Follow The Money selecteert

Deze week: de afwijzende houding van Oost-Europa jegens asielzoekers, het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, Duitse omkoping in Griekenland, een pittige boodschap voor Matteo Renzi en de teloorgang van de Franse intellectuele elite. En: wat kost een asielzoeker? Plus de verkiezingen in Catalonië.

Wat is er aan de hand met Oost-Europa?

360 Magazine (via Blendle) Vertaling van een bijdrage van Ivan Krastev, directeur van het Centre for Liberal Strategies in Sofia in The New York Times over de negatieve attitude van veel Oost-Europeanen jegens migranten. Krastev legt uit waar die houding vandaan komt.   Reformatorisch Dagblad In een opiniestuk in het Reformatorisch Dagblad betogen Pepijn van Houwelingen en Arjan van Dixhoorn dat het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne leidt tot een verdere uitholling van de nationale soevereiniteit en de democratie. 'Het gaat ons niet zozeer om het belang van Oekraïne, maar om het democratisch belang en de toekomst van ons eigen land', zo schrijven de beide auteurs. De auteurs zijn namens het Burgercomité-EU betrokken bij het burgerinitiatief Geenpeil, dat een raadgevend referendum probeert af te dwingen over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne.  

The world economy as we know it is about to be turned on its head

Telegraph Stuk van Ambrose Evans-Pritchard over Charles Goodhart, emeritus hoogleraar van de London School of Economics, die stelt dat Thomas Piketty ongelijk heeft. Volgens Goodhart zal arbeid juist steeds schaarser en dus duurder worden. Dit zal ook gevolgen hebben voor de rentes, die weer naar hun gebruikelijke niveau van 2,75 tot 3 procent zullen stijgen. Mogelijk nog hoger, aldus de professor. Volgens Goodhart spelen het lagere geboortecijfer en de hogere levensverwachting sinds 1970 een belangrijke demografische rol in de verstoorde arbeidsmarkt: 'What in reality happened is that the twin effects of plummeting birth rates and longer life spans from 1970 onwards led to a demographic "sweet spot", a one-off episode that temporarily distorted labour economics'.   labour share income Maar daar komt dus verandering in volgens Goodhart: 'We are going back to an inflationary world'.  

Complicit in Corruption: How German Companies Bribed Their Way to Greek Deals

Spiegel Online International Onthullend stuk in de Spiegel Online over omkoping op grote schaal door Duitse bedrijven in Griekenland. Miza en fakelaki - letterlijk 'kleine envelop' -  wordt het genoemd. Fakelaki noem je wanneer er betaald wordt om wat gedaan te krijgen van bijvoorbeeld een belastingambtenaar. Miza is geld dat niet in een envelop past, maar wel in een diplomatenkoffer. En daar hebben de Duitse ondernemers veelvuldig gebruik van gemaakt, zo blijkt. Zonder Miza doe je geen business in Griekenland, zeker niet waar het gaat om grote overheidscontracten.  

A message for Mr Renzi

Blog Yanis Varoufakis Daar is hij weer, de flamboyante ex-minister van Financiën van Griekenland, Yanis Varoufakis. Ditmaal krijgt de Italiaanse premier een veeg uit de pan. Varoufakis verwijt Renzi een sleutelrol te hebben gespeeld in het 'slopen' van zijn vriend, de Griekse premier Alexis Tsipras. Door dan weer de good cop en dan weer de bad cop te spelen. Varoufakis heeft ook nog een boodschap voor Renzi: 'You can rejoice as much as you like about the fact that I am no longer finance minister, not even in Parliament. But you did not ‘get rid’ of me. I am alive and kicking politically, as people in Italy remind me when I walk the streets of your beautiful country. No, what you got rid of, by participating in that dastardly coup against Alexis Tsipras and Greek democracy last July, was your own integrity as a European democrat. Possibly your soul too. Thankfully this is not irreversible'.  

The decline of the French intellectual

Politico Volgens de politicoloog Sudhir Hazareesingh is het slecht gesteld met de Franse intellectuelen. Het land van Voltaire, Rousseau en Sartre brengt nauwelijks nog intellectuelen van enig formaat voort. Hazareesingh zoekt de verklaring daarvoor in de teloorgang van het marxisme, een gat dat slechts werd ingevuld door post-modernisten. Maar ook de teloorgang van Frankrijk op het wereldtoneel speelt een rol, aldus de politicoloog.  

Aandachtspunten bij de begroting 2016 van het Ministerie van Financiën, de Nationale Schuld en de Miljoenennota 2016

Algemene Rekenkamer Verslag van de Algemene Rekenkamer over de aanbevelingen die zij heeft gedaan aan het Ministerie van Financiën over de begroting en de Miljoenennota voor komend jaar. Maar liefst 87 aanbevelingen werden er gedaan, waarvan er 67 zijn opgevolgd.  

Wat kosten asielzoekers nou?

De Volkskrant (inlog) Yvonne Hofs van De Volkskrant zette de kosten op een rijtje die Nederland maakt bij de opvang van asielzoekers. Een beladen onderwerp voor veel politici, maar uiterst actueel. Hofs constateert dat het idee dat asielzoekers nodig zijn om de vergrijzing op te vangen niet opgaat. Asielzoekers zijn geen arbeidsmigranten. 'Hoewel zij bijna allemaal zo snel mogelijk aan het werk willen, missen ze daar veelal de kwalificaties voor.' Een constatering die wordt ondersteund door Paul Scheffer in een interview met Het Financieele Dagblad: 'Nee. Dat zeggen de win-winners. Zij kennen de cijfers van de Verenigde Naties niet. In 2001 verscheen een beroemd rapport van die kant'.  

The Catalan election: Why it matters

Open Europe We zouden het bijna vergeten bij alle asielellende en Geenpeil-referenda, maar er vinden vandaag ook verkiezingen plaats in Catalonië. Over het al of niet deel blijven uitmaken van Spanje. Het is geen gewone verkiezing, maar wel een belangrijke, omdat deze in feite gaat over een volmacht voor een referendum voor onafhankelijkheid. De uitslag kan voor de toekomst van Spanje weleens heel bepalend zijn. Vincenzo Scarpetta zette de belangrijkste facetten op een rij.  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.