
Nassau, Bahamas, 1901 © Wikimedia Commons / Library of Congress
Follow the Money selecteert
Deze zondag: Bahamaleaks; de macht van grote techbedrijven; het Nationaal Zorgfonds; Glenn Greenwald fileert de Washington Post; The Nation onderzoekt de United States of Trump. Verder: Hoe DuPont zijn teflon-probleem naar China exporteerde; hoe Nederlandse havens giftige diesel naar Afrika verschepen en hoe goedkope vis wordt omgekat naar 'duurdere' varianten. Tot slot: wie bombardeerde het hulpkonvooi in Syrië?; Airbnb sloopt Amsterdamse woningmarkt; het schrijnende resultaat van twee decennia marktwerking in de luchtvaart; rapper Jay-Z predikt over de verloren War on Drugs.
Bahamaleaks
International Consortium of Investigative Journalists
Na Luxemburg en Panama zijn nu de Bahama's aan de beurt. Uitgelekte documenten onthullen de links tussen politici en 175.000 bedrijven die tussen 1990 en 2016 in de Bahama's zijn geregistreerd. De zoektocht van het internationale consortium van onderzoeksjournalisten (ICIJ) leverde nieuwe inzichten op: Het Financieele Dagblad en Trouw deden mee aan dit klassiek staaltje onderzoeksjournalistiek.
De nieuwe documenten bevatten de namen van 539 geregistreerde tussenpersonen. Zij treden als liaison op tussen de Bahamaanse autoriteiten en klanten die op de eilanden een offshorebedrijf willen opzetten. Eén van deze tussenpersonen is het beruchte advocatenkantoor Mossack Fonseca, dat bijna 16.000 entiteiten in Bahamas heeft opgezet. De Bahama's waren voor Mossack Fonseca dus een best seller.
Een naam die eruit springt in de Bahamaleaks is die van Neelie Kroes. In de periode van 2000 tot 2009 was zij bestuurder van Mint Holdings Ltd. De advocaat van Kroes stelt dat dit een 'administratieve fout' was en dat het bedrijf nooit operationeel was. In het FD staat meer over Neelie Kroes' Bahamasaffaire.
De Grote niet-zo-Vriendelijke Reuzen
Afgelopen week stond The Economist in het teken van de machtigste bedrijven ter wereld. Volgens het blad brengt de opkomst van kolossale bedrijven de concurrentie en legitimiteit van het bedrijfsleven in het geding. Dat komt omdat de opperbazen van de vrije handel als geen ander de markt naar hun hand weten te zetten. Dit artikel gaat in op de schaduwkanten van de twee meest gebruikte strategieën om de concurrentie een stap voor te blijven: zo min mogelijk belasting betalen en zo veel mogelijk lobbyen.
Megabedrijven ontduiken belasting via vage juridische constructies en offshore holdings. Omdat deze bedrijven zo kapitaalkrachtig zijn, kunnen ze ook de beste fiscale adviseurs in huis nemen. Ze hebben een leger aan peperdure lobbyisten in dienst: alleen al in Brussel zijn er zo'n 30.000, even veel als het totale aantal mensen in dienst bij de Europese Comissie. Die pleiten daar voor de commerciële belangen van 's werelds grootste bedrijven. En laten we maar niet beginnen over de draaideur tussen overheid en lobby: Daar heeft Follow de Money vorige maand al uitgebreid verslag van gedaan. Ondertussen steken de grote techbedrijven miljarden in de nieuwste privacy-beschadigende marketingtechnieken; volgens The Economist leidt dit ook nog eens tot moeilijke ethische vragen over vrije keuze in een kapitalistische economie.
Het Nationaal Zorgfonds is geen blauwdruk maar een ‘beweging’
Felle kritiek op SP-voorman Emile Roemer tijdens de algemene beschouwingen deze week. De leider van de SP kiest de zorg als centrale thema tijdens de komende Kamerverkiezingen. Roemer wil een Nationaal Zorgfonds waarin de zorgverzekeraars en het eigen risico voorgoed verdwijnen. Een plan wat inmiddels door meer dan 157.000 mensen gesteund wordt.
PvdA- fractievoorzitter Diederik Samsom ziet het als concurrent op links met lede ogen aan. Hij haalt flink uit naar Roemer. Samsom is van mening dat de onderbouwing van het Zorgfonds aan alle kanten rammelt. NRC sprak drie zorgeconomen over het Nationaal Zorgfonds en ook die uitte kritiek op de volgens hun ‘gebrekkige uitwerking’. Zij stellen dat door het afschaffen van het eigen risico nauwelijks maatschappelijke winst wordt behaald omdat de belastingen omhoog gaan. Ook is de vraag wat er precies gebeurt met de zorgverzekeraars. Er is nog veel onduidelijk.
Volgens de geestelijk moeder van het plan, SP-Kamerlid Renske Leijten, is het niet erg dat het plan niet volledig is uitgewerkt. Leijten ziet het Zorgfonds namelijk niet als een blauwdruk maar als een beweging tegen marktwerking en bureaucratie. De alsmaar groeiende aanhang van die beweging toont aan dat zorgverzekeraars niet populair zijn en dat er grote onvrede bestaat over de effecten van marktwerking. In het NRC meer over deze beweging in de Nederlandse zorg.
Glenn Greenwald fileert de Washington Post
Goede onderzoeksjournalistiek staat of valt met de kwaliteit van bronnen en tipgevers. Niet voor niets is de naam van dit platform — Follow the Money — gebaseerd op een citaat van “Deep Throat”, de klokkenluider van het Watergateschandaal. Goede bronnen zorgen ervoor dat misstanden aan het licht komen en de daders ter verantwoording worden geroepen. Zonder klokkenluiders zou een eerlijke en transparante democratie simpelweg onmogelijk zijn.
Het is dan ook niet meer dan logisch dat, toen de ACLU en Amnesty opriepen tot een presidentieel pardon voor Edward Snowden — de klokkenluider die de surveillanceprogramma’s van de NSA aan het licht bracht — deze oproep gesteund werd door menig krant en journalistiek platform. Drie van de vier publicaties die in 2013 veelvuldig over het NSA-schandaal publiceerden — The Guardian, The New York Times en The Intercept — schaarden zich bij deze groep.
De vreemde eend in de bijt was de Washington Post. De redactie van deze krant, die nochtans een Pulitzer-prijs won voor haar reportage over het PRISM-programma, betoogde vorige week dat Snowden geen pardon verdient. Daarmee schreef de Post geschiedenis: het was de eerste keer ooit dat een journalistiek medium in de VS openlijk opriep tot strafrechtelijke vervolging van een eigen bron.
