenen die denken: wat zich in Bergen afspeelt, klinkt alsof het over mijn eigen gemeente gaat.

Wat is er nu echt gebeurd met vlucht MH 370?

The Atlantic

Nikki Sterkenburg – Wat gebeurde er met vlucht MH370, die vijf jaar geleden van de radar verdween en in de Indische Oceaan stortte? Volgens The Atlantic was er sprake van kwade opzet. Omdat geen enkele verklaring de veranderende vliegroute kan koppelen aan technische mankementen, moet de controle over de cockpit zijn overgenomen. Een longread die taai begint, maar gelukkig wel steeds fascinerender wordt.

Kabinetsbeleid vermindering pesticiden faalt

Trouw

Vincent Harmsen – Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kwam deze week met een snoeiharde boodschap voor het kabinet: van de ambities om voor 2023 het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de Nederlandse landbouw sterk terug te dringen, is tot heden vrijwel niets terechtgekomen. Bestrijdingsmiddelen zorgen in Nederland voor verontreiniging van bodem en water, en spelen een grote rol bij de achteruitgang van biodiversiteit op het platteland. Volgens het PBL leunt het beleid van opvolgende kabinetten-Rutte veel te veel op vrijwilligheid. Dwingende maatregelen zouden nodig zijn om gebruik van pesticiden te verminderen, zo stelt het adviesorgaan.

Gamers op YouTube verdienen een fractie per stream: maal 4 miljard kijkers is dat veel

NRC

Rufus Kain – Jordi van den Bussche is een van Nederlands meest succesvolle YouTube-gamers. Zijn filmpjes zijn inmiddels 4 miljard keer bekeken. De dagelijkse online video's waarin hij videogames speelt, hebben hem miljonair gemaakt. Dat geld komt in de eerste plaats van advertentie-inkomstenen op YouTube: hij krijgt 55 procent van de opbrengsten van de reclamefilmpjes die YouTube rond zijn video’s plaatst. ‘Het gaat om tienden van centen, maar keer vier miljard is dat een heel aardig bedrag,’ vertelt Van den Bussche.  Maar hij verdient ook aan gamebedrijven die hem betalen wanneer hij hun spellen laat zien op zijn kanaal. Van den Bussche staat er niet alleen voor. Hij heeft technici in dienst en wordt, zoals veel succesvolle vloggers, vertegenwoordigd door een ‘multichannel network’, een soort platenlabel voor influencers. Dit interview in NRC Handelsblad geeft een goed inkijkje in deze business die de afgelopen jaren snel groot is geworden.

Nieuw Frans platform biedt onderzoeksjournalistiek à la Netflix

Les Jours

Joost Ramaer – Follow the Money sleutelt voortdurend aan de presentatie van zijn lange, vaak complexe onderzoeksverhalen. Laatste toevoeging: een heus hoorspel, deze week, dat de lezer – ehh… luisteraar – op lichtvoetige wijze gidst door de jungle van subsidiestromen die vliegtickets zo goedkoop maken. En daar zal het niet bij blijven. Want net als bij vliegvakanties is the sky the limit wat betreft het verrijken, en toegankelijker en leesbaarder maken, van ingewikkelde journalistieke dossiers.

Dat bewijst het Franse online onderzoeksplatform Les Jours, zo blijkt uit een recent stuk op Nieman Lab, een Amerikaans podium dat ontwikkelingen in nieuwe en oude media op de voet volgt. Les Jours is in 2016 opgericht door negen voormalige redacteuren van de Franse krant Libération. Hun formule: onderzoeksjournalistiek à la Netflix. ‘Nieuws ontvouwt zich als een sage,’ tekent Nieman Lab op uit de mond van Isabelle Roberts, de prima inter pares van de negen oprichters. ‘Welnu, als het nieuws een sage is, laten we het dan ook brengen in het meest populaire format van onze tijd: dat van de tv-serie.’

Obsessions noemen Roberts en de haren deze series. Inmiddels staan er 117 online. Ieder verhaal knippen zij op in meestal wekelijkse afleveringen, stuk voor stuk eindigend met een cliffhanger die de lezer moet doen smachten naar het vervolg. Om een goede indruk te krijgen, las FTM de vier eerste afleveringen van een tot dusver tiendelige serie over Patrick en Isabelle Balkany, een echtpaar dat zich omhoog vocht in de corrupte politieke machine van voormalig president Jacques Chirac en zich en passant langs duistere wegen immens verrijkte. Balkany is al dertig jaar burgemeester van de Parijse deelgemeente Levallois-Perret, de oerbron van zijn politiek-financiële fortuin.

