Follow the Money selecteert

In Follow the Money selecteert verzamelen we de opmerkelijke artikelen die we de afgelopen week lazen. Deze week onder meer: een Haagse wijk wil beter kunnen inschatten wat nieuwe plannen voor de bewoners betekenden, vrouwen hebben nog steeds last van vooroordelen op de werkvloer, en president Trump wil een kijkje in de keuken van sociale media. Prettig weekend!

Bereken de veranderingen in je buurt

De Volkskrant

Karin Spaink – De Haagse wijk Bezuidenhout heeft samen met een softwarebedrijf een programma ontworpen waar alle gegevens over de wijk in zijn gezet. Ze kunnen op die manier snel narekenen wat nieuwe plannen voor de wijk betekenen, met name op het gebied van leefbaarheid. Wat gebeurt er met de wijk als er de komende jaren drieduizend woningen worden bijgebouwd? Dreigt er dan een tekort aan parkeerplaatsen, tandartsen, scholen en openbaar groen? En hoe zit het met de luchtkwaliteit en geluidshinder?

De leefbaarheidseffectrapportage (LER) is ontwikkeld door vrijwilligers van het wijkberaad. De openbaar toegankelijke monitor wordt geprezen door gemeenteraad en lokale ambtenaren – maar ook gevreesd door projectontwikkelaars en wethouders. Want met één druk op de knop blijkt welke gevolgen nieuwbouw heeft voor de omgeving. Jacob Snijders, de voorzitter van het wijkberaad: ‘De cijfers zijn afkomstig van openbare bronnen zoals het CBS, het RIVM en de gemeente. We kunnen van 45 indicatoren zien of ze op ‘groen’ of op ‘rood’ staan en wat er verandert als er wordt gebouwd.’

In de software van de monitor kun je een nieuw appartementencomplex in de wijk neerzetten en opgeven hoeveel mensen er gaan wonen. De schat aan informatie die dat oplevert – helder gevisualiseerd in 3D-plattegronden en metertjes – maakt indruk, zo weet Snijders inmiddels. ‘Dankzij de LER neemt het stadhuis ons een stuk serieuzer. We kunnen eerder in gesprek met projectontwikkelaars. Die zitten er niet op te wachten dat we bezwaar maken bij de Raad van State.’

Vrouwen met zelfvertrouwen stuiten op vooroordelen

The Nation

Peter Hendriks – Er bestaat een wijdverbreid idee dat vrouwen minder succesvol zijn omdat ze minder overtuigd zijn van hun eigen kunnen dan mannen. Ze zijn bescheidener en verkopen zich daardoor minder goed, is het idee. Maar dat blijkt niet te kloppen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen even overtuigd zijn van hun kunnen en hun leidinggevenden capaciteiten als mannen. Het probleem lijkt ergens anders te zitten. Overlopen van zelfvertrouwen blijkt geen pré voor een vrouw met ambitie. Je moet dat zelfvertrouwen weten te paren aan ‘klassiek’ vrouwelijke eigenschappen als bescheidenheid en betrokkenheid. The Nation dook in het onderwerp.

Uber wil geen vrouwen, Facebook helpt een handje

Propublica

Karin Spaink –ProPublica, een Amerikaans platform voor onderzoeksjournalistiek, is al enige tijd bezig Facebook-advertenties te onderzoeken: lezers van ProPublica sturen alle advertenties door die ze in hun news feed te zien krijgen. Op basis van de kenmerken van deze lezers kan ProPublica inzicht krijgen op welke groepen gebruikers deze Facebook-ads gericht zijn.

Deze week kwam het platform tot de verrassende ontdekking dat zeker vijftien werkgevers, waaronder ook Uber, in het afgelopen jaar koos om vooral mannen te werven. In meer dan een dozijn Amerikaanse steden mikte Uber alleen op mannelijke Facebook-gebruikers; van de 91 Uber-advertenties die ProPublica onderzocht, was er eentje die uitsluitend op vrouwen mikte, en drie die niet speciaal op de sekse van de gebruikers was getarget.

Ook de Pennsylvania State Police mikte alleen op mannen, maar een vrachtwagenbedrijf in Michigan was nog veel specifieker: zij wierven uitsluitend onder mannen die van college football hielden. Een gezondheidscentrum in Idaho mikte juist uitsluitend op vrouwelijke sollicitanten.

Al in 1973 bepaalde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat het illegaal is om op deze manier te werven. Burgerrechtenorganisatie ACLU heeft deze week een klacht over Facebooks praktijken ingediend bij de Equal Employment Opportunity Commission.

Stropdassen en gebraden varkens bij min veertig

The New York Times

Luuk van der Sterren – Hoe houden we bij wat klimaatverandering betekent voor de dikte van het ijs op de Noordpool? Simpel: we sturen wat onderzoekers, soldaten en husky’s naar een onherbergzaam stukje Groenland en laten ze met een oude Douglas DC-3 over het gebied vliegen. Voor The New York Times ging fotograaf Esther Horvath bij de wetenschappers op bezoek. En dat leverde naast een goed verhaal ook een hele stapel adembenemende kiekjes op.

