Follow the Money selecteert, met deze week: onhygiënische toestanden in Britse slachthuizen; Republikeins congreslid Sandford spaart Trump niet; Amerikaanse arbeiders zitten vooral in de dienstverlening; Engelse bouwwoede leidt tot kwaliteitsproblemen. Verder: groot corruptieschandaal in Zuid-Amerika; drones worden belangrijk in de bouw; constructieve journalistiek Windesheim onder vuur; Nederlandse armoede is zo erg nog niet; de wapenhandel floreert ouderwets. En: is de boze witte vrouw over het hoofd gezien?

Een op de vier Britse slachthuizen blijkt onhygiënisch

Bureau of investigative journalism

Met de verkiezingen op komst lijkt de VVD in haar verkiezingsprogramma op te roepen tot verdere bezuinigen op de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. En dat terwijl de NVWA al typische trekken van een kapotbezuinigde organisatie vertoont. Bij deze een leestip voor de VVD’er die het verkiezingsprogramma schreef: 'One in four UK abattoirs fails to meet basic hygiene standards.' Een staaltje onderzoeksjournalistiek over het gebrekkige toezicht op slachthuizen in het Verenigd Koninkrijk, met in de hoofdrol de Food Standards Agency (FSA), NVWA's broertje aan de overzijde van het kanaal. Net nu de FSA zich afvraagt of ze het met minder inspectiebezoeken af kan, onthult The Bureau of Investigative Journalism hoe één op de vier slachthuizen in het Verenigd Koninkrijk niet voldoet aan de basisvoorzorgsmaatregelen voor hygiëne. Kortom, een vleesschandaal met als inzet de gezondheid van de consument, want de FSA bleek ook nog eens rapporten te vervalsen die aantoonden dat consumenten risico lopen door ziekmakende bacteriën in vlees. 

Congressmann Mark Sandford zwijgt niet over Trump 

PoliticoMagazine

Republikeins Congreslid Mark Sanford is niet van plan strategisch zijn mond te houden over de zittende president, alleen omdat het toevallig een partijgenoot is. Hij bekritiseert Trump waar en wanneer hij dat nodig acht. Hij gelooft dat radiostilte uiteindelijk niet is vol te houden als je eerlijk tegenover jezelf wilt zijn. Hij is niet bang voor de gevolgen van zijn stellingname voor zijn politieke loopbaan. Zijn loopbaan liep al eens eerder bijna op de klippen, toen hij in 2009 een buitenechterlijke relatie had. 'Als je al eens dood bent geweest, vrees je de dood minder.' 

Amerikaanse arbeiders zitten in de dienstensector

The New York Times Magazine

Wat zijn de banen die gewone Amerikanen uit de werkende klasse doen? Laat het beeld varen van mannen op een bouwplaats met een bouwhelm op. De tegenwoordige werker is meestal vrouw, zwart of hispanic en het werk zit meestal in de dienstverlenende sector. The New York Times Magazine portreteerde negen van deze arbeiders van onze tijd.

Britse bouwwoede leidt tot kwaliteitsproblemen

The Guardian

Het is duidelijk dat we in Nederland gedurende de recessie veel te weinig gebouwd hebben en nu met grote tekorten zitten. In Engeland is de situatie zo mogelijk nog nijpender. In 2015 kwam de regering met een ambitieus plan. In de 5 jaar tot 2020 moeten er in Engeland alleen al 1 miljoen nieuwe woningen bij komen. Dat aantal is een optelsom van koopwoningen, private huurwoningen en sociale huurwoningen. De productie ligt achter op schema, maar de regering is niet van plan de ambities naar beneden bij te stellen. Als gevolg van die bouwwoede laat de kwaliteit van de nieuwe woningen echter ernstig te wensen over. De lijst van veel voorkomende mankementen is lang. The Guardian doet verslag.

Gigantisch corruptieschandaal in Zuid-Amerika

Business Insider

Business Insider schrijft over een omvangrijk corruptieschandaal, dat loopt in de honderden miljoenen dollars. Er zijn verschillende Latijns-Amerikaanse regeringen bij betrokken, en spin in het web is de Braziliaanse bouwer Odebrecht. Dat bedrijf heeft een schikking getroffen van 3,5 miljard dollar met het Amerikaanse ministerie van Justitie na toegegeven te hebben 788 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben betaald aan 12 verschillende landen om bouwprojecten te verwerven.

Drones veroveren de bouwsector

1843

Bij drones denk je al gauw aan onbemande militaire vliegtuigen of vliegende camera’s, maar ze zouden wel eens de bouwvakkers van de toekomst kunnen worden. Dit artikel van 1843, het lifestyle magazine van The Economist, verkent de mogelijkheden van drones en robots op de bouwplaats. Ze zijn niet alleen geschikt voor het produceren van de bouwmaterialen, maar ook voor de constructie. Dit jaar gaat een architectenbureau in Wenen bij de bouw van een hotel gebruik maken van robots om de buitenconstructie te plaatsen. De architect verwacht dat door het inzetten van drones en robots de bouwkosten met wel 90 procent zouden kunnen dalen. Daarnaast zouden drones en robots ook geschikt zijn voor het bouwen van noodwoningen. Handig in het geval van een humanitaire ramp. De robots zijn razendsnel en efficiënt. Bovendien zouden sommige constructies ook volgens hetzelfde proces weer afgebroken kunnen worden, waardoor de sloopsector ook moet gaan vrezen voor banen.

