
Nadert het kapitalisme zijn einde? Gebrek aan privacy in de wachtkamer, de macht van de suikerlobby en wetenschappers die ruiken naar stinkdieren. Verder: komt er een wereldwijde recessie aan? Merkel houdt geen vrienden meer over en kapitein Hoek vliegt uit de bocht. Tot slot: piraten vissen de zee rond Palau leeg, 'verspulling' wordt een nieuwe trend en wordt water het nieuwe goud?
Nadert het kapitalisme zijn einde?
De Groene Amsterdammer (via blendle)
Het kapitalisme, een systeem gebaseerd op vrije markten, private eigendom en vrijhandel heeft zijn beste tijd gehad, schrijft journalist Paul Mason in zijn nieuwste boek Postkapitalisme: Een gids voor de toekomst.
En Mason staat daarin niet alleen. Volgens de Duitse socioloog Wolfgang Streeck doet de vastgelopen groei, in combinatie met oplopende schulden en groeiende ongelijkheid, het kapitalisme de das om. De trucendoos waarmee dit probleem bezworen moet worden is zo goed als leeg. De enige reden dat het kapitalisme nog kan doorpruttelen is dat centrale banken geld in de economie blijven pompen – en ook dat kan niet eeuwig doorgaan, aldus de socioloog.
Waar voormalig minister van Economische Zaken Jan Terlouw vorige week nog verzuchtte: 'We gaan kapot aan het neoliberalisme. We gaan er helemaal aan kapot', ziet Mason dat heel anders. Door de invloed van informatietechnologie verandert de klassieke rolverdeling tussen arbeid en kapitaal. Robotisering en automatisering verdrijven de schaarste aan arbeid en de IT-revolutie gooit het traditionele prijsmechanisme in de war. In de 21ste eeuw wordt de slag om het kapitalisme uitgevochten tussen netwerken en hiërarchieën, concludeert Mason.
Wat er dan volgens hem in de plaats komt? Een einde aan de privatisering van publieke goederen, het laten oplopen van inflatie zodat schulden langzaam kleiner worden, een verbod op monopolies (dwing Google een staatsbedrijf te worden en maak iedereen aandeelhouder). En natuurlijk voor iedereen een basisinkomen.
Weinig privacy bij de doktersassistent
Een afspraak met de doktersassistente? Dan is de kans groot dat andere patiënten mee kunnen luisteren. In een recent onderzoek van de consumentenbond geeft 60 procent van de ondervraagden aan wel eens mee te luisteren vanuit de wachtkamer met gesprekken tussen patiënt en doktersassistent. In die gesprekken worden ook veel privacygevoelige gegevens uitgewisseld, zoals medicijngebruik en diagnoses. Een punt van aandacht voor huisartsenpraktijken. Overigens krijgen diezelfde huisartsen het rapportcijfer 8,2 van het consumentenpanel. Op het functioneren van de Nederlandse huisarts valt dan ook weinig aan te merken.
Wetenschappers ruiken naar 'stinkdieren'
'If you spend enough time with skunks, you start to smell like one.’ Wetenschappers gaan steeds meer om met die ‘stinkdieren’. De Amerikaanse krant The New York Times heeft uit de doeken gedaan hoe zij zich voor de kar van belangengroepen van de biotech-industrie lieten spannen.
Een voorbeeld is Monsanto, het grootste zaad-bedrijf ter wereld. Het maakte zich ernstige zorgen over de reputatie van zijn genetisch gemodificeerde producten en besloot zijn lobby te concentreren op een groep die veel prestige geniet: wetenschappers. Het debat over de veiligheid van GMO’s is verworden tot een PR-oorlog waar met miljarden dollars wordt gesmeten, door voorstanders én tegenstanders. En wetenschappers spelen daarin een cruciale rol: hun onderzoek wordt door die verschillende belangen gefinancierd. Ook FTM publiceerde deze week een artikel over de manier waarop ‘u-vraagt-wij-draaien’ —wetenschap het publieke en politieke debat beïnvloedt.
De macht van de suikerlobby
Een artikel over de macht en invloed van de 'suikerlobby'. Cola hoort bij Amerika als de Star-spangled banner, de hamburger en het Witte Huis. Amerikanen drinken gemiddeld 120 liter frisdrank met suiker per persoon per jaar. Dat getal lag in 1990 met 200 liter per persoon nog fors hoger. In de VS begint men langzaam in te zien dat een door en door Amerikaans product als Coca-Cola misschien wel niet zo ‘sympathiek’ is als het lijkt. Maar de suikerlobby vecht terug. En met succes, zo blijkt uit het stuk 'Is Coca-Cola nog wel zo fris' van journalist Maartje van Hoek.
