Follow the Money selecteert

  Ook deze week hebben onze redacteuren weer de beste stukken uit andere media voor je bij elkaar gezocht. Vandaag gaat het onder andere over de New York Times, de nieuwe privacywet, de energietransitie en Arianna Huffington. Prettig weekend!

  Laat je niet misbruiken als roeptoeter

  Datasociety

  Karin Spaink — Mediadeskundige Whitney Phillips onderzoekt al enige tijd hoe nieuwsmedia berichten over wat er allemaal op internet gebeurt. Ze publiceerde er vorige week een uitgebreid rapport over, The Oxygen of Amplification: Better Practices for Reporting on Extremists, Antagonists, and Manipulators Online. Focus van haar onderzoek is de vraag hoe het komt dat het nieuws sinds 2016 zo makkelijk gekaapt kan worden door hate groups.

  Philips interviewde allerlei gerenommeerde journalisten. Ze bespreekt hoezeer die onder druk staan om snel te publiceren, clicks te genereren en de neiging van hun eigen media om trollen en nepnieuws zelf weer als nieuws te brengen. Nogal wat journalisten vertelden haar dat ze tot hun eigen afschuw op die manier zelf blijken te fungeren als verlengstuk van extreme ideologieën, of – in het slechtste geval – meehelpen om nepnieuws de schijn van autoriteit te geven. Op basis van haar gesprekken komt Philips met een lijst tips en richtlijnen om te voorkomen dat je als serieuze journalist zelf als roeptoeter wordt misbruikt.

  ECB-vicepresident Vítor Constâncio: Italië kent de regels

  Der Spiegel

  Peter Hendriks — Vítor Constâncio (74) is de vicepresident van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij zit al sinds 2000 bij de monetaire instelling, maar gaat binnenkort met pensioen. De Portugees gelooft nog steeds heilig dat de Euro de juiste weg vooruit is voor Europa. In het interview gaat hij in op de aanpassingen van het Euro-systeem gedurende zijn 18 jaar bij de ECB, de culturele verschillen tussen het noorden en het zuiden en de gevaarlijke fases die de munteenheid heeft doorgemaakt. Constâncio denkt dat de financiële markten de Italianen zullen confronteren met wat politiek haalbaar is. Hij benadrukt dat toekomstige steun van de ECB alleen kan worden verleend als die samengaat met een herstelprogramma.

  De energietransitie is niet duur

  RTLZ

  Ties Joosten — Een column van energie-expert Henri Bontenbal over de kosten van de energietransitie. 2 tot 3 miljard euro per jaar klinkt namelijk heel veel, maar hoe staat dat in verhouding tot andere uitgaven die Nederland doet?

  ‘Het Rijk besteedt jaarlijks 80 miljard euro aan de zorg, 79 miljard euro aan sociale zekerheid en arbeidsmarkt, 35 miljard aan onderwijs, cultuur en wetenschap, 8 miljard aan defensie,’ aldus Bontenbal. Aan gokken en goede doelen besteden Nederlanders respectievelijk 2,5 en 5,7 miljard euro per jaar. Dan is de wereld redden zo duur nog niet.

  Het reilen en zeilen binnen The New York Times

  VPRO

  Bart Nietveld — President Trump slokt al sinds zijn eerste dag in het Witte Huis alle zuurstof van de Amerikaanse media op. Elke dag gebeurt er wel iets rondom circus Trump. Van oorlogsverklaringen tot seksschandalen en van wetswijzigingen tot FBI-onderzoeken: we zouden bijna vergeten wat er allemaal is gebeurd.

  Daarnaast ligt Trump continu overhoop met de Amerikaanse pers. Ze zouden enkel fake news verspreiden en hij bestempelde ze als ‘the enemy of the people’. Vooral The New York Times krijgt het vaak zwaar te verduren. De vierdelige documentaireserie ‘The Fourth Estate’ neemt je mee naar de turbulente redacties van de Times in New York en Washington. In de eerste aflevering, die afgelopen dinsdag door de VPRO werd uitgezonden, worden redacteuren en verslaggevers gevolgd tijdens de eerste 100 dagen van Trumps presidentschap.

