Beeld © CC0 (Publiek domein)

Follow the Money selecteert

Ook dit weekend selecteren we de beste verhalen uit andere media. Deze week: een mooie whodunnit rondom Lelystad Airport, een (mislukte) valstrik voor Washington Post-journalisten, een nieuwe generatie Oost-Europese dievegges, inzicht in Trumps beoogde topman van de Federal Reserve Bank en een geselecteerde podcast voor drie uur luisterplezier.

Het vuile spel met de herrie van Lelystad Airport

De Volkskrant 

Een sterk verhaal over de vraag wie er achter de schermen nu eigenlijk precies aan de touwtjes trekt rond de omstreden uitbreiding van Lelystad Airport. Wat de Volkskrant goed heeft gedaan, naast het uitstekende uitzoekwerk, is dit verhaal in een soort detective-vorm gieten. Whodunnit: Wie heeft de rust boven Overijssel en Gelderland vermoord?

De ontmaskering van een undercoveroperatie

The Washington Post

Een knap staaltje muckraking afgelopen week, over een triest dieptepunt op het gebied van nepnieuws. Journalisten van the Washington Post doken op een bron die een mooie scoop beloofde over Roy Moore, de Republikeinse kandidaat-senator die begin november in dezelfde krant was ontmaskerd vanwege seksueel misbruik. Wat bleek: de nieuwe bron, Jaime Phillips, was gelieerd aan de conservatie actiegroep ‘Project Veritas’ en loog de beschuldigingen bij elkaar. Haar doel: de geloofwaardigheid en eerdere onthulling van de Post ondermijnen. Een bizar verhaal over misleiding van journalisten.

Wie is de kandidaat voor het voorzitterschap van de Federal Reserve Bank?

The New Yorker

Jerome Powell (64) is Trumps kandidaat voor de positie van voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Daarmee is hij de belangrijkste niet-politieke economisch beleidsmaker ter wereld. Hij zal voor de buitenwereld vooral het gezicht zijn van het Amerikaanse rentebeleid.

Op 29 november werd Powell twee uur lang verhoord door het Senate Banking Committee. The New Yorker was erbij en schreef aan de hand van het verhoor van een schets van Powell in negen punten.

Hoe de slimme spambot ongezien politieke discussies kaapt

Hackernoon

Datawetenschapper Jeff Kao besloot om online commentaren in de discussie tussen april en oktober 2017 over netneutraliteit te analyseren. Zijn bevindingen zijn schokkend: nep-comments zijn voor het menselijke oog haast niet te identificeren. Zo werd in dit geval een politieke boodschap in diverse bewoordingen verspreid door intelligente spambots. Op deze wijze kon één kant de discussie sturen.

Kao identificeerde miljoenen commentaren die zich uitspraken vóór het afschaffen van netneutraliteit. Dit terwijl meer dan 99 procent van de daadwerkelijk echte commentaren (dus van echte burgers, niet van spambots) juist voor het behouden van netneutraliteit waren.

Meisjes met klauwhamers

Die Zeit

Jonge meiden doen het een stuk beter dan jongemannen — niet alleen op school of in de media, maar ook in het inbrekersvak. Het Duitse weekblad Die Zeit dook in een opmerkelijke trend: de groeiende criminaliteit door vrouwen. Aanleiding: de ontdekking door de politie van München van een Zuidoost-Europees netwerk dat mogelijk verantwoordelijk is voor een op de vijf inbraken in Duitsland.

De verdachten zijn vrijwel allemaal jonge meisjes uit Kroatië, Servië of een ander Balkanland. Ze ogen onschuldig – daarom worden ze ingezet – maar blijken doorgewinterde inbrekers. De meisjes die worden gepakt, blijken meestal echter geen ‘kleine zelfstandigen’, maar zijn gedwongen in dienst van internationaal opererende criminele organisaties. Op die manier is de gevangenis voor hen soms juist een bevrijding.

Schikken met justitie? Dit is het dream team

NRC

NRC schetst dit weekend een boeiend kijkje achter de schermen bij de schikking die Volkswagen-importeur Pon vorig jaar wist te treffen met het openbaar ministerie. De importeur wist daarmee strafvervolging te ontlopen in de omvangrijke omkopingszaak rondom het wagenpark van de politie. NRC zoomt in op het clubje topadvocaten dat Pon hielp in de onderhandelingen met justitie.

Het was beter als u niet was geboren

The New Yorker

The New Yorker komt met een filosofische overpeinzing voor deze zondag: was het beter geweest om niet te zijn geboren? Niet omdat het beter zou zijn voor de planeet, zoals de Voluntary Human Extinction Movement vindt, maar om de doodeenvoudige reden dat het een hoop ellende bespaart. David Benatar, een Zuid-Afrikaanse filosoof en anti-natalist, stelt dat het leven te vol is met klein en groot ongeluk. Het is zodoende immoreel om iemand bloot te stellen aan het leven.

Benatar vindt zijn betoog zó verontrustend, dat hij zijn ideeën niet breed uitdraagt. Verwacht van hem geen populair-filosofische bestseller, maar een behoedzaam academisch werk. Er is zelfs geen foto van hem op internet te vinden en in het interview weigert hij persoonlijke vragen. Het draait niet om hem, maar zijn argumenten.

Millennials: de meest uitgeknepen generatie

De Groene

Ze werden geboren tussen 1981 en 2000 en Pokémon, MSN, Furby’s en Flippo’s maken nostalgische gevoelens bij hen los: de millennials. De Groene Amsterdammer besteedt deze week aandacht aan het lot van deze vrolijke, verwende alleskunners. Dat ziet er namelijk niet zo fraai uit. Hoewel millennials harder werken en hoger opgeleid zijn dan ooit, vormen ze de meest uitgeknepen generatie in tijden.

Aan de hand van het nieuwe boek van Malcolm Harris, ‘Kids These Days’, legt dit artikel uit hoe dat komt. Daarbij wordt gekeken naar het kapitalisme waarbinnen millennials zijn opgegroeid. Harris: ‘Het karakter van een millennial is het resultaat van een levenslang investeren in je eigen potentieel en gemanaged worden als een risicovol financieel product.’ 

Wilde Haren, de Podcast: met als gast Boris van de Ven van Gamekings

Wilde Haren

Wilde Haren is de eerste live podcast van Nederland, gepresenteerd door Vincent Patty en Kees van den Assem, als rappers bekend als Jiggy Djé en Spacekees. In dit drie uur durende gesprek met de baas van het grootste gameplatform van Nederland komt een keur aan onderwerpen voorbij die de FTM-lezer ook interessant zal vinden. Van de laatste trends op mediagebied, via een bevlogen betoog over de ideologie achter de bitcoin, met een omweg langs de Zwarte Piet-discussie tot Rutte's omstreden afschaffing van de dividendbelasting.