Deze week: bankieren in Chinatown, IS zoekt Westerse ingenieurs, Donald Tusk moet nette manieren leren, IJslandse bankiers gingen gewoon gevangenis in. Schrikbeeld: wordt Portugal Griekenland 2.0? Verder: Freeman Dyson ziet eigenbelang klimaatcritici, Saoedi-Arabië kan binnenkort failliet zijn, Big Pharma verbergt bijwerkingen, subsidieslurpers in Vlaanderen en: EC daagt NL voor de rechter.

The accused

The New Yorker
Eerlijk is eerlijk: ze namen het niet zo nauw met de regels. Als je een hypotheek aanvroeg bij Abacus, dan keken ze niet zo naar je formele looninkomsten, of naar je belastingaangifte. Toch lag het aantal wanbetalingen bij de bank voor Chinese migranten in Amerika op slechts een twintigste van het landelijk gemiddelde. Maar wat zeiden die belastingopgaven ook helemaal in een cash-economie met veel illegalen en in een omgeving waar belasting betalen niet de hoogste prioriteit kreeg? The New Yorker liep mee met een rechtszaak tegen Abacus en geeft een inkijkje in wat er gebeurt als je probeert te bankieren in het informele Chinatown. En passant lees je het rags to riches-verhaal van een Chinese migrantenfamilie.  

Isis Inc: how oil fuels the jihadi terrorists

Financial Times
IS is niet alleen op zoek naar Westerse strijders, maar ook naar Westerse ingenieurs die de buitgemaakte olievelden kunnen managen. De Financial Times dook in de oliewereld van IS, een belangrijke financiële pijler onder de terreurorganisatie. Hoe de jihadisten hun olie verkopen aan de vijand om maar geld binnen te krijgen, en de problemen van het opraken van de olievelden.  

Donald Tusk’s hard European education

Politico Portret van de president van de Europese Unie, Donald Tusk, door de Italiaanse Politico Europe journalist Jacopo Barigazzi. Hij schrijft dat Tusk er in het jaar dat hij de nieuwe job bekleedt wel in geslaagd is het Engels machtig te worden, maar dat hij grote moeite heeft met het politieke spel dat gespeeld wordt in Brussel. Barigazzi haalt Italiaanse en Franse ambtenaren aan die kritiek hebben op het functioneren van Tusk. Hij zou te weinig diplomatiek zijn en - anders dan zijn bewierookte voorganger Van Rompuy - zich teveel op de voorgrond dringen. 'He [Tusk, red] doesn’t look like he’s happy here', zegt een hoge ambtenaar van de Europese Commissie. Ook de verhouding met Juncker is niet optimaal.  

Iceland sentences 26 bankers to a combined 74 years in prison

US Uncut Stuk van journalist James Woods over hoe IJsland is omgegaan met frauderende bankiers. Het land zond 26 bankiers voor jaren naar de gevangenis vanwege hun manipulerende rol in de financiële crisis die het land destijds trof.  

Defiant Portugal shatters the eurozone's political complacency

Telegraph Ambrose Evans-Pritchard blikt terug op de jongste Portugese verkiezingen, die weliswaar door rechts werden gewonnen, maar waarbij de zittende premier Coelho zijn meerderheid in het parlement verloor. Hij slaagde er niet in een regering te vormen, waardoor nu 'over links' getracht wordt een kabinet te vormen. Pritchard waarschuwt dat door deze move de Europese Commissie geconfronteerd kan worden met een 'tweede Griekenland' waar het gaat om een anti-austerity beleid. Het met schulden overladen land vormt nog altijd een groot risico voor de stabiliteit van de eurozone, aldus de Brit. Hij citeert de Rabobank, die laat weten voorlopig geen Portugese obligaties te zullen kopen vanwege de nieuwe politieke onzekerheid in het land.  

Top Physicist Bolts from Global Warming ‘Consensus’ And Says Obama Backed ‘Wrong Side’

Independent Journal De bekende hoogleraar Theoretische Natuurkunde, Freeman Dyson, uit kritiek op de 'klimaatalarmisten' die de mens verantwoordelijk houden voor de opwarming van de aarde. Dyson stelt dat de voorspellingen van de door hen gebruikte modellen niet overeenkomen met de feiten. Als mogelijke verklaring voor het hardnekkig vasthouden aan verkeerde modellen noemt Dyson het grote financiële belang dat allerlei organisaties hebben bij het in stand houden van deze theorie. Hier kunt u het hele interview met Dyson lezen.  

IMF Predicts Saudi Arabia Bankrupt by 2020

Breitbart Opvallend artikel op de site van Breitbart over een IMF-rapport over Saoedi-Arabië. Het Internationale Monetaire Fonds waarschuwt dat de schatrijke oliestaat over vijf jaar failliet dreigt te gaan. Voornaamste reden is dat de Saoediërs een welvaartsstaat hebben opgetuigd voor haar 15.000 leden tellende Royal Family, gebaseerd op een olieprijs van 103 dollar per vat. De huidige marktprijs ligt daar meer dan de helft onder. Overigens geldt voor de dertig miljoen gewone Saoedische burgers een veel soberder sociaal vangnet.  Bijkomend problemen zijn de enorme werkloosheid onder de autochtone bevolking en de uitgedijde overheid. De private sector in Saoedi-Arabië wordt voornamelijk door buitenlanders ingevuld.  

Why – and how – I wrote Bad Pharma

Bad Science Bijdrage van arts en schrijver Ben Goldacre naar aanleiding van zijn boek Bad Pharma over de misstanden in de farma-industrie. Goldacre beschrijft hoe grote farmabedrijven dokters misleiden en hun onwelgevallige bijwerkingen van bepaalde medicijnen op gewiekste wijze bewust buiten beschouwing laten.  

EU to Take Six Countries to Court for Failing to Adopt Banking Rules

The Wall Street Journal Niet in een Nederlandse krant, maar wel in WSJ:  de Europese Commissie sleept zes landen, waaronder Nederland, voor de rechter, omdat zij de richtlijnen van de BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) nog niet in hun nationale wetgeving hebben opgenomen. Dat had vóór 1 januari jongstleden al moeten gebeuren. De overige 5 landen zijn: Luxemburg, Tsjechië, Roemenië, Polen en Zweden.  

De echte subsidieslurpers van Vlaanderen

Apache Longread van blogger Tom Cochez op de Vlaamse site Apache over de stille geldstromen in Vlaams medialand die de echte subsidieslurpers van Vlaanderen in beeld brengt. Het heeft er alle schijn van dat sinds jaar en dag, via een indirect subsidiecircuit aan grote mediabedrijven,  de spaarpot van enkele steenrijke en machtige Vlaamse families gevuld wordt met belastinggeld. Mediaconcerns als Mediahuis en De Persgroep, eigenaar van de NRC respectievelijk de Volkskrant, Trouw, AD en Het Parool, hebben decennialang voor miljarden aan subsidies ontvangen van de Belgische overheid.  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.