Follow the Money selecteert

Ook dit weekend selecteert de redactie van FTM opmerkelijke artikelen die onze redacteuren de afgelopen week lazen. Vandaag onder andere Russische trollen, een museum dat buiten de lijntjes kleurt, de astronomische gevolgen van Elon Musk en het gezicht van Britse armoede in Der Spiegel. Fijn weekend!

‘Ouders doen te vaak en te snel een beroep op de jeugdzorg’

De Gelderlander

Aliëtte Jonkers — De problemen in de jeugdzorg blijven de gemoederen – en daarmee ook de media – bezighouden. De tekorten bij de gemeenten zijn zo groot, dat sommige gemeenten deze week drastische maatregelen hebben aangekondigd. De Gelderlander bracht een stuk over de gemeente Zevenaar, die het mes zet in de jeugdzorg. En dat is niet bepaald een klein sneetje, maar een regelrechte amputatie. Zevenaar heeft ruim zeven miljoen euro tekort. Zes miljoen daarvan is een gevolg van de almaar stijgende zorgkosten. En juist daar gaat de gemeente flink snoeien. ‘We moeten wel,’ zegt Nanne van Dellen, wethouder van Financiën.

In Noord-Brabant overweegt de gemeente Laarbeek een andere aanpak: die denkt erover om een eigen bijdrage van ouders voor jeugdzorg in te voeren. Met die maatregel wil wethouder Joan Briels een breder maatschappelijk debat over jeugdzorg op gang brengen. Briels stelt dat er vaker dan nodig een beroep op de jeugdzorg wordt gedaan. In het Eindhovens Dagblad zegt hij: ‘Natuurlijk zijn er kinderen die echt hulp of ondersteuning nodig hebben, maar de problemen waarvoor aan de bel wordt getrokken lijken steeds kleiner te worden. Als het even niet gaat zoals verwacht, moet er meteen hulp worden ingeschakeld. Pech moet weg, lijkt het credo. Dan denk ik: het leven is minder maakbaar dan we denken.’

Veel partijen lijken naar elkaar te wijzen in het jeugdzorgdebâcle. Volgens sommige behandelaren is het de schuld van de gemeente die volgens hen grote administratiesystemen hebben opgetuigd: dát kost pas geld. zo verklaarde een orthopedagoog, ook namens andere zorgverleners, een paar dagen geleden in BN De Stem. En volgens minister Hugo de Jonge heeft extra geld niet zoveel zin, maar moet de jeugdzorg zelf op de schop. Wordt vervolgd.

Russische trollen, burgerjournalisten en complotdenkers 

De Groene Amsterdammer

Nina Rijnierse — In het MH17-debat is een merkwaardige symbiose ontstaan tussen Russische trollen, ideologisch gemotiveerde burgerjournalisten en uitgesproken complotdenkers, constateren journalisten Robert van der Noordaa en Coen van de Ven in hun stuk ‘Het MH17-complot’, dat deze week in de Groene Amsterdammer staat. Eerder publiceerden Van der Noorda en Van de Ven al over de dataset met troltweets die Twitter in het najaar van 2018 beschikbaar had gesteld. Daaruit bleek dat er alleen al op de twee dagen na het neerstorten minstens 65.000 (grotendeels Russische) tweets over MH17 gaan. Ook NRC publiceerde over de dataset.

Het vervolgstuk over MH17 gaat in op hoe alternatieve theorieën vijf jaar na de ramp nog altijd leven en hoe die informatie zich verspreidt. Zo is er de Nederlander Max van der Werff, woonachtig op de Filipijnen, die afreisde naar Oost-Oekraïne en een stroom verhalen publiceert op zijn website Kremlintrol, maar zelf zaken verkeerd in beeld brengt. Inmiddels bericht ook The Daily Beast over het onderzoek van Van der Noordaa en Van de Ven.

Als de kassa maar rinkelt

De Volkskrant

Dennis Mijnheer — Volkskrant-journalisten publiceerden afgelopen week een uiterst welkom onderzoeksartikel over de kunstwereld. In plaats van weer zo’n obligate recensie van een tentoonstelling (‘De rijk gedecoreerde fin-de-sièclestijl vormt nu het decor voor een dubbeltentoonstelling van de geheimzinnige straatkunstenaar Banksy en 'kunstdarling' Andy Warhol’) deden de journalisten nu (vlijmscherp) onderzoek naar de kunstwerken van het populaire Amsterdamse museum Moco. Dit museum klopt zich op de borst met werken van Banksy, Andy Warhol, Salvador Dalí, Keith Haring, Jean-Michel Basquiat, Damien Hirst en Jeff Koons. Laatstgenoemde kunstenaar heb ik ooit zelf nog eens geïnterviewd; het bleek vooral een zakenman annex projectontwikkelaar te zijn.

Moco exposeert een sculptuur van Koons. Althans, ‘een kleinere kopie van een origineel werk dat in een oplage van 650 exemplaren werd uitgebracht, plus 40 stuks voor de kunstenaar.’ Koons maakte het werk bovendien op verzoek van champagnemerk Dom Pérignon. De Volkskrant zet nog meer vraagtekens bij de echtheid en museale kwaliteiten van andere vertoonde werken. Het leidt tot een genadeloos artikel waaruit blijkt dat het rinkelen van de kassa belangrijker is dan authenticiteit. Het artikel schetst ook haarfijn de idioterie in de hedendaagse kunstwereld.