  We zien hoeveel precisiewerk er vereist is om verslag te doen van de constante stroom aan beschuldigende tweets en schandalen. Daarnaast zien we ook wat de uiteindelijke impact is: niet alleen op de maatschappij, maar ook hoe de privélevens van de journalisten volledig in beslag worden genomen. De serie wil voornamelijk laten zien dat onafhankelijke journalistiek nodig is voor een goed functionerende democratie. Misschien nu wel meer dan ooit.

  De ideologie van Silicon Valley

  Salon.com

  Arne van der Wal — Voor de tech-industrie in Silicon Valley gold analist Mary Meeker als een soort kruising tussen voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan en een Grieks orakel. Bedrijven die tijdens de e-hype de zegen van Meeker kregen, stond over het algemeen een gouden beursgang in het verschiet. Meeker is partner van de legendarische venture capital-maatschappij Kleiner Perkins Caufield & Byers. Ze heeft er dus belang bij om de toekomst zo gunstig mogelijk af te schilderen. Ze heeft dan ook een voorliefde voor grafieken die aan een hockeystick doen denken.

  Dit artikel legt bloot dat er achter het vooruitgangsoptimisme van de tech-industrie in Californië een ideologie schuilt. De trends die Meeker schetst lijken feitelijk – en altijd positief – maar zijn doordrongen van politiek gedachtengoed: anti-overheid, de belangen van enkelen worden gezien als een natuurwet. Niemand merkt dat want haar gehoor van investeerders en ondernemers denkt precies zo. Wat goed is voor Silicon Valley, is goed voor de wereld – dat is de mentaliteit.

  Meer slaap en minder stress

  Het Financieele Dagblad

  Rob Vorkink — Arianna Huffington is één van de invloedrijkste ondernemers uit de Verenigde Staten. Met haar start-up Thrive Global heeft zij een missie voor de werkende wereld: meer slaap en minder stress.

  Het Financieele Dagblad publiceert over het bezoek dat rector Marion Debruyne van de Belgische Vlerick Business School samen met dagblad de Tijd bracht aan haar grote inspiratiebron Huffington. De 67-jarige Amerikaanse met Griekse roots is een diva in de VS. Ze ging op voor het gouverneurschap in Californië, richtte met de Huffington Post de grootste online krant van Amerika op, en is bestuurder bij taxidienst Uber. Voor haar Trive Global kreeg ze steun en geld van onder andere Amazon-baas Jeff Bezos en Alibaba-oprichter Jack Ma.

  Een gebeurtenis in 2007 was voor Arianne Huffington een wake up call. In dat jaar werd zij op een dag plots wakker in een plas bloed. Ze was oververmoeid door werkdagen van 18 uur en minder dan vijf uur slaap en was flauw gevallen; ze had verwondingen aan de oogkas en jukbeen. Huffington besloot het roer om te gooien. Zij zei de Huffington Post vaarwel en maakte de strijd voor meer slaap en een bewuster leven tot haar missie. Ze schreef er twee bestsellers over en geeft wereldwijd lezingen.

  Met Thrive Global wil ze managers overtuigen dat aandacht voor slaap en welzijn werknemers niet alleen gelukkiger, maar ook productiever maakt. Als voorbeeld noemt ze de huidige Amerikaanse president Trump die in haar optiek te weinig slaapt. ‘Trump is het best denkbare voorbeeld van een brein in chaos. Wij gebruiken hem zelfs als casestudie voor slaaptekort om te zien wat er gebeurt als iemand midden in de nacht wakker wordt en tweets de wereld instuurt die zijn staf de dag erna moet rechtzetten’.

  Geloven in succes – of in beloftes?

  The Atlantic

  Karin Spaink — Een ouder, veelgeciteerd sociaalpsychologisch onderzoek naar wilskracht is recent opnieuw uitgevoerd. Inzet: kinderen kregen een marshmallow voorgezet, waarna een volwassene belooft dat als ze gedisciplineerd een kwartier wachten in plaats van het ding meteen te verslinden, ze er nog een krijgen. De volwassene verlaat dan de kamer, en komt na een kwartier terug.

  Het idee erachter: wie directe bevrediging weet af te wenden en wilskracht betracht, ontvangt ‘dividend’ in de zin van grotere latere opbrengsten. De studie is vaak aangehaald. En oh ja, kinderen uit de hogere klassen waren gedisciplineerder.

