
Academici worden geteisterd door hoge werkdruk; een reddingsplan voor Deutsche Bank; de zorgpremie stijgt onverwacht; leren van de Britse woningmarktcrisis. Verder: ambitieuze motie uitfasering kolencentrales; antwoord op de vraag waar onze energiemiljarden blijven; fraudezaak bij Amerika’s grootste bank. Tot slot: studentencorpora; de ontmaskering van Seasick Steve; de magere resultaten van Angela Merkel.
Ook in Vlaanderen lopen academici op hun tandvlees
Apache, het Belgische platform voor onderzoeksjournalistiek waarmee FTM een samenwerkingsverband heeft, brengt een onthullend en ontluisterend verhaal over de Vlaamse academische wereld. Het blijkt dat vele zaken waarover aan Nederlandse universiteiten geklaagd wordt, ook bij onze Zuiderburen spelen: enorme werkdruk, nepotisme en een bekostigingssystematiek waarbij de verstrekte fondsen gebaseerd zijn op het aantal verstrekte diploma’s (een methode die in het Nederlands hoger onderwijs ooit leidde tot grootscheepse diplomafraude). Daarbij schiet de tijd voor het academische handwerk er ernstig bij in door alle andere eisen die er aan de professoren gesteld worden en door de zeer tijdrovende rat race om onderzoeksgelden. Het aloude academische gezegde publish or perish doet meer dan ooit opgeld aan de Vlaamse universiteiten.
Deutsche Bank: de grote kater
Die Zeit
Deze week onthulde het Duitse weekblad Die Zeit dat de Bondsregering een reddingsplan klaar heeft liggen voor Deutsche Bank. Uiteraard werd dit ontkend, want een bevestiging zou neerkomen op een self-fullfilling prophecy. Deutsche Bank wankelt. De investment bankreus blijkt op lemen voeten te staan, financieel én moreel. De afgelopen jaren kwamen diverse schandalen aan het licht, de complete top vertrok en de bank kreeg door de Amerikaanse autoriteiten een boete van 14 miljard dollar opgelegd vanwege zijn dubieuze rol rond herverpakte Amerikaanse hypotheken, een van de oorzaken van de kredietcrisis.
Dit artikel schetst de opkomst en ondergang van Deutsche. De bank zag zichzelf als het Europese antwoord op de hegemonie van de Angelsaksische zakenbanken en was zeer succesvol. Maar dat kon alleen door grote risico's te nemen. De bank onderschatte de gevolgen van de kredietcrisis en nam geen maatregelen om zijn balans te versterken. Het oude, agressieve, zakelijke model werkt niet meer in deze tijd en de bank moet nu op zoek naar kapitaal. Dat is een race tegen de tijd. Als Deutsche omvalt, dreigt er een nieuwe bankencrisis in Europa te ontstaan. De rekening daarvan belandt opnieuw bij de belastingbetaler.
[update] De Amerikaanse boete zou volgens een bericht van AFP verlaagd zijn tot 5 miljard dollar. Opluchting alom, maar intussen doemt er een nieuw schandaal op. Deutsche Bank is zaterdag door de Italiaanse justitie aangeklaagd wegens het vervalsen van derivatencontracten van de Italiaanse bank Banca Monte dei Paschi di Siena in 2008. Daardoor zou de financiële situatie van die bank – de oudste ter wereld – er rooskleuriger hebben uitgezien dan ze in werkelijkheid was.
Ineens stijgt de zorgpremie toch flink. Hoe kan dat?
RTL Nieuws
Deze week maakte zorgverzekeraar DSW, zoals gebruikelijk, als eerste de daadwerkelijke kosten van de premie voor het volgende jaar bekend. De hoogte van de premie kwam voor veel Nederlanders als een verassing. Eerder beloofde minister Edith Schippers van Volksgezondheid nog dat de zorgpremie niet zou stijgen en dat er zou 'meer en betere zorg' beschikbaar zou komen. Uit berekeningen van de minister bleek dat we hooguit 3,50 euro per maand meer zouden betalen. Nu blijkt echter dat de maandpremie volgend jaar veel forser stijgt. Bij DSW stijgt het met 9,25 euro. Dit hoeft niet per se te betekenen dat de premie bij alle zorgverzekeraars zo hard omhoog gaat, maar uit voorgaande jaren is gebleken dat de prijzen bij DSW meestal gemiddeld stijgen. De verwachting is nu dus dat de premie ook bij andere zorgverzekeraars meer zal stijgen. Zorgverzekeraars mogen zelfstandig de hoogte van de zorgpremie vaststellen. Minister Schippers was niet bereikbaar voor commentaar. Hoe kan het dat de premie stijgt? In het artikel van RTL nieuws wordt dat uitgelegd.
Wat Nederland kan leren van de Britse woningmarktcrisis
The Guardian
Sociale huur is ideologisch altijd een moeilijk onderwerp voor Britse conservatieven. Gavin Barwell, de nieuwe minister van Wonen, geeft echter toe dat uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen een belangrijke rol gaat spelen bij het oplossen van de Britse woningmarktcrisis: 'We hebben behoefte aan zowel meer koopwoningen en particuliere huurwoningen, als aan extra woningen die onder de markthuur worden verhuurd.' Dat zegt Stef Blok hem niet na.
Tweede Kamer stemt in met ambitieuze motie uitfasering kolencentrales
The Guardian schreef erover, maar binnenlandse media zwegen over de ambitieuze klimaatmotie van Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (Groenlinks) en Gert-Jan Segers (Christenunie) dat met een nipte meerderheid door de Tweede Kamer werd aangenomen. Wester van Gaal van de nieuwssite Motherboard Nederland pikte dit op en schreef een kritische uitleg.
De motie 'verzoekt de regering ervoor te zorgen dat het tijdpad voor sluiting van de kolencentrales in lijn is met de ambities uit het Parijsakkoord en een verlaging van de CO2-uitstoot met 55 procent in 2030.' Eerdere rapporten van onderzoeksbureau CE Delft toonden al aan dat het sluiten van kolencentrales de goedkoopste manier is om CO2-reductie te bereiken. Verder is de bijstook van biomassa in kolencentrales duurder dan investeren in duurzame energie. Follow the Money deed al eerder verslag over de miljarden aan subsidie die door minister Henk Kamp (Economische Zaken) zijn vrijgemaakt voor de bijstook van biomassa in kolencentrales.
