Follow The Money selecteert

Deze week aandacht voor de 'blockchain' technologie, wachtlijsten uit geldgebrek in ziekenhuizen en de rol van het Westen in Oekraïne. Verder uiteraard het migrantenvraagstuk, een verhaal over de vrije pers en wetenschapsjournalistiek en Varoufakis over het democratisch tekort van de EU.

Blythe Masters Tells Banks the Blockchain Changes Everything

Bloomberg Blythe Masters behoorde in de jaren '90 tot een van de eerste groepen bankiers die credit default swaps (CDS) ontwikkelden, het illustere derivaat dat in de toxische combinatie met de subprime mortgages aan de basis stond van de kredietcrisis. Masters wordt daarom door velen gezien als 'the woman who built financial weapons of mass destruction', zoals ze het zelf verwoordt. Toch heeft ze ook veel aanzien in de sector, onder meer omdat haar bank JP Morgan niet meeging in veel van de excessen van de CDS. Nu hoopt ze opnieuw in de voorhoede te staan van een financiële innovatie door de techniek achter de Bitcoin toe te passen op grote banken. Want de voorkant van de banken met hun flitshandel en glanzende glaspuienhoofdkantoren zien er dan misschien state of the art uit, aan de achterkant gaat bankieren er nog hopeloos ouderwets aan toe op Wall Street. 'You have front-end systems trading at warp speed, and nanoseconds of competitive advantage are being extracted, and yet the back end of Wall Street hasn’t been fundamentally overhauled in decades'.  

Wachttijd ziekenhuis vaak schijn

NRC (inlog) Specialisten weigeren hun patiënten soms te opereren omdat het met de zorgverzekeraar afgesproken budget dreigt op te raken. Ook als er wel operatiekamers en artsen beschikbaar zijn, blijven patiënten daardoor langer op de wachtlijst, schrijft het NRC. Patiënten op een wachtlijst omdat het budget op is, dat is 'de wereld op zijn kop' vindt de Consumentenbond. Orthopeed Marcel Driessen van Orthopedium en medisch directeur Piet Meurs van Oogziekenhuis Eindhoven zien de keuzevrijheid voor patiënten op deze manier in gevaar komen.  

Oekraïne en Poetin: hoe het Westen een oorlog dreigt in te wandelen

TPO Op The Post Online genuanceerde longread van historicus en onderzoeksjournalist Wierd Duk over het conflict in Oekraïne en over de manier waarop ‘wij’  – het Westen – een oorlog ingezogen dreigen te worden met Rusland. Want dit gebeurt als we niet oppassen, schrijft Duk. Om te begrijpen wat zich in Oekraïne afspeelt, welk geopolitiek spel in die regio gespeeld wordt, wie de belangrijkste spelers zijn – in de politiek, de diplomatie en de media – en wat hun doelen zijn, moeten we dieper ingaan op de details. Dat vraagt om veel ruimte. Maar alleen zo vinden we de feiten, waarop we onze argumentatie kunnen bouwen, aldus Duk, die de lezer trakteert op een fascinerend inkijkje in de Russisch-Westerse verhoudingen.  

Migration into Europe: A problem with no solution

Glineq 'EU has absolutely no solution to this latest migration crisis. It is simply lost: with no strategy, no policy and no ideas', schrijft blogger Branko Milanovic. Milanovic somt vijf verschillende aspecten van deze crisis op, die maken dat het probleem niet minder wordt, maar juist erger. Met een machteloze EU, die geen idee heeft hoe dit probleem aan te pakken en op te lossen.  

UK proposes new EU free movement rules

EuObserver Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, faalt de Europese arbeidsmobilisatie door het open grenzen-beleid van de EU. Migratie zou slechts toegestaan moeten worden aan mensen die reeds een baan hebben bemachtigd in het land waar zij naartoe willen emigreren,  schrijft de minister in een opiniestuk in de Sunday Times.  Bovendien, zo waarschuwt May, ondermijnt de migratie het achterblijvend potentieel van de herkomstlanden. Als voorbeelden noemt zij Portugal, waar een derde van de verpleegsters naar elders is vertrokken; Tsjechië, waar een vijfde van de artsen het land heeft verlaten; en hetzelfde geldt voor het straatarme Bulgarije. May haalt daarnaast fel uit naar de mensensmokkelaars, die de migranten 'false dreams' verkopen; gouden bergen die nooit waargemaakt zullen worden.  

The CIA and the Media: 50 Facts the World Needs to Know

Global Research Longread van politiek analist prof. James F. Tracy over de invloed van geheime diensten als de CIA op nieuwsgaring. Dit leidt tot desinformatie van het publiek over wat er werkelijk aan de hand is. Tracy laat aan de hand van 50 voorbeelden zien dat de nodige vraagtekens kunnen worden geplaatst bij de zogenaamde vrije en onafhankelijke pers.  

Psychologische onderzoeken kloppen niet: wat moet de journalistiek daarmee?

De Nieuwe Reporter Longread van Alexander Pleijter, hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter en lector Journalistiek & innovatie aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg, over de gevolgen van het toenemende aantal dubieuze onderzoeken en vakstudies voor de wetenschapsjournalistiek. Recent kwam de Volkskrant met het nieuws dat het merendeel van de psychologische studies, die in wetenschappelijke tijdschriften zijn gepubliceerd, gebaseerd is op drijfzand. Niet alleen Stapel heeft de boel bedonderd, het is een veel omvangrijker fenomeen in de huidige academische wereld.
Slechts in 39 procent van de gevallen leverde het replicatieonderzoek dezelfde uitkomsten op als het oorspronkelijke onderzoek. Zo’n 60 procent van de bekeken studies leverde dus andere bevindingen op. Deze constatering roept ook voor de (wetenschaps)journalistiek vragen op. Kunnen media de bevindingen van psychologisch onderzoek nog wel als nieuws brengen?  

A Financial Early-Warning System

Project Syndicate De bekende Amerikaanse econoom Nouriel Roubini schrijft over de financiële crisis. Hij stelt dat er in het huidige stelsel eigenlijk een 'waarschuwingssyteem' ontbreekt, dat beleidsmakers tijdig waarschuwt dat er een volgende crisis aan zit te komen. Volgens deze 'Dr. Doom' is een systematische en op empirische data gebaseerde aanpak nodig om (landen)risico's in kaart te brengen. Momenteel leunen we teveel op de ad hoc benadering van de grote en bekende kredietbeoordelaars en de schreeuwerige en volatiele financiële markten, aldus Roubini.  

Democratizing the Eurozone

Project Syndicate Tot slot een bijdrage van de voormalige Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, over het democratisch tekort van de Europese instituties. Varoufakis schrijft dat het Europese beleid van de afgelopen vijf jaar een opmerkelijke opeenstapeling van fouten is geweest: 'The last five years of economic policymaking in the eurozone have been a remarkable comedy of errors'. De foutenlijst is welhaast eindeloos, zo voegt hij er aan toe. Hij wijst met name op het rentebeleid van de ECB, het austeritybeleid van de trojka, het 'beggar-thy-neighbour' beleid van interne devaluatie en de oprichting van een bankenunie zonder adequaat depositogarantiestelsel. Om aan de enorme Europese inefficiëncy, het gebrek aan democratie ende  onrechtvaardigheid een eind te maken zouden we moeten beginnen met een 're-politicizing' van de eurozone, aldus Varoufakis.  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.