Follow the Money selecteert

  Iedere zondag deelt de redactie van FTM haar favoriete artikelen van de week. Vandaag op de lijst met must reads: een profiel van speciaal aanklager Robert Mueller, een reconstructie van een verhaal dat te mooi bleek om waar te zijn, vernietigende kritiek op de Nederlandse rechtspraak en ophef over besnijdenissen.

  Anatomie van een nepnieuwsverhaal

  Columbia Journalism Review

  Nikki Sterkenburg — De meeste journalisten geven het liever niet toe wanneer ze een fout hebben gemaakt. Zo niet Mark Gardiner. In 2003 schreef hij misschien wel het beste verhaal uit zijn carrière: een profiel van Pierlucio Tinazzi, de motorrijder die tijdens de verwoestende brand van 24 maart 1999 tien mensen uit de Mont Blanctunnel redde.

  Nu, zestien jaar na dato, komt Gardiner tot een pijnlijke conclusie: het verhaal kán niet waar zijn geweest. Op de website van CJR reconstrueert hij de gebeurtenissen. Een eerlijk en open stuk over een verhaal dat te mooi was om waar te zijn. En dat laat zien waarom het altijd de moeite waard is om zelfs de kleinste feitjes te checken.

  Robert Mueller: koele kikker met ruggengraat

  NRC Handelsblad

  Dennis Mijnheer – Dit weekend helaas geen uitvoerige analyse van het eindrapport van speciaal aanklager Robert Mueller over de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen: het rapport is nog niet openbaar gemaakt. NRC pakt gelukkig wel uit met een mooi portret van de 74-jarige Mueller, de voormalig FBI-directeur die twee jaar lang werkte aan een van de zwaarste onderzoeksklussen ter wereld. En waar een leger topadvocaten en een twitterende president Trump a priori al gehakt van probeerden te maken.

  De lezer leert Mueller kennen met beeldende omschrijvingen als ‘iemand die wel grapjes kan maken, maar wiens mondhoeken en immense onderkaak daar zelden door in beweging worden gebracht.’ NRC schetst een beeld van een koele, onafhankelijke onderzoeker met een sterke ruggengraat, eentje die meerdere keren is getest in zowel de Vietnam-oorlog als in zijn FBI-tijd. Ook interessant: Mueller hanteerde het ‘follow the money’-principe.

  Zoektocht naar waarheid eindigt in arrestatie journalisten

  The Guardian

  Nina Rijnierse — 1994. In een bar in het Noord-Ierse dorpje Loughinisland kijken voetbalfans naar de bekerwedstrijd Ierland-Italie kijken. Twee mannen openen het vuur; zes fans vinden de dood. De Loyalistische groep Ulster Volunteer Force eist de verantwoordelijkheid op.

  25 jaar na de moorden zijn de verantwoordelijken echter nog altijd niet opgepakt. Journalisten Barry McCaffrey en Trevor Birney hoopten met hun documentaire No Stone Unturned te ontdekken waarom dat was. Nadat vorig jaar de documentaire over deze zaak uitkwam, waren het echter juist McCaffrey en Birney die gearresteerd werden. De reden: ze zouden geheime documenten hebben gestolen. In de podcast ‘Today in Focus’ van The Guardian vertellen McCaffrey en Birney hoe hun zoektocht naar de waarheid eindigde bij de politie.

  In Rusland is stagnatie het nieuwe normaal

  Foreign Affairs

  Nikki Sterkenburg — Terwijl in Rusland de rechtsstaat steeds verder wordt afgebroken, begint de economie steeds meer te haperen. Dat begon met het kelderen van de olieprijzen in 2014, gevolgd door economische sancties. En hoewel de overheid de schuld probeert af te schuiven op externe krachten, worden Russen steeds ontevredener. Ieder jaar gaat het immers minder goed dan het jaar ervoor. Een lezenswaardige analyse in Foreign Affairs.

  Ophef over besnijdenissen

  Algemeen Dagblad

  Aliëtte Jonkers — Uit de medische wereld kwam er deze week veel kritiek op een artikel in het AD. Onder de kop ‘Tienduizend besnijdenissen: Reeuwijkse arts Nathalie is gespecialiseerd in ‘piemels zonder dakje’ schonk het dagblad uitgebreid aandacht aan het nieuwe verdienmodel van huisarts Nathalie van Amsterdam. Zij hing haar dokterspraktijk aan de wilgen en richt zich nu volledig op besnijdenissen en kleine cosmetische ingrepen.

  Op Twitter reageerde een aantal artsen geschokt. ‘Je boterham verdienen met onnodige en onherstelbare verminking van jonge kinderen die daar zelf geen stem in hebben. En daar ook nog trots op zijn. Ik vind daar wat van...’, twitterde kinderarts Jan Peter Rake. Ook uroloog Michael van Balken, medisch ethicus Gert van Dijk waren ontstemd, evenals anesthesioloog Catherine de Jong, bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Andere artsen vielen hen bij.

  Dat is niet voor niets: de laatste jaren wordt steeds meer bekend dat ook een besnijdenis bij jongens schadelijke gevolgen kan hebben, zoals bloedingen, infecties, plasbuisvernauwingen en seksuele problemen. Toch worden jongensbesnijdenissen nog volop uitgevoerd in Nederlanse privéklinieken, volgens kinderarts Rake zo’n 15.000 keer per jaar. Artsenfederatie KNMG ziet besnijdenissen zonder medische noodzaak als een schending van de integriteit van het lichaam en roept artsen op om jongensbesnijdenis te ontmoedigen. Een verbod acht de KNMG echter niet haalbaar, vanwege het risico op illegale praktijken.

