Follow The Money selecteert

Het QE beleid van de ECB, lokale munten dragen bij aan de participatiesamenleving, een brandbrief aan Tusk, noodklok over pensioenen, weg met de euro, en: welkom circulaire economie. Tot slot: een interview met ú. Plus: de hele waarheid over Mark Zuckerbergs 'schenking' aan de armen.

Islamitische terreur en Hobbes: Homo Homini Lupus

New Statesman Longread van de prominente Britse politieke filosoof en auteur John Gray, ook in Nederland bekend door zijn optreden in Buitenhof, vandaag precies twee jaar geleden. Gray staat bekend als een criticaster van het neo-liberalisme en het vooruitgangsgeloof van de Verlichting. Zoals vaker, waarschuwt Gray in dit artikel de vrije westerse wereld voor gevaren van buiten. Dit keer moeten de islamitische terroristen van IS het ontgelden. Gray bekritiseert het gedachtegoed van de Britse verlichtingsfilosoof Thomas Hobbes (1588-1679), die sterk geloofde in de redelijkheid van de mens. Maar de fanatici van IS zijn niet redelijk, zegt Gray. 'Hobbes cannot deliver us from a situation in which we have become the targets of people who embrace death and destruction. Other than unwavering determination in defending ourselves, there is no solution to that problem'.  

QE heeft geen zichtbaar effect op economisch herstel Europa

ESB Helder betoog van hoogleraar Financiële Markten Casper de Vries en Erasmus-student Bas van Marle over het geldverruimingsprogramma van de ECB.  Anders dan Draghi, de president van de ECB, afgelopen donderdag beweerde, geloven scribenten niet dat dit zogeheten QE (quantitative easing) programma gaat helpen om de economie aan te zwengelen. Het is de lage olieprijs die ervoor zorgt dat het economisch ietsje beter gaat.  

Lokale munten goed voor participatiesamenleving

Binnenlands Bestuur Sinds twee jaar beschikt Rotterdam-Zuid over een eigen munt: de zuiderling. Het doel komt overeen met wat burgemeester Ahmed Aboutaleb wil: de gemeenschapszin versterken. Aboutaleb tekende daartoe vorige week zelfs een convenant met zestien maatschappelijke organisaties op Zuid. Lokale munten zorgen ervoor dat geld langer in de eigen wijk of gemeente circuleert, zo blijkt.  

Open Brief aan Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad

Open Europe Berlin Een dozijn hoogleraren economie, waaronder de éminence grise van de Duitse economen, Roland Vaubel, schreven Tusk een brandbrief. Zij bepleiten serieuze hervormingen van de EU. Ze vinden vooral dat landen zich aan hun afspraken moeten houden. Het telkenmale overtreden van de no bail out verdragsbepaling is hun een doorn in het oog: 'The breach in the Treaty of the no bail-out provisions (TFEU. Art. 125) must be repaired', stellen ze. Daarnaast komen ze met een serie verbeteringsvoorstellen.  

Moeten we de alarmklok luiden over onze pensioenen?

First Pensions De langdurig lage rente als gevolg van het beleid van de ECB zorgt voor hoofdbrekens bij de Nederlandse pensioenbeleggers. Al jaren hebben zij moeite een positief rendement op hun beleggingen te halen. Het ABNAMRO-pensioenfonds is het als eerste gelukt over de afgelopen acht jaar weer een positief relatief rendement te boeken. Het relatieve rendement blijkt de essentiële factor voor de ontwikkeling van de financiële gezondheid van een pensioenfonds.  

Nieuw: de circulaire economie

Ellen MacArthur Foundation Niet alleen het Afval Energie Bedrijf Amsterdam doet aan afvalrecycling. Het wordt een trend. En volgens de Ellen MacArthur Foundation zelfs een noodzaak. In dit artikel plus bijbehorende videoboodschap wordt het concept  circulaire economie toegelicht. Zie ook hier een toelichting door Mathijs Bouman bij RTLZ.  

De euro oorzaak van de crisis? Dan moeten we die afschaffen!

Forbes Forbes-auteur en fellow bij het Adam Smith Institute Tim Worstall schrijft dat de euro de belangrijkste oorzaak is van de eurocrisis en pleit derhalve voor afschaffing van de Europese munt. Worstall analyseert de argumenten en verklaringen van de voorstanders van de munt en concludeert dat deze misleidend zijn en geen stand houden.  

QE voor het volk? 65 economen vinden van wel

QE4people Warm pleidooi door een groep economen die vinden dat het ECB-beleid slechts banken en staten in de kaart speelt in plaats van dat het de economie stimuleert. Geef liever het geld rechtstreeks aan de bevolking, het kán en het moet, zeggen ze.  

Een interview met u

NRC (via blendle) Tientallen journalisten van NRC Handelsblad gingen op pad om 'de stand in het land' te weten te komen. Maar liefst 380 lange gesprekken in 30 buurten werden er gevoerd.  De verslaggevers ondervroegen mensen in de supermarkt,  in de wachtkamer van een gezondheidscentrum of deden een huisbezoek. Twee belangrijkste woordparen 'nog niet' en 'maar straks'.  

'Altruïst' Mark Zuckerberg

Propublica De wereld werd verblijd met het bericht van de geboorte van de dochter van Facebookbaas Mark Zuckerberg en vooral dat van zijn 'donatie' van zijn fortuin aan Goede Doelen voor de mensheid. Schonk hij die 45 miljard nu echt? Nou nee, hij creëerde een investeringsvehikel dat vooral ten doel heeft hem minder belasting te laten betalen.  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.