Follow the Money selecteert

De selectie van wat onze redacteuren deze week in andere media lazen. Met deze week verhalen over bankenfusies, operatierobots, influencers, het Openbaar Ministerie en Chinese gezichtsherkenningssoftware.

Operatierobot zoekt lekkende hartklep

De Volkskrant

Aliëtte Jonkers – Amerikaanse en Aziatische wetenschappers hebben een operatierobot ontwikkeld die zelfstandig door het hart kruipt, op weg naar een lekkende hartklep. Het apparaat navigeert bijna net zo goed als menselijke chirurgen, schrijven de onderzoekers. Ivo Broeders, hoogleraar technische geneeskunde aan de Universiteit Twente, reageert enthousiast. Toch is een concrete toepassing in de operatiekamer nog toekomstmuziek. Het artikel vermeldt niet wat de kosten zijn van deze technologische ontwikkeling. De ervaring leert dat operatierobots over het algemeen niet beter opereren dan chirurgen, terwijl ze extreem duur zijn. Zo is de aanschafprijs van een de DaVinci robot, voor de behandeling van prostaatkanker, 1,8 miljoen euro.

In de Verenigde Staten vinden bankfusies wel doorgang

The Intercept

Thomas Bollen – De fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank is van tafel. Een aantal Europese bankdirecteuren, waaronder die van Deutsche en UBS, zegt nu dat het probleem met de Europese banken niet meer ‘too big to fail’ is maar ‘too small to scale’. Dat klinkt nogal bizar nadat het bankwezen de wereldeconomie tien jaar geleden mee de afgrond in trok en de belastingbetaler opdraaide voor de kosten. Het is dan ook vooral een spin van bankiers om de publieke opinie achter toekomstige megafusies te krijgen. Onze banken zijn nog altijd too big to fail, en verdere fusie lost dat probleem niet op.

In de Verenigde Staten gebeurt precies hetzelfde, maar daar mogen de fusies gewoon plaatsvinden. SunTrust en BB&T worden één bank in een fusie van 28 miljard dollar. The Intercept zet uiteen hoe de Republikeinse senatror Richard Shelby met zijn ‘Shelby Maffia’ deze fusie goedgekeurd kreeg. In de VS draaide president Trump de bankenregulering die na de crisis werd ingevoerd weer terug. Banken hebben vrij spel om verder te consolideren. Zal het ontstaan van nog grotere Amerikaanse banken toekomstige fusies binnen het Europese bankwezen legitimeren en het too-big-to-fail probleem daarmee nog dieper verankeren in het dna van ons financiele systeem?

Zeven grafieken die de urgentie van klimaatverandering laten zien

BBC

Ties Joosten – Tjaa. Ik weet dat je het waarschijnlijk wel weet. Klimaatverandering. Groot probleem. Urgent. De klok tikt. Het is vaker warm. IJs smelt. Wat je kan doen om je eigen steentje bij te dragen is minder rundvlees eten. Om te beginnen. Ik weet dat je het waarschijnlijk allemaal wel weet. Maar toch is het soms goed om de feiten weer eens onder ogen te zien. Wat dat betreft zette de BBC afgelopen week de situatie in een zevental grafieken goed onder elkaar.

Toch wil ik ook wel eens een lans breken om dit anders te benaderen. Kijk bijvoorbeeld eens naar grafiek 7, waarin staat wat de klimaatimpact is van je eetgedrag. Okay, rundvlees is niet zo handig. Maar bier valt daarbij in het niet. Proost!

Wat het wegkwijnen van lokale media betekent voor de Canadese democratie

The Walrus

Peter Hendriks – Follow the Money heeft tegenwoordig ook lokale verhalen. Daar hebben we voor gekozen omdat er een kaalslag heeft plaatsgevonden bij de regionale media. Dat is geen puur Nederlands verschijnsel, maar iets waarmee de hele Westerse wereld kampt. Het Canadese weekblad The Walrus beschrijft hoe het voor lokale media, met journalisten die onder een veel te grote productiedruk gebukt gaan, onmogelijk is om de lokale politiek goed te volgen. Zo had het stadje Red Deer vroeger the Red Deer Advocate and the Red Deer Express: twee kranten die elkaar scherp hielden. De Express is nu opgeheven en de Advocate is nog maar een schim van de krant die het ooit was.

Dat heeft gevolgen gehad bij de provinciale verkiezingen in Alberta, waar Red Deer ligt. De politieke hete hangijzers werden nauwelijks meer geduid. De reporters moeten nu eenmaal dagelijks twee stukken leveren en vaak ook nog een video. Dan resteert er nauwelijks tijd voor stukken met diepgang. In het verleden werd er een team vrijgemaakt voor verkiezingen.

Niet alleen de journalisten klagen, ook de politiek erkent dat voor een goed functionerende lokale politiek goede verslaggeving onontbeerlijk is. Volgens een onderzoek in Canada wordt in zo’n 10 procent van de kiesdistricten de uitslag bepaald door wat er in de pers te lezen valt. Dat moet een flink deel van de zwevende kiezer zijn.