Coca-Cola maakt iedereen blij, is de boodschap van de frisdrankgigant in haar reclamecampagnes. Delivering happiness around the globe, noemt Coca-Cola het. Maar de positie van de frisdrankgiganten ligt vanuit de VS onder vuur. Kritische consumenten en overheden pleiten in toenemende mate voor het drinken van water of suikervrije frisdranken, omdat het drinken van suikerhoudende frisdrank leidt tot diabetes. Dat blijkt uit divers wetenschappelijk onderzoek. Maar de Pepsi's en de Coca-Cola's van deze wereld schakelen op hun beurt wetenschappers in die proberen om het tegendeel te bewijzen.
Komt er een wereldwijde recessie?
Willem Buiter, de Amerikaans-Nederlandse topeconoom van het financiële conglomeraat Citigroup doet weer eens van zich spreken. Buiter waarschuwt voor een mogelijke wereldwijde recessie. 'In onze optiek is de wereldwijde groei bij een precair punt aanbeland na twee jaar van relatieve rust,' schrijft het team van Buiter aan zijn vaste cliëntèle.
Gewezen wordt op de structurele en cyclische vertraging in China en haar onhoudbare wisselkoersbeleid, de hoge, wereldwijde schulden bij overheden en private sector, en de aanhoudende geopolitieke spanningen in delen van de wereld. De lagere wereldwijde groei is volgens Citigroup vooral een gevolg van de zwakkere ontwikkelde landen. Die wereldwijde recessie is mogelijk, maar niet per definitie onvermijdelijk, aldus de economen.

Migratiepolitiek van Merkel heeft geen vrienden meer
De journalist en oprichter van de Weimer Media Group, Wolfram Weimer velt een genadeloos oordeel over de migrantenpolitiek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Weimer schrijft dat Duitsland wederom de eenheid in Europa bedreigt. Dit keer niet met 'soldatenlaarzen', maar met 'Gutmenschen-Birkenstocksandalen'
De actie van Oostenrijk om met een groot aantal Balkanlanden de ongebreidelde migrantenstromen een halt toe te roepen noemt Weimer 'redden wat er te redden is' om te voorkomen dat Europa volledig splijt als gevolg van deze crisis. Ook dreigt de crisis Duitsland te verscheuren. Weimer herrinert de lezer er nog eens aan dat in 1866 Beieren de kant koos van het Oostenrijkse leger.
Ex-Delta Lloyd topman Hoek probeert over zijn graf te regeren
In opmerkelijk felle bewoordingen heeft voormalig bestuurder van Delta Lloyd Niek Hoek kritiek geleverd op de centrale bank van ons land, De Nederlandsche Bank (DNB). De verzekeraar werd door DNB gedwongen om zijn vermogen flink te verhogen. Volgens DNB voer Delta Lloyd onder Hoek de laatste jaren zeer scherp aan de wind waar het om de interpretatie van toezichtsregels ging. Maar volgens Hoek komt Delta Lloyd 'louter en alleen' kapitaal tekort doordat DNB de afgelopen jaren de spelregels steeds veranderde. 'Kapitein' Hoek stelt: 'Zo moest de waardering van uitstekende hypotheken opeens op basis van retailspreads plaatsvinden en mochten inkomsten uit asset management, volstrekt ten onrechte,opeens niet meer als kapitaal meetellen'.
Ook spaart Hoek het Het Financieele Dagblad niet, die hij beschuldigt van partijdige journalistiek. De krant is in zijn ogen 'verworden tot een tweederangs spreekbuis van DNB'. Dat is echter maar zeer de vraag. Immers, DNB was ook bepaald niet de enige die kritiek had op het beleid van Hoek. 'In de sector werd jarenlang met argusogen gekeken naar de risico’s die Delta Lloyd op zijn balans nam,' zo schrijft de hoofdredactie van het FD in een reactie.
De piraten van Palau
Imposante longread van onderzoeksjournalist Ian Urbina over de wijdverbreide visserij piraterij in de eilandengroep Palau, welke bestaat uit bijna 250 eilandjes waarvan er 12 bewoond zijn. Palau telt iets meer dan 20 duizend inwoners, is niet groter dan een stad als Philadelphia, maar controleert wel een zeegebied zo groot als Frankrijk. De visrijke wateren zijn een ideale plek voor stropers. Vooral haaievinnen zijn een gewild doel. Maar de stroperij bedreigt de belangrijkste inkomstenbron van het land: toerisme. Een levende haai levert per jaar wel $170,000 op aan toeristendollars en gemeten over het hele haaienleven $ 2 miljoen, aldus de president van Palau, Tommy Remengesau Jr.