Met een korte onderbreking: in 1996 en 1997 werden Isabelle en hij veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen en forse boetes omdat zij gemeenteambtenaren jarenlang hadden ingezet als huispersoneel in hun fraai gerestaureerde molen in Normandië. Zo was hun privéchauffeur een politie-agent. De rechter verklaarde Patrick bovendien voor enkele jaren inéligible. Maar in 2001 werd hij doodleuk opnieuw gekozen tot burgemeester van Levallois-Perret. De vraag is hoe lang hij dat nog blijft: momenteel staat Patrick opnieuw terecht, voor onder meer witwassen, belastingontduiking en ‘passieve corruptie’.

Hoe ziet dat eruit, onderzoeksjournalistiek à la Netflix? In aflevering 4 brengt Les Jours de opulente levensstijl van de Balkany’s bloemrijk in kaart. Tijdens een huiszoeking in de Normandische molen, achteloos gadegeslagen door Patrick in kamerjas, stuiten de bloedhonden van de Franse FIOD op zijn omvangrijke garderobe. ‘Ah, le dressing de Patrick!’ schrijft Les Jours quasi-zwijmelend. ‘Die zou Lord Brummell van jaloezie doen verbleken.’ Beau Brummell was een 18e-eeuwse Britse dandy, die legendarisch werd vanwege zijn extravagante smaak in kleding en schoeisel. Balkany-Brummell bezit onder meer dertig paar schoenen, en vier paar zwarte cowboylaarzen. ‘C’est son côté rock’n’roll, à Patrick!

Maar Les Jours biedt meer dan een smeuige schrijfstijl. Behalve op de gebruikelijke weblinks, kaders en ‘plusjes’ met aanvullende informatie kan de lezer ook klikken op lijsten van alle afbeeldingen uit de serie, alle locaties en alle hoofdrolspelers, met korte, tongue in cheek bio’tjes. Of de Magouillotron aanzetten, een virtueel draaiorgel met heldere overzichten van 25 financiële machinaties uit de 117 ‘obsessies’, waaronder die van de Balkany’s. (Magouille betekent zoiets als ‘geritsel’.) Maar de meest opmerkelijke verrijking is toch wel een heuse afspeellijst. Les Jours voorziet namelijk elke serie van bijpassende songs.

Met deze smakelijke aanpak won Les Jours, net als FTM vrij van advertenties en overwegend gefinancierd uit lezersinkomsten, tot dusver elfduizend betalende leden. Heel vaak lezen die een hele serie achter elkaar uit. Roberts noemt dat, heel toepasselijk, binge reading.

Hoe beleeft Hongkong de protesten tegen de uitleveringswet?

South China Morning Post

Peter Hendriks – Het is een vreemde patstelling. Omdat China en Hongkong technisch één land zijn, is er bij de overdracht van de Kroonkolonie door het Verenigd Koninkrijk aan China nooit nagedacht over een uitleveringsverdrag tussen China en Hongkong. China wil dat daar verandering in komt en er lag een wet klaar. Veel bewoners van Hongkong zijn daar helemaal niet blij mee: wie weet wat voor uitleveringsverzoeken China zal doe? Er zijn allerlei zaken die in het democratische Hongkong geen enkel probleem zijn, maar die in China zwaar gestraft kunnen worden. The South China Morning Post doet verslag van de protesten van binnenuit.

Permafrost smelt 70 jaar eerder dan verwacht

The Guardian

Ties Joosten – Terwijl de Indiase stad Chennai (11 miljoen inwoners) zonder water zit, stierf in Canada de zoveelste kanarie in de kolenmijn: de permafrost dichtbij de noordpool smelt veel sneller dan verwacht. Terwijl wetenschappers er rekening mee hielden dat deze permafrost over enkele decennia zou verdwijnen, blijkt die dooi op een aantal plaatsen nu alte zijn ingezet. 

Permafrost wordt door wetenschappers gezien als een zogeheten ‘tipping point’: in de permanent bevroren aardlagen liggen al duizenden jaren veel broeikasgassen opgeslagen. Als die door de dooi in rap tempo vrijkomen, kan dat de opwarming van de aarde verder versnellen. 

Redactie
Redactie
Gevolgd door 697 leden