
Ook dit weekend selecteren we de beste verhalen uit andere media. Deze week: een mooie whodunnit rondom Lelystad Airport, een (mislukte) valstrik voor Washington Post-journalisten, een nieuwe generatie Oost-Europese dievegges, inzicht in Trumps beoogde topman van de Federal Reserve Bank en een geselecteerde podcast voor drie uur luisterplezier.
Het vuile spel met de herrie van Lelystad Airport
Een sterk verhaal over de vraag wie er achter de schermen nu eigenlijk precies aan de touwtjes trekt rond de omstreden uitbreiding van Lelystad Airport. Wat de Volkskrant goed heeft gedaan, naast het uitstekende uitzoekwerk, is dit verhaal in een soort detective-vorm gieten. Whodunnit: Wie heeft de rust boven Overijssel en Gelderland vermoord?
De ontmaskering van een undercoveroperatie
Een knap staaltje muckraking afgelopen week, over een triest dieptepunt op het gebied van nepnieuws. Journalisten van the Washington Post doken op een bron die een mooie scoop beloofde over Roy Moore, de Republikeinse kandidaat-senator die begin november in dezelfde krant was ontmaskerd vanwege seksueel misbruik. Wat bleek: de nieuwe bron, Jaime Phillips, was gelieerd aan de conservatie actiegroep ‘Project Veritas’ en loog de beschuldigingen bij elkaar. Haar doel: de geloofwaardigheid en eerdere onthulling van de Post ondermijnen. Een bizar verhaal over misleiding van journalisten.
Wie is de kandidaat voor het voorzitterschap van de Federal Reserve Bank?
Jerome Powell (64) is Trumps kandidaat voor de positie van voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Daarmee is hij de belangrijkste niet-politieke economisch beleidsmaker ter wereld. Hij zal voor de buitenwereld vooral het gezicht zijn van het Amerikaanse rentebeleid.
Op 29 november werd Powell twee uur lang verhoord door het Senate Banking Committee. The New Yorker was erbij en schreef aan de hand van het verhoor van een schets van Powell in negen punten.
Hoe de slimme spambot ongezien politieke discussies kaapt
Datawetenschapper Jeff Kao besloot om online commentaren in de discussie tussen april en oktober 2017 over netneutraliteit te analyseren. Zijn bevindingen zijn schokkend: nep-comments zijn voor het menselijke oog haast niet te identificeren. Zo werd in dit geval een politieke boodschap in diverse bewoordingen verspreid door intelligente spambots. Op deze wijze kon één kant de discussie sturen.
Kao identificeerde miljoenen commentaren die zich uitspraken vóór het afschaffen van netneutraliteit. Dit terwijl meer dan 99 procent van de daadwerkelijk echte commentaren (dus van echte burgers, niet van spambots) juist voor het behouden van netneutraliteit waren.
Meisjes met klauwhamers
Jonge meiden doen het een stuk beter dan jongemannen — niet alleen op school of in de media, maar ook in het inbrekersvak. Het Duitse weekblad Die Zeit dook in een opmerkelijke trend: de groeiende criminaliteit door vrouwen. Aanleiding: de ontdekking door de politie van München van een Zuidoost-Europees netwerk dat mogelijk verantwoordelijk is voor een op de vijf inbraken in Duitsland.
De verdachten zijn vrijwel allemaal jonge meisjes uit Kroatië, Servië of een ander Balkanland. Ze ogen onschuldig – daarom worden ze ingezet – maar blijken doorgewinterde inbrekers. De meisjes die worden gepakt, blijken meestal echter geen ‘kleine zelfstandigen’, maar zijn gedwongen in dienst van internationaal opererende criminele organisaties. Op die manier is de gevangenis voor hen soms juist een bevrijding.
Schikken met justitie? Dit is het dream team
NRC schetst dit weekend een boeiend kijkje achter de schermen bij de schikking die Volkswagen-importeur Pon vorig jaar wist te treffen met het openbaar ministerie. De importeur wist daarmee strafvervolging te ontlopen in de omvangrijke omkopingszaak rondom het wagenpark van de politie. NRC zoomt in op het clubje topadvocaten dat Pon hielp in de onderhandelingen met justitie.
Het was beter als u niet was geboren
The New Yorker komt met een filosofische overpeinzing voor deze zondag: was het beter geweest om niet te zijn geboren? Niet omdat het beter zou zijn voor de planeet, zoals de Voluntary Human Extinction Movement vindt, maar om de doodeenvoudige reden dat het een hoop ellende bespaart. David Benatar, een Zuid-Afrikaanse filosoof en anti-natalist, stelt dat het leven te vol is met klein en groot ongeluk. Het is zodoende immoreel om iemand bloot te stellen aan het leven.
Benatar vindt zijn betoog zó verontrustend, dat hij zijn ideeën niet breed uitdraagt. Verwacht van hem geen populair-filosofische bestseller, maar een behoedzaam academisch werk. Er is zelfs geen foto van hem op internet te vinden en in het interview weigert hij persoonlijke vragen. Het draait niet om hem, maar zijn argumenten.
