Deze week: lessen in onderzoeksjournalistiek, Finland gaat experimenteren met het het basisinkomen, totale kapitaalcontrole in Griekenland, Nobelprijswinnaar Deaton over het verband tussen armoede en (zwakke) staten. Ook aandacht voor geld(-creatie); beursrendementen en Blanchard over de eurozone. En we sluiten af met een portret van de baas van de Russische centrale bank.

Wat onderzoeksjournalisten kunnen leren van de FBI

Mondiaal Nieuws ‘Wil je weten wie de echte geldschieter is van een verdachte vastgoedinvestering? Ga praten met de binnenhuisarchitect die het pand gaat inrichten.’ Op de tweede dag van de Global Investigative Journalism Conference in Lillehammer deelden voormalige Amerikaanse geheim agenten enkele slimme onderzoekstips. Boeiend artikel waarin een voormalig FBI Supervisory Special Agent, een privé detective en onderzoeksjournalisten uitleggen op welke manier zij aan hun informatie komen.  

FINLAND: Government Forms Research Team to Design Basic Income Pilots

BIEN Er is veel te doen over de discussie inzake het 'basisinkomen', een inkomen dat elke burger ontvangt, of hij nu uitkeringstrekker is of niet. De gedachte erachter is dat werklozen sneller aan de slag gaan als ze al over een bepaald bestaansminimum beschikken. Het zou hen inspireren sneller een baan te zoeken. In Nederland willen enkele gemeenten hier ook mee experimenteren. Afgelopen donderdag maakte de Finse regering bekend na een grondige voorbereiding in 2017  hiermee ook een proef te willen starten.  

Griekse kapitaalcontroles worden 'totaal'

Express.be Het Belgische zakenblad Express.be meldt dat Griekse ambtenaren en gepensioneerden vanaf 1 januari 2016 wekelijks nog maximaal 150 euro in contanten mogen opnemen voor een totaal van 600 euro per maand. Alle andere uitgaven moeten met een bank- of kredietkaart worden vericht. Volgens het Griekse ministerie van Financiën is de maatregel nodig om de belastingontduiking tegen te gaan. Het ministerie sluit niet uit dat indien de maatregel succevol is, hij ook naar de privé wordt uitgebreid. Ook nieuw opgerichte bedrijven zouden enkel nog betalingen per kredietkaart mogen ontvangen.  

Weak States, Poor Countries

Social Europe Bijdrage van de kersverse Nobelprijswinnaar Economie Angus Deaton over het verband tussen armoede en zwakke overheids instituties. Armen hebben een sterke overheid nodig, betoogt Deaton. Opmerkelijk genoeg pleit hij daarom voor drastische vermindering van geldelijke steun aan zwakke Afrikaanse regimes - waar veel armoede heerst - omdat die steun de zaken niet beter, maar erger maakt. Daar worden toch maar wapens van gekocht (of de zakken van de zittende elite gevuld). Beter is hulp in de vorm van medicijn verstrekking en het aanbieden van technisch onderwijs.  

Miljonair? Koop een krant

NRC next NRCNext bericht dat Franse zakenmannen media willen opkopen. De krant vraagt zich af of dat geen bedreiging is voor de onafhankelijke journalistiek. NRC schrijft: 'Vorige week lekte uit dat drie zakenmannen, onder wie telecommiljardair Xavier Niel (Iliad) en zakenbankier Matthieu Pigasse, een fonds van 500 miljoen euro beginnen om 'media op te kopen'. Zij waren, met Yves Saint Laurent-erfgenaam Pierre Bergé, al eigenaar van de centrum-linkse Le Monde en het weekblad L’Obs. Topman Bernard Arnault van luxeconcern LVMH is sinds deze zomer in onderhandeling over de overname van Le Parisien. De liberale zakenkrant Les Echos had hij al.' Julia Cagé van de Parijse universiteit SciencesPo noemt deze concentratie extreem gevaarlijk. 'Straks is er geen onafhankelijk medium meer over', aldus de Française.  

Fiscal union will never fix a dysfunctional eurozone, warns ex-IMF chief Blanchard

Telegraph Voormalig hoofdeconoom van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF), Olivier Blanchard, uit ernstige kritiek op de constructie van de eurozone, die volgens hem een oplossing van de crisis in de weg staat en de problemen niet beter, maar erger maakt. Bovendien, aldus de econoom, zullen de plannen van de Vijf Presidenten voor een diepere integratie en een Europese superstaat geen soelaas bieden. De structurele weeffout van de euromuntunie blijft dan gewoon bestaan. Ook herhaalt Blanchard zijn eerder pleidooi voor forse schuldafschrijving voor Griekenland.  

De Geldkwestie

Sustainable Finance Lab Mede naar aanleiding van de recente hoorzitting over geld en geldcreatie door het Burgerinitiatief Ons Geld hier een inzichtelijke bijdrage aan dat debat van de mensen van het Sustainable Finance Lab. Een denktank die als doel heeft: het ontwikkelen van ideeën voor een stabiele en robuuste financiële sector die bijdraagt aan een economie die de mens dient zonder daarbij zijn leefmilieu uit te putten. Hiervoor zijn meer fundamentele veranderingen nodig dan wat nu op de maatschappelijke agenda staat.  

Studie over 25 jaar beurs: 'Onderschat nooit bier, noch sigaretten'

Express.be Het Belgische zakenblad citeert een Franse studie naar beleggersrendementen van de voorbije 25 jaar. Wat blijkt? De aandelen van banken renderen verreweg het laagst: een schamele 1 procent. Geen wonder dat ze geen extra kapitaal kunnen aantrekken, zou je zeggen. Vanuit beleggersperspectief lijkt de voorgenomen beursgang van ABN AMRO dus niet bijster aantrekkelijk. Uit de studie blijkt voorts dat grote bedrijven voor beleggers het meeste rendement opleveren: gemiddeld 10 procent op jaarbasis. Ook bier- en sigaretten fabrikanten doen het goed. Zij scoren meer dan 20 procent op jaarbasis. De maatstaf die Estin hanteerde is die van de total shareholder return (TSR). Dat omvat dividend, gratis aandelen, de waardestijging van het aandeel, kortom al hetgeen de aandeelhouder ten goede komt.  

J’accuse: Leftist intellectuals turn right

Politico Stuk van Reuters journalist Pierre Briançon over de worsteling van Franse intellectuelen (en de rest van de Franse samenleving) met globalisatie. Volgens Briançon weten de Fransen zich geen raad met thema's als immigratie, islam en de restauratie van la patrie als zichzelf respecterende natie. Hij noemt verschillende linkse intellectuelen die zich zorgen maken over de positie van Frankrijk en het oprukkende islamisme in de Franse samenleving: Alain Finkielkraut, Régis Debray, Eric Zammour ('le suïcide français') en Michel Houellebecq ('Submission').  

ABN Amro blijkt miljarden meer waard

Het Financieele Dagblad (gratis inlog) De beursgang van staatsbank ABN Amro kan meer opleveren dan de Staat tot nu toe heeft verteld. Bij de emissie wordt gemikt op een opbrengst tussen de € 17 en € 19 mrd. Dat is aanzienlijk meer dan de € 15 mrd die minister Dijsselbloem (Financiën) in zijn aankondiging van de beursgang in mei aan de Tweede Kamer schreef.  

Das ist die Frau, die für Putin den Rubel rettet

Die Welt Portret van Elvira Nabiullina, de voorzitter van de Russische centrale bank. Aanleiding voor dit portret is haar verkiezing tot centraal bankier van het jaar door het financiële vaktijdschrift Euromoney, die deze jaarlijkse verkiezing sinds 15 jaar houdt. Het tijdschrift kwam tot deze onderwerpkeuze door de manier waarop Nabiullina er in geslaagd is de roebel 'bij elkaar te houden'. Door een effectief rentebeleid te voeren wist ze een bankrun te voorkomen en de stabiliteit te bewaren, aldus Die Welt.  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.