
Follow the Money selecteert, met deze week: onhygiënische toestanden in Britse slachthuizen; Republikeins congreslid Sandford spaart Trump niet; Amerikaanse arbeiders zitten vooral in de dienstverlening; Engelse bouwwoede leidt tot kwaliteitsproblemen. Verder: groot corruptieschandaal in Zuid-Amerika; drones worden belangrijk in de bouw; constructieve journalistiek Windesheim onder vuur; Nederlandse armoede is zo erg nog niet; de wapenhandel floreert ouderwets. En: is de boze witte vrouw over het hoofd gezien?
Een op de vier Britse slachthuizen blijkt onhygiënisch
Bureau of investigative journalism
Met de verkiezingen op komst lijkt de VVD in haar verkiezingsprogramma op te roepen tot verdere bezuinigen op de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. En dat terwijl de NVWA al typische trekken van een kapotbezuinigde organisatie vertoont. Bij deze een leestip voor de VVD’er die het verkiezingsprogramma schreef: 'One in four UK abattoirs fails to meet basic hygiene standards.' Een staaltje onderzoeksjournalistiek over het gebrekkige toezicht op slachthuizen in het Verenigd Koninkrijk, met in de hoofdrol de Food Standards Agency (FSA), NVWA's broertje aan de overzijde van het kanaal. Net nu de FSA zich afvraagt of ze het met minder inspectiebezoeken af kan, onthult The Bureau of Investigative Journalism hoe één op de vier slachthuizen in het Verenigd Koninkrijk niet voldoet aan de basisvoorzorgsmaatregelen voor hygiëne. Kortom, een vleesschandaal met als inzet de gezondheid van de consument, want de FSA bleek ook nog eens rapporten te vervalsen die aantoonden dat consumenten risico lopen door ziekmakende bacteriën in vlees.
Congressmann Mark Sandford zwijgt niet over Trump
Republikeins Congreslid Mark Sanford is niet van plan strategisch zijn mond te houden over de zittende president, alleen omdat het toevallig een partijgenoot is. Hij bekritiseert Trump waar en wanneer hij dat nodig acht. Hij gelooft dat radiostilte uiteindelijk niet is vol te houden als je eerlijk tegenover jezelf wilt zijn. Hij is niet bang voor de gevolgen van zijn stellingname voor zijn politieke loopbaan. Zijn loopbaan liep al eens eerder bijna op de klippen, toen hij in 2009 een buitenechterlijke relatie had. 'Als je al eens dood bent geweest, vrees je de dood minder.'
Amerikaanse arbeiders zitten in de dienstensector
Wat zijn de banen die gewone Amerikanen uit de werkende klasse doen? Laat het beeld varen van mannen op een bouwplaats met een bouwhelm op. De tegenwoordige werker is meestal vrouw, zwart of hispanic en het werk zit meestal in de dienstverlenende sector. The New York Times Magazine portreteerde negen van deze arbeiders van onze tijd.
Britse bouwwoede leidt tot kwaliteitsproblemen
Het is duidelijk dat we in Nederland gedurende de recessie veel te weinig gebouwd hebben en nu met grote tekorten zitten. In Engeland is de situatie zo mogelijk nog nijpender. In 2015 kwam de regering met een ambitieus plan. In de 5 jaar tot 2020 moeten er in Engeland alleen al 1 miljoen nieuwe woningen bij komen. Dat aantal is een optelsom van koopwoningen, private huurwoningen en sociale huurwoningen. De productie ligt achter op schema, maar de regering is niet van plan de ambities naar beneden bij te stellen. Als gevolg van die bouwwoede laat de kwaliteit van de nieuwe woningen echter ernstig te wensen over. De lijst van veel voorkomende mankementen is lang. The Guardian doet verslag.
Gigantisch corruptieschandaal in Zuid-Amerika
Business Insider schrijft over een omvangrijk corruptieschandaal, dat loopt in de honderden miljoenen dollars. Er zijn verschillende Latijns-Amerikaanse regeringen bij betrokken, en spin in het web is de Braziliaanse bouwer Odebrecht. Dat bedrijf heeft een schikking getroffen van 3,5 miljard dollar met het Amerikaanse ministerie van Justitie na toegegeven te hebben 788 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben betaald aan 12 verschillende landen om bouwprojecten te verwerven.
Drones veroveren de bouwsector
Bij drones denk je al gauw aan onbemande militaire vliegtuigen of vliegende camera’s, maar ze zouden wel eens de bouwvakkers van de toekomst kunnen worden. Dit artikel van 1843, het lifestyle magazine van The Economist, verkent de mogelijkheden van drones en robots op de bouwplaats. Ze zijn niet alleen geschikt voor het produceren van de bouwmaterialen, maar ook voor de constructie. Dit jaar gaat een architectenbureau in Wenen bij de bouw van een hotel gebruik maken van robots om de buitenconstructie te plaatsen. De architect verwacht dat door het inzetten van drones en robots de bouwkosten met wel 90 procent zouden kunnen dalen. Daarnaast zouden drones en robots ook geschikt zijn voor het bouwen van noodwoningen. Handig in het geval van een humanitaire ramp. De robots zijn razendsnel en efficiënt. Bovendien zouden sommige constructies ook volgens hetzelfde proces weer afgebroken kunnen worden, waardoor de sloopsector ook moet gaan vrezen voor banen.
Constructieve journalistiek Windesheim onder vuur
Journalist Jan Smit ergert zich aan de vooringenomen sturende journalistiek van Cathrine Gyldensted, die hij 'struisvogeljournalistiek' verwijt. Citaat: 'Constructieve journalistiek staat gelijk aan struisvogeljournalistiek en riekt naar propaganda. Met waarheidsvinding en informeren, echte journalistiek, heeft het weinig van doen. Voor wie mensen met sterk tegengestelde opvattingen dichter bij elkaar wil brengen: misschien biedt een opleiding tot mediator soelaas.'
Nederland is zo slecht nog niet
Soms is het verfrissend om kennis te nemen van de blik van een buitenstaander. Hoe kijkt het buitenland naar ons? Nu is Simon Kuper geen onbekende. De journalist van de Financial Times schrijft al jaren over ons land en is een voetballiefhebber die zijn verhalen over het Nederlandse voetbal kent. Toch is Kupers reportage over het ‘slechtste’ dorp van Nederland, Oude Pekela, een welkom nuchter verhaal nu de verkiezingshysterie langzaam groeit in aanloop naar 15 maart.
Oude Pekela stond in 2014 helemaal onderaan Elseviers leefbaarheidsranglijst van gemeenten. Toch zijn de mensen daar beter af dan in veel Britse steden, zo merkt Kuper op. De minimumuitkering voor een alleenstaande is drie keer zo hoog als in het Verenigd Koninkrijk en met een mooie bibliotheek en sportpark zijn de voorzieningen ook niet belabberd. Met de vermeende vreemdelingenhaat ligt het eveneens heel wat genuanceerder. Vorig jaar kwam het dorp in het nieuws vanwege een extreem-rechtse burgerwacht. Alleen bleek die van buiten te komen. De bewoners staan juist volop klaar voor vluchtelingen. Van gelukszoekers moeten ze echter weinig hebben. Daarmee staan ze volgens Kuper een stuk dichter bij de VVD dan de PVV.
Wapenhandel floreert als vanouds
Het Zweedse onderzoeksinstituut voor vredesvraagstukken Sipri bracht onlangs naar buiten dat er sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer zoveel wapens meer zijn verkocht als nu. Die trend was goed te zien op de internationale wapenbeurs IDEX, die afgelopen week in Abu Dhabi plaatshad. Die was een groot succes. Alle grote namen waren er vertegenwoordigd, van Glock tot Kalashnikov, van Hyundai tot Saab, van Renault tot Lockheed Martin. En niet te vergeten Krauss-Maffei Wegmann, fabrikant van de Leopard 2-tank, ‘der leistungsfähigste Kampfpanzer der Welt’.
