Follow the Money selecteert

Ook deze week verzamelden onze redacteuren weer tal van mooie en interessante artikelen voor u. Vandaag onder andere: ontwikkelaars van games met gokkistjes vermijden Nederland en België, grote goede doelen verliezen duizenden donateurs en het Europees Parlement laat z'n tanden zien. Plus: het Nederlandse financiële systeem is corrupt.

Europees Parlement laat z'n tanden zien

Het Financieele Dagblad

Dennis l'Ami – Als de kersverse voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, bij haar aantreden dacht wel even snel een team van Eurocommissarissen samen te stellen, komt ze bedrogen uit. De kandidaat voor de portefeuille transport, de Roemeense Rovana Plumb, en die voor het dossier EU-uitbreiding, de Hongaar Lászlo Trócsányi, kunnen op zoek naar een andere baan.

De juridische commissie van het Europees Parlement blokkeerde de kandidatuur van beiden omdat ze op financiële belangenverstrengeling was gestuit. Plumb lag in eigen land al langer onder vuur wegens een onduidelijke lening. Trócsányi wordt, als vertrouweling van de Hongaarse president Viktor Orbán, niet in brede kring gezien als iemand die de rechtstaat hoog in het vaandel draagt.

Dat de twee hierdoor niet eens mogen verschijnen voor het parlement om uit te leggen waarom zij goede kandidaten zouden zijn is een unicum en betekent groot gezichtsverlies voor Von der Leyen. Het Europees Parlement laat hiermee zien dat haar rol nog niet helemaal is weggespeeld ten opzichte van de drie grote politieke stromingen die normaliter de dienst uitmaken. De christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen zullen tijdens het verdelen van hoge functies de deur open moeten zetten voor Europarlementariërs.

Grote goede doelen verliezen loyale gevers

De Volkskrant

Frank Meijer – Grote goede doelen als Het Wereld Natuur Fonds, Unicef, Greenpeace en OxfamNovib zagen het aantal trouwe donateurs in 2018 flink afnemen. Het is sowieso voor het eerst in jaren dat de opbrengsten van goede doelen uit particuliere giften afnemen.

Het Wereld Natuur Fonds zag z’n vaste gevers met 8 procent het hardst teruglopen, dat zijn 63 duizend donateurs minder. Ook OxfamNovib (16.000 minder) en Unicef (12.000 minder) kregen het zwaar te verduren. Slechts enkele goede doelen wisten wel meer donateurs aan te trekken, zoals Natuurmonumenten en de Cliniclowns. De 25 grootste goede doelen die door de Volkskrant werden bekeken, haalden in 2018 709 miljoen euro binnen aan particuliere donaties. Dat is 2,6 procent minder dan het jaar ervoor.

Het aantal donerende Nederlanders neemt sinds de ontkerkelijking al af, maar de grote goede doelen hebben de afname enkele jaren weten te stoppen. Of de afnemende gulle gaven zich alleen beperken tot de grote goede doelen is niet zeker. Het onderzoek dat hier uitsluitsel over zou kunnen geven – het tweejaarlijkse onderzoek Geven in Nederland – kon dit jaar niet worden afgemaakt vanwege gebrek aan geld.

Gokkistjes in je game? Geen probleem, gewoon niet uitbrengen in Nederland en België

NRC

Rufus Kain – Je hoort er de laatste tijd veel over: lootboxen, een soort virtuele schatkistjes die je tegenwoordig kan kopen in veel populaire videogames. Maar in België vallen ze onder de gokwet en in Nederland soms ook. Dus beginnen game-ontikkelaars de landen te mijden. Geen groot offer: van de 100 miljard euro die de game-industrie jaarlijks omzet, komt minder dan 1 procent uit die twee landen samen.

Inmiddels verdiept het Verenigd Koninkrijk, een grotere game-markt, zich echter ook in de gokkistjes. Als ze daar verboden worden moeten de ontwikkelaars misschien toch eens nadenken over hun verdienmodel. In de tussentijd komt de mobiele versie van Nintendo's Mario Kart niet naar België en verschijnt de mobiele game Pokémon Masters ook niet in Nederland.