Millennials: de meest uitgeknepen generatie
Ze werden geboren tussen 1981 en 2000 en Pokémon, MSN, Furby’s en Flippo’s maken nostalgische gevoelens bij hen los: de millennials. De Groene Amsterdammer besteedt deze week aandacht aan het lot van deze vrolijke, verwende alleskunners. Dat ziet er namelijk niet zo fraai uit. Hoewel millennials harder werken en hoger opgeleid zijn dan ooit, vormen ze de meest uitgeknepen generatie in tijden.
Aan de hand van het nieuwe boek van Malcolm Harris, ‘Kids These Days’, legt dit artikel uit hoe dat komt. Daarbij wordt gekeken naar het kapitalisme waarbinnen millennials zijn opgegroeid. Harris: ‘Het karakter van een millennial is het resultaat van een levenslang investeren in je eigen potentieel en gemanaged worden als een risicovol financieel product.’
Wilde Haren, de Podcast: met als gast Boris van de Ven van Gamekings
Wilde Haren is de eerste live podcast van Nederland, gepresenteerd door Vincent Patty en Kees van den Assem, als rappers bekend als Jiggy Djé en Spacekees. In dit drie uur durende gesprek met de baas van het grootste gameplatform van Nederland komt een keur aan onderwerpen voorbij die de FTM-lezer ook interessant zal vinden. Van de laatste trends op mediagebied, via een bevlogen betoog over de ideologie achter de bitcoin, met een omweg langs de Zwarte Piet-discussie tot Rutte's omstreden afschaffing van de dividendbelasting.
10 Bijdragen
Marla Singer 7
Dan is het treffend dat diezelfde 'legacy media' in de aanval gaat met zware morele veroordelingen over manier welke technieken gebruikt worden. Als je zaken wilt onderzoeken dan kom je niet overal door het op de man te vragen en zul je het moeten hebben van klokkenluiders of zelfs het onder valse voorwendselen mensen benaderen die op de camera zaken toegeven die moreel verwerpelijk of zelfs strafbaar zijn.
Een lezing van James O'Keefe (oprichter van Project Veritas) waarin hij de ontstaansgeschiedenis van zijn project uitlegt en het verloop van de opzienbarende gevallen die de organisatie heeft meegemaakt.
https://www.youtube.com/watch?v=Z7Dp7d2cwC0
[Verwijderd]
https://www.volkskrant.nl/buitenland/kinderen-willen-erkenning-voor-ouders-die-werkten-voor-ultrageheim-verzet-tegen-russen~a4542830/
Het lijkt wel erg op de Gladio-affaire waar zowel in België als in Italië nogal onfrisse details zijn opgedoken.
Hank.Rearden 1 1
Vooral verhaal van Thomas in Groene Amsterdammer over Harris' boek was moeite waard om te lezen. Lang verhaal, maar Piketty's Capital in 21st Century komt eigenlijk op zelfde neer, Harris' boek vertelt daarentegen Piketty's abstracte analyse n.a.v. praktijk door ogen van "millenials" van alle dag: voor massa valt steeds minder te verdelen ten koste van handjevol topvermogenden die rest uitbuit, niet ten behoeve van maatschappij, maar ten behoeve van eigen portemonnee.
Harris is Amerikaan, alwaar uitbuiting tot aan hogere middenklasse tot kunst is verheven. Nederland is onder Rutte III als Amerikaans protectoraat ver met veramerikanisering; vennootschapsbelasting gaat in V.S. naar 20%, dus Nederland moet naar 0% omdat anders alle Amerikaanse multinationals die zo graag belasting ontduiken in Nederland vertrekken.
Crisis van 2008 wordt vaak aangegrepen als startpunt van Amerikaans getinte prestatiemaatschappij, maar wellicht heeft race-to-the-bottom in Nederland en Europa meer te maken met invoering van euromunt. Vóór invoering van euro was in Europa weinig te klagen en had Europa weing last van Amerikaanse recessies als 2000 dotcom bubble etc. Nu wel anders.
Pieter Jongejan 7
Onder punt 9 staat; "he doesnot fully understand rising inequality"
Dat kun je niet alleen van Powell zeggen, maar ook van Piketty, die pleit voor een lagere in plaats van een hogere rente.
Powell zegt: "the FED doesnot have many tools for dealing with the issue of income distribution" Probeert hij zo zijn handen in onschuld te wassen? Net als bij ons de RvS, die totaal geen oog heeft voor de daling van de arbeidsinkomensquote in alle, ik herhaal alle, eurolanden.
The New Yorker is slimmer en genuanceerder en merkt op dat 'the Fed does play an important role in determining the levelogf employment, the regulatory environment and the level of asset prices, all of which affect inequality"
Waarom ontbreekt dit inzicht bij de RvS? Omdat het juristen en politicologen zijn, die ingehuurd zijn om de bevolking plat te krijgen voor het handhaven van de euro?