In zijn column op The Intercept maakt Glenn Greenwald, Snowden-reporter van het eerste uur, gehakt van de Washington Post en haar hypocriete houding. ‘Having basked in the glory of awards and accolades, and benefited from untold millions of clicks, the editorial page editors of the Post now want to see the source who enabled all of that be put in an American cage and branded a felon. That is warped beyond anything that can be described.’
En als we dan toch bezig zijn: met het oog op de aanstaande presidentsverkiezingen legt Greenwald’s collega Peter Maass in dit stuk uit waarom niet alleen Edward Snowden, maar álle klokkenluiders een pardon zouden moeten krijgen.
The United States of Trump
Het Amerikaanse opinietijdschrift The Nation is de afgelopen week begonnen met een serie podcasts over het onbehagen in de Amerikaanse samenleving. De laatste jaren is de onvrede over het beleid van de regering-Obama onder brede lagen van de bevolking sterk toegenomen, zozeer zelfs dat er een nieuwe protestrage is ontstaan: het ophangen van spandoeken met Obama-onvriendelijke teksten van viaducten.
The Nation onderzoekt hoe het kan dat miljoenen kiezers in Donald Trump een aanvaardbaar alternatief zien voor de status quo. De keuze voor Trump gaat veel verder dan onvrede en woede over het beleid van Obama; aan de basis ervan, aldus de makers van de podcast-serie, ligt een belangrijke vraag: wat betekent het om een Amerikaan te zijn? Plaats van handeling van deze eerste aflevering is het zeer Trump-gezinde East Long Island, New York.

Hoe DuPont zijn teflon-probleem naar China exporteerde
Terwijl in de VS en Europa het gebruik van de stof PFOA voor de productie van teflon sinds vorig jaar zo goed als uitgefaseerd is, worden deze en verwante stoffen zoals PFOS (gebruikt in brandvertragers) in China meer dan ooit geproduceerd en gebruikt — met huiveringwekkende milieuproblemen tot gevolg.
Dat blijkt uit een fraaie longread van de Amerikaanse journaliste Sharon Lerner. Zij schreef vorig jaar een reeks artikelen over chemiereus DuPont, dat al heel lang op de hoogte bleek te zijn van de schadelijkheid van de stof, maar dat gegeven onder de pet trachtte te houden en zo aansprakelijk werd gesteld voor wat in de VS als een van de grootste milieurampen ooit wordt beschouwd. PFOA wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, zoals een verminderde afweer en vruchtbaarheid, zaadbalkanker, nierkanker en leverproblemen.
Ook de Nederlandse teflonfabriek van DuPont in Dordrecht heeft vanaf 1970 PFOA uitgestoten. Follow the Money maakte vorig jaar aannemelijk dat DuPont daarmee aanzienlijke milieuschade heeft aangericht, een conclusie die werd bevestig door een onderzoek van het RIVM. Terwijl de EU PFOA in 2013 op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen heeft geplaatst en het gebruik ervan totaal wil verbieden, wordt de stof in India en Rusland nog steeds gebruikt voor de productie van teflon, waterwerende kleding en speelgoed. Die vervolgens hier in de winkel terecht komen.
Maar China spant de kroon: de productie van PFOA is er geëxplodeerd na de uitfasering door westerse landen en het land is nu de grootste teflonproducent ter wereld. De omvang van de milieuramp die zich daar afspeelt begint de bevolking langzamerhand duidelijk te worden. Het probleem beperkt zich overigens niet tot China: PFOA-moleculen breken niet af en verspreiden zich over de hele wereld. Je kunt een milieuprobleem wel 'exporteren', maar op de lange termijn belandt het toch weer op je bord. Letterlijk. Noem het karma, het is chemie.
Nederlandse havens verschepen giftige diesel naar Afrika
Trouw (te lezen op Blendle)
Niet alleen DuPont exporteert vervuiling. De Amsterdamse en Rotterdamse havens verschepen zwaar vervuilde diesel naar Afrika, blijkt uit onderzoek van Greenpeace-campagneleider Marriette Harjono. Zij volgde de smerige handel van oa. Vitol en Trafigura; eerder werd er onder haar leiding al over het zaakje gepubliceerd in een rapport genaamd 'Dirty Diesel' van ngo Public Eye.
Trouw interviewde Harjono hierover. In handelskringen wordt de brandstof 'African quality diesel' genoemd; het bevat tot 200 keer de Europese normen voor zwavel en benzeen. Harjono legt uit dat de havengebieden Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen door hun grote raffinagecapaciteit een cruciale rol spelen in de mondiale olieketen. Oliestromen uit heel de wereld komen samen in het ARA-gebied, worden gemixt en weer geëxporteerd. Blends met percentages giftige stoffen die in Europa allang verboden zijn gaan naar West-Afrika, terwijl sommige landen zoals Nigeria voldoende ruwe olie van hoge kwaliteit hebben voor binnenlands gebruik.
Het omkatten van vis
Kogelvis die wordt verkocht als inktvis in Italië. Een tongetje die in werkelijkheid een goedkoper vis á la panga blijkt te zijn in Duitsland. Geteste “kaviaar” waar geen dierlijk DNA in valt te bespeuren. De internationale milieuclub Oceana verzamelde meer dan 200 onderzoeken en concludeerde in een deze maand uitgekomen rapport dat er wereldwijd op grote schaal gefraudeerd wordt met vis. Vooral aan de retailkant vindt er volop mislabeling plaats, waardoor de kans groot is dat een bestelde heilbot, schol of zeebaars in een restaurant stiekem een goedkope pangafilet (ook wel 'de biokip van de zee' genoemd) is. Met een mooi raad-het-plaatje haakte Het Financieele Dagblad in op deze wisseltruc, die ongeveer 1 op de 5 keer zou kunnen plaatsvinden. De wantoestanden van goedkope vis die wordt omgekat naar duurdere varianten kunnen niet met een korreltje zout genomen worden.
Wie bombardeerde het hulpkonvooi in Syrië?
Het fragiele staakt-het-vuren in Syrië ging na de aanval op een hulpkonvooi definitief de prullenbak in. Ruim dertig vrachtwagens van het Syrische Rode Kruis trokken maandagnacht richting Aleppo om de overgebleven bevolking te voorzien van medicijnen en voedsel. Het konvooi zou de stad Aleppo nooit halen: twintig medewerkers van het Rode Kruis kwamen om het leven, nadat het vijftien kilometer voor de stadsgrenzen werd aangevallen in door rebellen gecontroleerd gebied. Inmiddels zijn de gevechten in Aleppo weer in volle gang en proberen de verschillende partijen de schuld van de aanval bij elkaar in de schoenen te schuiven.