Een dag beveiligd als Geert Wilders

De Volkskrant

Nikki Sterkenburg – Hoe vermoeiend is het wanneer je als Geert Wilders continu wordt beveiligd? Een verslaggever van de Volkskrant liet zich een dag lang beveiligen. ‘We gaan mee naar je huis, naar je ­hotelkamer, naar de wc. We willen weten met wie je spreekt, hoe vertrouwelijk dat voor de krant misschien ook is, met wie je luncht, met wie je gaat slempen in de kroeg. Het is echt heel beklemmend.’

Een heftige reportage over prioriteiten: "Als jij wordt beschoten en je gezin is erbij, dan zullen we jouw kind of jouw partner de auto in trekken, mits het kan. Maar als de situatie dat niet toelaat, dan draait het om jouw veiligheid en laten we de rest achter." De opdracht luidt immers: mij in ­leven houden.’

Nederlandse kwaliteitsmedia laten buitenkans liggen: LinkedIn

SvdJ

Joost Ramaer – De Nederlandse kwaliteitsmedia laten een buitenkans in het digitale universum nog grotendeels liggen, zo blijkt uit een artikel in de online nieuwsbrief van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ). Die buitenkans heet, nogal verrassend, LinkedIn. Deze gemeenschap van professionals zag zijn aantal Nederlandse accounts vorig jaar met 6 procent stijgen, terwijl Twitter en Facebook ieder 10 procent verloren, zowel in totale accounts als in dagelijkse (lees: meest intensieve) gebruikers. Bij LinkedIn steeg het dagelijks gebruik in 2018 juist nog veel harder: met liefst 19 procent. 

Volgens het vakblad Marketing Facts heeft LinkedIn nu 4,6 miljoen accounts in Nederland, tegen 2,5 miljoen voor Twitter en 6,8 miljoen voor Facebook. Zelf claimt LinkedIn zelfs acht miljoen Nederlandse gebruikers te hebben. Daar komt bij dat LinkedIn-gebruikers serieuze longreads prefereren boven filmpjes van hun poes en hun laatste culinaire prestatie. Zo heeft The Atlantic, een prestigieus Amerikaans tijdschrift met verhalen die zo maar vijf- tot twaalfduizend woorden kunnen omvatten, 1,6 miljoen volgers op LinkedIn, liefst 300.000 meer dan CNN. 

Toch zijn de deftigste Nederlandse mediamerken nog nauwelijks aanwezig in dit luilekkerland. Zo staat op de LinkedIn-pagina van de Volkskrant, toch goed voor 8500 volgers, slechts één nieuwsbericht, dat bovendien twee weken oud is. NRC Handelsblad heeft nog maar 1500 volgers op LinkedIn, maar timmert daar inhoudelijk wel veel harder aan de weg. AD en de Telegraaf doen er vrijwel niets, de NOS post er alleen vacatures en aankondigingen van evenementen. ‘We hebben toevallig vorige week besproken of we er niet meer mee moeten doen’, zegt adjunct-hoofdredacteur Giselle van Cann tegen de SvdJ. 

De onbetwiste ‘Nederlandse nieuwskoning op LinkedIn’ is Het Financieele Dagblad, met liefst 170.000 volgers. De redactie begon met drie artikelen per dag, maar post al enige tijd de hele dag door. Over financieel-economische onderwerpen, maar ook over technologie, gezondheid en onderwijs. Meer abonnees is niet het primaire doel van het FD. ‘Het is vooral een manier om zichtbaarheid te creëren en ons merk te positioneren’, zegt adjunct-hoofdredacteur en chef digitaal Lara Ankersmit. 
 

