
Ook deze week hebben we weer de beste stukken voor je uitgezocht. Vandaag onder andere: De jacht op de grootste hacker van Rusland; kolencentrales raken uit de mode; de beste vleesvervanger; een journalist werd mishandeld via Twitter en een reportage over de veelzijdige handel in gestolen kunst. Tot slot: ‘The Donald’ en de accountants van EY waren de verliezers van de week. Prettig weekend!
De jacht op de grootste hacker van Rusland
In de Verenigde Staten zijn momenteel alle ogen gericht op het onderzoek naar de mogelijke relatie tussen de Russen en het campagneteam van Donald Trump. Maar wat daar ook uit zal komen: dat Rusland pogingen doet om zaken in de VS te beïnvloeden, is natuurlijk niet nieuw. Dit verhaal van Wired leest als een 21ste eeuwse spy novel: de jarenlange zoektocht van de Amerikanen naar de meest gevreesde Russische cybercrimineel ooit. Zijn naam: Evgeniy Mikhailovich Bogachev. De prijs die op zijn hoofd staat: 3 miljoen dollar. Zijn verblijfplaats? Onbekend. Lezen!
Is Unilever wel echt zo'n duurzaamheidskampioen?
Kan de massaproductie van rookworsten, margarine en shampoo samenvallen met ambitieuze duurzaamheidsdoelen? Paul Polman, de veelgeroemde CEO van Unilever, gelooft van wel. De topman van het Brits-Nederlandse concern staat wereldwijd al jaren bekend als voorvechter van een schoner bedrijfsleven. Tegen een jaarwedde van zo'n 10 miljoen euro, dat wel — maar laten we daar voor de verandering eens niet over klagen. Interessant is wat deze club jonge onderzoeksjournalisten in opdracht van De Groene Amsterdammer deed: diepgravend onderzoeken of Unilever wel écht zo duurzaam is als haar topman met de mond belijdt. Want was het niet dezelfde Polman die onlangs meteen riep meer aan het rendement van de aandeelhouders te zullen denken, nadat een stel winstgerichte durfinvesteerders aan de poort rammelde met een overnamepoging?
Kolencentrales raken uit de mode
Hoeveel op kolen gestookte elektriciteitscentrales denk je dat er op dit moment worden gebouwd? Een kleine peiling op de redactie van FTM liep uiteen van ‘een paar honderd’ tot tienduizend. We zaten er allemaal naast: het zijn er 272.940 met een vermogen van 30 MW of meer, aanzienlijk meer dan wij dachten. Daar staat tegenover dat er vorig jaar 27.041 werden gedemonteerd.
Het goede nieuws is dat er desondanks nu toch écht een einde is gekomen aan de ‘coal boom’ van het afgelopen decennium. India bijvoorbeeld heeft recent alle plannen voor kolencentrales geschrapt tot tenminste 2027. De meeste nieuwe centrales zijn er verliesgevend. Ook China heeft een maximum ingesteld en 441.749 projecten ‘on hold’ gezet. Vox analyseert in dit artikel het rapport van Coalswarm, een onderzoeksbureau dat kolencentrales bestudeert. Daaruit blijkt dat er in 2016 een dusdanig grote omslag is ingezet dat er hoop gloort voor de klimaatdoelstellingen van Cancun — dat wil zeggen, een gemiddelde maximale temperatuurstijging van max 2ºC. Voor die van Parijs – max 1,5ºC – moet de ontmanteling minimaal twee keer zo snel gaan als nu het geval is.
De beste vleesvervanger
Wie zich afvraagt of vlees laten staan zin heeft in de strijd tegen klimaatveranderingen, moet vooral dit artikel van Evert Nieuwenhuis in Vrij Nederland lezen. Aan jou de keuze: ga je voor rundvlees uit Brazilië, dan draag je bij aan de productie van broeikasgassen, vervuiling door bestrijdingsmiddelen, mestoverschotten en fijnstof. Of je gaat voor die Indiase en vegetarische curry van Ottolenghi en wast jezelf schoon van klimaatzonden. Ook Nieuwenhuis was eens een verstokt vleeseter, maar kan nu best zonder.