Journalisten van het onderzoeksplatform Bellingcat, een collectief van burgerjournalisten die door middel van satellietbeelden en internetbronnen onderzoek doen naar oorlogsmisdaden, komen tot de conclusie dat het het konvooi waarschijnlijk is gebombardeerd door de Russen. Die verklaarden aanvankelijk dat ‘afgaande op de beelden er geen kraters te zien zijn, ook zijn de chassis van de gebombardeerde vrachtwagens nog intact.’ Daardoor is een luchtaanval volgens de Russen uitgesloten; het konvooi zou vanaf de grond zijn aangevallen en in brand zijn gestoken door rebellen.
Nick Waters en Hady Al-Khatib analyseerden satellietbeelden en video’s en verwerpen het verweer van het Kremlin en president Assad: volgens hen is het konvooi wel degelijk vanuit de lucht gebombardeerd. De werkwijze van het platform, opgericht door Elliot Higgins, blijkt erg succesvol. Het collectief doet ook onderzoek naar oorlog in Oekraïne. De AIVD werkte zelfs met deze groep samen in het onderzoek naar het neerhalen van de MH-17.
Airbnb sloopt Amsterdamse woningmarkt
Het nieuwe seizoen van Tegenlicht, het status quo-doorbrekende onderzoeksprogramma van de VPRO, is afgelopen zondag weer van start gegaan. De eerste aflevering zet de schijnwerpers op Airbnb, de bescheiden huizenruilwebsite die inmiddels uitgegroeid is tot een serieuze concurrent van Booking.com. Airbnb heeft alleen al in Amsterdam 18.000 woningen te huur staan. Vele hiervan zijn — in tegenstelling tot wat de fundamentele beginselen van huizenruil in de deeleconomie voorschrijven — het hele jaar door beschikbaar als verkapte hotels. Dit leidt tot een constante stroom van toeristen, die volgens veel Amsterdammers geen langdurige positieve bijdrage leveren aan de lokale economie.
Mensen die in Amsterdam willen komen wonen moeten het zodoende afleggen tegen de rolkoffertjes. Boze Haarlemmerbuurt-bewoner Teunkie van der Sluijs: 'Ik denk niet zozeer dat AirBnB een oneerlijk initiatief is. Ik vind het een hypocriet initiatief. Het is een bedrijf dat zich via een hele gelikte marketingcampagne waar miljoenen aan besteed wordt naar de buitenwereld presenteert als 'sharing', 'deeleconomie', 'new community', 'disruption'. En mensen trappen er wereldwijd in. Maar wat erachter zit is een miljardenbedrijf uit Amerika, gepropt door risicoinvesteerders die zo snel mogelijk rendement willen zien door alle regelgeving te omzeilen.' Zeker de moeite van het kijken waard.
Het schrijnende resultaat van twee decennia marktwerking in de luchtvaart
De Groene Amsterdammer (via Blendle te lezen)
Was het beroep van piloot in de jaren ’90 nog een jongensdroom, in 2016 moeten gezagvoerders hun eigen theezakjes mee van huis nemen en zitten ze soms dertig uur aan een stuk in een vliegtuig om te besparen op hotelkosten. Ondertussen betalen beginnende piloten tienduizenden euro’s om aan de slag te kunnen bij low cost carriers en heerst er bij Midden-Oosterse maatschappijen ondanks miljarden euro’s aan staatssteun zo’n angstcultuur dat er een wachtlijst is om het bedrijf te verlaten.
Dit zijn slechts enkele bevindingen in een onthullende artikel in De Groene Amsterdammer van deze week. Het zijn de gevolgen van de ruim twee decennia liberalisering in de luchtvaartindustrie, die onder meer tot moodende concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen en schandalige arbeidsomstandigheden voor werknemers heeft geleid.
Rapper Jay-Z predikt over de verloren War on Drugs
Tot slot: sinds de jaren '70 woedt er in de VS een hevige oorlog tegen het gebruik en de verkoop van drugs. Arrestaties voor het bezitten en dealen van kleine hoeveelheiden (soft)drugs hebben geleid tot 's werelds grootste gevangenispopulatie. Hoe is het zo ver gekomen? Shawn Carter, ook wel bekend als hiphoplegende Jay-Z, legt het met zijn karakteristieke stem op een illustratieve en heldere manier uit.
152 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Mijn eerste vraag bij dit soort gebeurtenissen is standaard 'wie heeft er wat aan ?'.
Die vraag werd voor mij beantwoord door een VS generaal, die in het openbaar verklaarde, na het bombardement, één of andere VS hoorzitting, 'dat het vliegverbod boven Aleppo wel moest gelden voor Russische en Syrische toestellen, maar niet voor Amerikaanse'.
Die uitspraak werd weer door Russia Today uitgezonden, maar niemand beweerde naderhand dat de uitspraak niet was gedaan.
goof 4
Gilles Wattel 1Waarom gelooft toch altijd iedereen de VS en niet de Russen Gilles ?
Waarom schrijft de media alleen maar positief over de VS en negatief over de Rusland?
Mijn mening is dat we door onze media voor de gek gehouden worden en de media op de loonlijst staat van de elite ofwel het grote geld dat de wereld regeert .
De feiten zijn en dat mogen we vaststellen dat vrijwel alle conflicten in de wereld door de VS alleen maar verergert zijn door hun acteren en overal waar ze zo nodig voor het goede doel hebben ingegrepen het overal anarchie , honger, dood en verderf is .
Misschien( heel misschien ) dat Rusland in de Krim en de Oekraïne geen schone handen hebben maar dat valt totaal in het niet bij alle acties van de VS wereldwijd en waar wij als een stelletje domme slaafjes maar achteraan hollen.
[Verwijderd]
goofDe arrogantie van de VS politiek is ook stuitend; ze liegen de boel bij elkaar en verwachten dat iedereen het als zoete koek slikt. Gelukkig zijn er ook sites die wèl kritisch naar de gang van zaken kijken. Wat me bang maakt, als ik een artikel, zoals http://www.moonofalabama.org/2016/09/syria-the-aid-convoy-attack-points-to-further-escalation-.html lees, is dat de VS het conflict alleen maar verder lijken te escaleren.
MatthijsK 7
[Verwijderd]Kijk maar eens hoe zelfs FTM schrijft over de techreuzen.
Onze overheid treft geen blaam, het zijn de lobbyisten en belastingontduiking, dat is het probleem.
Het probleem is dat onze overheid een verrot systeem heeft opgetuigd, maar dat mag blijkbaar niet gezegd worden.
