Follow the Money selecteert

FTM verzamelde weer een aantal opmerkelijke artikelen. Amerikaanse ceo’s stellen de aandeelhouder niet langer centraal en Merkel wil de economie stimuleren. Met andere woorden: adieu Friedman en welkom Keynes. Boeren uiten twijfel over intensieve veehouderij, de EU wil Europese tech-giganten tot bloei laten komen, en in Saoedi-Arabië wordt gewerkt aan een futuristische stad. Fijne zondag!

Een pleidooi van drie veeboeren voor minder veeboeren

de Volkskrant 

Ties Joosten – Hebben jullie dat ook, dat je een steeds ongemakkelijker gevoel krijgt van al die stalbranden? 1.500 varkens dood in Streefkerk. 16.000 kippen dood in Nijkerk. 42.000 kippen dood in Niawier. 100.000 vleeskuikens dood in Kiel-Windeweer. 12.000 legkippen dood in Renswoude. 2.500 varkens in Didam. 4.000 varkens in Asten, 300 kalveren in Coevorden, 50 runderen in Werkhoven. Het is slechts een greep. 

Steeds vaker denk ik dat er een dag komt dat we de bio-industrie niet aan onze kinderen uitgelegd zullen krijgen. Wat daarbij extra lastig zal zijn, is uitleggen wat de rol is die Nederland daarin speelt. Per hoofd van de bevolking worden nergens ter wereld meer varkens gehouden. Nederland is de grootste eierexporteur ter wereld. Zoals Nederland drie eeuwen geleden een gitzwarte hoofdrol speelde in de internationale slavenhandel, speelt het nu een gitzwarte rol in de internationale bio-industrie. 

Daar komt nog bij dat dieren eten niet echt handig is voor het klimaat. Eten maken om aan dieren te geven om vervolgens die dieren op te eten, is enigszins omslachtig. Uit talloze onderzoeken blijkt dat een flinke klimaatwinst geboekt wordt wanneer we overstappen op een dieet dat minder gebaseerd is op dierlijke eiwitten. 

Ik ga ervanuit dat in de reacties nu iemand HAMBURGERVERBOT zal roeptoeteren, maar in principe zijn dit allemaal feiten die al een tijdje bekend zijn. Ik was dan ook blij verrast door dit stuk in de Volkskrant, waarin een plan gepresenteerd wordt om te stoppen met de bio-industrie in Nederland. Afzenders: een varkensboer, een kippenboer en een koeienboer. Als zelfs zij pleiten voor verandering, zal het er wellicht ooit echt van komen?

Vies woord ‘stimuleren’ is in Duitsland en Nederland ineens hip

Bloomberg

Arne van der Wal – In de week dat bondskanselier Angela Merkel Nederland bezocht, lekte uit dat het kabinet miljarden wil lenen om die in de economie te pompen. Geld lenen is immers gratis, soms krijg je zelfs geld toe. Toeval of niet, Duitsland speelt met hetzelfde idee. De twee landen die tijdens de crisis monetaire haviken waren – het financieel beleid was gericht op het verminderen van de staatsschuld – willen nu ineens met geld strooien om zo de economie te stimuleren.

Dat lijkt geen slecht idee. De Duitse economie kraakt – de vraag naar hun machines en auto’s is fors gekrompen, een recessie dreigt. Maar zijn Merkel en de haren wel op tijd om de donkere wolken boven hun economie weg te blazen? Een stimuleringsprogramma moet, wil het effect hebben, wel een grote omvang hebben. Maar waar steek je dat geld dan in?

Nu is er genoeg te doen in Duitsland. Deze zomer was ik er weer even met vakantie en opnieuw viel me op hoe versleten en ouderwets het land oogt. De wegen zijn slecht onderhouden, een regenbuitje verandert ze in een zeephelling. Internet is er traag en wackelig, betalen verloopt vaak omslachtig. Het effect van de bezuinigingen van de afgelopen jaren is duidelijk zichtbaar. Bloomberg tast de mogelijkheden af.

Trumps intimiderende stijl maakt EU-functionarissen nerveus

Der Spiegel

Peter Hendriks – De strijd tegen belastingontwijking staat hoog op het prioriteitenlijstje van de EU. Er is ook een zwarte lijst opgesteld met landen die belastingontwijking mogelijk maken. Er is echter één groot probleem: volgens de definitie van de EU voldoen ook de VS aan de criteria die je op de lijst doen belanden. Maar de EU is terughoudend om de VS metterdaad de maat te nemen. Ze vrezen het verbale geweld van Trump dat zonder twijfel zou volgen op plaatsing op de zwarte lijst. Een verdere verslechtering van de verhoudingen tussen de twee blokken zou dan op de loer liggen  

CEO’s nemen afstand van aandeelhouderskapitalisme

The Atlantic

Peter Hendriks – De ceo’s van de Business Roundtable, een club van topmannen van zeer grote Amerikaanse bedrijven, hebben hun visie op het doel van een onderneming aangepast. Ze lijken aanhanger van het Rijnlandse model te zijn geworden. Niet langer beschouwen ze het creëren van aandeelhouderswaarde als het hoogste en enige doel van een onderneming, maar vinden ze dat alle belanghouders – werknemers, klanten en burgers – moeten meeprofiteren van het succes van een bedrijf.