Het land heeft daarom een sterk anti-stropersbeleid ingevoerd. Met succes: Palau geldt thans als modelvoorbeeld van natuurbescherming. Samen met andere landen, bedrijven en non-gouvernementele organisaties heeft het de strijd aangebonden met stropers, piraten en vervuilers, daarbij gebruikmakend van de modernste technologiën, waaronder drones, satellieten en militaire radar. Maar stroperij is niet de enige bedreiging van het leven op Palau. Door de zeespiegelstijging dreigt een deel van het eiland onder water te lopen.
De 'verspulling' heeft een hoogtepunt bereikt
(Inzending van één van onze FTM-leden)
Naar aanleiding van het boek 'Ontspullen' (Stuffication) van auteur James Wallman, staat Trouw stil bij de negatieve effecten van wat het bezit van te veel spullen met je doet. Maar het artikel gaat verder in op het onderwerp, want er lijkt sprake te zijn van een trendbreuk als het gaat om de materialistische spullenrace in de Westerse wereld. Ook als verdisconteerd wordt voor gevolgen van de economische crisis blijven de uitgaven van consumenten achter. Er is dus in ieder geval iets anders aan de hand dan na eerdere recesssies.
Of men de spullenrace zat is, of dat het komt door de deeleconomie, of dat mensen massaal spullen repareren of weggeven, zal pas later blijken. Zelfs het 'spullen concern bij uitstek', Ikea, ziet deze trend en moet zichzelf opnieuw uitvinden wil ze haar doelstelling halen om haar omzet tot 2020 te verdubbelen. Het concern wil daarom een circulair Ikea creëren, waar je producten kunt laten repareren en recyclen. En in landen met een grote ongelijkheid in inkomen, de VS en Engeland, zijn bedrijven al vrijwillig hogere lonen gaan betalen. Omdat werknemers ook consumenten zijn, maar ook om beter uit te vinden wat die consumenten nu nog willen.
Wordt water het nieuwe goud?
Fraaie longread in het maandblad The Atlantic over een hedge fund manager die loopt te azen op (drink)waterrechten in de Verenigde Staten. Het artikel geeft een fascinerend inkijkje in de vreemde waterhandel rondom de Colorado River. ‘Rising demand and shrinking supply virtually guarantee that water’s value will increase. Anticipating that day, he’s racing to buy up as much of it as he can.’
De hedge fund manager uit het Atlantic-artikel, Disque Deane, is overigens niet de enige die investeert in de commodity 'water'. Michael Burry, de Amerikaanse hedge fund manager die als een van de eersten ‘short’ ging op de Amerikaanse woningmarkt (en een prominente rol speelt in de onlangs uitgebrachte film The Big Short), gelooft ook heilig in investeringen in water.
38 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Zelfs in de communistische USSR floreerde het kapitalisme, ondergronds.
Men ruilde onderling, de tandarts behandelde, kreeg in ruil daarvoor aardappelen of vlees.
Eigendom is eigenlijk altijd en overal belangrijk geweest, op de paar plekken waar dat niet het geval was, liep het systeem snel ten einde, zoals in de kibbutz.
Wat, naar ik hoop, op z'n eind loopt, is ongereguleerd kapitalisme, met TTIP als triest hoogtepunt.
Het verzet daartegen neemt dan ook zienderogen toe.
In hoeverre het verzet tegen de EU ook gezien moet worden als verzet tegen ongebreideld kapitalisme is natuurlijk de vraag, maar ik denk dat dat verzet er in belangrijke mate uit voortkomt dat Brussel economisch, en daaruit voortvloeiend, sociaal, dicteert.
Wat Merkel bezielt wordt steeds raadselachtiger, maar deze dame is voor mij eigenlijk altijd een sfinx geweest.
Een verklaring kan zijn machtswellust, Kohl beschreef haar als zodanig, gecombineerd met Gutmenschenmentaliteit 'Duitsland heeft nog wat goed te maken'.
Als dochter van een W Duitse dominee, met socialistische ideeën,die naar O Duitsland ging vanwege ideële doelen, had ze natuurlijk een uiterst merkwaardige jeugd.
De man die Duitsland maakte, Bismarck, was tot op het eind van z'n leven boos op zijn liefdeloze moeder.