Hoe de industrie gezondheidsagentschappen wereldwijd binnensluipt

The New York Times

Vincent Harmsen – Een wolf in schaapskleren, zo zou je het International Life Sciences Institute (ILSI) wel kunnen omschrijven na het lezen van een uitvoerig portret van de organisatie in the New York Times. ILSI, een non-profit met kantoren in 17 landen, wordt gesponsord door de globale giganten van de chemie- en voedingssector waaronder Bayer-Monsanto en Coca-Cola, en gaat nauwe banden aan met overheidsagentschappen wereldwijd. De Times beschrijft hoe ILSI, als ogenschijnlijk onafhankelijke organisatie, in opkomende landen als China betrokken is bij de nationale aanpak van obesitas, en daarbij sluiks de aandacht weet weg te geleiden van suikerhoudende frisdranken.

Maar ook in Europa en zelfs in Nederland is ILSI actief. In een uitzending van Reporter Radio waar ik aan meewerkte, lieten we in mei dit jaar zien dat ambtenaren van het Nederlandse RIVM, die zich bezighouden met de regulering van zorgwekkende chemicaliën, banden met ILSI hebben. Vorige week publiceerden we ook bij FTM een onderzoeksverhaal over de onkruidverdelger glyfosaat, de bestseller van chemiereus Bayer-Monsanto. Daarin beschrijf ik hoe een hoge ambtenaar die betrokken was bij de Europese beoordeling van de pesticide, tevens in een onderzoeksprogramma van ILSI zat. ILSI stelt publieke belangen na te streven, en ontkent een lobbyorganisatie te zijn.      

'De maffia in Amsterdam is erger dan in Napels’

De Volkskrant

Eric Smit – Met de moord op advocaat Derk Wiersum werd er een aanslag gepleegd op de Nederlandse rechtsstaat en waren overal geluiden over Zuid-Italiaanse toestanden hoorbaar. Als iemand daar iets zinnigs over kan vertellen dan is het de Italiaanse onderzoeksjournalist Roberto Saviano, auteur van de wereldwijde bestseller over de Napolitaanse maffia: Gomorra. Jari van der  Ploeg, Italië-correspondent van de Volkskrant interviewde hem.

Saviano is iemand die zich zelden laat interviewen vertelt hij. Sinds de publicatie van zijn beroemde boek in 2006, moet hij voor zijn leven vrezen en  wordt hij zwaar beveiligd. 24 Uur per dag. Ondanks zijn geringe bewegingsvrijheid, bezocht hij vorige week Amsterdam. Hij vierde er zijn 40-ste verjaardag. 'Ik hou van jullie land – de eerste vertaling van mijn boek Gomorra was in het Nederlands – maar het is vooral een belangrijke bron voor mijn onderzoeken naar de maffia,' zegt hij.
Interessanter zijn die zinnen die volgen. 'Als je mij vraagt wat de meest corrupte plekken zijn die ik in mijn leven ben tegengekomen, antwoord ik niet Napels of Lagos, maar dan zeg ik: Londen en Amsterdam. En daarmee bedoel ik geen corruptie op straatniveau. Bij jullie zijn niet de politici of de agenten corrupt, zoals in Napels of Lagos. Ik heb het over het systeem. En dan vooral jullie financiële systeem. Het klopt dat de meeste criminaliteit op straat Marokkaans, Italiaans, Servisch of Russisch is, maar vergis je niet: het witwassen is allemaal Nederlands.’

De georganiseerde misdaad gedijt goed dankzij de ruime mogelijkheden die de Nederlandse fiscale wet- en regelgeving biedt, stelt hij. Nederland speelt onmiskenbaar een belangrijke rol in het verlenen van toegang tot de wereld waar iedereen iets heeft te verbergen: Moneyland. Dit niet bestaande land kreeg die naam dankzij de Britse journalist Oliver Bullough die eerder dit jaar door FTM werd geïnterviewd. Volgens Saviano zal Nederland iets aan de toegangspoorten moeten doen, wil het een vuist kunnen maken tegen de georganiseerde misdaad.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 621 leden