  Recent is het onderzoek opnieuw uitgevoerd, maar met een nauwkeurigere opzet, plus een grotere en meer diverse groep kinderen. Wat bleek? Kinderen uit armere gezinnen namen de belofte voor ‘later’ minder snel voor lief – die grepen wat ze konden, omdat hun vertrouwen al zo vaak was geschonden, of omdat ze nu al honger hadden. Niet wilskracht, maar sociaaleconomische status is de grootste factor voor succes: ook bij kinderen.

  Een nieuw pensioenstelsel: analyse van een Herculestaak 

  Volkskrant

  Cosette Molijn — Deze week lekten de conceptplannen uit voor de hervorming van het pensioenstelsel. Al jaren zitten het Ministerie van Sociale Zaken, werknemers- en werkgeversvakbonden aan de onderhandelingstafel over het verouderde systeem dat gestoeld is op een solidariteitsprincipe tussen jongere en oudere generaties. Er nog geen akkoord is bereikt, maar de onderhandelaars zijn bereid pilaren van het huidige stelsel los te laten. Een analyse van de conceptplannen laat zien: jong betaalt niet zomaar meer voor oud, individuele in plaats van collectieve pensioenpotjes, en weg met een gegarandeerd pensioen. 

  The China Hustle

  Netflix

  Thomas Bollen — In deze documentaire wordt het verhaal verteld van enkele short sellers, een groep investeerders die inzetten op bedrijven die overgewaardeerd zijn. Zij verdienen geld als de aandelenkoers van deze bedrijven naar beneden gaat. Sommige mensen bestempelen deze handelaren als aasgieren die voor eigen gewin andere bedrijven kapot maken.

  Zelf zien ze dat heel anders: het is de enige manier om fraudeurs te ontmaskeren. Overheden en toezichthouders doen veel te weinig om frauduleuze bedrijfjes aan te pakken. Zo laten ze Chinese oplichters jarenlang ongestoord Amerikaanse huis-tuin-en-keukenbeleggers hun centjes aftroggelen.

  Geo-investing en Muddy Waters vertellen hoe zij door middel van gedegen onderzoek vele Chinese oplichters ontmaskerden. Helaas willen de Amerikaanse autoriteiten nauwelijks luisteren. Gelukkig voor hen geloofde ‘de markt’ ze in veel gevallen wel. De koersen duikelden omlaag en daar verdienden de short sellers een flinke duit aan.

  Amerikaanse techlobbyist: ‘Privacywet Europa volledig doorgeslagen’

  Het Financieele Dagblad

  Rob Vorkink — Voor zelfs de kleinste ZZP’er die gegevens van derden verzamelt, was het peentjes zweten voor 25 mei, de dag dat de nieuwe privacywet AVG van kracht werd en iedereen een document moest opstellen om geen boete te riskeren. Nu wordt er voorlopig nog niet gehandhaafd, maar toch: het moest gebeuren.

  De Amerikaan Gary Shapiro is de man van krachtige one-liners: ‘Op het gebied van innovatie doet Europa het rampzalig. De nieuwe Europese privacywetgeving is volledig doorgeslagen.’

  Shapiro is niet zomaar iemand; hij is de meest invloedrijke techlobbyist in Washington. Dat komt omdat hij directeur is van de Consumer Tech Association, CTA, de Amerikaanse techkoepel waarbij zo’n 2200 bedrijven zoals Amazon, IBM, Facebook en Google zijn aangesloten. Het Financieele Dagblad zocht Shapiro op toen hij op het internationale Congres over internetaccountability in het Vredespaleis in Den Haag sprak. Zijn visie: ‘De Europese privacyregels die bedrijven sinds 25 mei dwingen tot openheid van consumentendata die ze verzamelen, zijn een loden last. Laat bedrijven zelf zaken als privacy reguleren, anders verstik je als overheid innovatie.’

  Wellicht gemakkelijk gezegd door de man die een organisatie leidt waarbij ook Facebook is aangesloten — een bedrijf dat zich nooit veel van de privacy-gedragscode heeft aangetrokken. Shapiro: ‘Ik moet bekennen dat Silicon Valley, waar Facebook is gevestigd, in het verleden de wet heeft genegeerd. Maar ik zie bedrijven echt veranderen.’

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 241 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren