© CC0 (Publiek domein)

Follow the Money selecteert

Ook deze week hebben we weer de beste artikelen uit andere media voor je geselecteerd. Vandaag onder andere: Nederland scoort goed op corruptie-index; Quote-journalisten worden geïntimideerd; Unilevers hoofdkwartier komt mogelijk naar Rotterdam. Verder: Kylie Jenner drukt de koers van Snapchat en Trump-biograaf Michael Wolff beent boos weg uit Nederland. Prettig weekend!

Nederland scoort goed op corruptie-index

The Economist

Peter Hendriks: Corruptie is gif. Het wordt soms afgedaan als gewoon een andere manier van zaken doen, waarover je niet al te Calvinistisch moet doen, maar in werkelijkheid ondergraaft het 't vertrouwen van de ondernemers en maakt het de burgers cynisch. Iedere ondernemer is huiverig om zaken te doen in een land waar je alleen via omkoping resultaat kunt behalen; iedere burger haat het om in een land te leven waar recht te koop is. Corruptie is vooral zand in de motor van de economie.

The Economist publiceert deze week de corruptieperceptie-index over 2017: een index die aangeeft hoe de corruptie in een land wordt ervaren. Nederland staat keurig in het rijtje van de beste tien landen. Met Canada en Luxemburg staat het op 82 punten. Nieuw-Zeeland staat op de eerste positie, met 89 punten. Het zijn vooral de protestante Europese landen, Canada en Nieuw-Zeeland die uitzonderlijk goed scoren. Singapore is de enige vreemde eend in de bijt.

Interessant is het verband tussen politieke corruptie en vrijheid van meningsuiting. Sinds 2012 vonden negen van de tien moorden op journalisten plaats in landen die minder dan 45 punten scoorden op de perceptiecorruptie-index.

Bizarre intimidatiepraktijken bij Quote

Quote (via Blendle)

Dennis Mijnheer: Onderzoeksjournalisten van tijdschrift Quote leverden afgelopen week een wonderlijk artikel af over een 30-jarige zakenman genaamd Danial Mahyari, een mijnbouwer annex handelaar in onder meer marmer en onyx. Hij runt zijn handel vanuit Aalsmeer en wist verschillende high profile-klanten aan zich te binden. Het bedrijf kreeg in 2016 zelfs Koninklijk bezoek.

Deze ondernemer blijkt echter verwikkeld te zijn in allerlei zakelijke conflicten; de vetgedrukte namen uit de Quote 500 springen van de pagina’s. Tot zover een klassiek Quote-verhaal. Maar de journalisten verhalen ook over de reeks bizarre gebeurtenissen die plaatsvonden voorafgaande aan de publicatie: de hoofdpersoon wilde publicatie voorkomen en schakelde daartoe een team advocaten en pr-adviseurs in. En daar blijft het niet bij: de journalisten ontvingen waarschuwingen dat hun veiligheid in het geding is en ze werden tijdens hun onderzoek zelfs geschaduwd. Het is te bizar voor woorden. Hopelijk krabben de ingehuurde PR-adviseurs zich ook achter de oren.

Unilever: wordt het Londen of Amsterdam?

Bloomberg

Arne van der Wal: Verschillende internationale publicaties speculeerden afgelopen week over de nieuwe concernstructuur van Unilever en de vraag waar het nieuwe hoofdkantoor straks zal zijn. Het Duitse Die Welt zet zijn kaarten bijvoorbeeld op Rotterdam. 

Wat dit artikel van Bloomberg vooral interessant maakt is niet zozeer de voorspelling, maar het bredere kader waarin de kwestie wordt geplaatst. Unilever heeft al zo’n 90 jaar een dubbel hoofdkantoor, in Londen en Rotterdam. Dat werkte altijd prima, maar de overnamepoging van Kraft Heinz was aanleiding om die structuur te vereenvoudigen en van Unilever één concern te maken. Vraag is dan: waar komt het beslissingscentrum? En wie velt dat Salomonsoordeel?