Snel internet-project met astronomische gevolgen

National Geographic

Arjan van der Linden — Elon Musk is een man van grote, utopische projecten. Met Tesla wilde hij de elektrische auto betaalbaar maken en SpaceX heeft als einddoel het koloniseren van de planeet Mars. Nu is daar Starlink, het bedrijf waarmee hij de hele wereld van snel internet wil voorzien. De manier waarop Musk dat wil doen is opmerkelijk: door 12 duizend satellieten in een permanente baan rond de aarde te laten zweven.

Snel internet is natuurlijk fijn, maar astronomen maken zich zorgen. Met dit project zal het aantal satellieten dat in low earth orbit om de aarde zweeft meer dan verdriedubbelen. Een deel daarvan zendt signalen uit die op of rond de frequenties liggen die opgepikt worden door de peperdure apparatuur die astronomen gebruiken voor hun observaties. Bovendien vertroebelen ze het zicht van telescopen op de grond. Aanvankelijk hield Musk vol dat de satellieten niet of nauwelijks zichtbaar zouden zijn vanaf de aarde. Maar toen Starlink vorige week de eerste 'vloot' van 60 satellieten de lucht in schoot, bleek dit niet het geval te zijn. Bovendien weerkaatsen de satellieten onder een bepaalde hoek zonlicht naar de aarde, wat de problemen voor astronomen nog verder vergroot. National Geographic zette op een rijtje wat we wel en niet weten over de invloed van Starlink op onze sterrenhemel.

Zijn esports de nieuwe internetbubbel?

Kotaku

Rufus Kain — Esports zijn hot. De afgelopen paar jaar investeren bedrijven tientallen miljoenen dollars om mee te spelen in de wereld van gametoernooien. Maar volgens onderzoek van Kotaku lopen zij mogelijk te hard van stapel. De strekking: ondanks de euforie over de potentiële groei van esports, is het nog onduidelijk hoeveel winst de sector kan maken en hoe het verdienmodel er precies uit moet zien. Rupert Murdochs News Corp investeerde ongeveer tien jaar geleden al eens 50 miljoen dollar in een esportsbedrijf. Kotaku noemt dat ‘de eerste bubbel’. Binnenkort verwachten sommigen dus een tweede bubbel. Vanuit de industrie zijn er verschillende reacties die Kotaku's artikel te kort door de bocht vinden. Zij menen dat het verdienmodel van esports zich nog moet uitkristalliseren, maar zien het alsnog als een veelbelovende tak van de gamebizz. Hoe dan ook, het artikel van Kotaku zorgt ervoor de hype niet te makkelijk te geloven.

Reconstructie van de ineenstorting van een Nederlands mode-imperium

NRC

Dennis Mijnheer — NRC heeft dit weekend een heerlijk verhaal over een niet al te sexy onderwerp: het private equity-concern Varova. Dat is het Nederlandse investeringsfonds achter modemerken als Sissy Boy, Gsus en Men at Work. Het fonds wilde in Nederland een mode-imperium opbouwen dat zou moeten concurreren met Zara en H&M. Dat liep anders af dan gepland: het ambitieuze fonds viel helemaal om. NRC deed uitgebreid onderzoek om de opkomst en ondergang te verklaren. Het resultaat: een boeiend, bedrijfskundig verhaal over een vrij onbekend private equitybedrijf dat uiteindelijk toch iets fout heeft gedaan. ‘Als je Varova iets kunt verwijten, dan is het dat ze iets méér sprinkhaan moesten zijn’.

Feyenoord-speler Jan-Arie van der Heijden ging toch maar niet zelf in zijn huis wonen

Vers Beton

Ties Joosten — Verschillende woningcorporaties in Rotterdam verkopen woningen aan particulieren met de verplichting om er zelf te gaan wonen. Ik kan het weten, want ik woon zelf in zo'n huis. Deze afspraak is in het koopcontract vastgelegd en is bedoeld om te voorkomen dat vastgoedinvesteerders het ene na het andere pand opkopen en het daarna voor een nieuwe, hogere huur in de markt zetten. Ook Feyenoord-speler Jan-Arie van der Heijden kocht zo'n huis. Alleen is hij er, tegen de afspraak in, toch niet zelf gaan wonen. Hij verhuurt het nu, tegen een maandelijkse huurprijs van 2250 euro. Van der Heijden houd vol dat hij echt, heus, zelf van plan was er te gaan wonen. Het is alleen niet zo gelopen. Daarom heeft hij het huis maar toegevoegd aan zijn vastgoedportefeuille, inmiddels ruim 50 pandjes groot. Sterk onderzoekswerk van Rotterdams online magazine Vers Beton.

Het gezicht van de armoede in het Verenigd Koninkrijk

Der Spiegel

Peter Hendriks — Het Verenigd Koninkrijk is het op vier na rijkste land ter wereld, maar het kent een veel grotere ongelijkheid dan Nederland. Onder de conservatieven is er enorm bezuinigd op de sociale zekerheid. De crisis was voor David Cameron een mooie kans om door te pakken en het liberale ideaal van een zo klein mogelijke overheid na te streven. Het gevolg is dat nu 14 miljoen van de 67 miljoen Britten onder de armoedegrens is beland. Ruim de helft daarvan heeft problemen om dagelijks eten op tafel te krijgen. Het land is een voorbeeld van een Westers land waarin de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer. Der Spiegel volgde Kris en Stacey Thomas en hun twee kinderen — een door armoede geraakt jong gezin uit Nottingham — op hun tocht langs voedselbanken en arbeidsbureaus. 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 593 leden