
Laksheid zagen onze collega’s deze week. Zo wilde de toezichthouder niets weten van misstanden in slachthuizen en negeerde Imtech signalen dat het helemaal misging met het bedrijf. Maar aandacht voor nutteloze, overmoedige controlezucht is er deze week ook. Net als een spannend verhaal over cyberoorlog. Een selecte uit de beste verhalen van deze week.
Falende commissarissen bij Imtech
Het megafaillissement van technisch dienstverlener Imtech in 2015 richtte al de spotlights op de controlerend accountant KPMG. Hadden zij bij het controleren van de boekhouding niet door de gigantische façade heen kunnen/moeten prikken? Imtech ging ronkend failliet nadat het bedrijf honderden miljoenen euro’s moest afschrijven vanwege boekhoudfraude bij de Duitse afdeling en een enorm ‘luchtkasteel’ in de vorm van een Pools pretpark.
Maar het is niet alleen KPMG dat op de pijnbank wordt gelegd. De Telegraaf onthulde afgelopen week dat een KPMG-accountant in december 2012 al alarmerende signalen van fraude heeft afgegeven aan de Raad van Commissarissen van Imtech. Bizar genoeg weigerde de RvC-voorzitter Rudy van der Meer (oud-Akzo) de brandbrief in ontvangst te nemen. De Telegraaf geeft een nieuwswaardig inkijkje in de nasleep van het megafaillissement.
Falend toezicht bij slachthuizen
Niet alleen het toezicht bij de Raad van Commissarissen van Imtech werd weggekeken, ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kan er wat van. Daar constateerde een controleur grote misstanden. Geiten werden voorafgaand aan de slacht niet goed verdoofd, waardoor ze onnodig moesten lijden en zoiets is verboden. Ook bij een herhalingsbezoek blijkt het mis.
De zaak staat niet op zichzelf. Ook bij bijvoorbeeld de slacht van speenbiggen gaat het mis met de verdoving. Bij een herhalingsbezoek blijkt ook hier niets opgelost: in plaats daarvan ziet hij daarnaast dat ook zieke biggen – tegen de regels in – gewoon geslacht worden. Hij filmt de misstanden en meldt ze aan zijn leidinggevende.
Met die melding gebeurt vervolgens weinig. In plaats daarvan krijgt de controleur te horen dat het maken van filmbeelden ‘volstrekt ongewenst’ is. Hij mag geen slachthuizen meer bezoeken, schrijft NRC.
Waarom is George Soros zo gehaat in Oost-Europa?
George Soros wordt in grote delen van Oost-Europa gezien als de verpersoonlijking van het kwaad. De Amerikaanse hedgefund-miljardair van Joods Hongaarse afkomst wordt in de schoenen geschoven dat hij plannen heeft om Hongarije te gronde te richten.
Het heeft allemaal te maken met de kijk van Soros op het vluchtelingenprobleem. In landen als Hongarije, Roemenië en Polen moet de meerderheid van de bevolking niets hebben van vluchtelingen en van islamitische vluchtelingen al helemaal niets. Soros vindt dat je als land mensen in nood moet toelaten. Voor de Hongaarse premier Victor Orbán, een nationalist, is Soros daarmee de vijand van het Hongaarse volk. Saillant is dat Orbán met een beurs van Soros in Oxford heeft gestudeerd.
De kritiek op Soros klinkt extreem en is niet vrij van antisemitisme. Zijn universiteit in Hongarije ligt nu ook onder vuur. The Guardian analyseert wat de rol van Soros in de Hongaarse politiek nu werkelijk is.
Amerika kan weinig tegen Kim Jun-un
Wat was het belangrijkste dossier voor zijn opvolger? Barack Obama had veel opties, maar gaf een klip en klaar antwoord. Geen Syrië, Rusland of binnenlandse aangelegenheden. Het was Noord-Korea waar Trump zijn handen aan vol zal hebben.
Die communistische staat is hard op weg naar een atoombom die de Amerikaanse westkust kan bereiken. Maar wat kan de Amerikaanse president doen? Mark Bowden van The Atlantic komt na gesprekken met tientallen experts tot vier opties. Niet één daarvan is wenselijk. Wat doe je tegen een ideologisch gedreven maniak die binnen luttele minuten een wereldstad als Seoel in puin kan leggen? Een blitzkrieg, waarschuwingsaanval of een moordcomplot, het is allemaal zeer risicovol en kan binnen een paar dagen leiden tot miljoenen doden. Geen president gaat het hardop zeggen, maar de beste optie is gewoon accepteren dat Noord-Korea een atoombom ontwikkelt.
