© Cortés

Follow the Money selecteert

Ook deze week hebben we weer de beste stukken van de week voor je geselecteerd. Deze week: Wordt het tijd om de grote sociale platforms op te delen?; Wikipedia-oprichter start mediabedrijf; De grote sociale platforms zijn van distributiekanalen in curators veranderd. Verder: Wat doen energiedrankjes met een lichaam?; Facebook bindt strijd aan met politieke manipulatie; Goedkope energie neemt de markt over; Geweldige tijden voor tabaksindustrie en Brexit drukt Britse huizenprijzen. Tot slot ook nog: Andere media over de Keizer-affaire.

Is het moment aangebroken om Google op te delen?

The New York Times

De lijst met grootste bedrijven van de wereld is in tien jaar tijd compleet veranderd. Niet Shell, General Electic of Microsoft, maar Alphabet (het moederbedrijf van Google), Facebook en Amazon zijn nu de grootste jongens. Bovendien zijn deze nieuwe grote vissen met minstens driekwart van hun markt in handen allemaal monopolies. Vroeger werden zulke bedrijven gereguleerd; wordt het niet eens tijd om dat nu ook te doen? Dat vraagt Jonathan Taplin zich af in The New York Times.

Er is een goede zaak te maken dat de grote techbedrijven een publieke service aanbieden, zoals vroeger de telecombedrijven dat deden. In Amerika mochten deze nutsbedrijven hun monopolies sinds het begin van de 20e eeuw behouden, maar wel onder een aantal voorwaarden. Zo werd het verplicht een minimaal percentage aan R&D uit te geven. Het resulteerde onder meer in de microchip, het zonnepaneel, de magnetron, de laser en acht Nobelprijzen. In plaats van alle veelbelovende startups op te slokken, moeten de nieuwe monopolies ook gereguleerd worden, aldus Taplin.

Wikipedia-oprichter richt nieuwsplatform op

The Guardian

Jimmy Wales, een van de oprichters van Wikipedia, gaat een journalistiek platform beginnen. Met een redactie van ervaren journalisten en bijdragen van vrijwilligers. In dit stuk op The Guardian geeft Wales zijn beweegredenen: het nieuws is kapot. En journalisten kunnen het niet alleen fixen. Letterlijk: de dienst wordt draaiende gehouden met geld uit een crowdfunding-acties.

Hoe Silicon Valley journalistiek opnieuw ontwierp

Colombia Journalism Review

Er is een grote verandering gaande in de journalistiek. De traditionele uitgevers worden steeds meer vervangen door distributieplatforms als Google, Twitter, Snapchat en Facebook. Geleidelijk hebben deze platforms zich echter ontwikkeld tot nog veel meer dan distributeurs. Onderhand bepalen ze welke stukken worden gelezen, wie betaald wordt voor de aandacht van de lezers en welke formats en journalistieke genres kunnen floreren.

Wat energiedrankjes met je lichaam doen

CNN

Ze geven je vleugels, zorgen ervoor dat je zonder met een oog te knipperen met 100 kilometer per uur een berg afroetsjt en ze nemen je mee naar een sprong vanuit de ruimte. Althans, als je de reclames mag geloven. In de echte wereld bevatten energiedrankjes vooral veel suiker, kleurstof en cafeïne, aangevuld met wat vitamines, aminozuren en soms kruidenextracten van onduidelijke herkomst. Dat klinkt onschuldig, maar is het niet — zo zeggen onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie en de Amerikaanse organisatie van kinderartsen. De hoge concentratie van de stimulerende stoffen kan tot ernstige problemen leiden. Zelfs het Amerikaanse leger waarschuwt nu voor de consumptie van energiedrankjes onder zijn gelederen: het kan tot pyschotisch gedrag leiden. Dit artikel beschrijft wat de drankjes kunnen doen met je hart, je hersenen en je psyche. Opmerkelijk is het stijgende aantal hartproblemen bij kinderen als gevolg van het gebruik energiedrank. Dat kan al gebeuren na consumptie van enkele blikjes.

Over energiedrankjes en het sportieve imago dat ze van zichzelf weten te creëren schreef FTM eerder dit artikel. Er is veel geld mee gemoeid: de raming is dat de wereldmarkt voor energiedrankjes in 2021 is gegroeid naar 61 miljard dollar.

Facebook bindt strijd aan met politiek misbruik van het platform

The Guardian

Facebook heeft toegegeven dat het sociale platform is gebruikt om invloed uit te oefenen op verkiezingen. Het bedrijf noemde met name de verkiezingen in de VS en Frankrijk. Het veiligheidsteam van Facebook heeft beloofd dit misbruik te zullen aanpakken. In een zogeheten whitepaper deed het bedrijf uit de doeken welke subtiele technieken er worden ingezet om het democratische proces te beïnvloeden. Volgens Facebook gaan deze technieken veel verder dan het verspreiden van nepnieuws. Facebook gaat deze vormen van misbruik van het platform toevoegen aan een lijst met al bekende veiligheidsrisico’s. Daarop staan al zaken als site hacking, het gebruik van malwar, spamming en financiële oplichting.

Goedkope energie neemt de markt over

Bloomberg

Wind- en zonne-energie zijn niet meer te stoppen; gas en olie zijn over hun hoogtepunt heen. Elektrische wagens die via het stopcontact kunnen worden opgeladen en accu’s met een enorme capaciteit nemen het over. Dat zijn de energie-ontwikkelingen in de VS die president Trump heeft geërfd. Zijn energieplan mag dan onder meer de belemmeringen voor het gebruik van steenkool wegnemen, maar die sector zal volgens Bloomberg nooit weer herrijzen. Waarom lees je in dit stuk.

Geweldige tijd voor sigarettenfabrikanten

The Wall Street Journal

Het is weer een geweldige tijd om een sigarettenfabrikant te zijn. Na een tijd waarin de industrie rechtszaken, beperkende wetgeving en schadeclaims te verduren kreeg, zitten de verdiensten weer in de lift. Amerikanen gaven in 2016 in supermarkten meer uit aan sigaretten dan aan frisdrank en alcohol gecombineerd. Hoe is dit te verklaren? De paar overgebleven tabaksmultinationals blijken mee te liften op belastingverhogingen. Bij iedere verhoging verhogen ze zelf ook de prijzen, waarmee de winst groeit. Je zou misschien verwachten dat mensen simpelweg minder sigaretten kopen, maar dit is niet het geval. De reden daarvoor is welbekend: sigaretten zijn gigantisch verslavend.

In onderstaande animatie vat The Wall Street Journal het artikel samen:

Brexit begint Britse huisprijzen te drukken

The Guardian

Het Britse uittreden uit de EU werpt zijn schaduw vooruit. Voor het eerst in 5 jaar is de prijs van woningen twee maanden op rij gedaald. Toenemende inflatie en een afzwakkende loonontwikkeling worden genoemd als de directe oorzaak, maar daarachter zit het effect van de aanstaande Brexit en de onzekerheid over de gevolgen. Ook de detailhandelsomzet heeft te lijden onder de moeilijkere economische omstandigheden. De prijzen zijn met 2,3 procent gestegen en de verwachting is dat de prijsinflatie de komende maanden nog verder omhoog zal gaan.

Nederlandse pers duikt op Henry Keizer-affaire

Het Follow the Money-onderzoek naar de wijze waarop VVD-voorzitter Henry Keizer zijn crematiebedrijf De Facultatieve in 2012 in handen heeft gekregen, heeft veel losgemaakt. Vooral na zijn ‘persgesprek’ waar Follow the Money geen toegang toe had, is er een ware stortvloed aan artikelen en columns verschenen. Als service aan onze lezers hebben we er een kleine selectie gemaakt:

Ten eerste De Volkskrant, die afgelopen koningsdag de zaak beknopt samenvatte. Vrijdag werd dat opgevolgd door een artikel waarin minister-president Rutte alvast vooruit liep op het onderzoek van de integriteitscommissie van de VVD en zijn vertrouwen in Keizer uitsprak.

Ook het Nieuwsuur-item van vrijdagavond was erg verhelderend; dan was er nog de ijzersterke column van Bas Heijne in NRC, waarin hij de dubbele morele standaarden van de VVD genadeloos fileert. Tot slot vonden we deze column van Theodoor Holman in Het Parool ook nog vrij vermakelijk. Prettig weekend!