F.T.M. Kauffmann 7
MatthijsKMatthijsK 7
F.T.M. KauffmannHet is het toneel waar ik bezwaar tegen maak.
F.T.M. Kauffmann 7
MatthijsKMatthijsK 7
F.T.M. KauffmannNeem bijvoorbeeld Microsoft.
Die moest eerst niet van Washington en Brussel hebben. Toen zijn ze even met InternetExplorer en MediaPlayer aangepakt.
En nu heeft ze kantoren in Washington en Brussel en een leger lobbyisten in dienst. Zelfde met Volkswagen. Of je doet mee, of ze pakken je aan.
Met belasting is het ook heel simpel; bedrijven betalen geen belasting, ze innen het. Dus ontwijking en ontduiking zorgt voor goedkopere producten, hogere lonen en meer winst.
F.T.M. Kauffmann 7
MatthijsKMatthijsK 7
F.T.M. KauffmannIk vraag me altijd af wat het alternatief is. Veel te snel worden de westerse normen en waarden op anderen geprojecteerd en ze worden er gelijk voor veroordeeld. Natuurlijk is het niet goed, maar deze mensen zitten in zo'n ander pakket, dat het alternatief waarschijnlijk nog slechter is. Veel te snel worden er conclusies getrokken.
F.T.M. Kauffmann 7
MatthijsKDat gaat er van uit dat er sprake was van transparantie. Ik geloof niet dat ergens bij de pomp stond: gewone brandstof A 1 euro of giftige brandstof B 0,90 cent per liter. De keuze is dus voor hun gemaakt door een techreus.
MatthijsK 7
F.T.M. KauffmannIk krijg bij Greenpeace iedere keer het gevoel dat ze de feiten zo verdraaien, alleen maar om een emotie op te wekken, zodat de getallen niet gecontroleerd worden. Lekker op je primaire reactie inspelen, grote bedrijven fout, overheid goed! (terwijl overheden de grootste bedrijven op deze planeet zijn)
Gilles Wattel 1 3
goofIk neem kennis van nieuws uit verschillende bronnen, en vorm dan m'n eigen oordeel.
Sinds ik tot de conclusie kwam, die niet meer kon ontwijken, dat 11 sept door het VS regime zelf was uitgevoerd kijk ik uiteraard heel anders tegen die VS aan.
Die kijk werd bevestigd door b.v. boeken over wat Roosevelt wilde, over Ton Kin Gulf, en hoe Bush sr illegaal Saddam subsidieerde.
Maar inderdaad, in de westerse media wordt meestal het 'nieuws' afkomstig van westerse regeringen kritiekloos doorgegeven.
In de Ukraine affaire was Wolferen een eenzame roepende in de woestijn tegen de journalisten die kritiekloos EU, NATO en VS volgden.
MatthijsK 7
goofgoof 4
MatthijsKOveral waar zich de overheid mee bemoeit loopt uit op een fiasco .
Dat is niet uit de lucht gegrepen maar feitelijk zeer juist en geheel gebaseerd uit ervaringen in het verleden.
Dat er Jesse Klaver daar een eind aan wil maken zoals hij zegt voor een andere politieke koers en meer links dan bekruipt mij een eng gevoel dat het dan helemaal fout gaat.
Wat denkt die snotneus wel niet , wat zijn zijn wapenfeiten tot op heden ?
Zoals alle linkse rakkers in de politiek veel geschreeuw en weinig wol en links lullen en rechts de zakken vullen en dat zijn ook de keiharde feiten van de laatste decennia.
MatthijsK 7
goofHetzelfde als al die andere stropdassen, geen.
Lydia Lembeck 12
goofMatthijsK 7
Lydia LembeckGilles Wattel 1 3
Lydia LembeckMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1goof 4
Lydia LembeckEen zakenkabinet met een blanco bevoegdheid voor een regeer periode van minimaal 10 jaar is wat we nodig hebben om ons heel misschien nog te kunnen behoeden voor een enorme ramp.
Ik vrees alleen dat dat zelfs te laat is om het tij nog te kunnen keren.
Wat een figuur als Jesse Klaver met zijn Groen-links nog kan toevoegen aan de precaire situatie zie ik niet zo.
Om je nu hard te maken voor groene energie en of de sociaal zwakkere 1 of 2 % extra moeten hebben is niet zo aan de orde op dit moment .
Het is de komende maanden erop of eronder en als het eronder is dan wordt het voor de sociaal zwakkere geen +2 % maar min 50 % als ze geluk hebben.
Lydia Lembeck 12
goofgoof 4
Lydia LembeckNou sorry hoor maar dan ben je wel erg naïef als je denkt dat een linkse partij een economie uit het slop kan trekken .
Lydia Lembeck 12
goofgoof 4
Lydia LembeckKok heeft de EU en de euro ingeluld en den Uil heeft onze gasvoorraad verkwanseld door hiermee sinterklaas te gaan spelen.
M. van Deelen 11
Lydia LembeckNou bedankt, daar sta ik dan, uitgekotst door een minima. Ik betaal verdomme 1,5 keer jouw bruto jaarinkomen alleen al aan inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Daar heb ik vanaf mijn 15e fulltime hard voor gewerkt en gespaard. Met -net als jij- 3 jaar ULO.
Als de minima zó denken over de bijdrage die ik lever aan het welzijn van minder bedeelden in dit land moet ik me toch maar eens beraden of ik niet meer op zijn goofs ga.
Lydia Lembeck 12
M. van DeelenM. van Deelen 11
Lydia LembeckMichel Fleur 6
goofMaar liever een snotneus dan continuering van de wapenfeiten van "rechts": een democratie en verrijkingsmachine maar dan alleen voor aandeelhouders van het grootbedrijf. Vrije keuze op basis van vermogen. Een beleid, ondersteund door een legertje neoklassieke economen die leuk theoretisch kunnen debatteren voor de open haard, maar nooit buiten komen. Het zijn net politici.
Economen, bankiers, CEO's, mainstream media en overheid: een pot nat. Die band moet verbroken worden. Heb je ook maar een kwart van de huidige overheid nodig. De VVD zal die overheid nooit verkleinen, want bepaalde zaken zijn nodig om monopolies in stand te houden.
Laten we blij zijn dát er nog een tegengeluid is in de politiek, en mensen zonder een oortje met het gebrul van de financiële sector. Beter dat, dan "rechts lullen, nóg meer vullen."
MatthijsK 7
Michel FleurMichel Fleur 6
MatthijsK(die het kan betalen)
Lydia Lembeck 12
Michel FleurMichel Fleur 6
Lydia LembeckSommige mensen denken echt serieus dat de markt al het kwade uit de mens kan bannen. Maar dat is de droomwereld waarin economen nu al leven alleen nóg verder oprekken.