Waar het vraagstuk voor ons Europeanen een ver-van-ons-bed-show is, maakt dit verhaal duidelijk waarom de VS zo gepreoccupeerd is met de acties van Kim Jun-un.
Commercieel bedrijf bepaalt of je mogelijk een terrorist bent
Om terroristische aanslagen te voorkomen, moeten banken kijken of iemand potentieel een terrorist is. Daarvoor wordt de World-Check gebruikt, een lijst gemaakt door het mediabedrijf Thomson Reuters. Ook in Nederland wordt de lijst gebruikt, in elk geval door ABN Amro.
OneWorld beschrijft het verhaal van onschuldigen die per ongeluk op de lijst gekomen zijn en daardoor in sommige gevallen geen bankrekening meer mogen openen. De lijst met potentiële terroristen blijkt lang. Zo staat onder meer Peter R. de Vries er op omdat hij ooit politieke ambities had en ene Petrus van Wanrooij omdat hij in 2004 twee xtc-pillen had gekocht.
Wie onterecht op de lijst staat, komt er maar moeilijk van af, al was het maar omdat een vermelding in principe geheim gehouden wordt voor de betrokkene. Wettelijk is de lijst daarmee dubieus, concludeert OneWorld. Ook heeft de lijst weinig zin: veel echte terroristen kwamen pas op de lijst nadat ze hun aanslag al hadden gepleegd.
Oekraïne werd Russisch test-lab voor cyberoorlog
Tijdens een koude winternacht december 2016 ging in grote delen van Oekraïne plotseling het licht uit. Het was klokslag 00:00 uur. Hackers waren er in geslaagd om elektriciteitscentrales uit te schakelen, waardoor honderduizenden Oekraïners zonder stroom zaten. En het zou er niet bij blijven.
De blackouts in Oekraïne maken deel uit van wat Wired een ‘digital bliltzkrieg’ noemt. Een leger van Russische hackers ondermijnt op systematische wijze praktisch elke sector van het land. Dit fascinerende verhaal volgt de de Oekraiense IT-specialist Oleksii Yasinsky, die wanhopig probeert te achterhalen hoe de aanvallen in elkaar steken. Hoe dieper hij er in duikt, hoe groter de infiltratie in de computersystemen blijkt. In Oekraïne lijken de Russen alle technologische mogelijkheden voor een cyberwar te testen. En vooral ook te kijken waar ze wel en niet mee wegkomen. Yasinsky komt er bijvoorbeeld achter dat de hackers alle data van het ministerie van Financiën hadden kunnen wissen, en het elektriciteitsnet ernstig hadden kunnen beschadigen.
‘Ze spelen met ons,’ concludeert hij op Wired. Oekraïne is een militair oefenterrein – voor IT-ers.
Werk levert te weinig op
Helemaal nieuw is de vondst niet. De Franse econoom Thomas Piketty signaleerde al veel langer dat steeds meer vermogen van arm naar rijk vloeit omdat arbeid minder oplevert dan het rendement op vermogen. Maar, voor Nederland werd dit nooit als een groot probleem gezien: in onze economie is het aandeel arbeid nog altijd zo’n 80 procent. Geen reden tot zorgen dus.
Alleen, die berekening is achterhaald. In de oude modellen werd altijd aangenomen dat zelfstandigen ongeveer een salaris hebben ,vergelijkbaar met dat van mensen met een baan. Dat klopt niet. Juist zzp'ers verdienen minder dan hun collega’s met een gewoon arbeidscontract. Vrijdag publiceerden de Nederlandse Bank en het Centraal Planbureau een studie met een nieuw getal: het aandeel van arbeid in onze economie nog slechts 73,5.
Het Financieele Dagblad legt dit getal verder uit, de discussie eronder toont wat de consequenties zijn.
China maakt gebruik van Amerikaanse terugtrekbeweging
Terwijl wij in Europa nog steggelen over de 2 procent-norm van de NAVO, roert China zich op het geopolitieke toneel. Vorige week kwam de zogeheten Shanghai Cooperation Organization (SCO) – de Centraal Aziatische versie van de NAVO - bijeen in Kazachstan. Volgens politicoloog Jonathan Fulton is juist deze meeting van belang omdat niet alleen India en Pakistan zich hebben aangesloten bij de club, maar eveneens een Iraans en mogelijk zelfs een Turks lidmaatschap in het verschiet ligt.
