Follow The Money selecteert

Deze week: nieuw boek over manipulatie en bedrog in het bedrijfsleven, NL is topland in infrastructuur; een nieuw essay van Wolfgang Streeck, Australische wiskundige claimt vondst van twee fouten in het klimaatmodel, Merkel en Hollande spreken het Europees Parlement toe en: economie is toch echt een gedragswetenschap.

Nobelprijswinnaar Shiller: 'Wie geen bedrog pleegt, overleeft niet'

Trends Knack.be Interview met econoom en Nobelprijs winnaar Robert Shiller in het Belgische blad Trends naar aanleiding van de recente publicatie van zijn boek Phishing for Phools, dat hij samen met George Akerlof schreef. Het boek behandelt misleiding en manipulatie in het bedrijfsleven en de conclusie is niet mals: bedrog staat centraal in de werking van het kapitalisme. De publicatie tegen de achtergrond van het kersverse VW debacle lijkt te wijzen op een perfect gevoel voor timing. Shiller: 'Als iedereen bedrog pleegt, moet je dat ook haast doen. Nochtans weten managers ook dat praktijken die sociaal niet door de beugel kunnen, ooit afgestraft worden. Maar wie in de business zit, wordt al snel aangetast. Omdat concurrenten het waarschijnlijk ook doen, beginnen ze zelf ook te misleiden'.  

'Nederlandse infrastructuur beste van westerse wereld'

Het Financieele Dagblad (gratis inlog) Een positief bericht over ons land. Uit het World Economic Forum Global Competitiveness Report blijkt dat Nederland na Hong Kong en Singapore de beste infrastructuur heeft, beter dan bijvoorbeeld Zwitserland en Duitsland, die respectievelijk op plaats zes en zeven eindigden. De onderzoekers beoordelen onder meer de kwaliteit van wegen, spoorverbindingen, stroomvoorziening en communicatienetwerken. Volgens het World Economic Forum is een goed ontwikkelde infrastructuur een belangrijke voorwaarde voor economische groei en sterkte.  

Why the euro divides Europe

New Left Review

Nieuw essay van de Duitse oud-hoogleraar Sociologie Wolfgang Streeck. Zie hier het interview dat FTM met hem had, afgelopen april. Voor wie bekend is met Streecks werk bevat het essay weinig nieuws. Wel laat hij overtuigend zien hoezeer Helmuth Kohl ernaast heeft gezeten met zijn uitspraken, dat de euro zou zorgen voor een 'Europese identiteit' en dat Groot-Brittannië binnen vijf jaar na introductie zou toetreden tot de muntunie, direct daarna gevolgd door Zwitserland. Streeck stelt nuchter vast dat de euro Europa ernstig verdeeld heeft.  

Miranda Devine: Perth electrical engineer’s discovery will change climate change debate

Perth Now Stuk over de Australische wiskundige Dr. David Evans, die claimt twee fouten te hebben ontdekt in het onderliggende model waarmee klimaatverandering wordt gemeten. Hij komt tot de conclusie dat het klimaat veel minder CO2-gevoelig is dan algemeen wordt aangenomen. Evans stelt dat het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) de opwarming van de aarde met een factor 10 heeft overschat. Evans: 'Yes, CO2 has an effect, but it’s about a fifth or tenth of what the IPCC says it is. CO2 is not driving the climate; it caused less than 20 per cent of the global warming in the last few decades'.   EurActive Afgelopen woensdag spraken de Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel het Europees Parlement (EP) toe. Na het optreden van Kohl en Mitterand in 1989 was dit de tweede keer dat regeringsleiders afreisden naar Straatsburg om het EP toe te spreken. Niet verwonderlijk pleitten dame en heer beiden voor meer Europa en plaatsten zij kritische kanttekeningen bij de legitimatie van de natiestaat. Over de democratische legitimatie van het Europese project spraken zij met geen woord. Dat kwam hen op felle kritiek te staan van de hervormers in het EP. De Britse euroscepticus Nigel Farage hekelde de 'Germanisatie' van Europa en de Poolse afgevaardigde Ryszard Legutko hield Merkel voor dat 'leiderschap' iets anders is dan dictatuur. Hij wond zich vooral op over het feit dat Merkel de deur had geopend voor een onafzienbare migrantenstroom zónder vooraf overleg te hebben gepleegd met de overige lidstaten, die nu wel gedwongen werden ontheemden op te nemen.  

Is Economics Research Replicable?

Sixty Published Papers from Thirteen Journals Say 'Usually Not' Federal Reserve Research Papers Interessante research paper van Andrew C. Chang en Philip Li over de reproduceerbaarheid van economisch onderzoek. Beiden concluderen na ruim onderzoek dat dit doorgaans niet het geval is. Daarmee tonen ze aan dat economie - ondanks de nadruk die daar wordt gelegd op het gebruik van wiskundige modellen - geen exacte, maar vooral een gedragswetenschap is. De heren stellen: 'we assert that economics research is usually not replicable'.  

David Cameron's four key demands to remain in the EU revealed

Telegraph Dit zijn de vier punten die de Britten willen om de EU te hervormen en een Brexit te voorkomen. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap; dat zal nog niet meevallen.  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.