Als het antwoord op alles "overheid weg, de markt regelt het" is, dan zie ik graag een goede onderbouwing waarin staat beschreven hoe kwaadaardige machtsconcentratie beter bestreden wordt dan nu. Dat de overheid de duivel is en de markt de messias, vind ik té makkelijk. Alsof de overheid de huidige multinationals en banken als slachtvee dwingen al die onooglijke, corrupte praktijken op de samenleving los te laten.
MatthijsK 7
Michel FleurMichel Fleur 6
MatthijsKMaar met een werkende nieuwe oplossing komen is een stuk moeilijker. Alles aan de markt overlaten ontaard in dezelfde machtsconcentratie die we nu al hebben, alleen dan met andere pionnetjes en nóg ondemocratischer dan nu.
Ik had een Amerikaanse collega (1) met een simpele stelling. Heb je een probleem, maar je draagt geen aantoonbaar valide oplossing aan: dan ben je ruis.
Dus tenzij je wetenschappelijk valide relaas aandraagt waaruit blijkt dat de markt inderdaad alles oplost: houd ik me aanbevolen.
Alle mensen die dat tot nu toe beweren stoelen dat echter op de ideologie van de economische wetenschap. Die is gebaseerd op absurde veronderstellingen over de samenleving. Die leidt tot een gegarandeerde segregatie van een kleine groep "haves" en een grote groep "have-nots", waarbij het "hebben" slaat op keuzevrijheid.
Meneer Smith heeft helaas nagelaten het mechanisme van de onzichtbare hand te beschrijven. En Smith zou niet kunnen hebben dromen van bedrijven met gigantisch marktaandeel en budgetten om de media én de overheid te controleren. Dan heb ik het niet over de Jumbo.
Nogmaals: overtuig me. Maar wel met argumenten.
(1) Overigens een overtuigd libertariër, die overigens wel een rol voor de overheid zag, maar dat is een lang en vooral subtiel verhaal.
MatthijsK 7
Michel FleurEens, het in toom houden van de overheid moet je aan de bevolking over laten. Er dienen regels opgesteld te worden wat een overheid wel of niet moet kunnen en de bevolking moet zich kunnen verzetten wanneer ze een grens over gaat.
"houd ik me aanbevolen"
Ik zou zeggen; sla eens een geschiedenisboek open. De laatste 400 jaar staan vol met innovaties die gedreven zijn vanuit de markt en vol met oorlogen die gedreven zijn vanuit de politiek. Alles wat je nodig hebt is een open vizier.
"Die is gebaseerd op absurde veronderstellingen over de samenleving"
Daarin kunnen we elkaar vinden.
"Nogmaals: overtuig me. Maar wel met argumenten."
Geschiedenis, alle grote sprongen voorwaarts kwamen niet van achter een buro. Alle grote stappen achteruit wel.
Michel Fleur 6
MatthijsKIk ben het met je eens dat oorlog vaak van boven af wordt opgelegd, maar vergeet de draaideur niet. Banken financierden steevast beide partijen en wapenhandelaars hebben baat bij gebruik van hun koopwaar. Natuurlijk neemt de politicus de beslissing, maar wie beïnvloed de politicus? De burger toch zeker niet! De draaideur is dus het probleem.
Over innovaties (zie ook artikelen op deze site).
Recent blijkt steeds vaker dat innovaties bedacht zijn op universiteiten (overheidsgeld) en slechts later geëxploiteerd door de markt. Zonder de abstracte ideeën van Einstein over gekromde tijd-ruimte, was je GPS nu waardeloos. De GPS is dus gebaseerd op fundamenteel onderzoek dat nooit was gedaan met geld van de markt, omdat er geen direct commercieel belang bij was.
Marktsturing van universitair onderwijs is de reden dat universiteiten steeds meer toepassing-leerfabrieken worden, waar geen fondsen zijn voor echt vernieuwend onderzoek. Dit werkt juist verstikkend op de lange termijn. En dan komt de draaideur weer om de hoek kijken: maar zolang je patenten kan hebben op je karige onderzoek dat mede door alle burgers is betaald, kun je je monopolie blijven uitoefenen.
Ik denk dat we ergens gezamenlijk tot een anti-draaideur-en-gelijke-spelregels systeem moeten komen en een minimum aantal zaken die we wél gezamenlijk moeten regelen, zodat er keuzevrijheid voor iedereen blijft. Dat systeem bombardeer ik dan tot overheid. Natuurlijk kunnen we ook de keuze maken dat anderen geen keuzevrijheid mogen hebben omdat ze bijvoorbeeld het stemhokje niet kunnen bereiken of het stemformulier niet kunnen lezen omdat ze geen geld hadden voor onderwijs. Ook dat is een keuze.
MatthijsK 7
Michel FleurJawel, zodra de burger de politicus niet volgt, verliest hij zijn macht. Dus ook de burger heeft een verantwoordelijkheid en een grote rol te spelen in dit verhaal.
Wat betreft oorlog kunnen we elkaar de handen wel schudden, maar innovaties heb ik nog wat puntjes;
Het feit dat Einstein onderzoek heeft gedaan op een publiek instituut, is nog geen reden om dit instituut met al haar oorlog te tolereren. Natuurlijk zijn er ook goede dingen ontstaan vanuit een overheid. De hamvraag is; voegde het meer waarde toe dan wanneer de markt het zelf zou onderzoeken.
Is het werkelijk van toegevoegde waarde dat we weten hoeveel GeV een Higgs-Boson weegt? Kan je aan je kinderen uitleggen dat je miljoenen mensen armer hebt gemaakt om dit feit boven tafel te krijgen?
Immers is het belastinggeld waar CERN op draait, niet abonnementen van burgers.
Zelfde argument met Einstein, weegt het toepassen van geweld op burgers op tegen een het feit dat we nu GPS hebben? GPS dat trouwens primair is ontwikkeld om efficienter mensen te vermoorden? Zelfde als met de atoombom die op basis van deze principes is ontwikkeld. Is dat het waard?
Het is geen wonder dat er geen fondsen meer zijn. Met een belastingdruk van rond de 80% slokt de overheid het allemaal op.
Het is tijd dat ze weer eens in haar hok gestopt wordt.
Michel Fleur 6
MatthijsKMatthijsK 7
Michel Fleur"Fundamenteel onderzoek is niet interessant."
Michel ik heb zelf in privaat gefundeerd fundamenteel onderzoek gewerkt, je weet niet waar over je kletst.
Michel Fleur 6
MatthijsKlocke 5
goofhttp://usawatchdog.com/we-are-headed-for-war-paul-craig-roberts/
M. van Deelen 11
lockeNu dit weer: http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/09/25/us-armee-ruestet-massiv-in-ansbach-auf/
locke 5
M. van Deelenhttps://www.youtube.com/watch?v=lDUwXFvTJfA
M. van Deelen 11
lockeTja, ik ben een Bernie meisje en krijg dus sowieso niet wat ik zou willen (alsof ik iets te willen heb....).
Wat puntjes voor Amerikanen om rekening mee te houden: http://theeconomiccollapseblog.com/archives/26-incredible-facts-about-the-economy-that-every-american-should-know-for-the-trump-clinton-debate
MatthijsK 7
M. van DeelenLydia Lembeck 12
M. van DeelenLydia Lembeck 12
M. van DeelenNu dit weer: http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/09/25/us-armee-ruestet-massiv-in-ansbach-auf/
Griezelig!
M. van Deelen 11
goofLydia Lembeck 12
goofSoms best lastig.
Lydia Lembeck 12
goofDiny Pubben 9
Blijf uit mijn dossier, stop wet 33980!
Deze week al aan de orde in de Eerste Kamer en er zijn tal van petities maar er is amper aandacht voor in de media.
Waarom niet?
https://www.blijfuitmijndossier.nl/
Jan Willem de Hoop 12
Diny PubbenOverheidspersoneel spit illegaal in gevoelige persoonsgegevens / Gluren in privégegevens
http://www.telegraaf.nl/binnenland/26675253/__Gluren_in_privegegevens__.html
Jan Smid 8
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Jan SmidDiny Pubben 9
Jan Willem de HoopUniek in Europa.
Democratie? Waar zijn onze journalisten?
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopMatthijsK 7
Diny PubbenLydia Lembeck 12
MatthijsKMatthijsK 7
Lydia LembeckZoals wat er in gaat, wie er toegang tot heeft, etc etc?
Het doel heiligt de middelen niet.
Lydia Lembeck 12
MatthijsKMatthijsK 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
MatthijsKDiny Pubben 9
MatthijsKDiny Pubben 9
MatthijsKLydia Lembeck 12
Diny PubbenLydia Lembeck 12
Diny PubbenRoland Horvath 7
Overigens, de vrije markt/ - concurrentie gaat gewoonlijk ten koste van alles en iedereen: leveranciers, klanten, kwaliteit van de producten, werknemers. Reizen moeten goedkoop zijn maar ook vliegtuigen zelf: Een wonder dat er niet meer uit de lucht vallen.
De zo geroemde vrij markt eindigt veelal in faillissementen van de financieel zwakkeren en een monopolie van één of enkelen waarna de prijzen stijgen uitsluitend ten bate van de winst en de dividenden voor de aandeelhouders. Het is daarom beter maximum en vooral minimum prijzen te stellen om die misbruiken en monopolie vorming te voorkomen.
Dat geldt voor reizen, maar bvb ook voor de detailhandel en de grootwarenhuizen/ supermarkten: Albert Hein en aanverwanten en alle betrokken ondernemingen in NL, in BE, in de hele EU. Het kapitalisme is een onstabiel systeem, dat na verloop van tijd zichzelf blokkeert door hongerlonen en uitsluiting van velen vooral na het ontstaan van een economische overcapaciteit, door ongelijkheid tussen de superrijke 0,01% en de arme tot straatarme 99% te midden van overvloed en uiteindelijk een oplossing zoekt in een wereldoorlog of in voortdurende oorlogen zoals de VS en de EU tegenwoordig samen doen.
Gilles Wattel 1 3
Roland HorvathDe tijd van Plesman is voorbij, bij elk groter type vliegtuig een nog hoger salaris.
Wanneer de bezuinigingen ongelukken gaan opleveren, dat kun je je inderdaad afvragen.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckIk keek er wel eens naar, leek me leuk, enkele reis een 3500 euro.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Ik keek er wel eens naar, leek me leuk, enkele reis een 3500 euro.
Hahaha.... ik vaar van Europoort naar Hull. of van IJmuiden naar Newcastle en verder trein ik door het land. Misschien ooit eens naar Berlijn, of Parijs. Veel verder kom ik niet. :))
MatthijsK 7
Roland HorvathCommunistische prietpraat, dat anno 2016 mensen dit nog durven te opperen als oplossing.
Roland Horvath 7
MatthijsKEr zijn allerlei grootheden die beter door de overheid of door werkgevers en werknemers bepaald worden. Dat is niet alleen een verbod van slaven handel. Daar zijn ook prijzen bij zoals minimumprijzen voor sommige goederen. En ook bvb minimumlonen. In de economische theorieën wordt er van uitgegaan dat economische grootheden flexibel en veranderlijk zijn en dat ze zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. De theorieën zijn nogal simplistisch. Nochtans zijn er vaste kosten bvb de kosten van een infrastructuur. Die kunnen niet veranderen en ze zijn vaak een dwang voor ondernemingen om prijzen te verhogen om uit de kosten te raken bij een recessie, een zgn stagflatie. Iets dergelijks gebeurt met de marktwerking en de concurrentie. De vaste kosten van de luchtvaart maatschappijen bepalen alle andere prijzen. De andere deelnemers aan de productie moeten zich plooien naar de ondernemingen die zich een eisende houding kunnen permitteren zoals in de detailhandel Albert Heijn tegenover leveranciers bvb landbouwers. Die daardoor dreigen te verdwijnen. Of luchtvaartmaatschappijen tegenover medewerkers. Om de zwakkere partijen en tevens de hele handel te beschermen -tegen monopolie vorming- zijn dan minimum prijzen vaak een oplossing. Dan moeten de "eisende" partijen hun "vaste/ starre"houding herzien en hun prijzen aanpassen aan de door de overheid gestelde eisen.
MatthijsK 7
Roland HorvathJe komt met alle drogredenen die er maar te bedenken zijn.
Alle punten die je aanhaalt zijn achterhaald;
Wegen, kunnen we prima zelf regelen, de wegen die nu geregeld zijn, zijn duur en staan vol files.
Slavernij, we hebben nu legale slavernij, waar een elite 50% van mijn inkomen afroomt om slavernij tegen te gaan.
Zwakke partijen beschermen doet de overheid niet, kijk naar de geschiedenis, ze zorgt juist voor zwakkere partijen, zelfs vandaag. De overheid kan het niet oplossen, dat kunnen wij enkel met zijn allen.