Volgens Van Gaal is het echter nog de vraag hoe die 55 procent in 2030 wordt gehaald en loopt Nederland tot nu toe ver achter in de energietransitie. 'Als de kolencentrales sluiten, daalt de nationale uitstoot met zo'n 31 procent,' schrijft Van Gaal. 'Niemand weet hoe de overgebleven 24 procent gehaald moet worden. [...] Niet dat ik de hoge ambitie van de motie niet aanmoedig, maar het is mij niet duidelijk of de 77 kamerleden zich de implicaties van de motie geheel beseffen. Het is nogal onethisch om hoge ambities te hebben en vervolgens geen enkel idee te hebben hoe we die hoge doelen moeten gaan halen.'
Waar bleven de energiemiljarden?
Investico
In 2009 verkochten Nederlandse gemeenten en provincies hun aandelen in Essent en Nuon aan respectievelijk RWE en Vattenfall. De verkoop leverde zo’n 20 miljard euro op; in totaal was de privatisering van de energiesector goed voor 40 miljard. Al met al zorgde de privatisering van de nutsbedrijven voor ongekend ruime begrotingen bij de gemeenten en provincies.
Het Nederlandse platform voor onderzoeksjournalistiek Investico zocht, in samenwerking met regionale kranten en omroepen, twee jaar lang uit waar de miljarden euro’s van de liberalisering zijn gebleven. In het slotstuk, dat deze week ook in De Groene Amsterdammer stond, schetsen de schrijvers een ontnuchterend beeld: de overheden wilden innovatie stimuleren en investeren in de lokale economieën, maar namen in plaats daarvan enorme risico’s en toonden zichzelf doof voor kritiek. De belangrijkste conclusie van het artikel: ‘De energiemiljarden strooiden zand in de raderen van de democratie.’ Een stuk om boos van te worden.
Fraudezaak bij Amerika’s grootste bank
Bij Amerika’s grootste bank, Wells Fargo, hengelden duizenden medewerkers jarenlang omzet binnen door stiekem extra rekeningen aan te maken voor klanten. Vervolgens schoven ze wat geld heen en weer zodat er kosten in rekening gebracht konden worden. Het voordeel: zo konden zij hun targets halen. Bovendien leverden de medewerkers hun opdrachtgever circa 2,4 miljoen dollar aan extra omzet.
Deze maand kreeg Wells Fargo het deksel op de neus: de beurskoers kelderde waardoor het zijn koppositie verloor. Daarbij kreeg de bank een boete van 185 miljoen dollar, zonder overigens schuld te hoeven bekennen.
The New York Times deed verslag van de tweede hoorzitting waar Wells Fargo-topman John Stumpf moest verschijnen. Grootste pijnpunt: hij beloofde weliswaar een aandelenpakket van 41 miljoen dollar niet te incasseren, maar hij is wel van plan om als ceo aan te blijven. Want, zo luidt zijn redenering, de fraudezaak is volledig te wijten aan alle onethische medewerkers (die al ontslagen zijn). Het hoger echelon was niet op de hoogte ondanks dat het gaat om 2 miljoen stiekem geopende rekeningen en creditcards door 5300 medewerkers. Die medewerkers zijn allemaal ontslagen, maar het hoger management bleef gevrijwaard. De Democraat Brad Sherman gaf de ceo een veeg uit de pan: ‘You took 5300 good Americans and turned them into felons.’
Waarom worden studenten nog lid bij het corps?
Quote (via Blendle)
Een aspirant-lid van het Groningse studentencorps Vindicat is tijdens zijn ontgroening dusdanig hard op zijn hoofd geslagen dat hij met hoofdletsel moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Het is niet de eerste keer dat Vindicat in opspraak komt. Eerder verscheen er al een zogenaamde 'bangalijst' en in het verleden zijn er zelfs eerstejaarsstudenten overleden door de ontgroeningspraktijken van de vereniging. Naar aanleiding van de incidenden zijn de studentencorpora weer van de lijst immaterieel erfgoed — waar ze sinds augustus op stonden — gehaald. De Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool en de gemeente Groningen willen de ontgroeningen bij Vindicat nu helemaal verbieden.
Wat is er eigenlijk nog zo aantrekkelijk aan deze instellingen, die anno 2016 nog steeds lijken te bestaan uit aartsconservatieve jongeren met middeleeuwse tradities? Zijn de studentencorpora nog wel van deze tijd? Hoewel al ruim twee jaar oud, biedt deze boeiende analyse van Sander Schimmelpenninck wat achtergrondkennis in dit opnieuw opgelaaide debat.
De ontmaskering van Seasick Steve
The Guardian komt met een opvallend verhaal over een van de meest authentieke — althans als zodanig bekend staande — popartiesten van de laatste tien jaar: Seasick Steve. Deze met lange baard getooide bluesgitarist wist een grote schare muziekliefhebbers voor zich te winnen met zijn rauwe spel en nog rauwere voorkomen, ondersteund door verhalen over zijn jaren als dakloze zwerver. Seasick Steve symboliseerde dat je alles kon bereiken, hoe diep je ook in de goot lag, zolang je jezelf maar niet verloochende. Zijn muziek, en vooral het verhaal achter die muziek, bezorgde hem een cultstatus. Helaas bleek het te mooi om waar te zijn. Seasick Steve, zo ontdekte biograaf Matthew White, is in werkelijkheid tien jaar jonger dan hij zich voordoet: hij is geboren in 1951, niet 1941, Bovendien gaat zijn muzikale carrière al terug tot de late jaren ’60. Seasick Steve blijkt een zeer ervaren en bedreven sessiemuzikant. Het tegenovergestelde van authentiek dus.
