De farma maffia, de economische meerwaarde van vluchtelingen, europroblemen in Finland en Italië. Gaat de bitcoin in de ban? Verder een interview met ex-Rabotopman Wijffels, een zonnig portret van Gerrit Zalm en online privacy-tips van Edward Snowden.
Götzsche: Maffiapraktijken in de farma industrie
Nrc Next (via blendle)
Voormalig medicijnenverkoper Peter Götzsche's boek over de farmaceutische industrie, is onlangs vertaald als
Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad. Zijn conclusies: medicijnen zijn niet zelden gevaarlijk, de farma industrie hanteert maffiapraktijken en de gezondheidszorg is corrupt.
Gallup: wereld-werkloosheid niet 6 maar 34 procent
De Volkskrant
De werkloosheid is wereldwijd veel hoger dan de cijfers van instanties als de OESO of ILO (International Labour Organisation). Het officiële cijfer van 5,9 procent deugt niet, veel werklozen staan niet als werkloos geregistreerd en veel zzp'ers verdienen zo slecht dat ze verkapte werklozen zijn. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup berekende een eigen 'Good Job Index' aan de hand van de
payroll to people ratio (mensen in loondienst in verhouding tot totale bevolking). Wat blijkt? De werkloosheid is geen 6, maar 34 procent.
EU wil na aanslagen Parijs Bitcoin in ban te doen
The Stack
Binnen een week na de IS-aanslagen in Parijs komen de EU-ministers van Buitenlandse zaken met plan om de geldstromen van terroristische organisaties te stremmen. C
rypto currencies als bitcoin willen ze beter kunnen controleren, ook pre-paid belkaarten en online betalingen willen ze uit de anonimiteit halen.
IMF: Syrische vluchtelingen? Goed voor de economie
The New Yorker
De OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development), de Wereldbank en het IMF melden dat de vluchtelingenstromen goed zijn voor een groei van 2 tot 3 procent van het bbp in landen als Turkije en Libanon die, zeker in verhouding tot Europa, enorme aantallen vluchtelingen hebben opgenomen. Amerikanen zijn net zo goed bang voor meeglippende terroristen als Europeanen, maar, zegt auteur Jonh Cassidy, op termijn verdienen we de investering zeker terug: de biologische vader van Steve Jobs toch ook een migrant. Uit Syrië.
Fins parlement wil debat over een Fixit
Telegraph
Het gaat bergafwaarts met de Finse economie, meldt Ambrose Evans-Pritchard. Het land is sinds 2008 een kwart van zijn industrie kwijtgeraakt. Griekse problemen blijken ook in Noord-Europa te kunnen voorkomen. Niet gek dat er steeds meer stemmen opgaan om de euro vaarwel te zeggen, zodat er weer een eigen onafhankelijk monetair beleid gevoerd kan worden.
DNB bestuurder bang voor nieuwe bankencrisis
Telegraaf
DNB bestuurder Jan Sijbrand waarschuwt in een
interview dat verbeterd bankentoezicht niet uitsluit dat er een nieuwe bankencrisis komt. Kernquote Sijbrand: 'Het gevaarlijke van bankieren is dat het toch een beetje geld verdienen is met geld. Dan komt er een spelelement in. Dat is belangrijkste veroorzaker van de crisis geweest. Meer, meer, meer. Het gaat dan om scoren, beter willen zijn dan de collega. Het spel van geld verdienen'.
Wijffels: 'Amerika wordt bestuurd door Wall Street'
Café Weltschmerz
Willem Middelkoop praat met Rabo topman Herman Wijffels op video over politiek, het misbruik van mensen, middelen, grondstoffen en over aandeelhouderskapitalisme. Het gaat ook over de Amerikaanse honger naar macht en olie, de scrupules van Dick Cheney, het verhaal van Wesley Clark en de politieke volgzaamheid van Nederland.