Price controls werken niet, nergens, is al geprobeerd, is tot ellende toe herhaald, heeft altijd gefaald. Maar laat je dat er niet van weerhouden om 'met de juiste mensen' het nog een keer te doen.
Succes, ik hoor wel wanneer de vrije markt het van je over kan nemen om de troep op te ruimen,.
Stravidarus 6
Gilles Wattel 1 3
Theirry Baudet heeft een politieke partij opgericht.
Nooit gedacht dat ik nog ooit lid van een politieke partij zou worden.
Mijn vrouw dacht dat ook niet.
Dus in elk geval al net zoveel leden als de PVV.
https://forumvoordemocratie.nl/standpunten
Ik ben af van de last in maart PVV te gaan stemmen.
Jan Smid 8
Gilles Wattel 1Waarom kiest Baudet niet voor het weer fatsoeneren van de rechtsstaat?
Lydia Lembeck 12
Jan SmidJan Smid 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan SmidGilles Wattel 1 3
Jan SmidLydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Het enige wat telt is het opkomstpercentage.
Daarom staan er af en toe van dit soort clubs op, om mensen weer in het systeem te zuigen.
Succes ermee en ik hoor wel hoe het niet werkte.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKHet referendum kreeg 480.000 handtekeningen, ik denk dat een anderhalf miljoen tegen het verdrag stemde.
Er zouden dus heel wat zetels kunnen komen.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Dat zeiden de communisten ook; het werkt, we hebben alleen 'andere' mensen nodig.
Steve Jobs zei het ook; het werkt, je houdt hem gewoon verkeerd vast.
Het probleem is het systeem, niet de mensen.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Roland Horvath 7
Ter vergelijking, de eerste antitrust wet in de VS is de Sherman Antitrust Act uit 1890: Ondernemingen mochten niet zo groot worden dat ze een bedreiging vormden voor de federale regering. Het is tijd om in de EU en wereldwijd iets dergelijks te doen.
De GMO kunnen zich van alles permitteren door de slaafsheid en de corrupte houding van politici en de hoofdstroom media. Belastingontwijking die per saldo ontduiking is en lobbyen. En hun laatste middel om de almacht op wereldschaal te verkrijgen zijn de zogenaamde vrijhandelsverdragen zoals NAFTA, TPP, CETA, TTIP, TISA. De combinatie van ISDS en de eis van volledig vrije handel en dus geen overheidsinmenging is dodelijk voor alles wat de laatste 300 jaar is bereikt aan sociale en politieke structuur van de maatschappij zoals de collectieve Sociale Zekerheid SZ, de soevereiniteit van staten, respect voor mensen en voor -de begrensdheid van de mogelijkheden van- het milieu. Die verdragen zijn een terugkeer naar het 19e eeuwse laisser faire kapitalisme of misschien beter naar de tijd van de VOC Verenigde Oost Indische Compagnie 1602 -1799.
MatthijsK 7
Roland HorvathGilles Wattel 1 3
Roland HorvathEen ICT bedrijf dat standaard nieuwelingen aannam voor onbepaalde tijd biedt nog slechts jaarcontracten aan.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Diny Pubben 9
MatthijsKMatthijsK 7
Diny PubbenDus ik ben overal expert van zeg maar :-P
M. van Deelen 11
MatthijsKMatthijsK 7
M. van DeelenWat mijn bevinding is, is dat iedereen in elke sector enorm zijn best wil doen om de beste producten en diensten te willen leveren, maar dat wet en regelgeving enorm in de weg zit.
De meeste regels zijn goed, maar zouden sowieso door de sector zelf worden uitgevoerd, derhalve nutteloos. Het gaat me om die regels die slecht zijn, maar toch worden uitgevoerd. Dat zijn de regels die ons de das om doen. Compliancy alleen maar om compliant te zijn, zeg maar.
M. van Deelen 11
MatthijsKGilles Wattel 1 3
M. van DeelenWat Henk Nijboer deed, even wazig.
Coordinating policy officer, direction General Financial and Economical Politics (AFEP), Ministry of Finance 2008-2012.
Lydia Lembeck 12
M. van DeelenM. van Deelen 11
Lydia Lembeckhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Manusje-van-alles
Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckGilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
MatthijsKDat kind is dan ook heel goed in het vak.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1goof 4
Voor de mensen die het wel willen weten hoe het echt zit en niet de struisvogel willen uithangen.
Stel het is allemaal gelul in dit filmpje , wat heeft u te verliezen.
2016 hebben we een meltdown en daarbij was de crisis 2008 een kinderfeestje met wat ons te wachten staat .
Trump wil de meltdown voor de verkiezingen om niet de zwarte piet toegeschoven te krijgen tijdens zijn leiderschap en ik vind de kans dan ook groot dat die meltdown in de maak is met al die zg. goede economische berichten waar ze ons mee doodgooien de laatste maanden..
Hoe beter de berichten hoe meer we ons zorgen moeten maken zeggen de ervaringen uit het verleden.
Wat kost het om dan in ieder geval een beetje voorbereid te zijn , ga naar de Aldi of Jumbo en koop nu eens voor 1000 euro aan conserven voedsel en u bent een beetje voorbereid en komt de meltdown niet dan heeft u alvast wat extra voedsel in huis.
Die blikken bonen van 1000 euro zal de beste investering van uw leven worden voorspel ik u en is een 1000 x betere investering dan uw geld op de bank dat u namelijk dan gewoon kwijt bent ..
MatthijsK 7
goofHij bracht hoop en verandering.
Goof, zeg dat het niet waar is!
Was het allemaal.....
Een leugen?
Rijkdom komt niet uit Washington, Brussel of Den Haag. Rijkdom, echte duurzame rijkdom, komt van u en mij, terwijl wij onze dagelijkse dingen doen.
It is the small everyday deeds of ordinary folk that keep the darkness at bay. - Gandalf
goof 4
MatthijsKMatthijsK 7
goofZoals ik al zei; de centrale banken zijn onze economie, wij allang niet meer. Gedoemd te falen.
Krijg alleen een beetje tell-sell gevoel bij de introductie van het filmpje, maar voorderest schijnt het wel aardig te kloppen.
Jan Smid 8
goofMatthijsK 7
Jan SmidVrouwen helemaal, die gaan helemaal los als er een bordje SALE hangt.
:)
M. van Deelen 11
MatthijsKDe mijne valt het niet op. Ik regel dan ook -net als bij Gilles thuis- de financiën.
Tralala lala
MatthijsK 7
M. van DeelenVrouwen gaan voor voordeel en méér, mannen gaan voor waar vrouwen vrolijk van worden. Hoe méér we binnenhalen, hoe groter de selectie van vrouwen waar we uit kunnen kiezen.