Het magere resultaat van Merkels regering
Cicero (via Blendle)
Net als de Nederlandse regering zit het kabinet in Duitsland in het laatste ambtsjaar. In ons land is er genoeg kritiek op het beleid van de afgelopen jaren, maar dat grote hervormingen zijn doorgevoerd kan niet ontkend worden. Hoe anders is de situatie in de grootste economie van Europa. De verhoudingen tussen de regeringspartijen zijn tot onder het vriespunt bekoeld en Merkels kabinet maakt een uitgebluste indruk. Het politieke maandblad Cicero maakt uitgebreid de balans op. En die valt niet positief uit. De Energiewende loopt financieel volledig uit de klauwen, de broodnodige hervorming van de gezondheidszorg wordt omzichtig ontweken en het pensioenbeleid is een tikkende tijdbom. Hoe problematisch dat ook mag zijn, de Große Koalition is vooral een grote leegte. Nergens in het Westen wordt zo weinig geïnvesteerd in infrastructuur, onderwijs en onderzoek. Kan het land dat intern aan het dolen is Europa nog wel de weg wijzen?
128 Bijdragen
goof 4
Angela Merkel was nog niet eens zo lang geleden er fel op tegen dat de Italiaanse regering een bank in Italië wilde redden en helpen .
Ben benieuwd hoe ze DB gaat redden of zou dat anders zijn omdat Duitsland een nettobetaler is van de EU en Italië een netto ontvanger ofwel wie betaalt die bepaalt.
7-juli 2016
Monte dei Paschi di Siena, de derde bank van Italië
"De Italiaanse bank kan eigenlijk alleen nog maar gered worden door de staat, iets dat praktisch onmogelijk wordt gemaakt vanwege nieuwe regelgeving vanuit Brussel, die staatssteun verbiedt. De regering wil hulp bieden door een bedrag van 40 miljard euro te investeren, maar volgens de nieuwe afspraken moet er eerst een bail-in plaatsvinden: dat betekent dat eerst de obligatie- en aandeelhouders opdraaien voor de verliezen. Hierdoor is de Italiaanse regering van premier Matteo Renzi in conflict met de Europese Commissie."
7-juli 2016
"Europa zal niet van regels afwijken om Italiaanse banken in problemen te helpen. Dat zegt minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem."
Nou Jeroen Dijsselbloem ,
ik ben benieuwd hoe jij hier je bovengenoemde uitspraak hard gaat maken en ballen hebt .
Hieraan kunnen we straks zien wie de lakens uitdelen in de EU en wat voor man Dijsselbloem is want zijn uitspraak van amper een maand geleden kan hij onmogelijk nog overeind houden.
https://www.iex.nl/Column/256772/10-Vragen-over-Deutsche-Bank.aspx?utm_source=IEX_WeekendNieuwsbrief&utm_medium=e-mail&utm_campaign=10-Vragen-over-Deutsc
http://www.npo.nl/buitenhof/02-10-2016/VPWON_1250245/POMS_AVRO_5245482.
Voor wie buitenhof gemist heeft
M. van Deelen 11
goofgoof 4
M. van DeelenJe koopt ook een brandzekering terwijl de kans dat huis afbrand niet groot is.
Dinsdag zullen we wel horen dat er op zeer hoog niveau wat extra geheime vergaderingen waren belegd dit weekend en ik geloof ook niet dat Angela van haar vakantiehuisje heeft kunnen genieten
M. van Deelen 11
goofGilles Wattel 1 3
M. van DeelenNiet slecht, in de Draghi tijd.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenEens kijken hoe de Duitsers dinsdag getroffen worden.
En Merkel.
goof 4
"Dit is de politiek dat achter gesloten deurtjes wordt besproken. In hoeverre had van Rompuy niet interesse in de nederlandse pensioenpotten? Dat was flink wat jaren geleden, maar je ziet nu dat zo'n advies c.q bespreking gelijk in effect is.
Politiek wordt al jaren buiten het nederlandse politiek om bedreven, achter gesloten deuren, zonder inspraak, zonder dat de kans er bestaat iemand eruit te stemmen die er een teringzooitje van maakt.
Wil je een goed pensioen? Koop dan nu een huis, betaal het af en zie het als appeltje voor de dorst. Laat de overheid maar niet uw geld beheren want het is gebleken dat overal waar zij hun vingers en handen in steken tot een hoop stront veranderd"
Gilles Wattel 1 3
goofgoof 4
Gilles Wattel 1Jan Smid 8
goofgoof 4
Jan SmidGrond blijft grond
Goud blijft goud
Conserven voedsel is eten
Geld is niets
Pensioenfondsen bezitten 1400 miljard aan schuldbekentenissen.
Wat zijn die waard als de zaak vastloopt wat gaat gebeuren.
Jan Smid 8
goofGoud is een scheikundig element die je kan gebruiken voor bijvoorbeeld kronen en bruggen want goud oxideert niet. Maar speculeren in goud betekent dat je ruilmiddel (geld is nog steeds een ruilmiddel) weghaalt bij de bank om daar vervolgens mee te speculeren (lees: het geld voor je laten werken). En op den duur werkt dat niet. Daarnaast zorgt goud niet voor kennis en ervaring. De reden waarom het in Rusland niet lekker gaat, omdat ze onvoldoende kennis hebben om dingen voor zichzelf te bouwen, ze zijn verslaafd aan hun energiereserves.
Als de zaak vastloopt, loopt er ook een zeepbel leeg. Maar met geleend geld een zeepbel intact houden is gewoon dom.
goof 4
Jan SmidWaarom zou ik mijn onderdak verkopen wat ook nog een heel veilig bezit is?
Goud is goud en kun je niet bijmaken en het verleden heeft aangetoond dat er niets zo waardevast is als goud en is een 10 x beter en veiliger ruilmiddel als geld.
En de tijd dat geld voor je kan werken is verleden tijd zolang de rente 0,0 is .
Rente bepaalt de waarde van geld dus wat is nu geld waard?
En dat geld niets waard is zal blijken als je bank omvalt en je geld pleite is.
Dat de zeepbel langzaam leeg loopt is te hopen als dat kan vermijden dat die zeepbel uit elkaar spat.
Over de economie van Rusland hoeven wij ons geen zorgen over maken omdat die van een heel ander beginpunt uitgaan.
Die gaan van niets naar iets, wij gaan van alles naar iets .
En niet te vergeten , Putin is een leider en die hebben wij niet.
Wat ik vaak zeg hier ,
Het komt een tijd aan van ieder voor zich en god voor ons allen .
