Follow The Money selecteert

Een boeiende bijdrage aan het klimaatdebat die tot genuanceerd nadenken stemt, onderweg naar de klimaatconferentie in Parijs. Maar ook: Republikeinen hekelen kosten klimaatonderzoek op Groenland. Verder: desastreuze systeem-spraakverwarring bij Deutsche Bank, Varoufakis over de trojka, schaduwbanken blazen beursbubbels op, een cursus bitcoin begrijpen en de jeugdwerkeloosheid blijkt zorgwekkend geval van hysterese. Ontdekking: de EC wil Erdogan niet in de wielen rijden met een kritisch rapport. Plus: de macht van Cargill over onze dagelijkse kost.

Some new hires for a more connected Deutsche Bank

Financial Times Artikel van FT-correspondente Gillian Tett over de problemen bij de Deutsche Bank, die meer dan 9.000 medewerkers wil ontslaan. Tett zoemt in dit stuk in op de IT problemen van de bank, waarvan de verantwoordelijke co-chief executive John Cryan zegt dat ze een 'horlicks of a mess' zijn, een grote rotzooi dus. Dat komt niet alleen doordat sommige systemen verouderd zijn, maar vooral doordat de verschillende systemen niet met elkaar kunnen communiceren. Alleen al op de handelsvloer in Londen worden 100 verschillende boekingssystemen gebruikt om orders te plaatsen. Overigens is DB niet de enige bank met dit probleem, schrijft Tett.  

Het Bitcoin-evangelie

VPRO Tegenlicht Leerzame reportage over de Bitcoin, het bankloze geld  en de bedenker ervan, het mysterieuze genie beter bekend onder de schuilnaam ‘Satoshi Nakamoto’. Welke balans kunnen we opmaken nu deze wereldwijd toegepaste electronische valuta de kinderschoenen is ontgroeid? Is bitcoin de blauwdruk voor eerlijk geld zonder bank en staat of het grootste piramidespel ooit? Tegenlicht biedt meer zicht op deze zaak.  

A new disease is spreading across Europe: hysteresis

Telegraph Beklemmend stuk van economie redactrice Mehreen Khan over de lost generation als gevolg van de massale en langdurige (jeugd)werkloosheid in de eurozone, en vooral in de zuidelijke periferie daarvan. Meer dan 15 procent van de werkloze Europeanen hebben vier jaar of langer geen (betaalde) baan. Dit leidt geleidelijk tot een verlies van waardevolle vaardigheden die nodig zijn om de arbeidsmarkt weer te betreden, waardoor werkloosheid voor die groep permanent dreigt te worden. Economen noemen dit fenomeen 'hysteresis'.  

Der Überlebende

Handelsblatt De Griekse ex minister van Financiën Yanis Varoufakis is te gast bij de bekende Duitse econoom Hans-Werner Sinn, directeur van het prestigieuze IFO-onderzoeksinstituut voor economische wetenschap. Varoufakis hekelt de opstelling van de trojka tijdens de onderhandelingen over de derde bail out van Griekenland. Hij noemt die opstelling 'een komedie' van 'extend and pretend', alsof niet iedereen weet dat Griekenland failliet is en zijn schulden nooit zal kunnen afbetalen. Hij karakteriseert de trojka als 'der beste Freund der Steuerhinterzieher', de beste vriend van de belastingontduiker.  

Shadow banks drive growth in euro area financial assets - ECB

Reuters Kort stukje van Franseco Canepa over de invloedrijke rol van zogenaamde 'schaduw banken' bij het opdrijven van de koersen van financiële waarden ten gevolge van het opkoopprogramma (QE) door de ECB. 'The shadow banking sector is an increasingly important provider of funding to the euro area economy', aldus de ECB. Eerder deze week deed ECB president Draghi de markten de suggestie, dat hij naast het opkoopprogramma meer ijzers in het vuur had om de inflatie aan te jagen, waaronder een verdere verlaging van de – al negatieve – depositorente. In een uitgebreide analyse zet Raoul Ruparel van Open Europe vervolgens de vier voornaamste opties van de ECB op een rij.  

Cargill: eten met een bijsmaak

Zembla Reportage van Zembla over onderzoek van Franse journalisten naar de werkwijze van de Amerikaanse multinational Cargill. Van zonnebloemolie tot babymelk, Cargill produceert of verhandelt bijna alle ingrediënten die nodig zijn voor ons voedsel. Het miljardenbedrijf heeft van landbouw een wereldwijde industrie gemaakt. Maar dat heeft een keerzijde. Zembla Internationaal onderzoekt: wat zijn de gevolgen van Cargill’s massale landbouwproductie?  

Greenland Is Melting Away

New York Times Zeer fraai staaltje van de mogelijkheden van online journalistiek met tegelijkertijd een verontrustende boodschap: het ijs op Groenland smelt. Althans, dat onderzoekt een groep Amerikaanse wetenschappers onder leiding van Dr. Laurence C. Smith van de universiteit van Californië. De groep ontvangt elk jaar een substantieel bedrag van de Amerikaanse overheid voor dat onderzoek en daar komt kritiek op van Republikeinse zijde. Het gaat immers om belastinggeld. Dat erkent ook Dr. Smith: 'Every scientist is keenly aware that the research costs a tremendous amount of taxpayer money'. Volgens de Amerikaanse econoom Martin Armstrong gaat het klimaatalarmisten vooral om geld:'the global warming/climate change crowd is simply pursuing an agenda for government to raise taxes'.  

Klimaatsymposium NNV op 29 oktober 2015 op het KNMI

Nederlandse Natuurkundige Vereniging De NVV organiseerde een symposium over energie en klimaat bij het KNMI. Eén van de sprekers was wetenschaps en onderzoeksjournalist Marcel Crok, auteur van het boek De Staat van het Klimaat, die daar een bijdrage leverde aan het debat. Longread (10.000 woorden): Presentatie NNV donderdag 29 oktober, KNMI, De Bilt. Crok vindt dat mainstream klimaatonderzoekers veel sceptischer zouden moeten zijn.  

Paris climate summit: 'The world is ready for change'

The Guardian Van 30 november tot 11 december vindt in Parijs een klimaattop plaats. Christiane Figueres blikt in The Guardian alvast vooruit. Volgens haar staan we nu op een keerpunt, 'A decisive hour when a historical event occurs, when a decision must be made'.  

Withheld EU report raps Turkey on rights, media, justice

Reuters De Europese Commissie (EC) heeft een zeer kritisch rapport over de mensenrechten in Turkije bewust achtergehouden tot na de Turkse verkiezingen. Critici vinden dat de EC hiermee indirect steun verleent aan de herverkiezing van de Turkse president Erdogan en dus ongeoorloofde politiek bedrijft. Persbureau Reuters wist de hand te leggen op een concept, afgewacht moet worden of de officiële versie even kritisch uitvalt.