De Brexit heeft het scheiden van die siamese tweeling nog ingewikkelder gemaakt. Bloomberg analyseert enkele scenario’s: als Londen verliest, is dat niet alleen vervelend voor het financiële centrum, maar ook een gevoelige nederlaag voor het Britse kapitalistische model dat de regering-May zo harstochtelijk verdedigt. In dat zogeheten shareholder model staan de belangen van aandeelhouders voorop. Unilever heeft in het Verenigd Koninkrijk een grote emotionele en symbolische waarde; als het niet meer Brits is, betekent dat een grote klap voor de regering-May en het hele Britse economische model. Brexit zal dan nog meer ter discussie komen te staan.

We willen minder gas uit Groningen. Maar wat doen we met de andere gasvelden?

NOS

Ties Joosten: Sinds het duidelijk is geworden dat we toch echt zullen gaan stoppen met het oppompen van Gronings gas, neemt de onrust in gemeentes buiten Groningen toe. Gaat dit kabinet nu de winning uit kleine gasvelden, zoals bij Schiermonnikoog of Heerenveen, aanjagen?

Het kabinet zegt dat het dat niet van plan is. Maar daarmee is de onrust nog niet weggenomen, al was het maar omdat vorige week bekend werd dat de Nederlandse oliebaron Marcel van Poecke samen met Rijkman Groenink toch weer een tweede proefboring wil gaan doen bij Schiermonnikoog.

Om wat helderheid in het debat te scheppen, zette de NOS helder onder elkaar waar die kleine gasvelden nu precies liggen, wat we van de opbrangst verwachten kunnen en hoe de vergunningen nu liggen. Inclusief allemaal kekke kaartjes.

Volgende week komt Follow The Money met een exclusief verhaal over aardgas uit Groningen.

Één tweet van Kylie Jenner doet 1,3 miljard dollar verdampen

Bloomberg

Jan-Willem Sanders: De digitale macht van Google en Facebook is enorm. In Nederland wordt geschat dat deze partijen samen minimaal 75 procent van de advertentiemarkt op het internet in handen hebben; in andere landen is het niet heel anders. Het toetreden van een nieuwe, op technologie gedreven partij zou die macht deels kunnen doorbreken.

Die mogelijkheid lijkt echter verder weg dan ooit. Lange tijd werd gedacht dat Snapchat een serieuze kans maakte, zeker omdat het een jonge doelgroep aan zich weet te binden. Maar één tweet laat zien hoe broos die kans is. Social media-ster Kylie Jenner stuurde een bericht het internet op, waarin zij zich afvroeg of zij de enige was die Snapchat niet meer zo vaak gebruikt. Het gevolg: de koers van Snapchat maakte een duikvlucht. Het lijkt er op dat de online-wet van "winner takes all" echt op gaat — en dat de verscheidenheid aan de aanbodzijde eerder af- dan toeneemt.

Waarom Amerika met Iran om tafel moet — juist nu

Foreign Affairs

Dieuwertje Kuijpers: In 2009 gaf toenmalige Amerikaanse president Obama in Caïro een speech. De titel luidde ‘A New Beginning’, want dat moest het zijn: een nieuw begin voor de gespannen relatie tussen de Verenigde Staten en de moslimwereld, en een breuk met de neo-conservatieve agenda van zijn voorganger George W. Bush. Het Amerikaanse buitenlands beleid zou, zo beloofde president Obama, minder unilateraal worden. De Iraans-Amerikaanse politicoloog Vali Nasr fileerde destijds in zijn boek ‘The Dispensable Nation’ deze belofte, en constateerde dat president Obama juist stilletjes voort borduurde op de strategie van zijn voorganger Bush.

Bijna tien jaar later koestert Nasr nog altijd stille hoop dat de Verenigde Staten deze gemiste kans kunnen goedmaken. In een longread in het Amerikaanse tijdschrift Foreign Affairs pleit hij voor een grotere diplomatieke rol van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten. De regering Trump zou zich niet moeten laten weerhouden door de gespannen relatie met Iran, omdat het alternatief — een escalerende confrontatie onder meer met Rusland — het geplaagde Midden Oosten alleen maar dieper in crisis zal storten.

De Venezolaanse petro: ’s werelds eerste nationale cryptomunt?