Uit Nederland waren vertegenwoordigd Damen Schelde Naval Shipbuilding, TenCate en Thales. De Belgen gaven acte de présence met hun gerenommeerde vuurwapenfabrikant FN Herstal. Naast de ususal suspects toonden ook honderden minder bekende spelers uit China, Rusland, Brazilië en Oekraïne hun expertise op het gebied van wapentuig.
Luister naar het radioverslag dat de Duitse journalist Wolf-Dieter Vogel maakte voor DeutschlandRadio. Waarschuwing: es kann laut werden…
Heeft de gevestigde orde de 'boze witte vrouw' over het hoofd gezien?
De nieuwe Amerikaanse president Trump kreeg ondanks zijn 'grab 'em by the pussy' uitspraken 42 procent van de vrouwelijke kiezers achter zich. Van de blanke vrouwen was dat zelfs een meerderheid: 53 procent. Ook in Europa doen rechtse vrouwelijke politica van zich spreken: Marine Le Pen van het Front National in Frankrijk en Fraukje Petry van de Alternative für Deutschland zijn de bekendste voorbeelden. Maar zij zijn niet de enigen. 'In Denemarken stond Pia Kjærsgaard jarenlang aan het roer van de door haar opgerichte rechts-populistische Danish People Party. En in Hongarije schoof de rechts-nationalistische partij Jobbik — volgens critici ronduit neonazistisch — mensenrechtenadvocaat Krisztina Morvai naar voren als vertegenwoordiger in het Europees Parlement, schrijft De Volkskrant. En ook in eigen huis, bij de PVV, staan twee blanke vrouwen op plaats 2 en 3 van de kieslijst. Heeft het Europese establishment de boze blanke vrouw onderschat?
Volgens socioloog Niels Spierings van de Radboud Universiteit valt dat eenvoudig te verklaren omdat tot voor kort alle leiders van rechtse partijen mannen waren. Hij zegt: 'De eerste leiders van die partijen waren zo'n beetje allemaal mannen. Jean-Marie Le Pen, de Oostenrijker Jörg Haider, Wilders. En relatief trekken zij meer mannenstemmen dan andere partijen.' Of zoals de Women for Trump op hun website schrijven: 'Wie zeurt over de groei van Trumps populariteit is vergeten wat een MAN is.' Een 'ware leider', vinden ze hem. 'Als vrouwen waarderen we het dit soort kracht weer te zien!'
32 Bijdragen
piterkamp 4
Ik meen dat de Duitse definitie is lager inkomen dan 60% van het gemiddelde inkomen, zoiets.
Je kunt stellen dat alleen al de Nederlandse gezondheidszorg iedereen in Nederland rijk maakt, die is vrijwel overal elders ter wereld onbetaalbaar.
Daarmee krijg je dan de discussie 'wanneer is er armoede, en hoe erg is die dan'.
Ik denk dat er armoede is zodra een gezin, of een persoon, niet meer een beetje mee kan doen met wat in de omgeving gebruikelijk is.
Ik meen gisteravond op RTL nieuws was er weer een wazig verhaal verhaal over de hoge zorgkosten, een gezin met bruto 52.000 werd ten tonele gevoerd, wat zich arm voelde, want op vakantie gaan was er niet meer bij, vooral door gestegen eigen risico's, pa en ma en een kind, en dan nog onvergoede medische kosten van een kind van E 200 per maand.
Het was een merkwaardig RTL verhaal, het geklaag leek er op neer te komen dat er een geldboom moet komen, of een geldbos, bij Dijsselbloem.
Economie is de filosofie over onbeperkte behoeften, en beperkte middelen.
Dat ook onze rijke maatschappij niet in staat is iedereen alles te geven wat normaal geacht wordt, het is helaas zo.