"De mijne valt het niet op."
Ik denk dat de jouwe het niet kan schelen, als je maar vrolijk bent ;)
M. van Deelen 11
MatthijsKMaar ik haal nu die olifant erbij met die lange snuit. die blaast ons onderonsje uit.
We zijn wel gezellig he? ;-)
M. van Deelen 11
Jan SmidWaarom zou dat hier niet kunnen gebeuren?
MatthijsK 7
M. van DeelenGilles Wattel 1 3
M. van DeelenMijn vrouw heeft al heel lang noodvoorraden.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Het kost juist enorm veel moeite om de handel zo te verstieren dat hij niet plaats vindt. Je hebt de totale controle over alle facetten van een samenleving nodig om dit proces te dwarsbomen.
Leven, want dat is handel, vindt altijd een weg om te overleven. Dan noemen we het 'zwarte markt' of ontduiking, maar overleven doet het, ondanks alle verwoede pogingen het te beperken.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKIk herinner me nog in een AH, met veel lege schappen, en radeloze moeders.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Wat was daar allemaal voor nodig?
Stonden zelfs apparaten op Utrecht CS waar je moest bewijzen dat je kinderen had voordat je melkpoeder kon krijgen. En wat kregen die arme Chinese mensen de schuld, weet je nog?
Maar als Roland zijn zin krijgt, wordt dit straks de nieuwe normaal.
Lydia Lembeck 12
M. van DeelenWaarom zou dat hier niet kunnen gebeuren?
Preppen dus. Dat doe ik al jaren. Conserven en droog voedsel, zoals pasta's en rijst en quinoa e.d., maar ook gedroogde vruchten en kruiden. Zo ben ik door de laatste anderhalf jaar bijstand heen gekomen.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidGaan we weer. Was reactie op Vandaag 09:26 Jan Smid
Jan Smid 8
goofDit filmpje laat zien dat geld verdienen met geld niet werkt want geen waardetoevoeging. Op beurzen geldt de volgende regel: het verlies van de een is de winst van de ander. Maar diegene die de meeste winst boeken zijn de oprichter met knowhow diegene die het bedrijf hebben opgericht en hun aandelen verkopen om stil te gaan leven. En de mensen die in het bedrijf werken zijn de waardetoevoegers.
De wereld gaat niet kapot als er zeepbellen barsten mits we de banken en pensioenfondsen niet redden en banken die in de problemen komen totaal gestript en ontdaan worden van hun bezittingen die verkocht worden. Wat we moeten doen is geen geld en aftrekposten meer geven op leningen die niets te maken heeft met waardetoevoeging, maar juist geld vragen en dat in een speciale pot stoppen waarmee de banken wel verliezen op hun bezittingen maar het betalingsverkeer kan door laten draaien. Hoe sneller we dit invoeren des te beter zal het gaan. Dit betekent dus bijvoorbeeld dat iemand die een bestaand huis heeft gekocht niets heeft gedaan aan waardetoevoeging, wel als het een nieuwbouw huis is of een fikse renovatie plaats vindt.
En last but not least: wat Hyman Minsky heeft gezegd dat markten zichzelf instabiel maken is volkomen juist.
MatthijsK 7
Jan SmidNiet waar, op de goederentermijn handel zit je om risico's af te dekken en dat mag best een beetje kosten. Dus je wint zeker wel, ook als je met verlies verkoopt.
goof 4
MatthijsKDat Kon olie vandaag 2 % daalt snap ik nog als ik zie dat de olie met 4 % daalt .
Dat ING 3 % daalt op niets moet je toch aan het denken zetten en hoe onstabiel de bankensector in elkaar zit .
MatthijsK 7
goofgoof 4
Jan SmidAls je pinpas niet werkt kun je niet naar de supermarkten om boodschappen te doen.
Als je honger hebt en je buurman heeft veel eten ingeslagen zul je daar flink voor moeten betalen want het zal een tijd worden van iedere voor zich en god voor ons allen.
Banken kunnen niets en zullen niets doen in die tussentijd .
Het probleem is niet de zuid Europese landen , het probleem is de wereldeconomie.
De centrale banken hebben hun kruit verschoten en de markt heeft zich van alle geldshots niets aangetrokken dus wat kunnen de elite nu nog bedenken .
Wat rest is wachten op de big bang en de er is veel twijfel in de markt want we zitten op de wip van omvallen of nog enige tijd van stabilisatie wat inhoudt langzaam de zeepbel leeg laten lopen om de schade beheersbaar en geleidelijk te laten gaan.
Een weg omhoog is er niet meer en een periode voor een gelijkblijvende economie volgens mij ook niet meer.
En wat wil je ermee zeggen een speciale pot voor de banken.
Banken zitten er zo diep in dat we praten over potten die onmogelijk zijn .
En hoe onstabiel de zaak is zie hieronder de link en het resultaat
http://www.iex.nl/nieuws/ANP-260916-058/Duits-ondernemersvertrouwen-neemt-flink-toe.aspx?_ga=1.258646986.1947712301.1464985788.
En hoe de beurzen reageren op nieuws , goed of slecht kunnen we vandaag weer eens zien .
Goed nieuws uit Duitsland en de beurzen belonen dat goede nieuws met een daling van 1,5 %
De hele financiele wereld is verworden tot iets waar geen enkele econoom nog een touw aan vast kan knopen en met los zand aan elkaar hangt .
Er hangt iets in de lucht en wat dat is gaan we heel binnenkort beleven.
Ik gok op een beursdag met een daling van minimaal 10 % zonder reden en dat de zaak in beweging gaat zetten.
MatthijsK 7
goofEr zijn zat economen die een andere boodschap vertellen. Maar daar wordt niet naar geluisterd, ook niet op FTM, omdat het lastig te verkondigen is dat je er naast zit.
Je moet sterk in je schoenen staan om een fout te durven toegeven.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKDaar legde kort geleden een voormalige directeur van de VS begroting uit, rekende voor, dat als de VS rente naar een normaal niveau zou gaan, vier procent, dat dan de rentelasten voor de VS staatsschuld hoger zouden zijn dan het totale federale belastinginkomen.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Wel vreemd dat je voor het echte nieuws moet kijken naar een zender uit een voormalig communistisch land.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKDe zender is een politieke, om het westen af te breken, zoals ook de westerse media Rusland afbreken.
Dat neemt niet weg dat veel wat daar wordt gezegd mij heel waar lijkt.
Russia Today is gek op critici van het westen, die in dat westen worden geboycot.
goof 4
Gilles Wattel 1