Roland Horvath 7
Jerome Powell JP, jurist, lijkt een volbloed kapitalist te zijn. Ongelijkheid in de maatschappij wijt hij aan het feit dat de VS werkers niet de goede opleiding hebben gehad. Hij ziet niet in dat een te ongelijke inkomsten verdeling op de lange duur de hele maatschappij en de hele economie kapot maakt zoals de geschiedenis leert bvb. 1873-1896 en 1929 -WO2. En hij kan en wil dat blijkbaar ook niet inzien. Zo'n inzicht is niet bon ton, het is not done in de kringen waar hij al heel zijn leven in vertoeft.
Voorts blijkt dat regulering van de banken met onder andere de eis van meer eigen vermogen volgens JP larie is.
Banken moeten vrij kunnen speculeren.
En hij maakt zich zorgen over de houdbaarheid van het fiscale stelsel. Eén van de meeste rare slogans van het kapitalisme: Belastingen zijn voor de economie een last en een opbrengst en ze zijn een deel van de opbrengst. Dus altijd te betalen. Met andere woorden, die slogan gaat niet over een probleem. Het enige doel ervan is de belastingen, de overheid en al het collectieve in diskrediet te brengen.
Dus zijn discours is volledig de rare kapitalistische zooi die de vier coalitie partners van Rutte3 ook aanhangen.
Kortom, JP verschijnt niet als een hoogvlieger, wel als een niet al te appetijtelijk figuur dat volledig past in het kader van de 1.500 miljard belasting verlichtingsplan van Trump DT.
Dat de economie bevordert volgens DT en wellicht ook volgens JP. We leven in een economie waarin een bij de overheid inkomende dollar, euro onmiddellijk wordt uitgegeven. Lagere belastingen geven dus minder koopkracht en minder, niet meer, activiteit.
De belastingen verminderen om de economie te stimuleren en jobs te creëren. De meest leugenachtige slogan. En vaak gebruikt.
Pieter Jongejan 7
Roland HorvathMij lijkt dat de tekst in het Wilhelmus, de koning van Hispanje die ik altijd heb geëerd, vervangen moet worden door de machthebbers in de VS, die ik altijd blind heb gevolgd. Op initiatief van het CDA bij DWDD.
Roland Horvath 7
Pieter JongejanDus één van de taken van de overheid is te zorgen voor een redelijke, aanvaardbare en vooral werkbare inkomsten verdeling. Wat nu niet gedaan wordt door de overheden van de VS, EU, NL, BE, DE. Een tweede taak is te produceren; Ongeveer de helft van de productie wordt gerealiseerd door de overheid. Ondernemingen kunnen niet produceren als er in een land geen infrastructuur is als wegen, telecommunicatie en veiligheid plus hoog opgeleide werkkrachten. ook die tweede functie komt i gevaar door belasting verlagingen en bezuinigingen.
Pieter Jongejan 7
Roland HorvathNederland heeft in ongeveer 50 jaar een pensioenvermogen van 1386 miljard euro bij elkaar gespaard. (bron DNB 2de kwartaal 2017). Het pensioenvermogen bij verzekeraars zoals NN en Aegon zit hier nog niet eens in. De rest van de Eurozone heeft nauwelijks gespaard voor de oude dag. Nederland hoort alleen daarom al niet in de euro. Moet een klein spaarzaam land als Nederland of Finland zich laten kaal plukken door de machtselites uit Zuid-Europa, die geen belasting willen betalen en daarom voorstander zijn van een hoge inflatie? De nieuwe voorzitter van de ministers van financiën komt uit Portugal. De ECB heeft het voorstel om de Europese banken te verplichten om af te schrijven op hun slechte leningen uitgesteld. (en waarschijnlijk afgesteld).
Europa gaat steeds meer lijken op het Midden Oosten, waar macht belangrijker is dan recht en gelegenheidscoalities gericht op macht bepalen wat er gebeurt. De oliesjeiks hebben net als de Zuid-Europese elites hun geld in Londen, New York, Zwitserland of de Kaaimaneilanden ondergebracht.
Daarom ben ik tegen een Verenigde Staten van Europa, waar gelegenheidscoalities voor steeds terugkerende politieke spanning, een stagnerende economische groei en een toenemende ongelijkheid zorgen. Het zijn niet zozeer de Russische oligarchen als wel de Amerikaanse investment bankers en multinationals die hier (net als in het Midden Oosten), wel bij varen. Ik verwacht dat Finland eerder uitstapt dan Nederland.
Ernest Jacobs 6
Roland HorvathDwight 4
Phillip Bump of Washington Post Prints Correction on Veritas Facebook Investigation:
https://www.projectveritas.com/news/wall-of-shame-phillip-bump-of-washington-post-prints-correction-on-veritas-facebook-investigation/