Trump, mijn twijfels over de man nemen toe, zijn uitspraken lijken steeds inconsistenter te worden.
Toch, VS surveys lijken te laten zien dat 53% achter hem staat, sterk achter en sterk tegen ongeveer hetzelfde, rond 37%.
Daarmee lijkt de VS te volgen in de patstellingen van VK, en nu ook Frankrijk.
De hetzes tegen deze onwikkelingen zie ik als in belangrijke mate het gevolg van media die al heel lang op z'n best eenzijdige verhalen brachten, wie enigszins op de hoogte is van de machtsconcentraties in de media verbaast zich niet daarover.
Trump ideoloog Steve Bannon, al weggepest, hoorde ik dan ook zeggen, vertaald 'denk maar niet dat jullie zonder een conflict jullie land terug krijgen'.
Ook, zegt hij onverbloemd dat zijn doel is het vernietigen van het establishment.
Lydia Lembeck 12
piterkampProbeer het eens, zou ik zeggen. En dan gelijk een jaar of twee elke maand te weinig geld om eten te kopen, je woning warm te houden en om kleding aan te schaffen. Dat weet je gelijk hoe relatief het is.
piterkamp 4
Lydia LembeckMaar als je het hebt over armoede, dan moet ik denken aan mijn reis in India in 1976, daaromtrent.
Een beeld van een soort kamp onder tentzeilen komt naar voren, geen woning.
Lydia Lembeck 12
piterkampMarla Singer 7
piterkampArmoede is ook gepest worden op school omdat de kinderen 'rare' of oude kleren aan hebben en soms met dingen niet mee kan doen omdat er geen geld voor is.
Armoede betekend ook dat je niet elke dag vlees kan eten of dat je überhaupt genoeg eten hebt en altijd die onzekerheid of de de volgende dag wel genoeg te eten hebt als je een gelukje hebt.
Armoede betekend ook dat je levensverwachting korter is. En als je in een niet westers ziekenhuis beland de kans groot is dat je voor je eigen verdoving mag zorgen als je ligt te kreperen van de pijn in de laatste dagen die je nog gegund zijn.
Armoede is niet leuk een vaak ook nog eens heel oneerlijk.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerArmoede is bij de kringloopwinkel zoeken naar een winterjas voor 5 euro en die terughangen, omdat hij te duur is.
Armoede, zoals gezien in Driffield in Engeland, is een gepensioneerde oude mevrouw met een maillot aan vol gaten en een roze trui, grijze rok en een deken om zich heen die bij de Charity shop komt vragen of er kleding is overgeschoten. Die was er en toch hebben mijn zus en ik besloten deze mevrouw goed in de winterkleding te zetten. Kosten voor ons: 65 Pond. Voor drie rokken, drie warme truien, 2 blouses, 5 malliots en twee paar warme winterlaarsjes en twee dikke jassen. En wat we over hielden gaven we aan de verkoopster om voor een week voedsel aan te schaffen. Zo erg had ik het toen nog nooit eerder gezien. De tijd van de stakingen en Thatcher was het.
Ik heb nog jarenlang contact gehouden met de dame van de Charity Shop. Elsie is 95 geworden. Haar verhalen ware schokkend. Een rok van 2 pond was te duur. Eten kopen kon al helemaal niet. Door de jaren heen kwam ook in Driffield een voedsel- en kledingbank, waar mijn zus en ik dozen vol kleding naar gestuurd hebben. Voor ons toen een opruiming. Voor de mensen die de kleding kochten een zegen. Maar zo weet ik dat de bewuste mevrouw nog een paar jaar het relatief goed gehad heeft.
Eric Smit 11
Constructieve journalistiek bedrijven gaat ons inziens nog steeds om feiten die goed moeten worden uitgezocht en om mensen informeren. Daarom past deze vorm van journalistiek wel degelijk binnen de klassieke taakopvatting die mijn naamgenoot ooit op Windesheim kreeg onderwezen. Het bedrijven van constructieve journalistiek vergt vooral een andere mentaliteit. Journalisten opereren veelal in het donkere deel van het spectrum om vandaar uit de waarheid te kunnen dienen. Dat is ook goed, maar dat maakt dat het blikveld meestal niet gericht is op het lichtere deel waar in creatieve/constructieve zin ook veel valt te ontdekken. Ook aan die kant moet je overigens de zin van de onzin weer weten te onderscheiden, want niet achter ieder groen of duurzaam bedrijf schuilt ook een deugdelijk verhaal.
Ik kan het iedere journalist aanraden om met regelmaat even goed de andere kant op te kijken. Wie lang in de modder zit te wroeten, raakt vroeger of later besmeurd. Cynisme en verzuring zijn daarvan enkele hardnekkige symptomen. Daar wordt niemand vrolijker van.
Tot slot: Jan Smit hanteert het adagium van de journalist die een rol als neutrale toeschouwer heeft. Die rol is in mijn ogen illusoir. Dat heb ik op FTM al eens eerder onder woorden gebracht.
https://www.ftm.nl/artikelen/follow-the-money-journalistiek-afzijdig-blijven-is-geen-optie?share=1
Fijne zondag nog!
piterkamp 4
Eric SmitIk kende het betoog van niet neutraal kunnen zijn niet, maar met de geciteerde tekst ben ik het volledig oneens.
Het eerste wat een journalist doet is feiten weergeven;
Zoals 'gister in Huppelde Pup land werden twee overspelige vrouwen gestenigd'.
Je kunt daar dan eventueel, ik weet niet hoe het gaat, aan toevoegen, dat er geen rechtbank, en geen bewijsvoering aan te pas kwam.
Tot zover alleen feiten.
De journalist mag ook zijn morele afschuw uitspreken, dat kan, niets op tegen.
Daarbij zou dan even kunnen worden opgemerkt dat dit een Torah, oud testament, gebruik is, waar Jezus een eind aan wilde maken;
Zou de journalist nog verder willen gaan, dan zou hij de oorsprong het gebruik kunnen toelichten.
Ik fantaseer nu even, ik zag nooit een toelichting in deze zin.
Maar ik vermoed dat het er op teruggaat niet het kind van een andere man te willen opvoeden en onderhouden.
Dan voeg ik, als ik gelijk heb, nog even toe, een journalist zou dat ook kunnen doen, dat die afschuw nog gisteravond bij Victoria te zien was, zij moest bevallen met de slaapkamerdeuren wijd open, waar een lading mannelijke hoogwaardigheids bekleders naar binnen stonden te loeren;
Toen Victoria protesteerde, zei haar man 'het schijnt een oud gebruik te zijn, om verwisseling te voorkomen'.
Het bekende 'ondergeschoven kind', in een andere tv serie zag je het hele Franse hof opdraven voor het accouchement, die werden uitgenodigd, en stonden aan het bed.
DNA laat zien dat één op de tien juridische vaders niet de biologische is, meen ik.
Eric Smit 11
piterkamppiterkamp 4
Eric SmitWat in vredesnaam is 'constructieve journalistiek', constructief voor wie, uit welk gezichtspunt ?
Wat laat journalisten denken dat de beweerde westerse waarden superieur zijn ?; nog afgezien dat het westen die waarden met voeten treedt.
Voor subjectieve zaken heb ik geen journalist nodig, dat maak ik zelf wel uit.
Er is toch niets objectiefs aan, bepaalde politici populisten te noemen ?
Was Kok geen populist, toen hij ons in 1993, met de ramp euro opzadelde ?
Was Balkenende geen populist toen hij in 2005 het verdrag van Lissabon tekenende ?
Is, en was, Merkel geen populist, toen zij de Duitse deuren wijd open zette, en riep 'dass wird Deutschland für immer ändern' ?
Dat gebeurde, ik lees 3500 aanvallen op migranten, zal vorig jaar wel geweest zijn.
En het terrorisme kwam Duitsland binnen, ook Duitsland op weg naar de permanente noodtoestand, als Frankrijk.
De conflicten daar breiden zich uit, niet alleen meer in de banlieues, maar nu ook op de autoroute naar Nantes, waar bussen met FN aanhangers zich klem reden, en vervolgens met stenen werden bekogeld.
PS
Ik voeg nog even toe.
Het woord populist vliegt tegenwoordig in het rond.
Maar net als met fascist lijkt niemand een definitie te kunnen geven.
Ik heb twee in de aanbieding:
- een populist is een politicus die tegen de heersende politieke stroming in gaat
- een populist is een politicus die illusies voorspiegelt.
In de tweede betekenis vallen daar naar mijn mening alle establishment politici van de laatste 40 jaar onder.
Het mislukken van EU, euro, en vrij verkeer van personen moet toch iedereen duidelijk zijn.
Diny Pubben 9
Eric SmitEric Smith, wanneer ga jij je eigen BSN data en dat van je vrouw, kinderen en ouders opeisen en controleren? Deugt het, klopt het? Heb je correctie recht? Bestaat dat ?
Durf je? Durf je het conflict aan te gaan met de 'Jan Rotmans clan'?
Ben hier begonnen te waarschuwen pas na mijn basale principiële rechtszaken.
Kreeg van Jean Wanningen een verwijzing naar Paul Frissen, Binnenlands Bestuur:
'Waar jij hier zo, voor waarschuwt al jaren op FTMS.'
Iedereen kan van alles van P. Frissen vinden, ik heb het over zijn basale kritiek waarom hij geen ambtenaar aan zijn keukentafel wil. Hij verwijst naar de 'Jan Rotmans clan.'
Ik zeg dat het BSN nummer de privacy van de burger op straat flikkert.
Met alle fouten die erin staan.
Ik vloek. Clan? Jan Rotmans?
Voor die vraag, is lef nodig!
Durf je?
Eric Smit 11
Diny PubbenEr zijn inmiddels zoveel 'clans' dat ik de tel kwijt ben. Die van Jan Rotmans kende ik nog niet en ik begrijp ook niet waarom zijn 'clan' een gevaar vormt voor de samenleving waarin wij leven. In mijn ogen is de activistische Rotmans iemand die het goed voor heeft met de maatschappij, ofwel; constructief bezig is. Dat is ook waar mijn opmerking over het stuk van Jan Smit over ging: over constructieve journalistiek. En dat is in mijn ogen bepaald geen geneuzel.
Diny Pubben 9
Eric SmitIk werd gevraagd vanwege mijn zorgachtergrond actief te worden in mijn stad bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen.
Weigerde weer, juist vanwege privacy systeem problemen bij de decentralisaties, daar komen gegevens op verkeerde plekken terecht. Bureau van een ambtenaar zonder zorgachtergrond, dat kan niet goed gaan en burgers moeten want ze zijn ervan afhankelijk.
Ben het met Frissen eens dat privacy van de burger zou moeten zijn, daar is hier in NL zeer slecht over nagedacht.
Frissen verwijst naar die club misschien kun jij het Jan Rotmans vragen.
Weigerde ook in mijn privé omgeving met de PGB systemen te werken.
Zie recent NRC, begrijp niet waarom systemen vooraf niet getest worden, weet ook niet wie daar over gaat en ja dan zoek ik de buitenlanders op, die inmiddels zeggen waar jij vandaag voor waarschuwt staat over een paar jaar bij jullie in de krant.
Mijn woede stapelt zich hier, vergeef me.
Was gisteren op bezoek bij een paar oudjes in het verpleeghuis en heb daar ooit gezegd dat ik voor een paar honderd nul-uren contacters naar de rechter ging, ook dat doe ik nooit meer. De woede bij die medewerkers over de managers.
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenDiny Pubben 9
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Diny PubbenDiny Pubben 9
Lydia LembeckDoe je best, van de decentralisaties tot de VWS privacymaffia.
Als FTM start in 2010 besluit ik voor de burger naar de rechter te stappen.
Het werd mij verboden om met gemeentes te praten door mijn bestuurder.
De rot zit diep in dit land, weet zeer veel van de wet bescherming persoonsgegevens, wij hebben een zeer zwakke rechtstaat, artikel 120 en geen Constitutioneel Hof, dus nogmaals doe je best.
https://www.privacybarometer.nl/nieuws/3902/Privacy_en_zorg_in_de_verkiezingsprogramma_s
Ik ga liever strijdend ten onder dan mee te gaan in al die leugens.
NL is zeer Engels Amerikaans gericht en bij de NHS gaat die doofpot open!
https://www.theguardian.com/society/2017/feb/26/nhs-accused-of-covering-up-huge-data-loss-that-put-thousands-at-risk?utm_content=bufferccb66&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
Zolang we medische persoonlijke data centraal blijven opslaan, zullen er lekken zijn. Data ownership moet naar de persoon zelf, zeg ik al jaren.
Dat betekent dus, opnieuw beginnen, gevaarlijke conclusie.
Mijn satelliet kijken, zie hier Australië, die mijn kritiek wil gaan censureren.
http://www.zorgictzorgen.nl/australie-wil-aantonen-kwetsbaarheid-gepseudonimiseerde-zorgdata-strafbaar-stellen/
Misschien is zwijgen beter maar dat zit niet in mijn karakter.
Lydia Lembeck 12
Diny PubbenDiny Pubben 9
Lydia LembeckIn Spanje zijn de medische gegevens van de burger, ander systeem en er is een Oostblokland dat het voor elkaar heeft in de EU dat de medische gegevens uit het BSN nummer moeten.
Kom daar eens om bij mijn medelanders.
Diny Pubben 9
Eric SmitResonantie bij mij van alle buitenlanders in mijn omgeving:
'Moet je in NL bij zoveel terechte kritiek naar de rechter en dat in de zorg?'
Woede, systeemwoede. Ik zwijg.
Lydia Lembeck 12
Eric SmitMatthijs 11
Eric Smit"Dat klinkt prachtig. Maar tegelijkertijd paternalistisch, moraliserend en naïef. Alleen dat ‘constructieve’ al; daarmee kwalificeert Gyldenstedt de traditionele journalistiek impliciet als destructief. Dat is onjuist: het is niet de journalist die destructie en polarisatie in de hand werkt, maar de geïnterviewde politicus en verbolgen kiezer. De journalistiek is er om mensen te informeren over hetgeen er in de wereld gebeurt. De journalist is slechts de boodschapper."
Het is onjuist te stellen dat journalistiek alleen maar “objectief” of “neutraal” de feiten weergeeft. Bijvoorbeeld: alleen al door er voor te kiezen om de “uitzondering” van het nieuwsdingetje aandacht te geven en niet al het andere, maakt een journalist een bepaalde subjectieve keuze. Dus als Wilders weer iets weerzinwekkends roept schrijft iedere journalist dat braaf “neutraal” op, maar geeft dus ondertussen die man veel te veel aandacht.
Of door braaf "neutraal" de wetenschapper (met 30 jaar ervaring, 100den publicaties, etc) tegenover de klimaatscepticus te zetten, suggereerd de journalist "neutraal" beide kanten van een verhaal te belichten. Terwijl de kant van die wetenschapper 100x meer waard is dan het verhaal van die scepticus.
Ik durf dus juist wel te stellen dat veel ournalistiek wel degelijk desctructief is, in haar poging "neutraal" te zijn.
"Want waarom stemmen er zoveel mensen op partijen als de PVV en – momenteel in iets mindere mate – de SP? Omdat zij zich niet gehoord voelen."
Niet gehoord voelen? Pardon? Het gaat in Nederland al 10, 15 jaar over bijna niets anders dan de onvrede van bepaalde groepen mensen. Eerst met Fortuin, toen de LPF en dergelijke en nu de PVV. Al die andere, objectief gezien veel belangrijkere zaken, de echte sociaal-economische problemen, krijgen daardoor al jaren veel te weinig aandacht.
piterkamp 4
MatthijsNadat een jood Rabin had vermoord, 1993, meen ik, na de Oslo accoorden, begon ik me, tot dan had ik Israel gesteund, af te vragen of Israel wel vrede wilde.
Ik ontdekte dat de kwaliteitskrant NRC me op z'n best tientallen jaren zeer eenzijdig had voorgelicht.
Dat was het einde van NRC voor mij
Tegenwoordig stikt het van de verhalen over de boze Putin, die ons wil inlijven.
Dat de agressie van NATO en Brussel komt, dat lees je alleen bij de reacties, voor zo ver die de censuur passeren.
Lydia Lembeck 12
Eric SmitEric Smit 11
Lydia LembeckOf op deze link: http://www.hpdetijd.nl/2017-02-21/hoe-de-hogeschool-windesheim-de-journalistiek-opnieuw-een-slechte-dienst-bewijst/
Lydia Lembeck 12
Eric SmitGelezen. Waarom hij in vredesnaam de SP naast de PVV zet begrijp ik niet. Ik denk dat hij maar eerst eens moet gaan praten met SP-ers. En er meer over lezen wellicht. De SP is NIET te vergelijken met de PVV. Het is een degelijke politieke partij die inmiddels ruim 30 jaar in de Kamer zit en al sinds 22 oktober 1972 bestaat. Ze zijn wel tegen de verrechtsing en verloedering door toedoen van gevestigde partijen als VVD/CDA/D66 e.d. Maakt dat ze populistisch a la PVV? Ik vind zelf van niet. Dat beetje respect verdient de SP beslist.
Heel jammer. Artikel slaat hiermee bijna dood. Als de SP zegt dat de media ze te weinig gelegenheid geven dan klopt dat gewoon. Moet de MSM dan niet eerst en vooral bij zichzelf te rade gaan?
piterkamp 4
Ik ben het volledig met hem eens, maar hij spreekt zichzelf al tegen, door Wilders en Trump populisten te noemen.
Populist is geen objectieve term, het is een scheldwoord.
Het gaat toch niet aan een VS president, legaal gekozen, waar bovendien volgens polls, ik kan die niet controleren, die 53% achter zich heeft, met een scheldwoord aan te duiden.
Er is niets tegen op kritiek op Trump, maar dan graag in objectieve bewoordingen.
Hetzelfde geldt voor Wilders, diens Islam haat is mij een gruwel, ik behoor tot de zeer kleine minderheid die het eens is met wat Anatol Lieven al vlak na 11 sept in de Guardian schreef,: " dat reële grieven van Moslims tegen de westerse wereld niet besproken kunnen worden, want dan steken we de hand in eigen boezem, dus noodzakelijkerwijs is Moslim terrorisme het gevolg van de Islam" , de haat dus die al in de Koran staat.
Dat er ook hele andere dingen in die Koran staan, zoals dat 'joden en christenen die goed leven, in de Islamitische hemel komen', dat wordt zelden genoemd.
De Koran is even tegenstrijdig als de christelijke bijbel, daar staat zelfs ergens dat Jezus zich ' de man van het zwaard' noemt.
Eric Smit 11
piterkamppiterkamp 4
Eric SmitMet dank, overigens, anders had ik het verhaal van Smit nooit gelezen.
Eric Smit 11
piterkamppeterengel 2
de consument/koper rekent af - de producent/groothandel/tussenhandel calculeert en calculeert - de wereld is klein tegenwoordig
Lydia Lembeck 12
peterengel