De lessen van Lehman

Het Financieele Dagblad

Floor Schoonebeek  Op 15 september 2008 gebeurde iets dat door veel mensen onmogelijk werd geacht: de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers viel om. Dat was het begin van een de grote finnanciële crisis. De afgelopen dagen weken was daar terecht veel aandacht voor; ook Follow the Money heeft een week lang vanuit meerdere invalshoeken de gebeurtenis belicht.

Vooral het FD heeft een goede duit in het zakje gedaan. De krant heeft een bijna 100 pagina’s tellende bijlage uitgebracht, onder de titel ‘De lessen van Lehman’. Zo geeft DNB-president Klaas Knot een mooie inkijk in de beslissingen die hij moest maken, wordt teruggekeken op de opkomst van de Occupy-beweging en lees je hoe Florida een schoolvoorbeeld is van het onvermogen om te leren van onze fouten.

Krapte op de arbeidsmarkt maar stagnerende lonen, hoe kan dat?

The Atlantic

Peter Hendriks — We kennen het probleem hier ook: een goed draaiende economie, krapte op de arbeidsmarkt, en toch een zeer beperkte loonontwikkeling. Dat lijkt onlogisch, want werkgevers zouden tegen elkaar moeten opbieden om het schaarse personeel te lokken. Annie Lowry van The Atlantic dook erin en kwam met een aantal verklaringen. Is het de achterblijvende productiviteit? Is het de verzwakte positie van vakbonden? Is het de grote concentratie van macht aan de kant van de werkgevers? Zit er nog steeds te veel ruimte in de arbeidsmarkt? Ik zou vooral onze premier Mark Rutte willen aanraden dit stuk te lezen.

Trump vertrouwt het niet en wil in de keuken van sociale media kijken

Bloomberg

Floor Schoonebeek  Het Witte Huis overweegt om met een presidentieel decreet toegang af te dwingen tot de interne handelingen van sociale media. Trump wil op elk gewenst moment kunnen onderzoeken of zij zich aan de regels houden. Het moge duidelijk zijn dat Facebook en co. niet happig zijn om de deuren open te gooien.

Trump beschuldigt sociale media ervan dat conservatieve meningen en nieuwsberichten te weinig aan bod komen. De bedrijven in kwestie hebben aangegeven dat zij fouten tegenkwamen in hun algoritmes die aan dit probleem ten grondslag liggen, maar ze zouden dat echter al recht hebben gezet. Facebook wil de wet voor zijn en heeft een Republikeinse oud-senator ingehuurd om een intern onderzoek uit te voeren.

Update via The IndependentHet Witte Huis heeft aangegeven dat het uitgelekte decreet niet officieel is. Ondanks de onvrede over de handelswijze van de sociale media, liggen er geen plannen om bedrijven te verplichten de deuren open te stellen.

‘Getergde Britse premier eist respect van EU in Brexit-gesprekken’

Het Financieele Dagblad

Frank Meijer — De Britse premier Theresa May is boos op de EU. Haar voorstel voor een softe Brexit is door de Europese regeringsleiders van tafel geveegd. De manier waarop dat gebeurde, frustreert May. Het gebeurde zonder een tegenvoorstel en het voorstel werd zonder toelichting verworpen. ‘Ik heb de EU altijd met respect behandeld. Het Verenigd Koninkrijk verwacht hetzelfde terug,’ aldus May. 

De houding van de EU valt natuurlijk enigszins te begrijpen; de Britten willen weg, dan hoeft de EU niet de rode loper naar de uitgang uit te rollen. Het risico dat de EU echter loopt met deze behandeling is dat ze de 40 miljard pond die de Britten nog moeten overmaken, nooit meer krijgen. May verwacht van de EU dat zij vertellen wat de bezwaren zijn, anders kunnen ze volgens haar niet verder. Bovendien doet May volgens de EU aan cherry picking: ze wil sommige voordelen vdie de EU biedt behouden, en andere wijst ze af.

Een goed gesprek met Glenn Greenwald over Russen, Trump, journalistieke integriteit en de media

Highline (The Huffington Post)

Luuk van der Sterren – Ik ben fan van Glenn Greenwald. U kent deze Amerikaanse journalist wellicht van zijn vlijmscherpe columns in Salon en op zijn eigen blog, maar waarschijnlijker is dat u van hem heeft gehoord toen hij als journalist voor The Guardian in de zomer van 2013 de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden wereldkundig maakte. Het leidde ertoe dat hij het onderzoeksjournalistiek platform The Intercept opzette en later samen met filmmaker Laura Poitras een Oscar won voor Citizenfour, de verfilming van het Snowden-verhaal.

Maar de afgelopen tijd ligt Greenwald wat minder lekker bij het Amerikaanse journaille. Hij is uitgesproken kritisch over het idee dat president Trump zou hebben samengewerkt met de Russische overheid om de verkiezingen te beïnvloeden. Ook ergert hij zich mateloos aan de wijze waarop kranten als de New York Times en tv-zenders als MSNBC verslag doen van het onderzoek naar deze zaak.

Eind vorige maand belde Huffington Post-journalist Neal Fox vrijwel een hele dag met Greenwald, die in Rio de Janeiro woont. En hoewel de twee flink van mening kunnen verschillen, is het uitgewerkte interview zeer de moeite van het lezen waard.