Journalist ernstig mishandeld — via Twitter
Het klinkt ‘like something out of Black Mirror’, maar het is een serieuze vraag in 2017: kan een bewegend plaatje een dodelijk wapen zijn? Over die vraag gaat een rechtbank in het Amerikaanse Dallas zich de komende tijd buigen. De reden: eind vorig jaar ontving Newsweek-reporter Kurt Eichenwald, bekend van zijn kritische artikelen over Donald Trump, een tweet van een anonieme gebruiker. Die bevatte een heftig flikkerende GIF-afbeelding, met daarin de tekst ‘je verdient een epileptische aanval voor je stukken.’
De afbeelding had het beoogde effect: Eichenwald, die eerder openlijk had geschreven over zijn epilepsie, kreeg een acht minuten durende aanval en had wekenlang moeite met praten. De verantwoordelijke persoon werd vorige week opgepakt door de FBI; John Rayne Rivello wordt cyberstalking en zware mishandeling met een dodelijk wapen ten laste gelegd. Een veroordeling zou dus betekenen dat de afbeelding in de tweet juridisch gezien een potentieel moordwapen is. Motherboard zette de zaak op een rijtje.
De veelzijdige handel in gestolen kunst
Miljarden euro’s gaan er jaarlijks in om, maar toch krijgt de handel in gestolen kunstvoorwerpen minder aandacht dan bijvoorbeeld de drugshandel. Gelukkig zette de nieuwszender Al Jazeera de schijnwerper op deze illegale handel, die zelfs door ISIS wordt gevoed. In de boeiende documentaire belicht filmmaker Tania Rakhmanova verschillende aspecten en dilemma’s. Ze schiet van gestolen Chinese kunst op Christie’s veilingen naar het offensief van de Turkse regering om museumstukken terug te vorderen. En van Zwitserse opslaglocaties (zogeheten free ports) waar gestolen kunst wordt opgeslagen tot het gestolen-kunst-register, waar inmiddels zo’n 400 duizend kunstvoorwerpen staan.
Wat minder milieubescherming in arme landen graag
In Nederland en andere westerse landen is veel natuur verloren gegaan. Oerbos? Weg! Wolf? Uitgestorven, al komt er af en toe weer eentje terug. Bovendien dragen we als westerse landen fors bij aan klimaatverandering. ‘Arme landen moeten niet dezelfde fout gaan maken’, is een dominant idee in de ontwikkelingssamenwerking. En daarom wordt geprobeerd om derdewereldlanden meteen maar duurzaam te ontwikkelen. Geen dieselmotor dus, maar een zonnepaneel.
Ralf Bodelier en Marco Visser vinden dit beleid doorgeslagen. Duurzame ontwikkeling offert wat hen betreft het heden op aan de toekomst. ‘Want wat moet er met de behoeften van het heden,' vragen Bodelier en Visser, wanneer deze 'afbreuk doen aan de behoeften van de toekomst? Moeten die dan maar niet worden vervuld? Moeten de 700 miljoen extreem armen in Afrika en Azië dan maar arm blijven?’ In hun betoog ‘Honger? Hier heb je een zonnepaneel’ pleiten de schrijvers voor meer niet-duurzame ontwikkeling in arme landen.
Zeker 10 miljoen banen in het VK op de tocht door robots
Welke banen zijn het gevoeligst voor robotisering en kunstmatige intelligentie? Volgens PricewaterhouseCoopers kunnen er de komende 10 tot 15 jaar 10 miljoen banen sneuvelen in het Verenigd Koninkrijk. Het rapport geeft inzicht in waar de klappen het hardst zullen zijn. Vooral het aantal banen in de detailhandel en de groothandel zal sterk teruglopen. Laaggeschoolde mannenbanen zijn kwetsbaarder dan vrouwenbanen. Over het algemeen zijn banen waarvoor kritisch- of creatief denken noodzakelijk is het minst gevoelig. Ook werk dat een hoge emotionele intelligentie veronderstelt is moeilijk te robotiseren. Permanente educatie wordt door PwC gezien als een noodzaak.
