Follow The Money selecteert

Deze week aandacht voor de 'lessons learned' van de banken uit de crisis, de 'mensenrechten' in Saoudi-Arabië en het groeiende euroscepticisme in Europa. Verder: een waarschuwing van Otmar Issing, een portret van voormalig IMF-econoom Oliver Blanchard, Timmermans over antisemitisme en moslimhaat, de gevolgen van massa-immigratie in Zweden en een verslag van het FTM-interview over TMS.

How the banks ignored the lessons of the crash

The guardian Het boek 'Dit kan niet waar zijn' van Joris Luyendijk is een ware bestseller - de teller zou de 200.000 exemplaren inmiddels hebben gepasseerd. Voor wie wel geïnteresseerd is in het boek, maar het nog niet gelezen heeft, biedt deze longread - of eigenlijk: de korte versie van het boek van Joris Luyendijk - op de website van de Guardian wellicht uitkomst.  

The evil empire of Saudi Arabia is the West’s real enemy

Independent Ontluisterende reportage van Yasmine Alibhai-Brown over de praktijken van Saoudi-Arabië, het land dat nota bene recent de voorzitter mocht leveren voor een panel van de VN-mensenrechtenraad. Brown schrijft dat deze Arabische staat systematisch 'een ziekelijke vorm van islam' verspreidt over de gehele aardbol. Bovendien financieren de Saoedi's islamitische organisaties om hun verderfelijke gedachtegoed te verspreiden; waarden als menselijke vrijheid en tolerantie worden met voeten getreden, aldus Brown.  

Euroscepticism is growing all over Europe

Spectator Stuk over het toenemende euroscepticisme in Europa van Douglas Murray, verbonden aan The Henry Jackson Society, een Britse denktank. Murray wijst er op dat zelfs de politieke positie van Angela Merkel in haar eigen partij - CDU - onder druk is komen te staan door het door haarzelf aangewakkerde migrantenprobleem. Hij besluit zijn stuk met: 'The EU’s fiscal crisis has been taken over by a political one, and now across the entire continent the old, legitimate borders are reasserting themselves. So instead of another two years of trying to terrify British voters into thinking we are the odd men out of Europe, perhaps the Europhiles should consider the possibility that a ‘Yes’ vote in 2017 will in fact make us the odd men in.'  

Toward a Genuine Economic and Monetary Union?

Project Syndicate Opiniestuk van Otmar Issing, voormalig hoofdeconoom en bestuurslid van de ECB. Issing betoogt in dit stuk dat het voortdurend niet nakomen door bepaalde eurozone lidstaten van afspraken in Europees verband het voortbestaan van de Europese Unie als geheel kan bedreigen.  

 EU foreign policy chief: Europe is united

Al Jazeera Video-interview met eurocommissaris Federica Mogherini, verantwoordelijk voor het falende asiel- en immigratie beleid van de EU. Volgens Mogherini is 'Europa' verenigd in de aanpak van het vluchtelingen vraagstuk. 'We are the first donor in the region, we are united in our cooperation with third-world countries, especially with Africa, on developing economic alternatives for its youth; we are united on climate change, which is not unconnected with the phenomenon of refugees and migration; and we are united on diplomacy.'  

The smartest economist you’ve never heard of

Washington Post Portret van voormalig IMF hoofdeconoom Oliver Blanchard door Steven Pearlstein van de Washington Post.  'He was exactly what the world needed at a crucial moment', zegt George Akerlof, een Nobel laureaat, over Blanchard’s bijdrage aan het IMF. Het stuk maakt duidelijk dat het IMF onder leiding van de Franse voorzitters Strauss-Kahn en Lagarde meermaals is gezwicht voor politieke druk uit Frankrijk en Duitsland. Blanchard heeft kritiek op de inflatie doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank: 'There’s nothing scientific about 2 percent. It comes from nowhere. It’s completely made up', aldus de econoom. Over zichzelf oordeelde Blanchard - een quote van zijn moeder, een psychiater, aanhalend: 'ik ben geen guru of tovenaar, maar een ambachtsman'.  

Frans Timmermans on Fundamental Rights

European Commission Openingstoespraak door vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans over mensenrechten, het vluchtelingen vraagstuk en de diversiteit van Europa. Het colloqium had als thema anti-semitisme en moslimhaat. Leest u zelf wat onze Frans daarover te melden heeft.  

Sweden: 'No Apartments, No Jobs, No Shopping Without a Gun'

Gatestone Institute Tamelijk alarmerend relaas over de maatschappelijke gevolgen van de massale toelating van mensen uit moslim landen in de Zweedse samenleving. Net als in ons land stellen tegenstanders dat er onvoldoende huizen en banen zijn en dat het stelselmatig voortrekken van de vreemdelingen tot irritatie leidt. Lees ook de e-mail reacties van bezorgde burgers aan de Zweedse premier Stefan Löfven.  

The Matheo Solution voorkomt uiteenspatten van de euro

Blog Theo Wolters Verslag van blogger Theo Wolters over het FTM-interview door hoofdredacteur Eric Smit met André ten Dam, de bedenker van The Matheo Solution (TMS), een oplossing voor de huidige eurocrisis. Gevolgd door een levendig debat met hoogleraren economie Arnoud Boot en Lex Hoogduin over de onderhavige problematiek. Hier kunt u het volledige video verslag nakijken.  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.