Zalm in het zonnetje
Het Financieele Dagblad (gratis registratie)
Lofzang op Gerrit Zalm van (ex) staatsbank ABNAMRO, die afgelopen vrijdag - voor een kwart - naar de beurs is gebracht. Zalm wordt geportretteerd als de succesvolle bestuurder die kiest voor het harmoniemodel om zijn doelen te bereiken en daar ook in slaagt. Van de misstappen van Zalm wordt nauwelijks melding gemaakt. Slechts met één zinnetje wordt melding gemaakt van zijn rol bij DSB: 'een vlek op zijn krijtpak'.
'Italië zou wel eens snel eurozone kunnen verlaten'
Irish Times
De bekende econoom en schrijver Wolfgang Münchau maakt zich zorgen over de Italiaanse economie. Uiteraard over het totale gebrek aan groei, maar ook over de stabiliteit van banken en de beleidskeuzes van premier Mateo Renzi. Italië zou wel eens gedwongen kunnen zijn om de euro te verlaten. '
The euro has brought Italy nothing but stagnation'.
Zes tips van Edward Snowden om je online privacy te beschermen
RTL-Z
Als er iemand is die ervan doordrongen is dat je online uit moet kijken, is het klokkenluider Edward Snowden wel. De klokkenluider sprak zich de afgelopen jaren talloze malen uit over de afluisterpraktijken van allerlei verschillende geheime diensten. Maar ook hoe mensen zich ertegen kunnen verdedigen. Hier geeft hij zes tips die je kunt gebruiken om je privacy op het internet te beschermen.
Internationaal journalistenforum daagt Europees Parlement voor de rechter
MO
Voor de eerste keer in de geschiedenis hebben journalisten uit heel Europa bij het Europees Hof van Justitie een klacht ingediend tegen het Europees Parlement. Op basis van de Wet op de Openbaarheid van Bestuur (WOB) vroegen de journalisten inzage in de onkostennota’s van de 751 Europarlementsleden. Het parlement weigert de documenten vrij te geven. Daarom maakten de journalisten op 13 november 2015 de zaak aanhangig bij het hof in Luxemburg. De NOS treedt op namens Nederland.
Conferentie Plan B voor euro afgelast door aanslagen Parijs
TMS
André ten Dam, bedenker van
The Matheo Solution voor de europroblematiek, moest voor zijn leven rennen vorige week vrijdag. Hij was op uitnodiging van de organisatie voor een Euro Conferentie voor een alternatief voor de euro naar Parijs getogen. Tevergeefs. In bovenstaande link alsnog zijn bijdrage.
Doe mee
Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw
must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox:
Follow the Money Selecteert.
49 Bijdragen
jefcooper
In tegendeel, patiënten worden heel anders behandeld, in menselijke zin, dan tientallen jaren geleden.
De uitspraak 'ik ben niet gewend mijn patiënten college te geven' heb ik sinds 1970 niet meer gehoord.
Die werkloosheid verbaast me niet in het minst, wie gelooft ons eigen verpolitiekte CPB nog ?
Dat de aanslagen tot Europese Patriot Act achtige toestanden zouden leiden lag voor de hand, helaas.
'1984'.
Toen in de zestiger jaren prof Hartogh enthousiaste verhalen ophing over de EEG, en de vreugden van vrij verkeer van personen en goederen, was dat achteraf ook een enge economen visie.
Oostenrijk is al lang gek van het vrachtverkeer wat door het land davert, etnische tegenstellingen, geen econoom dacht er aan, en denkt er aan, zo lijkt het.
Conflicten over oude volksfeesten, Piet niet langer zwart van roet, treurig.
Het meest treurige daarbij is dat de allochtonen hun eigen glazen ingooien.
In hoeverre het volgende op de hoog opgeleide migranten van toepassing is, weet ik niet, maar op teletekst zag ik dat een meisje uit Zeist met onze ambassadeur ter plaatse een kilometer door de Nijl was gezwommen, om te laten zien dat in het water vallen niet automatisch verdrinken hoeft te betekenen.
Hoeveel migranten met dit soort ideeën we hebben binnengelaten weet ik niet, maar dat pas de derde generatie ingeburgerd kan zijn, dat lijkt me weer bevestigd.
Wie de exposure van Deutsche Bank zag, derivaten, wacht alleen maar af wanneer de implosie komt.
Ik voorspelde een EUrofiel een jaar geleden dat Frankrijk binnen vijf jaar de franc weer zou invoeren, het zou mooi zijn als Italië voorging.
Privacy op internet is een lachertje, kijk aar eens wat Windows 10 doet, ook wil een e mail provider dat ik permanent ingelogd blijf, dan weten ze precies wat ik doe.
Het EP klapvee kost ons 1.75 miljard per jaar !!!!
Gemiddeld declareren ze een zes ton per jaar, naast het riante salari
Jan Willem de Hoop
jefcooperjefcooper
Jan Willem de HoopMijn zorgverzekeraar maakt het mogelijk in te zien wordt gedeclareerd, dat is wel heel onoverzichtelijk, zorgverleners kunnen na een anderhalf jaar nog indienen, op zich treurig, maar ik zag daar nooit iets wat me leek niet te kloppen.
pubben
Jan Willem de Hoopdocki
jefcooper'1984'.</i>
Met steun van de bevolking...
Zie TPO: 40% van de US generatie Y staat positief tegenover een meningenpolitie, met name de lager geschoolden; 70% van de gehele Duitse populatie evenzo. Gemiddeld 40% van Europa zegt 'ja' tegen de stelling dat de overheid mensen het zwijgen moet kunnen opleggen. :-(
http://politiek.tpo.nl/2015/11/22/pew-poll-veertig-procent-millennials-wil-einde-aan-vrije-meningsuiting/
jefcooper
dockiDat lager opgeleiden het belang van vrijheid van meningsuiting niet inzien, begrijpelijk.
Voltaire werd niet door iedereen begrepen.
Wanneer Wilders de Koran weer eens door het slijk haalt, niet gehinderd door kennis van zaken, zou ook ik hem graag het zwijgen opleggen.
Tegelijk ben ik daar tegen, als een politicus niet meer kan zeggen wat hij wil is de democratie over.
docki
jefcooperAls voorbeeld van het verschil: een kind van 5 dat in alle onschuld 'zwarte piet' zegt tegen een Surinamer kan een statement doen dat als 'offensive' wordt ervaren door de Surinamer, terwijl er bij dat kind geen spoor van racistisch motief is.
Een groot deel van de bevolking lijkt in de poll voorstander te zijn van het censureren van uitlatingen die door iemand als als eventueel kwetsend zouden <i>kunnen </i>worden ervaren.
Dat is m.i. een paar bruggen te ver. Zo gaat degene met de langste tenen (c.q. de club die het meeste misbaar maakt, of de efficiëntste lobby heeft) bepalen wat de grens van vrijheid is, dat lijkt me een zeer onwenselijke ontwikkeling.
Overigens heb je wel gelijk dat dit niet zoveel met bevoegdheden voor veiligheidsdiensten te maken heeft, ik sloeg aan op je verwijzing naar 1984 (wat niet alleen gaat over Big Brother die toekijkt, maar ook over meningen die verplicht voor iedereen dezelfde zijn).
jefcooper
dockiToch denk ik dat het zo niet kan.
Gristenen zullen wel beledigd zijn als je abortus toelaatbaar vindt, en euthanasie onder bepaalde omstandigheden een zegen.
Als gekleurde mensen Zwarte Piet beledigend vinden moeten ze toch eens onder ogen zien dat ik nooit iets anders in dat zwart heb gezien dan roet.
EUrofielen, ik maakte dat helaas zelf mee, breken contact af als ik zeg de EU de grootste ramp te vinden sinds WWII, voor ons.
Hare Krisja aanhangers zullen ook wel beledigd zijn als je hun gedoe onzin vindt.
En zo kunnen we doorgaan, twee keer zal ik wel CDA politici beledigd hebben door te zeggen dat ik ze regenten vind.
Waar ik vierkant op tegen ben is als Wilders, niet gehinderd door kennis, de Koran voor fascistisch uitmaakt.
Toch blijf ik met Voltaire van mening dat dit soort uitlatingen moeten kunnen.
Wat helemaal niet kan, vind ik, dat geschiedenis bij wet wordt voorgeschreven.
MvdB
Of Dijsselbloem ballen heeft betwijfel ik. Ondanks de harde trappen die hij de laatste tijd vóór de beursgang te verwerken kreeg, geeft hij geen krimp. En er werd nogal getrapt. Alsof een heel elftal zich tegen de scheidsrechter keert. Waaronder FTM met o.a. Eric Smit (stalen ballen). Maar ook Lakeman en Lijesen (ballentest met stip doorstaan):
http://www.sobi.nl/brief-2-aan-minister-dijsselbloem-zeer-ernstige-misleiding-in-prospectus-abn-amro-uitstel-beursintroductie/
MvdB
MvdBhttp://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:T3VZFoURP-cJ:fd.nl/economie-politiek/1128019/de-zalm-factor-heeft-goed-uitgepakt-voor-abn-amro+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Jan Willem de Hoop
MvdBjefcooper
MvdBDus gaat hij door met wat hem geadviseerd is.
frits
MvdBMvdB
fritsNu jij nog. Ik stel je reacties niet op prijs.
frits
MvdBRepelsteeltje
MvdBnog onderbouwen? Of blijft het bij insinuaties?
Ko Pernicus
MvdBIets van jaaaaaaaren geleden wat ik me nog altijd herinner. Was iets met AH waar hij zich tegen aan bemoeide (ik weet niet meer wat precies, maar waarsch vlak na het US Foodservices schandaal)... Toen kwam er direct een brief van AH overheen waarin zoiets stond als - mocht het bedrijf enig nadeel ondervinden van uw acties, dan overwegen wij u aansprakelijk te stellen, etc etc...
Of Lakeman daar zenuwachtig van werd - vroeg Paul Witteman of zo... (ik weet echt niet meer waar hij was aangeschoven...) Maar ik weet nog wel wat Lakeman antwoordde:
Nou nee... zei hij... dat staat wel vaker in een brief bedrijven aan mij sturen, en u moet dat meer lezen als advocatentaal voor "met de hartelijke groeten"...
bps
“…zodat er weer een eigen onafhankelijk monetair beleid gevoerd kan worden.”
Was eigen onafhankelijk monetair (wan)beleid in zuidelijk Europa niet een reden voor invoering van de €uro?
Eigen onafhankelijk monetair beleid past niet meer in een economische wereld waarin alles met elkaar samenhangt.
Dat vraagt om zorgvuldigheid, kennis van zaken en realiteit, afstemming en balans.
Die factoren en eigenschappen ontbreken nog steeds bij de eenheidseuro en -politiek.
In plaats van zorgvuldig monetair maatwerk gaat alles op één hoop.
Economie wordt nog steeds niet serieus genomen door economen, politiek en de bankenwereld.
Het Plan van de Vijf “Presidenten” is niet het plan van de beste economen en inzichten.
Het is als vanouds weer een politiek plan van Meer Geld (= meer schuld).
Het enigste armzalige instrument van de politiek.
De ECB voert ‘meer geld’ al jaren uit conform het ‘eigen onafhankelijke monetaire beleid’ dat juist een reden was voor invoering van de €uro.
Er is niets veranderd in verbeterende zin na ‘meer geld’ vanaf 1970 en na de €uro vanaf 2002.
Het instrumentarium is nog steeds beperkt tot ‘meer geld’. Hoe en waar vandaan dan ook.
jefcooper
bpsDat vraagt om zorgvuldigheid, kennis van zaken en realiteit, afstemming en balans. "
Deze twee zinnen lijken mij elkaar tegen te spreken.
De euro maakt afstemmen en balans nu juist onmogelijk.
bps
jefcooperJe leest te snel.
bps
bpsjefcooper
bpsbps
jefcooperMet de toename van goederen- en geld mobiliteit (door handel en transport) en door communicatie, (telefonie en later internet) is er meer verwevenheid en complexiteit ontstaan,
maar niet moeilijker dan het daarvoor al op kleinere schaal was.
De schaal is veranderd, maar de wezenlijke systematiek niet.
Die blijft altijd hetzelfde, ongeacht welk politiek gespartel.
bps
bps"Oh, it's so easy. A little bit of money here, and a little bit of money there ..."
En klaar was Kees weer.
Niet verder kijken dan de neus lang is.
De "Vijf (zelfverklaarde) Presidenten" incl. Dijsselbloem in €uroland doen net zo.
Als het aan mij lag werd er verder gekeken.
Het kan wel anders en beter dan ooit te voren. Alles gaat vooruit, behalve de politiek.
Omdat zijzelf genoeg hebben.
Ian
MvdB
IanJe hebt gelijk maar onderschat de kracht van bonnetjes-affaires niet. De burger smult ervan en heeft er een ijzersterk geheugen voor. Dat heeft toch al menigeen "de kop gekost".
Ian
MvdBhttp://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/11/poroshenko.html
jefcooper
Ianfrits
MvdBbos
IanÉn ook afnemende controle over onze gelden !
==========================
De Nederlandse belastingbetaler loopt voor tientallen miljarden risico bij de Europese noodfondsen zonder dat er sprake is van een deugdelijke controle of democratische verankering van de besluitvorming.
Dit constateert de Algemene Rekenkamer in haar rapport, dat vorige week verscheen.
www.rekenkamer.nl/Publicaties/Onderzo...
jefcooper
bosIets van 350 miljard.
Jean
bosZie ook:http://www.ftm.nl/exclusive/nauwelijks-democratische-en-externe-controle-op-miljardenrisicos-uit-noodfondsen/ Heb helaas geen antwoord gekregen op de 2 prangende vragen aan t eind in dit artikel.
pubben
JeanDe cultuur van tegenspraak in onze organisaties is belabberd.
Sprak een jurist van de belastingdienst over de rondpomp machine, bij zeer terechte vragen, waar hij zelfs geen antwoorden meer kreeg. Voelde zich laf en had het opgegeven om nog interne vragen te stellen.
De wereldwerkeloosheid, gelukkig had de Groene deze week een artikel over het gesjoemel in NL: iedereen die 1 uur werkt is niet werkeloos.
Cafe Weltschmertz, mooi NL met de rug naar Europa, eens.
Jean
pubbenpubben
Jeanbos
Ianjefcooper
IanVan Rompuy: Nederland kan best nog wat bezuinigen.
Pieter Jongejan
In het artikel van Amrose Evans-Pritchard wordt de economische groei in plaats van de economische groei per hoofd weergegeven. Dezelfde verkeerde voorstelling van zaken is terug te vinden in het stuk over de positieve bijdrage van vluchtelingen aan de economische groei. Natuurlijk gaat de economische groei (en dus de afzet) omhoog als de bevolking groeit, maar dit gaat wel ten koste van de economische groei per hoofd (minder koopkracht).
Wat verder opvalt in de artikelen van Ambrose Evans-Pritchard en Wolfgang Mönchau is dat niet onderzocht wordt waarom Zweden het zoveel beter doet dan Finland en waarom Italië het zoveel slechter doet dan andere grote Eurolanden. Beide schrijvers suggereren dat de oplossing bestaat uit het opgeven van de euro en het opvoeren van de overheidsschulden. Nader onderzoek van de feiten wijst echter uit dat het opvoeren van de schulden op middellange termijn niet tot een hogere economische groei per hoofd leidt.
Korea laat in de periode 2007/2014 een veel hogere economische groei per hoofd in constante dollars van 2010 zien dan Japan (19,8% versus 0,3%).
Duitsland laat in de periode 2007/2014 een hogere economische groei per hoofd zien dan de VS (5,19% versus 1,44%) en ook ten opzichte van Frankrijk (5,19% versus - 1,15%)
Zweden doet het in dezelfde periode beter dan Finland (0% versus - 8,3%)
Spanje doet het minder slecht dan Italië (-8,78 versus -12,05)
Griekenland scoort met -25,2% het laagst.
De gekke uitzonderingen zijn de USA en de UK met hoge overheidsschulden en toch een redelijke economische groei per hoofd (USA 1,44% en UK -0,27%)
Gekke Gerrit onder alle OESO landen is Nederland .
Zwitserland heeft net als Nederland
bps
Pieter JongejanZet je overheden en banken samen apart, dan gebeurt er niks en verhongeren ze.
Zet je de reële, private economie apart, dan wordt het een dikke bende en chaos.
Heb je ze alle drie bij elkaar in een verdienstelijk verband, dan bloeit de economie in goede orde als nooit tevoren.
jefcooper
Pieter JongejanDeze tegenstelling is m.i. een illusie.
De sub prime toestand b.v. bevorderde bouwen.
bps
jefcooperWelke idioot verstrekt nu NINJA hypotheken (No Income, No Job, no Assets) en brengt zichzelf en zijn klanten ermee in de problemen? Klanten zowel in de reële sector als in de financiële sector aan weerszijden van de bank als schakel tussen die twee sectoren.
Dat soort illusoire "dienstbaarheid" is geen dienstbaarheid.
De schade aan de economie was vele malen groter, dan dat het beetje extra bouw tijdelijk opleverde.
jefcooper
bpsbps
jefcooperHet is dan ook niet zo dat iemand die niks heeft, nooit wat verdient of nooit wat gaat verdienen. Niet alle huizenkopers zijn zelf zo onverantwoordelijk als die wilde, roekeloze, idiote bankiers, blind op jacht naar bonus en winst.
Het hangt van de persoon af en van het economisch herstel na de schade of er iets verdiend gaat worden.
Dat is dan in ieder geval niet te danken aan de subprime/ninja hypotheken en aan die bankiers die dat verstrekten en die leningen later voor goed verkochten.
Jean
Pieter JongejanOver je slotzin nog: Zeker eens dat NL een relatief grote financiële sector heeft, maar dat heeft Luxemburg ook (en Zwitserland). Imo is vnste oorzaak dat NL een open doorvoer economie heeft zonder echte maakindustrie. Je ziet aan groei VS dat die gesloten economie t relatief goed heeft gedaan, evenals een maak-industrie land als Duitsland. Ook de Zwitsers hebben dat, naast een grote financiële sector.
bps
JeanPieter Jongejan
JeanWesterse overheden bevoordelen de financiële sector door o.a. centrale banken een inflatiedoelstelling van 2% of meer mee te geven in plaats van een inflatiedoelstelling van 0%.
Door de te lage rente wordt het aangaan van schulden bevorderd en de groei van de financiële sector bevorderd. Landen met hoge overheidsschulden doen het aantoonbaar slechter dan landen met lage overheidsschulden. Je kunt dit lezen in This time is different van Reinhart en Rogoff uit 2009. maar je kan ook de meest recente OESO cijfers raadplegen en tot dezelfde conclusie komen. Landen met hoge overheidsschulden kunnen zowel een grote als een kleine financiële sector hebben. het hangt van de winstvoet in de financiële sector af of dit een voordeel of een nadeel is.
De overheidsschuld als percentage van het BNP bedraagt in 2014 voor Korea slechts 33% en voor Japan 250%. Frankrijk heeft in 2014 volgens de OESO een overheidsschuld van 119,2% (!) tegen Duitsland 82,2% en Nederland 81,0%.
Zweden heeft een overheidsschuld van 62,5% tegen Finland 71,0%. Spanje staat al op 117,7% en Italië op maar liefst 156,2% (!). Zwitserland met zijn omvangrijke financiële sector heeft een overheidsschuld van slechts 47%.
De meeste landen met een hoge overheidsschuld en een flexibele wisselkoers, zoals de USA en de UK, hebben een hoge inflatie. De overheidssc
Jean
Pieter Jongejanniet op lange termijn. De reële economie is gebaat bij een inflatie van
0%." - Eens.
"Bij deze schrijvers lijken de belangen van de financiële sector zwaarder te wegen dan die van de reële economie." - Dat weet ik niet zeker.
Joost Vsser
JeanMvdB
http://www.loyalist.nl/ttip-is-blackmail/