Follow The Money selecteert

De farma maffia, de economische meerwaarde van vluchtelingen, europroblemen in Finland en Italië. Gaat de bitcoin in de ban? Verder een interview met ex-Rabotopman Wijffels, een zonnig portret van Gerrit Zalm en online privacy-tips van Edward Snowden.

Götzsche: Maffiapraktijken in de farma industrie

Nrc Next (via blendle) Voormalig medicijnenverkoper Peter Götzsche's boek over de farmaceutische industrie, is onlangs vertaald als Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad. Zijn conclusies: medicijnen zijn niet zelden gevaarlijk, de farma industrie hanteert maffiapraktijken en de gezondheidszorg is corrupt.  

Gallup: wereld-werkloosheid niet 6 maar 34 procent

De Volkskrant De werkloosheid is wereldwijd veel hoger dan de cijfers van instanties als de OESO of ILO (International Labour Organisation). Het officiële cijfer van 5,9 procent deugt niet, veel werklozen  staan niet als werkloos geregistreerd en veel zzp'ers verdienen zo slecht dat ze verkapte werklozen zijn. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup berekende een eigen 'Good Job Index' aan de hand van de payroll to people ratio (mensen in loondienst in verhouding tot totale bevolking). Wat blijkt? De werkloosheid is geen 6, maar 34 procent.  

EU wil na aanslagen Parijs Bitcoin in ban te doen

The Stack Binnen een week na de IS-aanslagen in Parijs komen de EU-ministers van Buitenlandse zaken met plan om de geldstromen van terroristische organisaties te stremmen. Crypto currencies als bitcoin willen ze beter kunnen controleren, ook pre-paid belkaarten en online betalingen willen ze uit de anonimiteit halen.  

IMF: Syrische vluchtelingen? Goed voor de economie

The New Yorker De OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development), de Wereldbank en het IMF melden dat de vluchtelingenstromen goed zijn voor een groei van 2 tot 3 procent van het bbp in landen als Turkije en Libanon die, zeker in verhouding tot Europa, enorme aantallen vluchtelingen hebben opgenomen. Amerikanen zijn net zo goed bang voor meeglippende terroristen als Europeanen, maar, zegt auteur Jonh Cassidy, op termijn verdienen we de investering zeker terug: de biologische vader van Steve Jobs toch ook een migrant. Uit Syrië.  

Fins parlement wil debat over een Fixit

Telegraph Het gaat bergafwaarts met de Finse economie, meldt Ambrose Evans-Pritchard. Het land is sinds 2008 een kwart van zijn industrie kwijtgeraakt. Griekse problemen blijken ook in Noord-Europa te kunnen voorkomen. Niet gek dat er steeds meer stemmen opgaan om de euro vaarwel te zeggen, zodat er weer een eigen onafhankelijk monetair beleid gevoerd kan worden.  

DNB bestuurder bang voor nieuwe bankencrisis

Telegraaf DNB bestuurder Jan Sijbrand waarschuwt in een interview dat verbeterd bankentoezicht niet uitsluit dat er een nieuwe bankencrisis komt. Kernquote Sijbrand: 'Het gevaarlijke van bankieren is dat het toch een beetje geld verdienen is met geld. Dan komt er een spelelement in. Dat is belangrijkste veroorzaker van de crisis geweest. Meer, meer, meer. Het gaat dan om scoren, beter willen zijn dan de collega. Het spel van geld verdienen'.  

Wijffels: 'Amerika wordt bestuurd door Wall Street'

Café Weltschmerz Willem Middelkoop praat met Rabo topman Herman Wijffels op video over politiek, het misbruik van mensen, middelen, grondstoffen en over aandeelhouderskapitalisme. Het gaat ook over de Amerikaanse honger naar macht en olie, de scrupules van Dick Cheney, het verhaal van Wesley Clark en de politieke volgzaamheid van Nederland.  

Zalm in het zonnetje

Het Financieele Dagblad (gratis registratie) Lofzang op Gerrit Zalm van (ex) staatsbank ABNAMRO, die afgelopen vrijdag - voor een kwart - naar de beurs is gebracht. Zalm wordt geportretteerd als de succesvolle bestuurder die kiest voor het harmoniemodel om zijn doelen te bereiken en daar ook in slaagt. Van de misstappen van Zalm wordt nauwelijks melding gemaakt. Slechts met één zinnetje wordt melding gemaakt van zijn rol bij DSB: 'een vlek op zijn krijtpak'.  

'Italië zou wel eens snel eurozone kunnen verlaten'

Irish Times De bekende econoom en schrijver Wolfgang Münchau maakt zich zorgen over de Italiaanse economie. Uiteraard over het totale gebrek aan groei, maar ook over de stabiliteit van banken en de beleidskeuzes van premier Mateo Renzi. Italië zou wel eens gedwongen kunnen zijn om de euro te verlaten. 'The euro has brought Italy nothing but stagnation'.  

Zes tips van Edward Snowden om je online privacy te beschermen

RTL-Z Als er iemand is die ervan doordrongen is dat je online uit moet kijken, is het klokkenluider Edward Snowden wel. De klokkenluider sprak zich de afgelopen jaren talloze malen uit over de afluisterpraktijken van allerlei verschillende geheime diensten. Maar ook hoe mensen zich ertegen kunnen verdedigen. Hier geeft hij zes tips die je kunt gebruiken om je privacy op het internet te beschermen.  

Internationaal journalistenforum daagt Europees Parlement voor de rechter

MO Voor de eerste keer in de geschiedenis hebben journalisten uit heel Europa bij het Europees Hof van Justitie een klacht ingediend tegen het Europees Parlement. Op basis van de Wet op de Openbaarheid van Bestuur (WOB) vroegen de journalisten inzage in de onkostennota’s van de 751 Europarlementsleden. Het parlement weigert de documenten vrij te geven. Daarom maakten de journalisten op 13 november 2015 de zaak aanhangig bij het hof in Luxemburg. De NOS treedt op namens Nederland.  

Conferentie Plan B voor euro afgelast door aanslagen Parijs

TMS André ten Dam, bedenker van The Matheo Solution voor de europroblematiek, moest voor zijn leven rennen vorige week vrijdag. Hij was op uitnodiging van de organisatie voor een Euro Conferentie voor een alternatief voor de euro naar Parijs getogen. Tevergeefs. In bovenstaande link alsnog zijn bijdrage.  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.