Er gaat een tijd aankomen dat ruilhandel weer hoogtij gaat vieren.
Er komt een tijd dat de uit nood geboren de familiebanden aangehaald moeten worden.
Berend Pijlman 13
goofEr schijnen meer mogelijkheden te zijn om geld voor je te laten werken dan het op een spaarrekening te zetten. Alleen al het feit dat vermogenden steeds meer vermogend worden en dat zonder de handen uit de mouwen te steken, toont aan dat je geld wel voor je kunt laten werken. Vraag maar aan de 62 rijkste mensen die evenveel vermogen bezitten als de onderste helft van de wereldwijde bevolking.
goof 4
Berend PijlmanEn dan nog wat , rijke vermogende mensen hebben bijna geen cash maar investeren nu in stenen, grond en goud omdat dat rendeert en geld rendeert niet .
Kijk naar de huizenprijzen die weer omhoog schieten lezen we dagelijks .
Kijk naar de prijzen van landbouwgronden die spectaculair stijgen met 10-15 % ,
Kijk eens naar de 30-35 % stijging van de goudprijs dit jaar.
De vraag of dat nu goed of slecht is is een hele andere discussie.
Het gaat mij erom dat door de wereldwijde aankomende depressie het cash geld zal verdampen tot niets en waar je zelfs je reet niet mee kunt afvegen omdat het te glad is.
Berend Pijlman 13
goofJe stelt dus eigenlijk dat er overal bubbels aan het ontstaan zijn waardoor het vermogen wel lijkt te groeien maar het straks verdampt? Maar dan is het toch juist beter om nu cash te hebben? Als de rest in elkaar klapt dan is cash een veilige haven.
goof 4
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
goofJan Smid 8
Berend PijlmanEn dat gaat vroeg of laat toch wel mis.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidGilles Wattel 1 3
Jan SmidBerend Pijlman 13
Jan SmidGilles Wattel 1 3
Berend PijlmanLydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Berend PijlmanJan Smid 8
goofMaar als iedereen arm is hoe kan jij dan je goud ten geld maken tegen een hoge prijs?
Het huis moet een veilig onderkomen zijn want niemand kan zonder een dak boven zijn hoofd. En zo moet dat blijven, er moet geen verdienmodel van worden gemaakt.
Als de bank omvalt wil dat nog niet zeggen dat je geld pleite is, hangt af van de waarde van de assets die verkocht moet worden. Als ze aantrekkelijk zijn lukt dat wel en krijgt de bank daar weer geld voor.
Waarom moet geld renderen? Daar gaat het toch mis mee?
goof 4
Jan Smidhoe ik dan eventueel mijn goud te gelde kan maken is je vraag .
geld is een ruilmiddel en goud is een ruilmiddel dus die vraag snap ik niet
Huis als verdienmodel ,
Het huis op zich is al je verdienmodel omdat je er woont en altijd van jou zal blijven.
Zelfs als je een hypotheek hebt en bij de aankomende wereldwijde schuldsanering blijft het jou huis en is dan gratis.
Assets van banken.
Was het maar zo dat banken assets hebben en wat je als echt eigen vermogen mag tellen maar de assets die banken in hun boeken zetten als eigen vermogen zijn negatief in plaats van positief , ofwel bij verkoop van hun assets moeten ze zwaar op toeleggen en dat zien ze nu bij de Deutsche Bank ook.
In het kort komt het erop neer dat als banken met de bakker en schenker hebben afgerekend ze allemaal failliet zijn en jij dus je geld kwijt bent of je moet zo naïef te geloven dat Dijsselbloem wel even iedereen tot 100K gaat vergoeden uit het depositogarantie stelsel wat wij uiteindelijk ook weer zelf moeten ophoesten of denk je dat Dijselbloem dat uit zijn eigen zak betaalt.
Jan Smid 8
goofOver die wereldwijde schuldsanering, wie gaat dat betalen? Denk jij dat iedereen schulden kan maken en dat die als sneeuw voor de zon verdwijnen door bijvoorbeeld hyperinflatie?
Banken hebben bezittingen die toch een behoorlijk risicovol zijn en dat in slechte tijden juist dat vermeden wordt. Dat is nu juist het probleem. DB denkt gewoon dat ze gered wordt omdat ze belangrijk zijn, daarom hebben ze hun balans vol gehangen met dubieuze contracten, de bank is zeer slecht gekapitaliseerd en er is nauwelijks eigen vermogen aanwezig.
Het probleem wat we nu zien is dat banken geld als een verdienmodel zien en dat werkt maar heel even. Geld moet beschikbaar gesteld worden ten dienste van de reële economie, maar bedenk dat als iedereen zijn geld weghaalt en dat in aandelen of goud wegzet alle assets verkocht moeten worden. Wat denk je wat de verkoopprijs dan zal zijn?
goof 4
Jan SmidGilles Wattel 1 3
Jan SmidGeld kan renderen omdat je er winstgevende zaken mee kunt doen.
Gilles Wattel 1 3
goofTrouwens nu al mogelijk, maar het is te duur.
goof 4
Gilles Wattel 1Als goud nagemaakt kan worden dan is het vals goud net als vals geld wat strafbaar is .
Gilles Wattel 1 3
goofHoe denk je dat te controleren ?
Met certificaten, zoals nu bij diamanten ?
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Lydia Lembeck 12
Jan SmidIk heb dat nooit kunnen begrijpen.
Jan Smid 8
Lydia LembeckGilles Wattel 1 3
Lydia LembeckJan Smid 8
Gilles Wattel 1Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
goofHet enige wat waardevast bleek tijdens de Duitse hyperinflatie van de twintiger jaren was aandelen.
Gilles Wattel 1 3
Jan SmidHoe moet ik daarvan eten ?
Jan Smid 8
Gilles Wattel 1Als je wil eten moet je werken of een buffer hebben in de vorm van kapitaal of aanspraken.
Gilles Wattel 1 3
Jan SmidDat lukt je al niet voor een huis, laat staan voor speculeren.
M. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Edit: typefout
goof 4
M. van Deelenlocke 5
M. van DeelenEn wat betreft jou insteek aangaande de huur die je vraagt ben je een dief van je eigen portemonnee alles wat jijzelf aan verhogingen voor de kiezen krijgt verzekeringen, afschrijvingen enz reken je niet door . Als de huurder eruit gaat en je moet de zaak vernieuwen of opkuisen is dat een post die je uit eigen zak gaat ophoesten terwijl jou huurder een beroep kan doen op huurtoeslag die jou toekomt .
M. van Deelen 11
lockeLiefde komt van 2 kanten. Mij is het dat waard.
locke 5
M. van DeelenM. van Deelen 11
lockeHowever, die huur is de "bruto" huur die mijn huurder betaalt, de huurtoeslag ontvangt deze zelf, buiten mij om.
locke 5
M. van DeelenM. van Deelen 11
lockeLydia Lembeck 12
M. van DeelenGilles Wattel 1 3
Er is alleen een inefficiënte rat race, die het echte werk belemmert.
Al midden vorig jaar, als ik me goed herinner, werd hier bij FTM uit de doeken gedaan dat DB een exposure aan derivaten had van een vijftien keer het Duitse nationale inkomen.
Daarna was een nieuwe topman na vier maand overspannen, en begonnen de ontslagen, daarmee was alles duidelijk.
Die ontslagen vergeleek ik tegen mijn vrouw met 'een buitenboordmotor hangen aan een op drift geslagen vliegdekschip'.
Dè zorg premie vraag is volgens mij: 'wat weet Schippers wel ?'.
Sociale huur, vanaf 1968 of zo was ik geabonneerd op toen hèt economen tijdschrift, ESB, Economisch Statistische Berichten.
Ik denk dat ik al in 1971 het abonnement opzegde, de verhalen over dynamische kostprijs huren begonnen m'n neus uit te komen.
Ook daar dus niets nieuws.
De CO2 gekte zal nog wel even doorgaan.
Wells Fargo, ach ja, wie gelooft dat de top niet op de hoogte was ?
Corpora, tja, dat hoorde er gewoon bij.
Waar je aan begon, dat wist je niet.
Ook ik maakte die misstap.
Het bleek niet meer dan gebral en gezuip te zijn, na een jaartje hield ik het wel voor gezien.
Het levert types als Hans van Baalen op, die indirect MH17 veroorzaakte.
Merkel wijst niet 'Europa' de weg, Merkel beheerst Europa door de euro crisis te laten voortduren.
Wat het mens bezielt, dat weet ik niet.
Dat het Merkel tijdperk op z'n eind loopt, met het einde van Europa, dat lijkt glashelder.
Zij zwiepte criticus Sarrazin er meteen uit, die was tegen al in 2010 tegen immigratie, en tegen de euro.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Jan Smid 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan SmidFred Raaks 5
€5500 per huishouden! Fu*#ing €5500 PER HUISHOUDEN!!!
En wat betreft fraudezaken bij banken kan je elke week de hele FTM selecteert volmaken.
M. van Deelen 11
Fred RaaksFlitsende presentaties met bijbehorende riante rendementen. Wat ervan terecht gekomen is weet ik niet maar weinig goeds denk ik. Daar zal ook wel niet achter te komen zijn.
Misschien weet Leo Verhoef het wel? http://www.leoverhoef.nl/index.html
Lydia Lembeck 12
M. van DeelenEric Smit 11
M. van DeelenGroet,
Eric
M. van Deelen 11
Eric SmitIn dat "kleine groepje" zitten m.i. enkele zéér betrokken lezers/reageerders. Het lijkt me, voor zover het aantal reacties wordt gezien als dominant, ongewenst en ondoenlijk dat aantal te beperken. Actie-reactie brengt aantallen immers ook omhoog.
Waar het dominantie ín de reacties betreft heb ik daar geen moeite mee, ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Waar de een een simpel melodietje fluit komt de ander met een cantate. Fatsoen komt bij mij daarbij wél om de hoek kijken en als me persoonlijk iets niet zint, zeg ik daar wat van.
Misschien kun je iets met deze reactie? https://www.ftm.nl/artikelen/follow-the-money-selecteert-2oktober2016#reactie18465
Eric Smit 11
M. van DeelenWij willen graag de groep van mensen die op onze artikelen reageert groter maken. Daarbij staat voorop dat we het voor deze groep aantrekkelijker willen maken om te reageren.
Groet,
Eric
M. van Deelen 11
Eric SmitToch maar een nieuwe parkeergarage dan? Ik reageer zelf ook regelmatig off topic, vaak in reactie op .... want je komt het nergens anders kwijt.
Verder zie je dat mensen chat-achtig op elkaar reageren. Zou mooi zijn als dat online of via persoonlijk bericht zou kunnen zodat ze onderling kunnen communiceren over niet topic gerelateerde zaken. Dat verplaatst met name de fitties naar achter de deur. Poepoe, ik zadel je wel weer met wat op ;-)
Natuurlijk wil ik ook graag weten of ik tot dat achttal behoor. Mocht dat zo zijn: harde toezeggingen wil ik niet doen maar ik denk over genoeg gezond verstand te beschikken om me met een onderscheidend geweten te beperken tot de zaken die er toe doen. Daaronder valt voor mij in ieder geval waardering uitspreken voor auteurs en reageerders en het plaatsen van relevante links als aanvulling op topics.
Zo, nu jij weer ;-)
Eric Smit 11
M. van DeelenDe parkeergarage was speciaal voor een groep gemaakt die het uiteindelijk prefereerde om er geen gebruik van te maken. We hebben 'm weer verwijderd en we komen niet op dat besluit terug. Wel gaan we enkele mensen de mogelijkheid ontnemen om nog te reageren.
Jij behoort ook tot de groep die zeer actief is in reageren. Je doet dat inderdaad op een manier die beter is dan enkele anderen die ik hier niet bij name zal noemen.
We willen op FTM goede discussies voeren waar wij als auteurs ook nog wat van op kunnen steken. Mensen moeten zich dan uitgenodigd voelen om iets onder een artikel achter te laten. Dat is nu niet langer het geval en we gaan er alles aan doen om dat wel mogelijk te maken.
Groet,
Eric
M. van Deelen 11
Eric SmitGilles Wattel 1 3
Eric SmitNaar de zelden of nooit onderbouwde mening van Eric Smit.