Het is een Canadees verhaal, maar je kunt het zo op elke Nederlandse regio plakken. Journalistiek is niet te automatiseren en de efficiëntiedoelstellingen die iedere manager krijgt opgelegd, kunnen alleen gehaald worden door te snijden in de redacties.

Hard oordeel over top Openbaar Ministerie

NRC

Liset Hamming – Vorig jaar mei berichtte NRC-journalist Marcel Haenen over de relatie tussen twee hoofdofficieren van justitie. Jarenlang, en ook na die publicatie, werd deze relatie in alle toonaarden ontkend. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde op basis van Haenens publicaties wel een onderzoekscommissie in. Haar rapport, dat afgelopen donderdag uitkwam, liegt er niet om. Er blijkt bij het OM veel meer aan de hand: belangenverstrengeling, integriteitsschending en gebrek aan ‘ethisch leiderschap’. ‘In de organisatie bestond de indruk dat voor hoge functionarissen andere normen golden,' licht OM-baas Gerrit van der Burg toe. Van der Burg zelf mag vooralsnog blijven. Wel bood hij Haenen persoonlijk zijn excuses aan voor het jarenlang voorliegen. Het OM is door dit onderzoek volgens Van der Burg ‘op de goede weg’ om het ‘onkreukbaar imago’ en het vertrouwen te herstellen.

15 seconds of fame

Buzzfeed

Nikki Sterkenburg – In de toekomst heeft iedereen z’n eigen 15 seconds of fame, zo luidde de voorspelling ooit. En dat bleek meer dan een profetie, getuige het aantal bloggers, vloggers en influencers dat inmiddels een flinke boterham verdient met het in kaart brengen van hun dagelijks leven.

De ‘mommy blogs’ van thuisblijfmoeders vormen hierbinnen een niche. Ze volgen dure cursussen om van het bloggen te kunnen leven, al lukt dat in de praktijk maar nauwelijks. Waar ze wél financieel op binnen lopen, zijn lijstjes die je tegen betaling kunt uitprinten – bijvoorbeeld een checklist voor als je naar Disney gaat, of voor een maaltijdplan voor een week. Fascinerend inkijkje in subcultuur die vooral heel veel dramatisch slecht geschreven stukken oplevert

Faken influencers authenticiteit voor volgers?

Real Life Magazine

Rufus Kain – Ooit speelde je videogames in arcades, waar iedereen de hoogste scores kon zien en wilde verslaan. Toen verplaatsten de spelletjes zich naar de huiskamer. Maar nu zijn games een publiekere beleving dan ooit. Op live-videoplatform Twitch zijn streamende gamers de afgelopen jaren uitgegroeid tot rocksterren. Maar zoals altijd eist de faam ook zijn tol. Van het aanschaffen en afstellen van goede video- en audio-apparatuur, tot het bijhouden van fan-commentaren naast je video (terwijl je speelt), Twitch is een complexe game op zichzelf.

Het inkomen van de streamers hangt af van de grootte van hun publiek. Ten eerste doneren sommige fans geldbedragen, ten tweede leggen gameontwikkelaars flink geld neer voor beroemde vloggende gamers, omdat dit soort ‘influencer marketing’ geloofwaardig overkomt op de jongeren die hun doelgroep zijn. Ironisch genoeg kan de roep om authenticiteit de echte oprechtheid juist tegenwerken, argumenteert de Amerikaanse sociologe T.L. Taylor. Volgens haar komt ‘authenticiteit’ op platformen als Twitch vaak neer op shockerend en politiek incorrect genoeg zijn om een massa kijkers te vermaken. Immers: als het publiek houdt van authenticiteit, dan zijn aanmoedigende reacties voor de streamer een teken dat hij of zij op het goede pad zit.

Real Life Magazine zet Taylors argumentatie uiteen en werpt hiermee niet alleen een interessant licht op Twitch, maar ook op de hele influencer-economie.

Uitspraak Europees Hof ten nadele van brievenbusfirma’s

Financieele Dagblad

Thomas Bollen – Brievenbusfirma’s op de Amsterdamse Zuidas zijn al jaren een doorn in het oog van belastingdiensten. Het Europees hof heeft een belangrijke uitspraak gedaan die mogelijk een einde maakt aan de belastingvoordelen die doorsluisconstructies opleveren. De Deense fiscus won een rechtszaak tegen een Deens bedrijf dat eigendom is van een private equity partij. Het Europees Hof oordeelde dat de belastingvoordelen van niet-Europese investeerders niet gelden via de gebruikte constructie. Die uitspraak kan gevolgen hebben voor andere bedrijven met brievenbusfirma’s in Nederland of Luxemburg. Hiermee is mogelijk een stap gezet in de aanpak van ‘Nederland doorsluisland’.

Nederland de nieuwe ‘gateway to Europe’

Financial Times

Frank Meijer – Nederlanders voelden al aan dat hun taal aan het doodgaan was, maar toen bekend werd dat de VU zou stoppen met de bacheloropleiding Nederlands – omdat er te weinig animo voor is – was het alsnog even schrikken. Dat zegt auteur Simon Kuper. Een taal die zeker niet aan populariteit inboet, is Engels. Op universiteiten en in het bedrijfsleven is Nederland het meest Engelssprekende land van continentaal Europa. Het aantal internationale studenten in Nederland neemt in rap tempo toe en steeds meer bacheloropleidingen worden in het Engels gegeven. Bij masteropleidingen wordt zelf 70 procent volledig in het Engels gegeven. De Engelse taalvaardigheid zou er bovendien voor zorgen dat Nederlandse jongeren beter kunnen concurreren met hun Angelsaksische evenknieën op internationaal gebied.

Alison Edwards, linguïst aan Universiteit Leiden zegt in het artikel dat als elke kapper en elke buschauffeur Engels spreekt, het geen vreemde taal meer is. Sterker nog: het is de tweede taal van Nederland. Op een dag zou het zelfs de eerste taal kunnen worden. Buitenlandse bedrijven kunnen ook makkelijk aarden in Nederland: documenten kunnen in ’t Engels worden aangeleverd bij de toezichthouder, conflicten worden bij het Netherlands Commercial Court in het Engels behandeld en er wordt in het Engels uitspraak gedaan. Wat volgens Kuper ook helpt om buitenlanders in Nederland laten te aarden, is dat Nederlanders makkelijk te ontcijferen zijn. De Hollandse directheid, die snel verward kan worden met onbeschoftheid, zorgt ervoor dat nieuwkomers zichzelf niet eerst de lastige etiquette eigen hoeven te maken.

Hiermee lijkt Nederland de rol van ‘gateway to Europe’ over te nemen van het Verenigd Koninkrijk, dat door de aankomende Brexit minder aantrekkelijk wordt. Maar los van het uitsterven van de eigen taal, zoals Kuper die beschrijft, zijn er andere zorgen rond dit fenomeen. Nederlanders klagen dat expats de huurprijzen opdrijven, dat toeristen het centrum van Amsterdam hebben ‘geannexeerd’ en dat studenten in tenten moeten leven omdat de universiteiten overvol zitten. Maar de grootste angst is dat Nederland uit het bestaande wordt geglobaliseerd. Dat zou de echte prijs zijn voor de winst in de globalisering.

Je gezicht zwerft de wereld over

The Financial Times

Nikki Sterkenburg – Wie maakt er allemaal gebruik van je gezicht? The Financial Times dook in de materie en bracht in kaart hoe onderzoekers foto’s van sociale media en beveiligingscamera’s halen om software voor gezichtsherkenning te verbeteren. De verwachting is dat er volgend jaar in deze markt maar liefst 9 miljard dollar omgaat.

Afgezien van de eventuele inbreuk op privacy ontdekte FT nog een schaduwkant. Zo gebruikt China de software al om specifieke etnische bevolkingsgroepen te kunnen herkennen. Verontrustend verhaal: ‘People didn't have the expectation that a photo of them at a party would end up all over the world and would never be able to be removed.’

Ook Zwitsers balen van miljoenensalarissen van falende topbankiers

Neue Zürcher Zeiting

Arne van der Wal – Tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING afgelopen week werd het bestuur van de bank geen zogeheten décharge verleend. De onverwacht hoge schikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie, een bizar getimede salarisverhoging van topman Ralph Hamer die opnieuw moest worden teruggedraaid, nalatigheid rond het optreden tegen witwassen – de aandeelhouders namen het de raad van bestuur en de raad van commissarissen kwalijk. Het was allemaal nog te verteren geweest als de beurskoers op peil was gebleven, maar ook dat was niet het geval. De koers van het aandeel ING strompelt als een geheelonthouder met een flinke slok op.

Het gebeurt niet vaak dat aandeelhouders zo’n gele kaart uitdelen. Een brevet van onvermogen uitdelen aan je eigen bestuur is immers niet bevorderlijk voor de waarde van het aandeel. En de meeste aandeelhouders zijn nu eenmaal brave ja-knikkers. Maar het geduld houdt een keer op.

Ook de nog conservatievere aandeelhouders van de Zwitserse banken UBS en Credit Suisse (CS) laten voorzichtig doorschemeren dat ze die Nase voll hebben van de wanprestaties van hun topbestuurders. De koersen dalen al jaren, maar de beloning voor het topmanagement blijft maar stijgen. Volgens de krant Neue Zürcher Zeitung (NZZ) zou het goed zijn als die bij de komende aandeelhoudersvergaderingen ter discussie worden gesteld. ‘Hoe is het te rechtvaardigen dat de bazen van UBS en CS miljoenensalarissen ontvangen, terwijl hun banken krimpen en de minder complexe zakelijke modellen minder risico’s voor de managers bevatten?’ Zelfs de trouwste aandeelhouders zullen hun geduld met hun topverdieners verliezen, voorspelt de NZZ.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 567 leden