Of dat zijn karakter bepaalde, voer voor psychologen.
Je kunt bij Merkel uiteraard zeer doortrapte ideeën veronderstellen, zoals de EU opblazen zonder dat je dat verweten kan worden.
Helaas zijn intenties alleen bekend bij de mensen die ze hebben.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1http://www.telesurtv.net/english/news/Perus-Police-Violently-Clashes-with-Anti-TPP-Protesters-20160225-0051.html
bos 2
Gilles Wattel 1"Natuurlijk loopt het kapitalisme niet op z'n eind."
K(apitaal) x A(rbeid) = W(inst)
PS: de beschaving bepaald de grenzen van het toelaatbare
goof 4
Dat het slechter gaat met de wereld economie wordt stilletjes duidelijk en dat verspulling daar debet aan is geloof ik niet zo .
Er worden miljarden in het systeem gepompt door de centrale banken maar dat geld bereikt de consumenten niet
De vele miljarden nieuw geprint geld blijft hangen bij de banken en maakt de rijke der aarde steeds rijker en die zijn aan het oppotten blijkt uit de gegevens dat de rijke na de crisis van 2008 hun vermogen flink zagen groeien.
Rijke mensen consumeren niet genoeg en de middenklasse verdwijnt langzaam doordat overheden bij deze groep hun tekorten gaan halen.
Daardoor kan deze groep ook steeds minder consumeren en nu gaan overheden hun gaten proberen te dichten om het bij de oudere te halen die dus ook steeds minder gaan consumeren
Regeringen zitten in een spiraal naar beneden die onmogelijk op een normale manier re stoppen is omdat men weigert echte hervormingen door te voeren die hard nodig zijn.
Door robotisering en vraaguitval wordt de groep die de kar moeten trekken en iets echt produceren snel minder .
Ik noem de grote groep werkende in de dienstensector niet iets bijdrage aan een economie maar dat noem ik mee-eters.
Door onze teveel doorgevoerde welvaartsstaat die onbetaalbaar is geworden blijkt nu kan dit systeem niet anders dan ontploffen.
Doordat de linkse kliek graag voor een ieder in de wereld vind dat wij daar ook verantwoordelijk voor zijn en die ook allemaal willen mee-eten gaat onze mooie welvaart in de EU geheel naar de kloten.
Misschien is er wel een reset nodig voor een mind-reset bij de rode rakkers als ze niet als vanzelfsprekend elke maand hun uitkering gestort krijgen en overbetaalde ambtenaren en andere mensen werkzaam in de dienstensector hun lonen niet meer krijgen.
Een ding is zeker , zoals het nu is gaat het niet lang meer want dat kunnen we niet meer betalen en daarom nogmaals ,
beter een half ei als een lege dop, ofwel uitkeringen moeten met tenminste50% dalen
Jan Willem de Hoop 12
goofgoof 4
Jan Willem de HoopLeprechaun 4
goofhttp://www.telegraph.co.uk/business/2016/02/26/world-economy-stands-on-the-cusp-of-another-crash-warns-lord-mer/
Het ziet er echt niet goed uit.
goof 4
LeprechaunOm dit steeds te melden maak ik mij niet popie jopie besef ik wel maar met zoete broodjes bakken heb je geen discussie en kan FTM ook de tent wel sluiten
Pieter Jongejan 7
LeprechaunLeprechaun 4
Pieter Jongejanhttps://www.youtube.com/watch?v=Q3Jd0GHeQvo
Een fascinerend gesprek (duur 54 minuten maar zeer goed bestede tijd)
mvg
Trouwens mijn compliment aan FTM, het volgen van reacties wordt weer eenvoudiger.
Bart Bartelds 4
De verschillen zijn ook marginaal, kapitalisme en socialisme staan persoonlijke zelfverrijking toe en dat is nu juist bij het communisme uitgesloten.
Het communisme is failliet gegaan doordat de leider der Sovjets leed aan nepotisme d.w.z. zelfverrijking en verering en om niet afgezet te worden werden op alle belangrijke posten vazallen van de leider neergezet die ook nog incapabel waren.
Met de bekende gevolgen.
Kapitalisme is ten onder gegaan of gaat nu juist door de post communistische tijd in Rusland waar anarchie heerste waardoor de VS/EU(EEG) een feest vierden.
ER verdween voor ca 20 miljard aan geld en goederen richting EU/VS.per jaar.