Constructieve journalistiek Windesheim onder vuur

HP/De Tijd

Journalist Jan Smit ergert zich aan de vooringenomen sturende journalistiek van Cathrine Gyldensted, die hij 'struisvogeljournalistiek' verwijt. Citaat: 'Constructieve journalistiek staat gelijk aan struisvogeljournalistiek en riekt naar propaganda. Met waarheidsvinding en informeren, echte journalistiek, heeft het weinig van doen. Voor wie mensen met sterk tegengestelde opvattingen dichter bij elkaar wil brengen: misschien biedt een opleiding tot mediator soelaas.'

Nederland is zo slecht nog niet

The Financial Times

Soms is het verfrissend om kennis te nemen van de blik van een buitenstaander. Hoe kijkt het buitenland naar ons? Nu is Simon Kuper geen onbekende. De journalist van de Financial Times schrijft al jaren over ons land en is een voetballiefhebber die zijn verhalen over het Nederlandse voetbal kent. Toch is Kupers reportage over het ‘slechtste’ dorp van Nederland, Oude Pekela, een welkom nuchter verhaal nu de verkiezingshysterie langzaam groeit in aanloop naar 15 maart.

Oude Pekela stond in 2014 helemaal onderaan Elseviers leefbaarheidsranglijst van gemeenten. Toch zijn de mensen daar beter af dan in veel Britse steden, zo merkt Kuper op. De minimumuitkering voor een alleenstaande is drie keer zo hoog als in het Verenigd Koninkrijk en met een mooie bibliotheek en sportpark zijn de voorzieningen ook niet belabberd. Met de vermeende vreemdelingenhaat ligt het eveneens heel wat genuanceerder. Vorig jaar kwam het dorp in het nieuws vanwege een extreem-rechtse burgerwacht. Alleen bleek die van buiten te komen. De bewoners staan juist volop klaar voor vluchtelingen. Van gelukszoekers moeten ze echter weinig hebben. Daarmee staan ze volgens Kuper een stuk dichter bij de VVD dan de PVV.

Wapenhandel floreert als vanouds

Deutschland Radio

Het Zweedse onderzoeksinstituut voor vredesvraagstukken Sipri bracht onlangs naar buiten dat er sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer zoveel wapens meer zijn verkocht als nu. Die trend was goed te zien op de internationale wapenbeurs IDEX, die afgelopen week in Abu Dhabi plaatshad. Die was een groot succes. Alle grote namen waren er vertegenwoordigd, van Glock tot Kalashnikov, van Hyundai tot Saab, van Renault tot Lockheed Martin. En niet te vergeten Krauss-Maffei Wegmann, fabrikant van de Leopard 2-tank, ‘der leistungsfähigste Kampfpanzer der Welt’.
Uit Nederland waren vertegenwoordigd Damen Schelde Naval Shipbuilding,  TenCate  en Thales. De Belgen gaven acte de présence met hun gerenommeerde vuurwapenfabrikant FN Herstal. Naast de ususal suspects toonden ook honderden minder bekende spelers uit China, Rusland, Brazilië en Oekraïne hun expertise op het gebied van wapentuig.

Luister naar het radioverslag dat de Duitse journalist Wolf-Dieter Vogel maakte voor DeutschlandRadio. Waarschuwing: es kann laut werden…

Heeft de gevestigde orde de 'boze witte vrouw' over het hoofd gezien?

De Volkskrant

De nieuwe Amerikaanse president Trump kreeg ondanks zijn 'grab 'em by the pussy' uitspraken 42 procent van de vrouwelijke kiezers achter zich. Van de blanke vrouwen was dat zelfs een meerderheid: 53 procent. Ook in Europa doen rechtse vrouwelijke politica van zich spreken: Marine Le Pen van het Front National in Frankrijk en Fraukje Petry van de Alternative für Deutschland zijn de bekendste voorbeelden. Maar zij zijn niet de enigen. 'In Denemarken stond Pia Kjærsgaard jarenlang aan het roer van de door haar opgerichte rechts-populistische Danish People Party. En in Hongarije schoof de rechts-nationalistische partij Jobbik — volgens critici ronduit neonazistisch — mensenrechtenadvocaat Krisztina Morvai naar voren als vertegenwoordiger in het Europees Parlement, schrijft De Volkskrant. En ook in eigen huis, bij de PVV, staan twee blanke vrouwen op plaats 2 en 3 van de kieslijst. Heeft het Europese establishment de boze blanke vrouw onderschat?

Volgens socioloog Niels Spierings van de Radboud Universiteit valt dat eenvoudig te verklaren omdat tot voor kort alle leiders van rechtse partijen mannen waren. Hij zegt: 'De eerste leiders van die partijen waren zo'n beetje allemaal mannen. Jean-Marie Le Pen, de Oostenrijker Jörg Haider, Wilders. En relatief trekken zij meer mannenstemmen dan andere partijen.' Of zoals de Women for Trump op hun website schrijven: 'Wie zeurt over de groei van Trumps populariteit is vergeten wat een MAN is.' Een 'ware leider', vinden ze hem. 'Als vrouwen waarderen we het dit soort kracht weer te zien!'