Follow The Money selecteert

5 Connecties

Relaties

Islam Timmermans Hacken

Organisaties

Heineken

Werkvelden

Onderwijs
164 Bijdragen

Deze week staan we stil bij de gebeurtenissen in Parijs. De Hongaars-Joodse schrijver György Konrád komt aan het woord en Ayaan Hirsi Ali, die een profetisch artikel schreef vlak voor de aanslagen plus een achtergrondartikel over IS. Verder: kritiek op het Nederlandse onderwijs, prijsvechten in de luchtvaart en Heineken in Afrika.

'Luister naar je leerlingen'

Trouw (via Blendle) De toonaangevende Nieuw-Zeelandse onderwijswetenschapper John Hattie is op tournee in Europa. In dit interview met Trouw oefent hij zware kritiek op het Nederlandse onderwijsbestel: 'In jullie systeem was ik nu behanger geweest'.  

'Islam is a religion of violence'

Foreign Policy Opiniestuk van ex-moslima Ayaan Hirsi Ali in FP vlak vóór de verschrikkelijke aanslagen in Parijs, die zijn opgeëist door Islamitische Staat. In dit artikel bekritiseert Ali de wegkijkende en bagatelliserende Westerse politici die een verkeerd beeld hebben van de islam ideologie. 'If we are to defeat the ideology we cannot focus only on violent extremism. We need to confront the nonviolent preaching of sharia and martyrdom that precedes all acts of jihad' (...) 'We will win only if we engage with the ideology of Islamist extremism, and counter the message of death, intolerance, and the pursuit of the afterlife with our own far preferable message of life, liberty, and the pursuit of happiness'.  

What ISIS Really Wants

The Atlantic De aanslagen van afgelopen vrijdagavond zijn opgeëist door de Islamitische Staat. Maar wat wil IS nu eigenlijk? Uit het maartnummer The Atlantic een uitleg. Van de Huffington Post komt nog meer duiding.  

Three charged in ‘sprawling’ JPMorgan hack

Financial Times Het lijkt weliswaar een James Bond-script, maar de grootste hack van 10 Amerikaanse financiële instellingen, waaronder JPMorgan Chase, is wel degelijk non-fictie. In FT deze week meer details over de drie opgepakte daders uit Israël en de VS. Zij wisten niet enkel binnen te dringen bij financials, maar ook bij nieuwsorganisatie Wall Street Journal. Daarmee kregen ze toegang tot meer dan 100 miljoen klantgegevens. Ze maakten zich ook schuldig aan grootschalige marktmanipulatie via ‘pump and dumb’-strategie waar onder meer de wolf of Wall Street eerder succes mee had. ‘Het is een heel nieuwe wereld waarin er gehackt wordt om winst te maken,’ zei de Amerikaans aanklager Preet Bharara tegen de Financial Times. De volledige aanklacht vindt u hier.  

Uitstappen, schoonmaken, instappen

De Groene (via Blendle) Verhaal over het succes van 20 jaar EasyJet dat in essentie weergeeft waar het met traditionele luchtvaartmaatschappijen als KLM misgaat. ‘Acht minuten uitstappen, zeven minuten schoonmaken, tien minuten instappen’, zegt William Vet, commercieel manager van easyJet Nederland, die de operatie vergelijkt met een pitstop in de Formule 1. Binnen 25 minuten is het vliegtuig weer vertrokken, stilstaan kost geld in de luchtvaartsector. Veel geld. Luchtvaarteconoom Heerkens: ‘Als een vliegtuig van de KLM twee uur stilstaat, is die van easyJet al weer op en neer naar Londen geweest. Dat tikt aan.’  

‘Het Westen is naïef'

Elsevier (via Blendle) Gesprek met de Hongaars-Joodse schrijver György Konrád (82). Deze overleefde het nazisme én het communisme en waarschuwt nu voor de islam als derde grote bedreiging voor Europa. Konrád: ‘We moeten erkennen: er is geen islamitisch land met democratisch bestuur. Er is daar geen reformatie geweest van de religieuze filosofie. Er is daar geen seculiere tendens gesteund door politieke wetten. Europese waarden betekenen dat voor de wet iedereen gelijk is. En respect voor kinderen en vrouwen. Respect voor de vrijheid van het woord, vrijheid van consumptie, enzovoort. Maar het meest fundamentele verschil is dat in Europa maximaal 10 procent van de bevolking zegt: kerkautoriteiten moeten beslissen over politieke zaken. In een land als Turkije is dat percentage 85.’  

Heineken in Afrika

De Volkskrant (via Blendle) en NRC (via Blendle)
Heineken is op z’n zachts gezegd niet fraai bezig in Afrika vindt journalist Olivier van Beemen. Onlangs kwam zijn boek Heineken in Afrika uit. Premier Rutte gebruikte de bierbrouwer recent nog als voorbeeld in een toespraak voor de Verenigde Naties. Heineken helpt volgens Rutte mee aan de economische ontwikkeling van Afrika. In de Volkskrant zegt Van Beemen echter dat Heineken diep verweven is met corrupte regimes in Afrika. Zo stapt de regering van Burundi soms naar Heineken om alvast een belastingvoorschot aan te vragen, lagen vermoorde presidentskandiaten in een koelcel van Heineken en garandeerde het bedrijf bier voor genocideplegers in Rwanda. Deze voorbeelden tonen volgens Van Beemen dat 'Heineken in Afrika zo sterk verknoopt is met de politieke elite dat de bierbrouwer in een permanente spagaat zit tussen geld en geweten’. Ook NRC besteedt aandacht aan het onlangs verschenen boek van Van Beemen. Hier ligt de focus op Ibecor, een geheimzinnige dochteronderneming van Heineken. 'Ibecor is een dekmantel voor zaken waarmee Heineken de eigen goede naam niet in verband wil brengen.' Ibecor treed op als hoofdleverancier voor Heinekens bierbrouwers in Afrika en vraagt daarbij veel te hoge prijzen. De tientallen miljoenen euro’s winst die Ibecor maakt verdwijnen naar Heineken en komen niet ten goede aan de diverse Afrikaanse belastingdiensten en economieën. Wist premier Rutte dit allemaal wel toen hij Heineken als voorbeeld gebruikte in zijn toespraak?
 

Speech Frans Timmermans tijdens 'European Summit' Conference

Europese Commissie Volgens de vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans krijgen we oorlog als we niet voor de EU kiezen. Volgens Timmermans is de manier waarop de EU reageert op de migratiecrisis de 'grootste bedreiging voor de EU ooit'. De eurocommissaris onderstreepte dat landen beter moeten samenwerken als het gaat om grenscontroles. 'Migratie hoort bij het leven, maar we moeten die bewegingen samen in goede banen leiden,' zo zei hij. De integrale tekst kunt u nalezen in bovenstaande link.  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.