Toen Putin en zijn regering daar plotseling een eind aan maakte ging het westen gewoon verder en verzon allerlei financiële producten om het op papier althans verantwoord te houden.
Het resultaat van handelen weten wij allen sinds 2007 VS en 2009 EU.
Verliezende legers delen altijd medailles uit aan zijn soldaten om het moraal op te vijzelen.
Macht verliezende landen sluiten altijd vele verdragen met andere landen en vele landen werken daar ook aan mee omdat na enkele jaren het niet meer geldig omdat een van de landen of machtsblok niet meer bestaat.
Denk maar aan de laatste jaren Gorbatsjov en heden de VS de tanende macht in de wereld die wilt redden wat er te redden TTP en TTIP.
Afgelopen donderdag was er een langdurig telefoon gesprek Obama- Putin
Het enige wat enige uren op YouTube getoond werd dat Putin Obama voorgehouden heeft dat indien Turkije en Saoedi Arabië oorlog zouden gaan voeren in Syrië Rusland deze 2 landen nucleair aangevallen worden.
Wat er van waar is ?? maar een feit is wel dat zowel in Oekraïne als Syrië het muisstil is.
Er is de afgelopen 24 geen militaire activiteit zoals te zien is op oa. anna-news.info
M. van Deelen 11
Bart BarteldsJohn
Het soort gedachten dat kapitalisme op z'n einde loopt is precies wat er in het dal van zo'n golf naar boven borrelen, net zoals in de grote crisisen van de vorige eeuwen.
Ironisch ook dat de Russische econoom Nikolai Kondratieff die deze theorie naar boven bracht juist wilde bewijzen dat kapitalisme uiteindelijk zichzelf kapot zou maken, maar kon daar geen bewijs voor vinden.
M. van Deelen 11
Van Fondsnieuws "Komt er een wereldwijde recessie?" is hier iets meer te lezen als je geen inlog hebt. http://bit.ly/1LNdcxO
En FD over topman Hoek vanuit de Google cache: http://bit.ly/1XSDoOA
NB: Niek Hoek reageert in de commentaren op het artikel.
In het artikel staan ook weer links. Openen, titel plakken en met Google zoeken. In de zoekresultaten het kleine driehoekje aanklikken en artikel is te lezen in de cache. Werkt bij meerdere sites maar lang niet overal.
Monsieur le baron de Munchausen 5
We hebben echter helemaal geen kapitalisme. We hebben eigenlijk overal in de westerse wereld (ofschoon op sommige plekken wat meer dan op andere) een zogenaamde gemengde economie. Dwz ongeveer de helft is overwegend socialistisch georganiseerd (door de staat) en de andere helft overwegend door private partijen (ofschoon zij en hun consumenten strak gereguleerd worden).
Er is dan ook geen enkel probleem met het kapitalisme an sich. Dat is weinig anders dan eigendomsprotectie, vrije keuze van afnemers en vrije entree van aanbieders. vervolgens koop en verkoop je maar waar je zin in hebt. Het alternatief is een meer of minder vergevorderde vorm van slavernij waarbij jouw meesters bepalen wat jij wel en niet leuk mag vinden en van wie jij zelf of je bij elkaar verdiende eigendommen nu eigenlijk zijn.
Er zijn natuurlijk wel flinke problemen. Ten eerste met het financiele systeem, wat een door de staat opgelegd dictaat aan de burger is - zowel vrije keuze van afnemers als vrije entree van aanbieders zijn hier ver te zoeken; zowel in de keuze voor het ruilmiddel als voor de wijze van bankieren. Daarmee is het financiele stelsel een niet-kapitalistische entiteit. Daarnaast zijn er met name hele grote bedrijven die allerlei privileges weten te bedingen bij de politiek. Dat heet corporatisme.
Verschillende oplossingen worden gesuggereerd. Sommigen menen dat meer regelgeving redding gaat brengen. Ik betwijfel dat. Anderen, zoals ik, menen dat meer beslissingsbevoegdheid direct bij de burger moet komen te liggen ipv bij een afgevaardigde daarvan die, zoals de geschiedenis leert, makkelijker te beinvloeden is.
Jean Wanningen 6
Monsieur le baron de MunchausenOndernemersschap is nog altijd de basis van welvaart en werkgelegenheid. De Westerse wereld gaat de slag verliezen in het verre Oosten.
bps 12
Jean Wanningenzo bang als ze zijn voor 'de -kiezende- markt' waar ze zichzelf uitprijzen met EU en TTIP.
Het monsterverbond regelt het allemaal centraal per centrale bank en centrale politiek.