Uit: Cointelegraph

Boban Braspenning: 'Vandaag wordt een cryptocurrency geboren die Superman aankan.': deze strijdvaardige woorden sprak Venezolaans president Nicólas Maduro afgelopen dinsdag bij de lancering van de cryptomunt 'petro'. Met ‘Superman’ verwijst Maduro naar Amerika; petro is als het ‘kryptoniet’ dat Superman verslaat.

De lancering van petro is een reactie op Amerikaanse sancties tegen Venezuela van afgelopen zomer. Toen verbood Trump het aan Amerikaanse banken om obligaties te kopen van het land of van diens staatsoliebedrijf PDVSA. Maduro wil met de petro internationale sancties ontduiken en de slecht functionerende Venezolaanse economie uit het dal trekken.

De prijs van een petro staat gelijk aan de prijs van een vat Venezolaanse olie. Deze week is de Venezolaanse cryptomunt in voorverkoop gegaan, hetgeen 735 miljoen dollar opleverde. Daarmee zet Maduro zijn belangrijkste exportproduct in als onderpand om beleggers over te halen te investeren in de cryptocurrency. Maar is dat een verstandige investering?

Met de lancering werd ook het zogenoemde whitepaper van petro openbaar gemaakt. Journalist Thomas Meyer dook hier gelijk bovenop voor een analyse en vraagt zich af: is de petro niet gewoon een future op olie of een instrument tegen de staatsschuld, in plaats van een cryptomunt? Hoe groot is de kans dat het wordt gebruikt voor witwaspraktijken? En wat betekent de komst van de petro voor de huidige Venezolaanse munt, de Bolivar?

Grote groep ouderen in de VS zonder pensioen moet bijklussen

The Atlantic

Peter Hendriks: We kennen het verhaal: als je banen wilt scheppen, moet je de arbeidsmarkt flexibiliseren. Zorg er dus voor dat werkgevers gemakkelijk van hun personeel af kunnen komen en stimuleer dat mensen als zzp’er zelf hun broek ophouden. Het klinkt allemaal heerlijk volwassen en neoliberaal: een werkgever is tenslotte geen maatschappelijke instelling. Het gevolg is wel dat veel mensen van het ene baantje in het andere rollen en allerlei voordelen die horen bij een vast dienstverband mislopen.

Het eerste dat sneuvelt bij mensen zonder vast dienstverband, is doorgaans een degelijke pensioenopbouw. Veel zzp’ers en contractanten zijn blij dat ze rondkomen en hebben niet de middelen voor een pensioenvoorziening. Dat is een serieus probleem als je eenmaal met pensioen bent: zonder een pensioen of lijfrente rest de AOW en sociale huisvesting.

In de VS zijn bedrijven al in 1970 begonnen om de verantwoordelijkheid voor de opbouw van een pensioen te verleggen naar de individuele werknemer. In 1979 zat nog 28 procent van de werknemers in de private sector in een collectief pensioenplan; in 2014 was dat gedaald tot 2 procent. Economen waarschuwen al voor de vraaguitval die ontstaat als de grote groep babyboomers zonder pensioen de arbeidsmarkt verlaten.

De gevolgen van dat beleid zijn al langere tijd zichtbaar in de VS. Veel ouderen van diep in de zeventig moeten allerlei baantjes blijven doen om rond te komen. Ze hebben ruim 900 dollar uit een sociale uitkering en nog een kleine ouderentoeslag. Dat is te weinig om van te leven in de VS. Dit artikel uit The Atlantic laat zien hoe het leven eruit ziet voor ouderen die zonder pensioen moeten rondkomen.

Trump-biograaf Wolff aangepakt bij College Tour

Het Parool

Luuk van der Sterren: Michael Wolff, de schrijver van het spraakmakende boek Fire & Fury, heeft in het programma College Tour tegenover Twan Huys moeten toegeven dat hij helemaal niet weet of President Trump een affaire heeft gehad. Eerder suggereerde Wolff nog in een Amerikaans programma dat dit wel het geval was.

Na afloop van College Tour had Wolff zo de smoor in, dat hij al zijn Nederlandse interviews afzegde. Het Parool was een van de kranten die achter het net viste en kwam in plaats daarvan met een verslag van de gebeurtenissen tijdens College Tour-opname. Rest nog de vraag: wat zegt dit over de betrouwbaarheid van Wolff als journalist?

Redactie
Redactie
Gevolgd door 698 leden