Follow the Money selecteert

Ook deze week hebben we weer de beste stukken voor je uitgezocht. Vandaag onder andere: De insteek van de Brexit-onderhandelingen; nieuwe 1-pond munten dankzij een Nederlandse valsemunter; het belang van voedselwetenschap; een twitterende FBI-directeur; ledematen in de Amerikaanse auto-industrie. En tot slot: een profiel van de meest gezochte hacker ter wereld. Prettig weekend!

Brexit: the art of the deal

Die Zeit

Woensdag is de Brexit-procedure officieel ingeluid met de brief van de Britse premier Theresa May aan de Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. De onderhandelingen zijn begonnen, er moet een deal worden gesloten. In een commentaar pleit Die Zeit-redacteur Marcus Gatzke voor een harde opstelling van de EU. Niet om de Britten te straffen, maar omdat er in een economische gemeenschap tegenover de voordelen nu eenmaal ook verplichtingen staan. Dat er economische schade is aangericht en dat die nog veel groter wordt is onvermijdelijk, stelt Gatzke. Toch moet de EU de Britten een concessie doen: geef Brexit meer tijd, een Longexit. Volgens het verdrag van Lissabon krijgt een land dat uit de EU wil stappen daarvoor twee jaar de tijd. Maar daarvoor is de verbondenheid van Groot-Brittannië met de EU te intensief en de economie te complex. Meer tijd zou beide partijen goed uitkomen.

Wat betekent Theresa May’s harde Brexit voor de relatie met Schotland?

The Guardian

Theresa May moet schaken op twee borden. Aan de ene kant moet ze met Brussel onderhandelen over de beloofde harde Brexit, en aan de andere kant moet ze de pro-Europese Schotten binnenboord zien te houden. Dat tweede punt is opeens heel belangrijk geworden. Nicola Sturgeon, de nationalistische Schotse Premier, heeft namelijk van het Schotse parlement toestemming gekregen voor een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van Schotland. De Britten willen een eventueel referendum in iedere geval uitstellen tot na de voltooiing van Brexit. Dit geeft May de mogelijk om een overeenkomst uit te onderhandelen met Brussel, die acceptabel is voor de Schotten. Er gaan ook stemmen op om tot een aparte deal te komen tussen Schotland en de EU. May wil daar echter niets van weten. Ze denkt dat ze mensen en verschillende groepen in de samenleving kan samenbinden via maatregelen die leiden tot ‘integratie en sociale cohesie’. Dat beleid moet dan tegelijk leiden tot een sterker Verenigd Koninkrijk.

Britten krijgen nieuwe munt dankzij Nederlandse valsemunter

De Telegraaf

Nog meer over het Verenigd Koninkrijk. ‘Apparently a Dutch forger is behind the reason for the new pound. Maybe May should deduct the costs from Brexit,’ aldus een reactie op website van The Guardian onder een artikel over de nieuwe 1-pond muntstukken die deze week zijn verschenen. De officiële Britse muntenproducent The Royal Mint brengt 1,5 miljard nieuwe, 12-hoekige 1 pond-muntstukken in omloop. Dit kan op conto geschreven worden van Patrick Onel, een Nederlander die wordt verdacht van het in omloop brengen van 30 miljoen (!) valse pondstukken. In een loods in Amsterdam vervaardigde hij jarenlang valse munten.

Terug naar de voedselwetenschap

The New Yorker

'Vet en suiker zijn de grote boosdoeners van onze ongezonde leefstijl'. Met deze ferme boodschap trekken 'voedingsdeskundigen' en 'foodies' de wereld in. Niet onwaar, maar soms wel wat ongenuanceerd. Bioloog en schrijver Jerome Groopman pleit daarom voor meer aandacht voor geleidelijke wetenschappelijke inzichten rondom ons voedsel. Weg van de hype, geen Green Happiness-meisjes meer en vergeet My Killer Body van Fajah Lourens. Groopman neemt ons mee naar het diffuse landschap van 'vet -en suikerwaarheden'. Een landschap waar tegengestelde wetenschappelijk uitkomsten en polariserende meningen de dienst uitmaken. Zijn advies? Negeer hypes, maak ruimte voor nuance en gebruik je 'gezonde' verstand, want het blijft lastig om voedsel op 'gezondheid' en 'ongezondheid' te beoordelen. Eet en drink gebalanceerd, sport met mate en blijf genieten van dat ene stuk chocoladetaart.

De overheid als durfkapitalist

De Groene

Uitstekende longread in De Groene over de toenemende rol van de overheid in de durfkapitaalmarkt. Door de crisis lenen de banken geen geld meer uit en zit de financiering van start ups en het mkb op slot. Om de economie te stimuleren heeft Brussel het ‘Junckerplan’ opgesteld: er wordt belastinggeld vrijgemaakt voor start ups, innovaties en kleine bedrijven. Ook de Nederlandse overheid grossiert in het oprichten van allerhande 'revolverende fondsen' die de economie zouden moeten aanzwengelen. Maar in verreweg de meeste gevallen leidt dit tot faillissementen en dus geldverspilling. De enigen die er wel bij varen zijn accountants- en notariskantoren, het grootbedrijf en - vanzelfsprekend - de riant betaalde fondsmanagers.