Maar ja, elke forum moet in meer of mindere mate beheerd worden, en vrijwel altijd menen de beheerders de wijsheid in pacht te hebben.
Het schijnt zo te moeten zijn, Chomsky zegt dat het niet anders kan, en daar kan hij best eens gelijk in hebben.
Vandaar de uitdrukking 'my mind is made up, do not bother me with facts'.
Eric Smit 11
Gilles Wattel 1Diny Pubben 9
Eric SmitUlo-meisje is zeer goed in zoeken transprantie, maar ik ging naar de rechter voor zeer principiële zaken. Hippocrates in de zorg?
Basaal, waar was jij, vandaag?
Eric Smit 11
Diny PubbenDiny Pubben 9
Eric SmitMaar ben het oneens met de wetten die door onze Kamers gaan.
Heb vandaag toch maar gereageerd op die vragen van het zorgpanel ook al is dat te laat.
Berend Pijlman 13
Fred RaaksFred Raaks 5
Berend PijlmanBerend Pijlman 13
Fred RaaksConsumenten kunnen veel beter bepalen waar individuele behoefte aan is. Het electoraat kan veel beter kiezen waar algemene behoefte aan is. Er moet altijd aandacht zijn dat individuele behoeften niet overeenkomen met de behoeften van bevolking als geheel. Dat wil niet zeggen dat de overheid (als in politici) dan maar moet bepalen waaraan subsidie wordt gegeven. De politici moeten doelen stellen wat ze wil bereiken met het beschikbare kapitaal. Deze doelen moeten algemeen gedragen worden en anders moeten de politici erop afgerekend kunnen worden. De gebruikers op het gebied waar dat doel ligt kunnen dan beslissen hoe het geld het best kan worden geïnvesteerd om dat doel te bereiken. De overheid zou nooit direct moeten investeren in taken buiten: publieke werken, publieke voorzieningen, openbare ruimte en veiligheid. Alles waar de overheid toch direct in wil investeren zou dan ook volledig binnen de overheid moeten vallen. Dit leidt tot heldere keuzes en verantwoordelijkheid.
Dus als de overheid nieuwe medicijnen wil ontdekken dan zal het geld moeten geven aan instanties (stichtingen, verenigingen, onderzoeksinstellingen) die zich als doel hebben gesteld om een bepaalde ziekte uit te bannen. Daarin past geen revolverend fonds want dat veronderstelt dat het om een winstgevende praktijk gaat. En dat had dus evengoed privaat gefinancierd kunnen worden.
Een ambtenarenapparaat dat heilig gelooft in marktwerking is het slechtste wat een overheid en daarmee de democratie kan overkomen.
Lydia Lembeck 12
Fred RaaksRoland Horvath 7
Duitsland DE is goed op weg een Bangladesh of een Congo te worden met een kleine minderheid superrijken en de 99% arm tot straatarm. Dat is het resultaat van de door de Grote Multinationale Ondernemingen GMO, de mentors van de EU/DE/NL/BE, gewilde besparingen en bedrijfslasten verlagingen politiek, die gekoppeld aan een 3% begroting - en een 60% overheidsschulden politiek uitsluitend tot doel had de bedrijfslasten van de GMO te verminderen en de Sociale Zekerheid SZ af te bouwen. Door de consumenten en de overheden van de lidstaten in geld moeilijkheden te brengen. Als de ondernemingen geen geld willen uitdelen aan iedereen -volgens vaste regels die voor alle ondernemingen ook de grootste gelden- en steeds minder geld aan steeds minder mensen uitdelen dan kunnen er steeds minder goederen verkocht worden. Een ziekte van het kapitalisme die vooral toeslaat na het ontstaan van een overcapaciteit zoals in 1873-1896, 1929-WO II en 2008.
Symptomen van de verloedering zijn genoemd in het artikel: Geen geld voor energie, gezondheidszorg, pensioen, infrastructuur, onderwijs, onderzoek. Op lange termijn een ramp en een maatschappij die niet welvarend kan blijven en kan kennis opdoen. Alleen een welvarende maatschappij kan overleven, niet een maatschappij waar de leden armoede hebben, al dan niet georganiseerd door de zogenaamde elite, vandaag de dag door de GMO à la Deutsche Bank. Vandaar dat DE, NL, BE en de hele EU evolueren naar een economische en sociale toestand als Bangladesh en Congo. Dan zijn TTIP/CETA nog niet eens genoemd.
Wellicht ten overvloede, de dominantie van Duitsland, van de VS en van de GMO moet er uit. En eventueel de EU tout court, het is een bende bedriegers zoals de VS. Bij de laatste komt er nog bij terreur in de hele wereld en massa moorden. Vreemd, de VS worden door de EU, Rutte2, Michel1, de VVD, PVV en door Clingendael als een toonbeeld van vrijheid en rechtvaardigheid opgevoerd. Nogmaals weg er mee.
M. van Deelen 11
Van dat artikel van cicero.de is gratis een intro te lezen:
http://www.cicero.de/berliner-republik/cicero-im-oktober-nicht-noch-mal
en Deutsche Bank, de update over fraude in Italië, via Zerohedge:
http://www.zerohedge.com/news/2016-10-01/deutsche-bank-charged-italy-market-manipulation-creating-false-accounts
goof 4
he eikel die bent . hoe lang denk jij dat het Nederlandse volk nog blijft geloven in de sprookjes van de EU , de euro , van Rutte, van Draghi en van al dat gelul dat het zo goed gaat ineens net voor de verkiezingen.
Jan Smid 8
goofMisschien zou dat Kamerlid begrijpen dat de staat Rusland haar bevolking al decennia lang brainwasht en dat kan doen omdat er helemaal geen vrije nieuwsgaring is, en de bevolking geloof in een sterke leider met veel macht. Dat land is nog nooit democratisch geweest en vrije verkiezingen kennen ze niet. Dat Kamerlid (Han ten Broeke) heeft een plaats voor zijn kop hangen
goof 4
Jan Smidgoud wordt niet duurder maar geld daalt in waarde tov van goud .