De wereldwijde recessie ten gevolge daarvan is al ingetreden.
Of is nog niemand de stagnatie en werkeloosheid opgevallen?
Richard Ran 4
"Bla bla bla.. beste tijd gehad," beetje grijsgedraaide plaat inmiddels. Wanneer was dat dan precies, die "beste tijd"?
Niet de afgelopen decennia, waarin we het criminele corporatisme (overheid + overheidskartels) astronomisch hebben zien groeien (met alleen de retoriek van "de markt") en al helemaal niet in de 20e eeuw, de eeuw van de socialistische en nationaal socialistische experimenten en de oefening in massasterfte.
En wat is hun alternatief dan? Toch niet de saaie, schijnbaar onvermijdelijke slingerbeweging naar "meer overheid"? Rechts - Links, tik - tak, status - quo. Gelukkig is het lekker weer vandaag ;)
Toen de nationale staten overal ter wereld Centrale Banken oprichtten (bijv. FED in 1913), was het definitief over met de vrije markt. Centraal bankieren is niet voor niets een van de eisen in het communistisch manifest. Ondertussen zijn overheden nog nooit zo ver doorgedrongen achter de voordeur van alleen nominaal nog "vrije burgers".
Het ware beter als het elitaire blauwdrukdenken en het absurde overheidsinterventionisme (geldontwaarding + business cycles + oorlog) hun beste tijd zouden hebben gehad, maar helaas. Met TTIP zal het corporatisme eerst nog zorgen voor een ontsporende vergroting van de kloof tussen arm & rijk voordat de crisis ons allemaal zal treffen.
Technologische vernieuwing stelt ons bijna in staat om onszelf individueel onafhankelijk te verklaren (eigen, locaal opgewekte energie, eigen voedsel, crowdfunding voor innovatie, vrijwillige samenwerking, dus echt sociaal). Daar ligt de hoop.
Voor de wishful thinkers met hun saaie "kapitalisme"-op-z'n-eind gezemel en hun voorspelbare, op macht/dwang gebaseerde "alternatief", geldt onverkort:
"FTM: Follow the Masters.."
Jos Oskam 1
Wat een zwakzinnig kletsverhaal weer. Even wat reminders voor de auteur Paul Mason en socioloog Wolfgang Streeck. Centrale banken, inflatie, "too big to fail" en bail-outs hebben niets met kapitalisme te maken, maar alles met ongewenste regelzucht van centrale planners. Het pleiten voor nóg meer van dergelijke interventies zoals een basisinkomen of het nationaliseren van Google lijkt derhalve op het willen blussen van een brand met benzine. Wellicht moeten deze wereldvreemde étatisten eens een bezoekje brengen aan Noord-Korea, om uit de eerste hand te aanschouwen hoe geweldig zo'n planeconomie werkt.
Bart Bartelds 4
Jos OskamBeide hebben plannen die zij bekent maken en tijdens het jaar bijgesteld worden.
Wel eens vergaderingen meegemaakt bij een groot bedrijf, ik wel en hebben ze 4 maal per jaar vergadering over hun gewezen plannen en de toekomst plannen.
Natuurlijk worden er allerlei prachtige termen op tafel gesmeten uiteraard in het Engels.
Jos Oskam 1
Bart BarteldsIk schrijf "vrije" tussen aanhalingstekens want zó vrij is die markteconomie niet meer, maar nog altijd vinden vraag en aanbod elkaar in principe zonder centrale sturing door de overheid.
Monsieur le baron de Munchausen 5
Jos OskamDit itt een staatsgedreven systeem waar eerst alle centjes naar de overheid gaan die vervolgens door centrale planners uitgegeven worden. Omdat een centrale planner geen methodiek heeft om te bepalen waar behoefte aan bestaat en hoeveel, ontstaan er bij centrale planning voortdurend overschotten en tekorten. Die krijg je trouwens ook bij andere marktverstoringen als minimum- en maximum prijzen.
Indien, itt een top-down systeem wat centrale planning is, er bij een bottom-up systeem wat een markt is, door consumenten direct gekozen kan worden waar ze hun schaarse geld aan willen uitgeven, dus waar de behoefte het grootst is, dan zullen schaarse goederen - als door een onzichtbare hand gedreven - precies daar naartoe gaan waar de nood het hoogst is. Omdat daar de prijzen het hoogst zijn en de meeste winst te maken valt.