Dat klinkt als het einde van het neoliberalisme. Blijkbaar zien de ceo’s werknemers niet langer als levende productiemiddelen die je tegen de laagste kosten binnenhaalt. Klanten zijn er opeens niet meer alleen om nutteloze producten aan te slijten. De samenleving, tot slot, is er niet meer uitsluitend om je te faciliteren en verder zo weinig mogelijk belasting aan te betalen. Kortom: Milton Friedman is overboord gekieperd. 

Kan dat zomaar, is dit niet alleen een soort charme-offensief? The Atlantic gelooft niet dat de verklaring ook maar iets zal veranderen aan de manier waarop het bedrijfsleven opereert. Zo’n verandering kun je alleen afdwingen vanuit de overheid met strengere regelgeving, stelt het blad.

Amerikanen baseren hun gezonde levensstijl op onzinnige informatie

Statnews

Nikki Sterkenburg – In de ideale wereld nemen kritische burgers de juiste beslissing op basis van een rationele afweging van alle argumenten. De praktijk is helaas weerbarstiger. Amerikanen consumeren een ongezonde hoeveelheid desinformatie, bijvoorbeeld wanneer het gaat om informatie over gezond leven. De auteur van dit artikel, John Gregory, nam de proef op de som en onderzocht de meest gelezen websites, die samen goed zijn voor 96 procent van de informatieverstrekking. Maar liefst 11 procent van de sites verspreidde verkeerde informatie. De topscorers met desinformatie – met geruststellende namen als Natural Health, GreenMedInfo en Healthy Holistic Living – verschijnen allemaal hoog in de zoekresultaten van Google als je zoekt op bepaalde symptomen of ziekten. Een zorgwekkende ontwikkeling, die niet los te zien is van de huidige mazelenuitbraak in de VS.

Proefballon: honderd miljard euro om de Europese Google te steunen

Politico

Peter Teffer – Ambtenaren van de Europese Commissie hebben bedacht dat er een nieuw Europees vermogensfonds van honderd miljard euro moet komen dat Europese bedrijven helpt opboksen tegen Amerikaanse en Chinese rivalen. Politico Europe schrijft deze week dat dit European Future Fund wordt beschreven in een 173-pagina’s tellend document dat de Brusselse nieuwswebsite in handen heeft. (Het zou me niets verbazen als het document door EU-ambtenaren zelf naar Politico is verstuurd.) Het zou gaan om financiële steun voor Europese concurrenten van bedrijven als Alibaba, Amazon, Apple, Baidu, Facebook, Google, Microsoft en Tencent. Het fonds zou een ‘commercieel, winstgeörienteerd model’ moeten hebben.

Volgens Politico is het de bedoeling van de auteurs dat Ursula von der Leyen de plannen overneemt wanneer zij op 1 november aan haar nieuwe baan als voorzitter van de Europese Commissie begint. Het team van Von der Leyen reageerde overigens verbaasd op het bericht en antwoordde dat niemand in het overgangsteam van ‘dat mysterieuze European Future Fund’ had gehoord. 

Een ander plan dat in het document zou staan, is een uitwerking van een proefballon uit de toespraak van Von der Leyen, waarmee ze vorige maand een meerderheid in het Europees Parlement overtuigde: een EU-brede werkloosheidsverzekering. Als dat te ambitieus blijkt voor de lidstaten, zou een alternatief kunnen zijn dat nationale werkloosheidsfondsen elkaar bijstaan in geval van tekorten.

Tot slot meldt Politico dat het document ook voorstelt om overal in de EU bij openbare gebouwen bijenkorven te plaatsen om de massale bijensterfte tegen te gaan.

De stad van de toekomst: NEOM

Het Financieele Dagblad / The Wall Street Journal

Dennis Mijnheer – Journalisten van de Wall Street Journal verdiepten zich in het meest futuristisch bouwproject ter wereld: Neom, een nieuwe megastad in aanbouw, in Saoedi-Arabië. Het FD publiceerde afgelopen week de vertaling van het WSJ-artikel. Het is een heerlijke longread voor deze nieuwsluwe zomerdagen. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die onlangs wereldnieuws werd vanwege de vermoorde journalist Khashoggi, is de drijvende kracht achter deze nieuwe smart city waarvoor hij schermt met een budget van 500 miljard dollar.

De opdracht is groot: een onherbergzaam, bloedheet woestijngebied omtoveren tot een Atlantis waar Silicon Valley, Hollywood en de Franse Rivièra bij verbleken. En bovendien moet het een soort superstaat worden: genetische manipulatie van mensen, het opwekken van wolken en regen, een heuse kunstmaan en het uitbannen van misdaad door middel van massasurveillance via camera’s, drones en gezichtsherkenningssoftware. De uitwerking ligt in handen van onder meer topconsultants van McKinsey en de Boston Consulting Group. De Wall Street Journal wist de futuristische plannen, 2300 pagina’s omvattend, in handen te krijgen. Het project schept een fascinerend en soms angstaanjagend beeld van technologische toepassingen in de nabije toekomst.

Binnenkort kun je Facebook zeggen je niet meer overal te bespieden

NRC Handelsblad

Rufus Kain – Sinds jaar en dag volgt Facebook het online gedrag van gebruikers buiten het sociale medium zelf, zodat het op maat gemaakte advertenties kan leveren. Nu wordt het eindelijk mogelijk je internetgebruik los te koppelen van Facebooks dataverzameling. Je moet alleen wel zelf aangeven dat je dit wilt. Het duurt nog even voordat de nieuwe optie in Nederland beschikbaar komt. Facebook introduceert het eerst in Zuid-Korea, Ierland en Spanje.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 675 leden