Verrassing: The Donald is een dramatische dealmaker
De Amerikaanse president Donald Trump presenteert zichzelf altijd als dé dealmaker. Sterker nog: zijn vermeende vermogen om dingen gedaan te krijgen was de belangrijkste boodschap tijdens zijn campagne. Tot vrijdag. Toen sneuvelde zijn plan om 'Obamacare' te vervangen door een nieuwe ziektekostenwet grandioos; nog voor het tot een stemming kwam, trok Trump het plan terug. Van alle verhalen die hierover geschreven worden deze dagen is dit het beste: het insidersverhaal van de Washington Post. Hoe de president van Amerika veranderde in een 'red-faced Don Quixote, railing against the intractable forces on Capitol Hill'. Heerlijk leesvoer.
De falende accountants van EY
Tot slot: NRC publiceert dit weekend een vernietigend verhaal vanaf de werkvloer bij EY, het accountantskantoor dat vroeger door het leven ging als Ernst & Young. De boekenonderzoekers beloven al jaren beterschap en een keurige bedrijfscultuur, maar dat wil in de praktijk nog niet zo lukken. De meest pijnlijke onthulling: EY werkte mee aan het heimelijk wegpoetsen van ernstige boekhoudfouten in de boeken van de Rabobank.
6 Bijdragen
Ludovica Van Oirschot 15
Roland Horvath 7
Ludovica Van OirschotZoals het nu evolueert met een egoïstisch kapitalisme en met hun knechten, de politici, even debiel als corrupt, zullen we binnen afzienbare tijd geen controle meer hebben over de productiemiddelen. Want volgens het neoliberale discours gaat alles beter zonder overheid behalve wanneer er honderden miljarden moeten betaald worden omdat de GMO, vooral de banken, nog eens de idioot uitgehangen hebben en dan ook niet meer uit de rode cijfers raken.
We zullen wijzer moeten worden zoals J.J. Rousseau al zei: "het zal je einde betekenen als je vergeet dat de vruchten van de aarde van ons allen zijn, en de aarde van niemand."
Ludovica Van Oirschot 15
Roland HorvathHet neoliberalisme is een systeem dat steeds aantrekkelijker is voor steeds minder mensen, totdat het uiteindelijk oneindig aantrekkelijk is voor niemand.
peterengel 2
Roland Horvathen dan het zal je einde betekenen : ja even vrij denken ... betekent dat dus de dood - alles blijft op aarde achter - de vruchten der aarde, de herinnering, aan iemand-niemand
de aarde een miljoen jaar terug een miljard of over 100 jaar een miljoen .... jaar
of einde als een doodlopende weg als jouw denken niet verandert ...
line 5
FTM2
Sterker nog, robotisering heeft geleid tot meer banen en meer productiviteit (2), en omgekeerd zijn in laatste jaren in landen waar minder robotisering heeft plaatsgevonden zoals Verenigd Koninkrijk veel meer banen verloren gegaan dan landen waar relatief veel is gerobotiseerd, bijvoorbeeld in Duitsland.
Nederlandse economie draait beter laatste tijd; tegelijkertijd wordt ook duidelijk dat Nederlandse bedrijven significant meer belasting afdragen, op pre-recessie niveau (3). Vraag is of dit komt omdat nieuwe regels op belastingontduiking zijn ingevoerd (e.g. BEPS), of omdat bedrijfsresultaten an sich verbeterd zijn. Laatste lijkt niet geval aangezien Nederlands BNP en export laatste 5 jaren redelijk stabiel zijn (4, 5).
Wederom dus "smoke-and-mirrors" van PWC, die ook wel weet dat niet robotisering, maar belastingontduiking, kapitaalvlucht van Nederlandse UNHWI's en outsourcing naar India banen kost (6). Robots zijn daarentegen juridisch lastig te vervolgen, dus leg voor nu schuld daar maar neer.
1. http://cep.lse.ac.uk/_new/publications/abstract.asp?index=4591
2. https://hbr.org/2015/06/robots-seem-to-be-improving-productivity-not-costing-jobs
3. https://fd.nl/economie-politiek/1193928/dijsselbloem-verdrinkt-in-de-meevallers-dat-komt-vooral-doordat-bedrijven-eindelijk-weer-flink-belasting-betalen
4. http://www.tradingeconomics.com/netherlands/exports
5. http://www.tradingeconomics.com/netherlands/gdp
6. http://www.volkskrant.nl/opinie/is-max-verstappen-een-vluchteling~a4177604/