Pieter Jongejan 7
Jan SmidJan Smid 8
Pieter JongejanEn Wellink snapt het niet. Er was inderdaad geen markt voor bepaalde assets omdat die een behoorlijk speculatief karakter had in luxe. Een asset als een hypotheek van 60% LTV en 3x LTI is beter verhandelbaarder dat een hypotheek van 100% LTV en 6x LTI. Maar als niemand mag ingrijpen moet je ook een bank niet redden. Dan liever een clawback en een berufsvebote voor die bankiers.
Maar nogmaals, als iedereen in goud gaat wie zorgt er dan voor dat de economie nog draait?
Pieter Jongejan 7
Jan SmidGilles Wattel 1 3
Pieter JongejanDe zilvervloten, waarin veel goud zat, leverden een geweldige inflatie op, daling van de waarde van goud.
Daarom schreef Adam Smith Wealth of Nations, om uit te leggen dat er in goud geen wealth zat.
Pieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1Ik heb The Wealth of Nations gelezen (wat niet veel economen me kunnen nazeggen) en ben daarin een pleidooi voor vaste wisselkoersen in goud/zilver tegengekomen en ook dat de (reële) winstvoet het dubbele van de (reële) rentevoet zou moeten bedragen. Adam Smith schreef in 1776. Toen waren de prijzen al ruim een eeuw stabiel. Sinds de afschaffing van de gouden standaard hebben we flexibele wisselkoersen, die trendmatig dalen ten opzichte van de prijs van goud. Dat leverde pas een geweldige inflatie op én torenhoge schulden.
Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanDe Indianen begrepen helemaal niet waarom de Spanjaarden zo in goud geïnteresseerd waren.
Mooie stoffen vonden ze veel waardevoller.
Pieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1De zilvermijnen in Peru en Ecuador zijn pas na 1530 ontdekt en pas een aantal decennia later vol in produktie genomen. De Elisabethan inflation was toen al in volle gang. Onze beeldenstorm van 1566 was een reactie op de sterke stijging van de graanprijzen. Het zilver (en goud) werd over land via Panama naar de Atlantische oceaan gebracht. Vandaar dat daar zoveel piraten zaten (en Piet Heyn, die in 1628 in de baai van Matanzas de zilvervloot veroverde). Je verhaal over goud en zilver is onlogisch en in strijd met de historische feiten.
Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanDe verklaring in het volgende boek over het ontstaan van de Spaanse burgeroorlog begint met de zilvervloten.
Gerald Brenan, ´The Spanish Labyrinth, an Account of the Social and Political Background of the Spanish Civil War’, Cambridge, 1960
Pieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Pieter JongejanSmith begreep dus ook al niet dat vaste wisselkoersen onmogelijk zijn.
Het probleem van het bimetallisme bleef tot eind 19e eeuw ontstaan, Bleichröder was er nog een voorstander van, kennelijk begreep die het ook niet.
Pieter Jongejan 7
Gilles Wattel 1Je stelling dat vaste wisselkoersen op basis van goud onmogelijk zijn is volgens mij onjuist. Eeuwenlang bleven de wisselkoersen vrijwel gelijk. Zuid-Europese landen met een minder gedisciplineerde geldhuishouding gingen daarom bij herhaling failliet. Vooral Spanje had daar een handje van. Eeuwenlang hadden deze landen een hogere en dus niet een lagere lange reële rente dan Nederland en andere Noord-Europese landen. De stelling dat economisch zwakke landen een lagere reële rente nodig hebben dan economisch sterke landen is volgens mij volstrekt onjuist en in strijd met wat de geschiedenis ons leert. Daarom ben ik blij met de introductie van Mujagic op FTM. Beleggers en handelaren dekken zich bij een economisch zwak (corrupt) land in tegen een volgend faillissement of een volgende muntdepreciatie. Om dezelfde reden heeft Nederland in de 17e eeuw de gouden dukaat als handelsmunt ingevoerd en die werkte prima. Het feit dat overheden die in geldnood komen overgaan tot het depreciëren van hun munten heeft m.i. niets te maken met het niet kunnen handhaven van vaste wisselkoersen. Wel is het zo dat als je de schulden te hoog laat oplopen muntdepreciatie de enige snelle oplossing is om weer concurrerend te worden. Zo heeft Nederland in 1813 (?) een tierciëring doorgevoerd van de staatsschuld.
Jan Smid 8
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Jan SmidLydia Lembeck 12
Jan SmidJan Smid 8
Lydia LembeckGilles Wattel 1 3
Jan SmidOf dan de aandelenkoersen te hoog worden, goed mogelijk.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidPuur als poging om het beter te begrijpen, want ik begrijp gokken op de beurs al helemaal niet. Als het mis gaat lijden veel mensen onder die er helemaal niets mee van doen hebben. Ze zijn de klos en dat maakt me best nijdig. Gokken met andermans manier van leven is dat en daar ben ik echt op tegen.
Gilles Wattel 1 3
Jan SmidDie zijn nu al twee keer overduidelijk genegeerd, 2005 en 2016.
Gilles Wattel 1 3
goofNa Stiglitz vanmiddag bij Buitenhof lijkt het euro sprookje ook over.
De meest interessante vraag aan S was 'vijf jaar geleden zei je dat uit de euro niet kon, nu zeg je dat dat moet'.
Zijn woordelijke antwoord in het engels kan ik niet meer reproduceren, maar het kwam er op neer 'vijf jaar geleden leek uit de euro gaan erger dan er in blijven, nu is het andersom'.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Fred Raaks 5
Gilles Wattel 1Je moet éérst de instituten veranderden en dán pas de euro invoeren. De omgeving nu is compleet anti-euro.
Gilles Wattel 1 3
Fred RaaksEn inderdaad, er had eerst een politieke unie moeten zijn, maar dat wisten wel al.
Noord zuid, denk je dat die twee politieke unies er wel komen ?
Nederland een Duitse provincie, of Italië een deel van Frankrijk ?
goof 4
fijne zondag nog allen.
M. van Deelen 11
goofgoof 4
M. van DeelenMatthijs 11
M. van DeelenMeningsverschillen zelf zijn het probleem niet. Heb er genoeg met mensen hier en daar volgen soms lange discussies uit. Dat is juist interessant en leerzaam. Anders zou ik de moeite niet nemen om te reageren. Als het maar productieve gesprekken zijn.
M. van Deelen 11
MatthijsNooit overwogen om het vlaggetje "Dit is niet oké" te gebruiken? Ik neem aan dat er dan een moderator naar kijkt. Als dat dan Eric Smit is ben je snel het haasje, die is zelf nogal heetgebakerd en hardhandig ;-)
Edit.....
Mogelijk begeef ik me nu op glad ijs richting Eric Smit. Zie deze reactie: https://www.ftm.nl/artikelen/wie-de-woede-niet-snapt-heeft-een-plaat-voor-zn-kop#reactie17997
Nu schiet ik amper vanuit de heup maar solide onderbouwingen vind je van mij ook niet veel. De kennis daartoe ontbreekt bij mij en ik ben hier vooral om te leren maar ook om de niet economisch/academisch geschoolde burger aan het woord te laten komen. Net als goof maar dan anders ;-)
Mitchell van de Klundert bracht als auteur iets te berde bij goof in het Nigeria topic www.ftm.nl/artikelen/oliemaatschappijen-verdacht-van-miljardenfraude-met-vrachtbrieven Dat ging over apenlanden, dus over taalgebruik. Ik heb 't van goof al véél grover gezien en dan gebeurde er niets vanuit FTM. Zelf schreef ik goof wel vaker dat ie z'n fatsoen weer eens in de boom had laten hangen.
Dus moet me toch van het hart dat Eric vooral in de door hem geconcipieerde artikelen zich snel laat verleiden tot ingrijpen. Ik heb dat in de loop der jaren vaker gezien waardoor ook gewaardeerde forumleden - al dan niet uit zichzelf- vertrokken.
Ik begrijp dat Eric flitsend onderbouwde, van niveau getuigende en in een intelligent debat gegoten reacties graag ziet. Wie niet?
Ruis is niet welkom. Maar hallo, dit is een forum waar iedereen zijn zegje moet kunnen doen en er zal altijd wel eens wrevel over en weer zijn. Mocht er sprake zijn van uitsluiting van MatthijsK (ik weet het niet) dan gaat me dat te ver.
Gilles Wattel 1 3
M. van DeelenM. van Deelen 11
Gilles Wattel 1Matthijs 11
M. van DeelenEn iedere poging tot zinvolle discussie met MK is volkomen kansloos.
Vlaggetje had ik nog niet ontdekt. Nu wel. Hopelijk niet nodig in de toekomst.
Lydia Lembeck 12
Matthijsgoof 4
M. van DeelenGoof is goof en die provoceert graag en als ze vinden dat hij hier niet thuishoort blokken ze mij vanzelf .
Als ik op een forum niet mijn ei kan kwijt kan en iedereen in nette taal naar de mond moet praten ga ik wel op een brei-clubje .
En ik kan wel tegen een stootje hoor haha
Lydia Lembeck 12
goofM. van Deelen 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
M. van DeelenDit is er echt een, deze bloterik: http://media.reismee.nl/11820/fotos/79428/79428_1302659770_500.jpg brrrr
Constance 4
M. van Deelen"Le style est l'homme même." zei Pascal ooit.
Maar hoe dan ook, bij MK lijkt het me hier eigenlijk niet zozeer te gaan om het toepassen van rabiaat getetter als stijlmiddel maar om het onophoudelijk in stelling brengen van z'n anarcho-libertaire repeteergeweer om ieder ander inzicht af te schieten. Daarbij welhaast dwangmatig in eindeloze herhaling bijna eisend elk probleem te zien als het gevolg van het onvolledig toepassen van zijn a-l inzichten.
Wel wat vervelend op den duur.
M. van Deelen 11
ConstanceEen mogelijkheid zou de techniek van Tweakers kunnen zijn waarbij je commentaren zichtbaar uitsluit. Zie "Reacties" onder het artikel: https://tweakers.net/nieuws/116331/rdw-werkt-aan-app-die-rijbewijs-kan-vervangen.html Zo lost de community dat zelf op. Wel zo prettig vind ik.
Het filtermechanisme van FTM werkt ook ongeveer zo maar is niet zo geavanceerd.
Verder ben ik voorstander van een toelichting als er gemind wordt op een relevant(!) commentaar, hoe "kwalijk" je die reactie ook ervaart. Misschien heb ik wat dat betreft wat omdenkwerk te verrichten? De raderen draaien..... ;-)
Eric Smit 11
M. van DeelenM. van Deelen 11
Eric SmitIk ga m'n best doen om te professionaliseren én aardig te blijven. Moet lukken ;-)
goof 4
ja hoor ,Erdogan eist dat deze maand de visumplicht wordt afgeschaft om zijn Koerden en Gulan aanhangers te kunnen dumpen in de EU en om hier de moskeeën te kunnen bevolken met zijn Imans
Misschien kijken we in het westen teveel naar Putin als vijand .
Misschien hebben Merkel en Rutte teveel de oren laten hangen naar een nieuwe Hitler in het kwadraat die denkt dat hij de reïncarnatie is van Allah.
Zitten onze politici nu echt te slapen of zijn ze gewoon zo dom begin ik me af te vragen want welk belang heeft onze elite erbij dit zo te laten escaleren .
Gilles Wattel 1 3
goofJan Smid 8
Gilles Wattel 1goof 4
Jan SmidGilles Wattel 1 3
goofgoof 4
Gilles Wattel 1Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckIk heb er respect voor hoe Putin er in slaagt Rusland overeind te houden, met de VS en bondgenoten tegen zijn land.
Een m.i. zeer intelligent iemand, die zich niet laat provoceren.
Lydia Lembeck 12
Gilles Wattel 1Wie zegt dat Poetin altijd gelijk heeft? Dan volg ik toch liever mijn stekels, die aangeven deze meneer niet te vertrouwen. Sterker, Gilles... ze zijn geen van allen te vertrouwen, of ze nu Russisch zijn, of Amerikaans, of Nederlands, of Afrikaans. Waar macht is veranderen de mensen die de macht hebben. Mensen kunnen simpelweg niet met macht omgaan.
Gilles Wattel 1 3
Lydia LembeckIk heb nooit beweerd dat Putin altijd gelijk heeft, een politicus die niet liegt is snel politicus af.