In zijn analyse op politicologen-blog Monkey Cage zet hij uiteen hoe China via deze weg landen in het Midden Oosten als veiligheidspartners aan zich probeert te binden, en hoe zij handig gebruik maken van het terugtrekken van de Amerikanen op het geopolitieke toneel.
Typisch gevalletje overbodige regelgeving
Food and Environment Reporting Network
In de Verenigde Staten is bijna de helft van alle meren, rivieren en oceanen vervuild met fosfor en stikstof. Simpelweg doordat boeren hun mest en kunstmest lozen in nabij hun akkers gelegen wateren. Een serieus probleem, maar daar heeft de Trump-regering geen boodschap aan, want afspraken over schone wateren zouden een typisch geval van ‘overbodige regelgeving’ zijn.
In de regio Vermont is dit principe succesvol doorbroken door het invoeren van watermanagementwetten en goed doordachte subsidies voor boerderijen. Die laatste droegen ook nog eens bij aan de verbetering van landbouwgronden.
Dit verhaal van Food and Reporting Network geeft inzicht in een strijd tussen tegengestelde belangen van milieuactivisten, vissers en de agrarische sector. Een verhaal over het zwaar vervuilde Lake Champlain en hoe met de opschoning ervan Vermont een rolmodel werd voor andere staten in Amerika.
Amsterdam zoekt potentieel criminele kinderen
Ethisch is het discutabel: kinderen opsporen die in de toekomst mogelijk crimineel gedrag gaan vertonen, bijvoorbeeld omdat hun oudere broer een crimineel is. Toch is dit wat nu in Amsterdam gebeurt.
Deze reportage beschrijft de gevolgen van dit beleid. Sommige ouders hebben er moeite mee als er ineens een hulpverlener op de stoep staat. Ook sommige scholen houden liever geheim dat er potentiële probleemjongeren in hun klas zitten. Toch winnen de voordelen het in dit stuk: eindelijk staan ouders er niet meer alleen voor, eindelijk een oplossing zonder bureaucratie.
Misschien is het ethisch eerder een plicht om in te grijpen, beschrijft het artikel in de Volkskrant.
Zelf nog een pareltje gezien? Zet 'm hieronder. Goed weekend!
9 Bijdragen
Jan Smid 8
https://www.youtube.com/watch?v=AbIhfRtPU4M
http://www.franklinterhorst.nl/George%20Soros%20multimiljardair%20en%20parasiet.htm
https://ejbron.wordpress.com/2016/08/20/george-soros/
https://fenixx.org/2016/11/16/george-soros-geeft-toe-dat-hij-profiteerde-van-nazi-oorlogsmisdaden-en-voelt-zich-niet-schuldig/
http://marketupdate.nl/nieuws/geopolitiek/sorosleaks-geheime-agenda-george-soros-onthuld/
Mark Verver
Jan SmidMarla Singer 7
Mark VerverLydia Lembeck 12
https://www.oneworld.nl/duizenden-nederlanders-op-gelekte-zwarte-lijst
Slordig en potentieel gevaarlijk. En dan de houding van die World Checklist... ongelooflijk.
Jan Smid 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan SmidAls dit niet wijzigt kan het zelfs om roof gaan. Opgeheven bankrekeningen kan je niet overmaken op een nieuwe rekening, omdat door die lijst de mensen geen andere rekening kunnen openen.
En als je bij een gewoon bedrijf zo slordig werkt krijg je minimaal twee waarschuwingen en de derde is duidelijk: 'ontslag'. En terecht. Maar dit mag gewoon doorgaan?
Echte terroristen moeten natuurlijk wel aangepakt worden, maar dan moet zo'n bank wel heel zeker zijn van zijn zaak. En de gegevens krijgen van de politie. Wie geeft banken het recht om als politie op te treden? En mag zoiets zomaar? Er zijn vast wel regels, maar als er zo slordig mee wordt omgesprongen....
Jan Smid 8
Lydia LembeckMarla Singer 7
Jan SmidEr worden ook regelmatig namen door elkaar gehaald zodat anderen er last van hebben die er niets mee te maken hebben. Die kunnen vaak niet beroep doen om vergoeden van geleden schade.
Lydia Lembeck 12
Marla Singer