Follow the Money selecteert

De beste artikelen uit andere media staan voor je klaar. Vandaag onder andere: de VN speech van Donald Trump; Angela Merkel; de tentakels van Goldman Sachs; misstanden in de vleesindustrie en een eerbetoon aan een oorlogsfotograaf. Prettig weekend!

De tentakels van 'vampire squid' Goldman Sachs in de Amerikaanse regering

The Intercept

The Intercept deed samen met the investigative fund een uitgebreid onderzoek naar de banden tussen Goldman Sachs en de Amerikaanse regering. Het leverde deze longread op waarin Gary Cohn, de belangrijkste economisch adviseur van Donald Trump centraal staat. Het verhaal neemt je mee naar door de carrière van Cohn, de geschiedenis van Goldman Sachs en de rol van de bank voor en tijdens de kredietcrisis. Hoewel Trump tijdens zijn verkiezingsspeeches nog regelmatig uithaalde naar de bank, heeft hij juist Cohn aangesteld als zijn belangrijkste adviseur op financieel en economisch gebied. Dat blijkt voordelig te zijn voor de bankzaken. Cohn heeft grote invloed op de regulerende instanties in de Verenigde Staten en gebruikt die invloed om regulering terug te draaien. Voor deze zakenbankier geldt het mantra: 'what’s good for Wall Street is good for the economy.'

Hebben de Duitsers het echt zo goed als Merkel beweert?

Daniel Mügge schreef gisteren ook al een column over Angela Merkel. Met de Duitse verkiezingen op komst verschenen er deze week meer goede artikelen over Duitsland en de bondskanselier.

The New York Times

Merkel beweert tijdens haar verkiezingscampagne dat de Duitsers het nog nooit zo goed hebben gehad als nu. Dat klinkt geweldig, maar klopt het? The New York Times deed onderzoek in Duitsland, ging langs bij de voedselbanken en verdiepte zich in de groeiende inkomensongelijkheid. Wat heeft de keuze voor neoliberaal beleid teweeg gebracht in de sterkste economie van Europa?

The Guardian

Columnist George Monbiot analyseert het groene imago van Merkel. Is haar beleid daadwerkelijk een inzet op duurzaamheid geweest of is dat vooral schijn?

Waar zijn de anti-oorlogsprotesten van onze tijd?

JohnPilger.com

Gelauwerd journalist en documentaire-maker John Pilger uit zijn verbazing over het gebrek aan protest tegen de imperialistische oorlogsmachine. De oorlogsretoriek van Donald Trump tijdens zijn eerste VN-speech wordt door Pilger in een bredere context geplaatst. Hij vergelijkt de huidige situatie met de Vietnam oorlog in de jaren 60-70 van de vorige eeuw. Toen trokken mensen in groten getale de straat op om te protesteren. 'There is plenty of sound and fury at Trump the odious one, the "fascist", but almost none at Trump the symptom and caricature of an enduring system of conquest and extremism.'

Voor een analyse van Trump's speech lees dit artikel in The Atlantic. The Atlantic komt tot de conclusie dat Trumps bombastische taal, samen met een gebrek aan gefundeerd beleid, een duidelijke Amerikaanse zwakte begint te worden die tegenstanders wel eens zouden kunnen uitbuiten.

Een eerbetoon aan oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans

Vrij Nederland

Vrij Nederland-journalist Harm Ede Botje maakte een indrukwekkende reconstructie van de Nederlandse oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans die vorig jaar on duty door een IS-sluipschutter is doodgeschoten in Libië. Vrij Nederland reconstrueerde die fatale dag 2 oktober 2016 en staat stil bij hoe het verschrikkelijke nieuws aankwam binnen het gezin van Oerlemans. Hartverscheurend.

Het artikel zoomt ook in op de innerlijke strijd van Oerlemans die in 2012 al een keer was ontvoerd in Syrië. Hij werd toen bevrijd door het Vrije Syrische leger en besloot om de frontlinie te verruilen voor het portretteren van CEO’s in Het Financieele Dagblad. ‘Maar hij voelde zich als een tijger in een kooi.’ Hij ging weer terug naar het Syrische front. En betaalde uiteindelijk de hoogste prijs.

De wanpraktijken in de vleesindustrie

The Bureau of Investigative Journalism

Een Britse vleesinspecteur luidt de noodklok. Zowel de hygiène als de wrede omstandigheden voor de dieren zullen niet verbeteren, zolang het niet verplicht wordt om videobeelden op te slaan zodat inspecteurs de beelden kunnen controleren. 29 procent van de slachthuizen overtreedt de regels en dat is zorgelijk. 'Medewerkers zijn vaak bedekt met resten van ingewanden en uitwerpselen. Besmet vlees komt bij de consument terecht, en de gevolgen daarvan kunnen desasteus uitpakken.'

14 biljoen dollar aan offshore schulden verstopt buiten de balansen

The Telegraph

De Bank of International Settlements (BIS) heeft 14 biljoen (trillion in het Engels) dollar gevonden. Het geld is verstopt in allerlei derivaten contracten en niet terug te vinden in de balansen van banken. Het staat in de 'footnotes.' Deze schuld vergroot de onderliggende schulden in het internationale financiële systeem. De schaalgroote van de verstopte schulden verhoogt de risico's op een toekomstige crisis.

Facebook en de censuur rondom de Rohingya genocide in Myanmar

The Guardian

In Myanmar vindt volgens Verenigde Naties mensenrechten officials 'een etnische zuivering' plaats. De Rohingya moslimminderheid wordt door regeringstroepen verdreven richting de grens en daarbij wordt geweld niet gemeden. Facebook blokkeerde afgelopen week enkele accounts van Rohingya-organisaties in Myanmar omdat ze volgens het sociale medium in de categorie 'gevaarlijke organisatie' vallen. Activist and journalist Mohammad Anwar laat zich hierover kritisch uit tegen The Guardian: 'I believe [Facebook] is trying to suppress freedom [of] expression and dissent by colluding with the genocidaires in Myanmar regime.' Facebook lijkt duidelijk kant te kiezen: overheidsaccounts van het militaire regime worden niet geblokkeerd.

Onderzoeksjournalist Bas Haan over zijn lage tolerantie voor leugens en bullshit

Stimuleringsfonds voor de journalistiek

Een interview met onderzoeksjournalist Bas Haan, waarin hij pleit voor feitelijke journalistiek. 'Tegenwoordig lijkt het wel alsof je, als je maar hard ergens iets over roept, een podium krijgt. Of je er verstand van hebt en of het op feiten is gebaseerd, dat maakt niet uit. Ik zou graag zien dat journalisten zich gewoon bij aantoonbare feiten houden.' Verkoop moet niet de overhand krijgen in de journalistiek. Haan: 'Ik ben niet vies van nadenken over hoe je iets verkoopt, maar je moet eerst je verhaal maken.'

Trumps strategie om Iran in toom te houden werkt niet

The Economist

De Verenigde Staten legt Iran nieuwe sancties op en Iran reageert met een rakettest. De spanningen lopen weer hoog op. De regering Trump heeft vanaf het begin duidelijk gemaakt weinig op te hebben met de deal tussen Obama en Iran over het nucleaire programma van dat land. Dat schaadt het vertrouwen van Iran in de VS.

Volgens The Economist heeft Trump vier doelen in het Midden-Oosten: IS verslaan, voorkomen dat Iran zijn ambities realiseert, de erfenis van Obama ontmantelen en de Amerikaanse betrokkenheid in de regio minimaliseren. Het blad analyseert dat de combinatie van de vier niet haalbaar is.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 595 leden