  Vernietigende kritiek op onze rechtspraak

  De Volkskrant

  Liset Hamming — Eind 2018 is de stekker uit het innovatieplan voor de rechtspraak getrokken, een plan dat tot vernieuwing en efficiëntie had moeten leiden. De kosten? Meer dan 220 miljoen euro, terwijl er in 2012 zeven miljoen euro was begroot en er na al die jaren nauwelijks iets van de grond is gekomen.

  Mede door het geflopte innovatieplan draait de rechtspraak inmiddels een verlies van veertig miljoen euro per jaar. Eerder deze week berichtte De Volkskrant bovendien dat aan de internationale ‘toppositie’ van de Nederlandse rechtspraak, waarmee vaak wordt geschermd, mag worden getwijfeld. Het onderzoek waar deze kwalificatie op is gebaseerd, lijkt niet te bestaan.

  Aan het eind van de week kwam wél het resultaat van een vierjaarlijks onderzoek naar de stand van zaken naar buiten: het ontbreekt de rechtspraak aan capaciteit, geld, zelfreflectie en visie op bestuurlijk niveau. ‘Als dat niet snel verandert, moet van buitenaf worden ingegrepen om te voorkomen dat het vertrouwen van burgers wordt aangetast en de rechtsstaat wordt ondermijnd.’

  Voor Follow the Money onderzoek ik de financiën van onze rechtspraak, dus binnenkort meer hierover. Tips zijn altijd welkom: je kunt me mailen op liset.hamming [at] ftm.nl.

  Brussel onderzoekt klimaatontkenning oliegiganten

  The Guardian

  Vincent Harmsen — Afgelopen donderdag vond in het Europees Parlement een speciale hoorzitting plaats over klimaatontkenning, en dan specifiek over de ‘communicatietechnieken’ ingezet door ’s werelds grootste oliemaatschappijen. Tijdens de sessie kregen Europarlementariërs onder meer interne memo’s van het Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobile onder ogen, waaruit blijkt dat het bedrijf organisaties financiert die twijfel zaaien over het menselijke aandeel in klimaatverandering. 

  De Britse krant The Guardian meldt dat vertegenwoordigers van ExxonMobile, ondanks een klemmende uitnodiging van het parlement, ervoor kozen om verstek te laten gaan. Leden van het Europees Parlement overwegen nu om lobbyisten van het bedrijf de toegang tot het gebouw te ontzeggen. Eerder viel die twijfelachtige eer al ten deel aan Monsanto, toen de Amerikaanse chemiegigant weigerde om getuigenis af te leggen bij een parlementaire hoorzitting over de onkruidbestrijder Roundup.

  Econoom: economen gaan het kapitalisme niet redden

  NRC Handelsblad

  Rufus Kain — Geert Noels maakt zich zorgen. Volgens de econoom en vermogensbeheerder hebben we bedrijven zo groot laten worden, dat ze monopolies zijn gaan vormen. Als voorbeeld noemt hij startups die worden opgeslokt door techgiganten als Google en Facebook. Maar de concentratie die hij beschrijft doet denken aan uiteenlopende sectoren, van banken en gamebedrijven tot pharmaceutische industrie.

  Het antwoord is volgens deze econoom niet te vinden in een simpele economische theorie. Want: 'De complexiteit van het spel is veel groter dan dat je dat met een aantal equaties kunt gaan modelleren.' Als het aan Noels ligt, krijgen economen dan ook 'verplichte cursussen ethiek, filosofie, maatschappijleer.' Verder biedt hij een tiental mogelijke oplossingen voor de trend die hij 'Gigantisme' noemt, variërend van antitrustwetten tot sociale regels.

  Xi Jinping zegt geen wig te willen drijven in de EU

  South China Morning Post

  Peter Hendriks — De Chinese president Xi Jinping is in Europa. Italië is het eerste land op de lijst. De Italianen willen gebruik maken van het Belt and Road-programma van de Chinezen. Dit houdt in dat ze leningen bij Chinese investeringsbanken kunnen opnemen om de infrastructuur verder te ontwikkelen. Het gaat over wegen, spoorlijnen en havenwerken. De deelnemers worden uiteraard schuldenaren van China en dat geeft een zekere afhankelijkheid.

  De EU is zeer bezorgd over deze nieuwe zijderoute-initiatieven in Italië: gevreesd wordt dat China de EU-landen uit elkaar wil drijven. Vorig jaar was er al een bijeenkomst van China met 16 Oost- en Centraal Europese EU-landen; die ging vooraf aan een overeenkomst tussen de EU en China. Dat heeft veel kwaad bloed gezet.

  De EU vertrouwt China voor geen cent en heeft al een strategische visie opgesteld met 10 actiepunten aangaande de relatie. China is er ondertussen juist veel aan gelegen om de kou uit de lucht te krijgen. Volgens China ziet Europa spoken en wil het land vooral een goede en eerlijke handelsrelatie met de EU. Dat is wel begrijpelijk, want door de handelsoorlog met de VS zit China zonder echte vrienden.

  Uiteindelijk wordt hoe dan ook steeds duidelijker dat China bezig is om wereldwijd zijn invloed uit te breiden. 

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 215 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren