Deze week aandacht voor het falende werkloosheids- en begrotingsbeleid, opmerkelijke kritiek van de topman van DB op de bonuscultuur, de overname koorts in de farma sector en een interview met klimaatanalist Goklany. Verder: de kosten van de asielstroom in Duitsland, hoe IS zijn geld verdient en hoe wetenschappers met behulp van data een positief verhaal proberen te vertellen.

Het failliet van het huidig werkloosheidsbeleid

De Groene (via blendle) Het werkgelegenheidsbeleid van Nederland blijkt al decennialang gebaseerd op verkeerde veronderstellingen en levert geen werk op zegt Mirjam de Rijk. De economie groeit een beetje, maar de werkloosheid neemt niet af. Een banenplan van zeshonderd miljoen euro heeft weinig effect gehad en lastenverlichting levert nauwelijks extra banen op. Wat gaat er volgens haar mis en wat moet er wel gebeuren?  

'Ik zou geen dag harder werken, alleen omdat ik een bonus krijg'

Trouw Opmerkelijk, een tegengeluid tegen de bonuscultuur uit onverwachte hoek, want uit eigen kring. John Cryan, de nieuwe bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, vindt dat bankiers nog steeds te veel verdienen en te hoge bonussen krijgen. 'Je moet een kind geen snoep laten zien voordat duidelijk is dat hij dat ook echt heeft verdiend'.  

M&A machine: Big Pharma is making deals, not drugs

Financial Times Artikel over de overnamekoorts in de farma industrie. Meest spraakmakende deal was de overname door de Amerikaanse farma-gigant Pfizer van botox maker Allergan voor de lieve somma van 150 miljard euro. U leest het goed: 150.000 miljoen euro. De FT schrijft dat de aandeelhouders verslaafd zijn aan Mergers & Acquisitions (fusies en overnames) in plaats van goede en betaalbare medicijnen te ontwikkelen.  

Journalists need to find new ways to lay bare the power and influence of the superrich

New York books Longread van Michael Messing over de groeiende ongelijkheid en de groeiende macht van de rijkste 1 procent, zoals hedge fund manager Singer. Messing wijst verder op de invloed van rijken op het (Amerikaanse) onderwijs en hekelt de (financiële) journalistiek, die te weinig kritisch is, te veel ceo's naar de mond praat en veel creatiever met hun invloed moet omgaan om verbanden duidelijk te maken, misstanden te benoemen en te verbeteren. Hij pleit voor reimagining journalism: 'The coverage needs to be more sustained, ambitious, and broadly conceived. And digital technology can help'.  

Klimaat? Ons grootste probleem is armoede!

Staat van het klimaat Filosoof Ralf Bodelier zocht Indur M. Goklany op in Wasington voor een interview met een van de meest invloedrijke klimaat-analisten ter wereld. Goklany (70) schreef namens de VS mee aan het beroemde VN-Klimaatverdrag, dat in 1992 werd aangenomen op de conferentie van Rio. Hij stond aan de wieg van het machtige IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change. Onlangs publiceerde hij ‘De voordelen van CO2’, die juist voor een groenere wereld zorgen. Het grootste probleem is volgens Goklany niet het klimaat, maar armoede. ‘Willen we een betere wereld, dan moeten we de goedkoopste vorm van energie gebruiken. En vooralsnog zijn die olie, kolen en gas.’  

'Ik had een vriendje, ik ging naar het meer, droeg een bikini...'

Elsevier (via blendle) Artikel van Nikki Sterkenburg van Elsevier. Quote:'Tot aan het voorjaar van 2013 was Raqqa, een stad met 350.000 inwoners, zeker niet streng religieus. Een uit Raqqa gevluchte twintiger vertelde onlangs aan een verslaggeefster van Times : ‘Ik was net als jij. . Zelfs in Syrië droegen we korte broeken en hemdjes, en mijn broers maalden er niet om. Ik had van niemand last.’ Dit verandert allemaal als Raqqa voorjaar 2013 als een van de eerste Syrische steden wordt bevrijd van het Assad-regime. Hoe het leven daar is veranderd leest u in bovenstaande link.  

Duits econoom luidt noodklok over kosten asielproblematiek

Epoch Times De Duitse econoom Bernd Raffelhüschen heeft berekend wat de kosten zullen zijn van Merkel's 'Wir schaffen das'. Hij komt met een conservatieve schatting van 17 miljard euro per jaar en in totaal minstens 900 miljard euro. Volgens een andere Duitse econoom - professor Richard Werner van de Universiteit van Southampton - is dat nog te laag. De kosten zouden minstens 25 miljard euro per jaar bedragen, zie onderstaande tweet. [embed]https://twitter.com/ProfessorWerner/status/669918722321195008[/embed]  

Falend begrotingsbeleid leidt tot structurele schade aan economie

ESB Blog van Bas Jacobs, door zijn collega's wel beschouwt als 'de beste econoom van Nederland'. Het CPB (Centraal Plan Bureau) heeft op basis van haar Saffier-model voor het eerst een schatting gemaakt van de economische schade van het gevoerde begrotingsbeleid in Nederland en dat hebben ze volgens Jacobs goed gedaan.  Conclusie: het Nederlandse begrotingsbeleid van 2011-2017 is extreem kostbaar geweest. Het gevoerde beleid kost bij huidige inzichten zo'n 20-30 miljard euro per jaar aan gemiste groei wanneer de schade van de grote recessie voor de helft tot driekwart permanent wordt. Zo'n inkomensverlies is het equivalent van zo'n 200.000 tot 300.000 banen. En dat op een rentebesparing van ongeveer 300 miljoen euro per jaar voor de hele economie.  

ISIS, Inc.: hoe olie de jihad smeert

Financial Times Olie is het zwarte goud dat de oorlogsmachine van ISIS in gang houdt, schrijft zakenkrant Financial Times. Ondanks pogingen van Syrië en de coalitie om de oliehandel van ISIS stil te leggen, onder meer met bombardementen, floreert ze als nooit tevoren. ISIS verdient er volgens ramingen van lokale handelaren omgerekend 1,5 miljoen dollar mee. Olie vormt de grootste bron van inkomsten van de organisatie. ISIS bestuurt de olieproductie en -handel zoals een staatsbedrijf dat zou doen. Het ISIS- management opereert opmerkelijk professioneel, constateert de FT. Het slaagt er kennelijk in om talent, kennis en technici aan te trekken.  

Natuurkundigen: Turkije en Rusland liegen over neerhalen jet

Blog KU Leuven Natuurkunde studenten van de KU Leuven hebben berekend dat de respectievelijke lezing van de gebeurtenissen door zowel de Turkse regering als de Russische onjuist zijn. De Turken liegen over tijd en afstand, de Russen over de scherpe bocht toen het vliegtuig werd geraakt door een raket.  

Tell a more positive story with data

The Guardian Wetenschappers die met behulp van data een positief verhaal proberen te vertellen, ze zijn er. Bijvoorbeeld Ruth DeFries, ecologieprofessor aan de Universiteit van Columbia en Oxford econoom Max Roser. DeFries is hoopvol over ons vermogen om rampspoed te vermijden en Roser laat met zijn World in Data zien hoe onze levensstandaard in de loop der eeuwen is gestegen. Niet alleen in het Westen, maar overal. Ook wetenschappers als Matt Ridley en Harvard professor Steven Pinker staan bekend om hun rationele optimisme. Maar de Zweedse statistiekgoeroe Hans Rosling torent in zijn positivisme boven iedereen uit. Zijn TED talk The Best Stats You’ve Ever Seen is al meer dan 10 miljoen keer bekeken.  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.