FBI-directeur gesnapt

Gizmodo

Digitale veiligheid en privacy zijn belangrijke politieke onderwerpen op dit moment. Zeker in Amerika waar veel ophef is over Russische hacks, onbeveiligde servers en vermeende afluisteracties. Iemand die dit als geen ander weet is FBI-directeur James Comey. Hij onderzoekt immers de banden tussen Trumps team en Rusland, waarin ook de mogelijke Russische hackpogingen worden bekeken. Ondanks alle gevaren van het internet moet de hoogste baas van de FBI toch ook met zijn tijd meegaan. Deze week gaf Comey toe ook een geheim account te hebben op Twitter en Instagram. Dan mag je wel leiding geven aan de grootste opsporingsorganisatie ter wereld, binnen vier uur waren Comey’s social media-account achterhaald door techjournaliste Ashley Feinberg. Wat verraadde hem? Comey’s accountnaam verwees naar de theoloog waarover hij zijn scriptie schreef. Een paar uur daarna liet Comey op het Instagram-account blijken het speurwerk van de journaliste wel te kunnen waarderen.

De lugubere keerzijde van de groeiende auto-industrie in Amerika


Bloomberg Businessweek De bruisende auto-industrie in de zuidelijke staten van Amerika lijkt op papier precies het soort succesverhaal waar Trump naar op zoek is. In Alabama — één van de armste staten van het land — telt de sector 26.000 werknemers, die vorig jaar 1,3 miljard dollar aan loon verdienden. Omliggende staten kennen een sector die vergelijkbaar is in formaat. De arbeidsmarkt floreert, maar de prijs wordt betaald door de werknemers. Tegen lage lonen werken ze maandenlang vrijwel onafgebroken, zes á zeven dagen per week, om maar te kunnen voldoen aan de onmogelijke productieschema’s. En de veiligheid van de werknemers? Die komt meestal pas ter sprake nadat iemand ernstig gewond is geraakt. In deze indrukwekkende longread laat Bloomberg Businessweek zien hoe Amerikaanse fabriekswerkers met gevaar voor eigen leven — en ledematen — worden uitgebuit.


Het snelheidsrecord van Amazon

The Economist

Van iedere dollar die in Amerika online wordt uitgegeven, gaat er meer dan de helft naar webgigant Amazon. Met een marktwaarde van ruim 400 miljard dollar staat het op plaats vijf van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. De prijs van een aandeel is sinds 2015 met maar liefst 173 procent gestegen. Volgens The Economist is 92 procent van die waarde gebaseerd op de verwachte omzet ná 2020. Maar hoe gaat Amazon die enorme verwachtingen invullen? The Economist maakte een boeiende analyse van een van ’s werelds grootste bedrijven die een snelheidsrecord zal moeten neerzetten om aan de verwachtingen van hun aandeelhouders te voldoen. En, zo blijkt uit de analyse, de nodige beren op de weg zal tegenkomen.

Deze roadmap toont wat er écht nodig is om 'Parijs' te halen

Vox

Welke maatschappelijke veranderingen zijn er nodig om de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius te beperken? Op die vraag hebben maar weinig mensen een helder antwoord. En zeker politici niet: hun beloftes halen het 2-graden-doel bij lange na niet. Dus schreef een groep gerenommeerde wetenschappers een gedetailleerde roadmap in vakblad Science, met alle stappen die in elk van de komende drie decennia genomen moeten worden willen we de klimaatdoelen van Parijs halen. Het resultaat is verontrustend: niets minder dan een complete herstructurering van de samenleving. Wereldwijd. En dat in minder dan 30 jaar. Vox maakte er een helder en opzienbarend overzicht van. Ons idee van ‘normaal’ zal nooit meer hetzelfde zijn.

Profiel van de meest gezochte hacker ter wereld

NRC

Een verrassend artikel dit weekend in NRC Handelsblad: een 2-pagina tellend profiel over Jevgeni Bogatsjov. Waarom? Het is de meest gezochte hacker ter wereld, er staat een prijs van 3 miljoen dollar op zijn hoofd en deze dure botenliefhebber vaart vermoedelijk nog ergens vrij rond in de Zwarte Zee. Deze 33-jarige Rus staat op de radar van de Nederlandse justitie en ook de FBI is op jacht. Obama noemde deze kale Rus, met een voorliefde voor panterprints en katten, expliciet bij naam als degene achter de emailhack van de Democratische partij. Zijn claim to faim is overigens Zeus, het computervirus dat in 2009 miljoenen computers was binnengedrongen en waarmee meer dan 100 miljoen euro is buitgemaakt. NRC sprak met een aantal Nederlandse beveiligingsonderzoekers die onderzoek deden naar deze Rus. Overigens kozen we vorige week al een stuk over Bogatsjov, dat lees je hier nog een keer.

Redactie
Redactie
Gevolgd door 614 leden