Follow The Money selecteert

Interview met Chuck Lewis, een legende uit de onderzoeksjournalistiek, de kosten van vluchtelingen rijzen in Duitsland de pan uit, smoezen van valutahandelaren en een lijvig rapport over 'het Europese volk'. Verder: is bitcoin een Nederlandse vinding? Een partijdige ECB, experimenten met de bijstand, een historisch klimaatakkoord en goed nieuws over de Nederlandse economie.

'De jedi knights van de onderzoeksjournalistiek op planeet Aarde'

Mondiaal Nieuws Interview met de Amerikaanse onderzoeksjournalist Chuck Lewis (62), oprichter van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Lewis geldt als een van de grootste legendes van de Amerikaanse onderzoeksjournalistiek. Hij nam als jonge dertiger ontslag als producer van 60 minutes, een van de belangrijkste Amerikaanse nieuwsprogramma’s, vanwege censuur, en richtte het Centre for Public Integrity op. In dit interview  - mede naar aanleiding van zijn jongste boek 935 Lies over de inval in Irak - vertelt Lewis over zijn ervaringen als onderzoeksjournalist. 'Het gaat om temperament, nieuwsgierigheid, verontwaardiging.'  

'Wir schaffen das' wordt dure grap voor de Duitsers

Die Welt Uit nieuw onderzoek blijkt dat de Flüchtlinge Duitsland veel meer gaan kosten dan aanvankelijk geschat. Het economisch onderzoeksinstituut IfW (Institut für Weltwirtschaft) rekende uit dat de minimale kosten per jaar 25 miljard euro zullen bedragen, maar waarschijnlijk eerder op 55 miljard per jaar zullen uitkomen. 'Flüchtlinge' is wel het woord van het jaar geworden in Duitsland.  

De meest gehoorde excuses van valutahandelaren

Tradeciety Op de website voor beurs- en valutahandelaren Tradeciety wordt een hilarisch overzicht gegeven van de meest voorkomende excuses die deze handelaren hebben gemaakt voor hun fouten. Variërend van 'My system isn't good enough' tot 'It was only bad luck'.  

Wie zijn de Europeanen en hoe leven zij?

Eurostat Als u tijd over heeft kunt u uw hart ophalen aan deze 180 pagina's lange paper van het Europese statistiekbureau Eurostat over de diverse Europese volken. Who are we and how do we live is een nuttige ondersteuning bij het maken van beleid vertelt een Eurocommissaris in de inleiding. En Eurostat directeur Walter Radermacher spoort iedere EU-burger aan de interactieve tool te gebruiken waarmee zij of hij de eigen woon-, werk-, en leefomstandigheden kan vergelijken met die van EU-medeburgers. Thema's die behandeld worden zijn onder meer de demografische ontwikkelingen, de geografische mobiliteit en de woonomstandigheden. De onderliggende data zijn niet gloednieuw: ze werden voor een belangrijk deel verzameld in 2011.  

Heeft een slimme Nederlander met een schoolbord Bitcoin bedacht?

RTLZ Wie is toch het brein achter de digitale munteenheid Bitcoin? Een vraag die veel mensen al jaren bezighoudt. Amerikaanse media wijzen nu op een Australiër die schuil zou gaan achter het beruchte pseudoniem Satoshi Nakamoto. Maar ook een slimme Nederlandse wiskundige en cryptografie expert wordt vaak genoemd. Hoewel hij naar eigen zeggen op zijn computer - die op zijn werk staat - alleen emails tikt.  

De ECB koopt stiekem vooral obligaties op van bepaalde landen

Handelsblatt De president van de ECB (Europese Centrale Bank), de Italiaan Mario Draghi, bezwoer vorige week nog tijdens zijn persconferentie dat de ECB niet aan monetaire financiering van lidstaten doet, dat wil zeggen het opkopen van nieuw uit te geven staatsobligaties om de financieringsbehoefte van een land te dekken. Maar het Duitse zakenblad Handelsblatt onthult dat de ECB vooral de centrale banken van Italië en Frankrijk ondersteunt: 'Besonders die Banca d'Italia und die Banque de France sollen demnach sehr aktiv gewesen sein'.  

De omgekeerde Robin Hood

DFT (inlog) Oud Robeco-topman Jaap van Duijn over het desastreuze beleid van de ECB. Volgens Van Duijn voert Draghi een rentebeleid dat de schuldenlanden in de kaart speelt. Hetzelfde geldt voor diens inflatiebeleid. 'Het beleid van de ECB resulteert in een totale ontwrichting van de economie. Draghi is de omgekeerde Robin Hood: hij steelt van de armen en geeft aan de rijken', aldus Van Duijn, die er bovendien fijntjes op wijst dat Draghi zich onttrekt aan elke democratische controle. 'Het is hoog tijd om deze man te stoppen'.  

Niet straffen maar stimuleren

Volkskrant Er is veel kritiek op de strengere regels die gelden voor de bijstand sinds de dit jaar ingevoerde Participatiewet. Steeds meer gemeenten willen experimenteren met soepeler regels voor bijstandsgerechtigden. Dat zou effectiever zijn om hen weer aan het werk te krijgen. De sollicitatieplicht, de tegenprestaties en het verplicht volgen van een reïntegratietraject komen te vervallen. Zoals te verwachten was, zijn de liberalen van de VVD fel tegen.  

Nederlandse economie groeit ondanks woelige wereld

CPB Het CPB (Centraal Plan Bureau) heeft de jaarlijkse 'Kortetermijnraming december 2015' gepubliceerd, waarin vooruitgeblikt wordt op de groei van de economie voor komend jaar.  De economische beleidsanalisten zijn positief over de ontwikkelingen voor Nederland. De economische groei trekt volgens het CPB volgend jaar aan tot 2,1 procent en wordt breed gedragen: de consumptie van huishoudens groeit, bedrijven blijven meer investeren en de groei van de uitvoer zet door. Wel remt de voorgenomen beperking van de gasproductie in Groningen de groei met 0,2 procent.  

'Historisch' Klimaatakkoord

RTLZ De onderhandelaars van de Klimaattop die vanaf 30 november plaatsvindt in Parijs hebben vrijdagnacht de hele nacht doorgewerkt om tot een gezamenlijk akkoord te komen. Zaterdagavond was het zover: 196 landen sloten volgens de Europese Commissie een 'historisch' akkoord. Onderdeel van het akkoord is, dat de ontwikkelde landen 100 miljard dollar per jaar investeren vanaf 2020, waarna nieuwe doelen worden gesteld voor de jaren tot 2025. Er is ook kritiek op het akkoord. De bekende klimaatscepticus Björn Lomborg noemde het akkoord 'het duurste akkoord uit de geschiedenis, dat bovendien niets oplost'.  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.