Jos Oskam 1
Monsieur le baron de MunchausenRichard Ran 4
Bart BarteldsEr valt onderscheid te maken tussen "free market entrepreneurs" en "government entrepreneurs". De tweede categorie bedrijven is verzot op overheidsbemoeienis, al was het alleen maar om het feit dat de last van zware regulering door eventuele kleine concurrenten niet is op te brengen. Dergelijke bedrijven opereren vaak in een markt die op termijn wordt beheerst door een handjevol "concurrenten" (denk aan de zorgverzekerings"markt"), feitelijk samenwerkende kartels met overheidsbescherming. Deze bedrijven overleven niet door beter te luisteren naar wensen van klanten, maar door optimaal te profiteren van wetgeving/regulering c.q. directe banden met de staat.
Managers in zo'n omgeving lijken vaak verdacht veel in mentaliteit op bureaucraten die plannen van de overheid mogen uitwerken. De retoriek is die van "marktwerking", maar de praktijk is een cultuur van planning alsof het zou gaan om een ambtelijke meerjarenstrategie.
Tot zover mijn 2 (euro)ct ;)
bos 2
Strijd tussen verschillende generaties ?
========================
Buffett: 'Zalig zij die nu in Amerika geboren worden'
---------------------------------------------------------
'Het is al 240 jaar een slecht idee om tegen Amerika te gokken en nu is niet het moment om er mee te beginnen', leest superbelegger Warren Buffett doemdenkende presidentskandidaten de les.
LETTERLIJK De brief van Buffett
Warren Buffett bouwde op goed een halve eeuw zijn holding Berkshire Hathaway uit tot zijn 325 miljard dollar grote 'speeltuin', door steeds grotere gokken op ondergewaardeerde delen van het Amerikaanse bedrijfsleven te nemen. Het mag dus niet verbazen dat hij in zijn jongste brief aan de aandeelhouders met scherp schiet op de huidige presidentskandidaten die maar niet kunnen zwijgen over hoe dramatisch het met de Verenigde Staten gesteld is.
'Nochtans zijn Amerikanen niet intrinsieke slimmer dan in 1930, terwijl ze ook niet harder werken. Wel werken ze veel efficiënter'. Volgens Buffett is die 'magische trend' intact. Maar op één generatie van 25 jaar worden we zo gemiddeld wel een derde welvarender. Al de families in mijn middenklassewijk hebben h
'Er gaat niets boven de vrije markt om de produceren wat mensen willen en - nog meer - wat mensen nu nog niet weten wat ze willen. Mijn ouders dachten nooit aan een televisie, terwijl ik als vijftiger nooit dacht ooit een computer nodig te hebben. Beide producten hebben ons leven drastisch veranderd. Nu speelt ik tien uur per week online bridge. Al ben ik wel niet klaar voor Tinder', grapt de intussen 85-jarige belegger.
Pieter Jongejan 7
Wat we sinds het loslaten van de vaste wisselkoersen en met name na het aantreden van Greenspan in 1987 zien is dat de centrale banken de rente in geval van een recessie niet omhoog, maar omlaag brengen. De Greenspan put. Hierdoor daalt de wisselkoers. Vergelijk de lage koers van de dollar in 1995. Dit anti vrije marktbeleid is in het voordeel van de grote Amerikaanse exportbedrijven en in het nadeel van de Amerikaanse middenklasse (en onderklasse), die het moet hebben van de arbeidsintensieve binnenlandse markt. Dit systeem van kunstmatig lage rentetarieven heeft de FED aan de hele wereld opgedrongen, waardoor ook daar de grote exportbedrijven profiteren en de arbeidsintensieve binnenlandse bedrijven moeten inleveren. Het gevolg is een structureel hoge werkloosheid bij steeds lagere reële lonen en pensioenen. De conclusie is dat de huidige economische problemen van structurele aard zijn en niet zullen verdwijnen zolang het rentebeleid van de FED en de overige centrale banken niet wordt afgestemd op het bereiken van volledige werkgelegenheid, maar gehandhaafd blijft op het overeind houden van financiële gokbedrijven. Juist arme landen en landen met een hoge werkloosheid zijn gebaat bij een hoge reële rente. In rijke landen met een lage werkloosheid is een veel lagere reële rente verwachten, vanwege sterkere loonstijgingen.
Richard Ran 4
Pieter JongejanHier Murray Rothbard over Adam Smith:
"Smith not only contributed nothing of value to economic thought; his economics was a grave deterioration from his predecessors: from Cantillon, from Turgot, from his teacher Hutcheson, from the Spanish scholastics, even oddly enough from his own previous works."
Rothbard, An Austrian Perspective on the History of Economic Thought, Vol. I and II
https://mises.org/library/adam-smith-myth
De namen die Rothbard in het citaat de revue laat passeren, horen in de "hall of fame" van het denken over de vrije markt. Ik kan natuurlijk niet het hele hoofdstuk gaan citeren, dus laten we even aannemen dat Rothbard met recht & reden spreekt over "a grave deterioration", dan wordt het problematisch om Adam Smith op te voeren als grondlegger van het kapitalisme (tenzij het begrip kapitalisme een andere inhoud krijgt, wat tegenwoordig - ook op deze site - goed mogelijk is; denk aan "neo-liberalisme", "neo-klassiek" en andere termen voor corporatisme).
Een aanwijzing dat Smith's positie niet onproblematisch is, kan worden gevonden in zijn steun voor de "labor theory of value". Dat past sowieso niet bij een grondlegger/voorstander van de vrije markt. Smith staat wellicht dichter bij Marx dan bij Von Mises.
Pieter Jongejan 7
Richard Rangoof 4
De banken beschermen de politici de politici beschermen de banken.
Mooi voorbeeld te noemen is dat de politici doen alsof ze de bevolking beschermen door garanties te geven aan de bevolking dat hun spaargeld tot 100000 veilig is.
Als dan vervolgens een bank failliet dreigt gaan zegt de regering we moeten de banken redden met belastinggeld omdat als we de bank om zouden laten vallen we de garanties niet meer staande kunnen houden.
Dus in plaats van dat een bank failliet gaat staan de spaarders middels belastinggeld garant voor hun eigen spaargeld.
Ik dacht dat banken gewoon commerciële bedrijven waren maar waarom mogen ze dan niet gewoon failliet gaan ?
ik denk dan ook niet dat er nog een banken gered gaan worden en niet omdat we dat niet willen maar omdat we het niet kunnen omdat ze zo onbenullig groot zijn geworden.
Als er nu een grote bank in shit komt en dreigt om te vallen dan is de kans aardig groot dat alles valt.
Joost Visser 5
goofGilles Wattel 1 3
goofEr werden fragmenten getoond van een rede van een Duitse minister in Bazel, tegen de verzamelde wereld bankiers, waarin hij hen dat verweet, waarop Lafontaine zei 'und sie klatschten', klapten.
Ik denk dat de globalisatie zo ver is voortgeschreden dat regeringen niet meer tegen de financiële wereld durven op te treden, uit vrees voor economische rampen in eigen land, en wereldrecessie.
Kort door de bocht, Goldman Sachs beheerst de wereld.
Dat stopt met de grote klap die velen verwachten, zo heeft Deutsche Bank een exposure aan derivaten van een vijftien keer het Duitse nationale inkomen.
Ik lees hier dat topeconoom, ik weet nooit wat dat is, topsalaris ?, Buiter een negatieve rente van 4.5 % wil.
Zo'n voorstel geeft wel aan hoe erg het is.
Joost Visser 5
Dit systeem kan niet kapot, want het is gewoon menselijk handelen. Hetzij 'wit', hetzij 'zwart'. Ik gebruik deze termen, omdat de overheid zand in het systeem stopt.
Jan Smid 8
Buiter heeft geen Nederlandse nationaliteit meer, die heeft hij ingeruild voor Engeland. En ja, het geflikflooi met Heleen Mes heeft hem van het verstand beroofd. Met name de oplossing om een recessie tegen te houden, een rente van min 4,5%
Jos Oskam 1
Jan SmidIk sta er telkens weer versteld van wat mensen die getooid worden met de noemer "topeconoom" allemaal uitkramen. Als het economisch herstel door de adviezen van dergelijke lieden moet worden ingeleid vrees ik dat we nog een lange weg te gaan hebben. Op zijn zachtst gezegd.
John Jansens
Op Utube vond ik afl.3 en 4 van deze serie:
https://www.youtube.com/results?search_query=through+the+wormhole%2Bis+poverty+genetic
Een onthullende zoektocht naar de vraag:"waarom heeft de 3% (die meer als 150.000$/jaar verdient!) van de wereldbevolking evenveel als de 3,5 miljard armsten?"
Een onthullend verhaal...
(waarin en passant figuren als GOOF ontmaskert worden...toch?)
goof 4
John JansensJohn Jansens
goofHeb je het programma gezien?
Néé,dus...toch?
Tsja,goof:alleen Pluto is nét zo kortzichtig,maar dié is nog grappig !
nakkie wildvangst