
Beeld door Staff Sgt. Daniel Martinez / US Department of Defense © CC0 (Publiek domein)
Follow the Money selecteert
Ook deze week hebben we weer de beste stukken voor je uitgekozen. Vandaag onder andere: orkaan Harvey, een interview met de de Russische spion-lobbyist Rinat Akhmetshin, waarom we niet bang voor Noord-Korea hoeven te zijn, een Nederlander die de zorg moderniseert in een Zweeds ziekenhuis en drank en drugs in de advocatuur. Prettig weekend!
Harvey was verwoestend, maar het dodental blijft beperkt
Orkaan Harvey bleek een ramp van Bijbelse proporties: heel Houston is ondergelopen en grote delen van Texas hebben te maken met zeer zware schade. Toch is het dodental relatief beperkt: 38 mensen. Vergelijk dat met Cycloon Nargis, die in 2007 in Myanmar aan zo’n 138.000 mensen het leven kostte. Ook in Bangladesh verloren in 1991 zo’n 140.000 mensen het leven als gevolg van een cycloon.
In het Westen wordt de door natuurrampen veroorzaakte schade uitgedrukt in geld; in de derde wereld daarentegen is het aantal mensenlevens de gangbare rekeneenheid. The New York Times signaleert een paradox: ongebreidelde economische groei kan worden gezien als een van de oorzaken van zeer extreem weer. Diezelfde groei heeft er echter voor gezorgd dat het verlies aan mensenlevens door dergelijke rampen, in het westen juist daalt.
Één slachtoffer van Harvey: de petrochemische industrie
Waar in de media uitgebreid werd stilgestaan bij de verwoestingen en persoonlijke drama’s rondom Harvey, sloegen de financieel journalisten van Bloomberg de tearjerkers over en focussen ze op ethyleen. Dat is een van de meest belangrijke petrochemische producten ter wereld; het dient als basis voor verschillende soorten plastics. De overstromingen hebben maar liefst 61 procent van de Amerikaanse productiecapaciteit van ethyleen lamgelegd. Bloomberg zet de onvoorstelbare gevolgen — waar ook ProPublica vorig jaar maart al voor waarschuwde — op een rijtje.
Hedgefondsen zien goudkoorts op de datamarkt
De markt voor data in de VS lijkt een soort Wilde Westen te zijn. Hedgefondsen — bedrijven die met meer risico geld beleggen op financieel markten — gebruiken steeds meer data-analyse bij het maken van beslissingen. De gebruikte data bestaat uit informatie die wij achterlaten bij het gebruik van apps, onze telefoon en onze creditcard. Er worden externe bedrijfjes ingehuurd; zij analyseren de gegevens en verkopen deze aan de financiële sector. Creditcardgegevens worden gecombineerd met satellietfoto’s en geolocatie-data van mobiele telefoons om te kijken hoeveel mensen een bepaalde winkel bezoeken.
De Hamptons hebben hun eigen anti-terreur eenheid
De Hamptons — een groep dorpjes en gehuchten in het staartje van Long Island — hebben hun eigen anti-terreureenheid. Mét volautomatische wapens, want the rich and famous voelen zichzelf niet veilig. Bescheiden als ze zijn zien ze zichzelf als een boegbeeld van de Amerikaanse cultuur en voelen zich daarom genoodzaakt over te gaan op dit soort maatregelen. Klein puntje: volgens de inlichtingendiensten is er not even a hint of a threat. Desondanks worden er op benefieten in de regio meer zwaarbewapende beveiligers gesignaleerd dan een gemiddeld campagne-evenementen van een presidentskandidaat.
Geen reden tot angst voor Noord-Korea
Volgens de Britse Korea-kenner Ra Manson is Noord-Korea helemaal niet uit op oorlog. Oorlog is volgens de Brit het laatste wat het land wil: met een groot leger ten strijde trekken is peperduur, en Noord-Korea is staartarm. China en Rusland zijn niet meer de natuurlijke ideologische partners die ze in de jaren ’50 waren, dus steun uit die hoek ligt niet voor de hand. Het communistische land zal dus razendsnel door zijn voorraden heen zijn en de oorlog moeten staken. Volgens Manson zijn de doelstellingen van Noord-Korea zeer helder en al jaren onveranderd.
Banken stappen ook in bitcoins
Het bankwezen keek veelal argwanend naar de opkomst van cryptocurrencies als bitcoin, maar dat tij lijkt te keren. Met de groeiende populariteit van de digitale valuta kunnen banken niet langer om ze heen. Daarom sluiten zes grote internationale banken zich aan bij UBS, dat samen met fintechbedrijf Clearmatics Technologies aan de 'Utility Settlement Coin' werkt. Dat is een blockchain-technologie om de internationale handel in waardepapieren te versnellen. Het is daarmee niet meer nodig om te wachten op traditionele 'clearing' van geldoverboekingen.
Wat leveren dure wetenschappelijke conferenties ons op?
The Guardian publiceerde deze week een mooi artikel over kosten en opbrengsten van wetenschappelijke conferenties. Het bezoek van zulke conferenties is vooral voor jonge onderzoekers belangrijk om te netwerken. Maar over de tijd heeft zich een hele industrie rondom de organisatie van wetenschappelijke conferenties ontwikkeld. Het resultaat: alles is nu een stuk luxueuzer en een duurder geworden.
Zo kost de organisatie van het 4e World Water Forum in Mexico alles bij elkaar naar schatting zo’n 150 miljoen euro. De totale kosten van deelname bedragen ongeveer een maandsalaris van een junior-onderzoeker. Veel nut hebben dat soort conferenties helaas niet eens: uit een enquête op zo’n conferentie bleek dat slechts 2 procent van de ruim 2.000 ondervraagden de conferentie nuttig en kosteneffectief vond.
Spionnen, geheimen en de ontmoeting in Trump Tower
In de wekelijkse editie van Lunch met de Financial Times spreekt de krant Rinat Akhmetshin, een voormalig officier uit het Rode leger die nu lobbyist is in Washington. In de wandelgangen van het centrum van de Amerikaanse politieke macht beschrijft men hem als een slimme politieke speler, iemand met smerige trucjes, een hacker, een bier-buddy en een spion voor Poetin. Hij doet naar eigen zeggen bijna alles voor geld. Het opvallendste feit: Akhmetshin was aanwezig bij de meeting in Trump Tower waarbij de zoon van de huidige president belastende informatie over Hillary Clinton was beloofd.
Drank en drugs in de advocatuur
Een recent onderzoek wijst erop dat in de VS een behoorlijk deel van de advocaten overmatig gebruik maakt van drank en drugs. Dit hebben ze nodig om de stress te bestrijden. Je moet in de sector namelijk niet bij de baas aan komen kloppen voor je work-life-balance; dan ben je je baan kwijt. En dus slaan de advocaten massaal aan het feesten.
De vraag is of het in Nederland anders is. Het is een feit dat Nederlandse advocaten minder declarabele uren moeten draaien, maar er zijn geen cijfers beschikbaar over drank- en alcoholgebruik. Dit terwijl het tevens een feit is dat burn-outs veel voorkomen onder advocaten en de grootste oorzaak van arbeidsongeschiktheid in de advocatuur. Kunnen we ervan uitgaan dat het hier minder erg is gesteld dan in Amerika?
'Het ziekenhuis zoals we dat nu kennen heeft zijn langste tijd gehad'
Melvin Samsom is de Nederlandse directeur van het Karolinska ziekenhuis in Stockholm. Het ziekenhuis wil en durft de koers radicaal om te gooien: Samsom zorgt ervoor dat het ziekenhuis overgaat op een totaal nieuwe organisatiestructuur. In plaats van een klassieke indeling in afdelingen chirurgie of oncologie komen er 'patiëntpaden', ontworpen op basis van wat de patiënt aan zorg nodig heeft. Zeven thema's, zoals ‘Hart & Vaat’, en vijf functies, waaronder de spoedeisende hulp.
De verandering gaat niet zonder slag of stoot: voor veel artsen gaat het allemaal te snel. Het bestuur van het ziekenhuis steunt de Nederlander echter. Het is een proces waar vanuit de rest van de wereld — met name ook vanuit Nederland — met belangstelling naar wordt gekeken. Hoe staat het ervoor?
35 Bijdragen
Ludovica Van Oirschot 15
https://www.groene.nl/artikel/meesters-van-de-chaos
Jan Smid 8
Ludovica Van Oirschot""Zoals Milton Friedman lang geleden heeft geschreven: ‘Alleen een crisis, echt of vermeend, brengt werkelijke veranderingen teweeg. Als die crisis er eenmaal is, hangt het optreden tegen die crisis af van wat er aan ideeën voorhanden is.""
Serieus? Ik heb toch eerder het idee dat mensen wel snappen dat er verandering nodig is dat de positie aantast van de mensen die verantwoordelijk zijn voor de crisis maar vreemd genoeg toch niet doorzetten omdat ze vermoedelijk er zelf ook last van krijgen. Eigen belang verhindert dus verandering.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan SmidJan Smid 8
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Jan SmidJan Smid 8
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Jan SmidLydia Lembeck 12
Jan SmidLydia Lembeck 12
Jan SmidBerend Pijlman 13
Jan SmidWaar het op neerkomt is dat door crises kansen ontstaan voor het bedrijfsleven. Politieke crises maken het mogelijk om de staat af te breken en te vervangen door de vrije markt. Vermogenden en vrienden van de nieuwe machthebbers krijgen de kans om eigenaar van staatsbedrijven te worden. Beschermende wetgeving wordt opgeheven. De economie groeit maar ten koste van lonen, arbeidsomstandigheden en milieu, natuur, gezondheid, klimaat etc.
Oorlogscrises bieden kansen in beveiliging en wederopbouw. Grote overheidscontracten aan bedrijven om veiligheid te garanderen voor de happy few (green zones). Overheidscontracten om het leger te ondersteunen en overheidscontracten om het land opnieuw op te bouwen. En dat allemaal aan bedrijven uit het land van de agressors (vooral Amerika).
Natuurlijke rampen worden aangegrepen om steden te ontdoen van de arme bevolking. Op Sri Lanka na de tsunami van 2004 moesten de lokale vissers hun woonplaatsen op de stranden verlaten. Ze mochten hier niet meer terugkomen omdat dit onveilig zou zijn. Nu staan op die plaatsen enorme hotels aangesloten op private stranden.
In Amerika is het na Katrina niet veel anders gegaan. De arme (hoofdzakelijk zwarte) bevolking leefde in de lager gelegen gebieden. Hier kwam geen hulp, hier kwam het leger. Niet om te helpen maar om de veiligheid te garanderen. Hulp was er wel maar alleen voor de rijke delen van de stad. Er is nooit hulp gekomen voor de wederopbouw van de arme delen van de stad. Wel zijn de scholen geprivatiseerd waardoor ze alleen nog te betalen zijn door rijke witte mensen. Vergelijk Katrina met de wethouder van Rotterdam. Katrina heeft ervoor gezorgd dat de te goedkope woningen van de kaart zijn gevaagd. Dit heeft een positief effect op vastgoedprijzen voor de rijke inwoners van de stad.
Berend Pijlman 13
Jan SmidIn een wereld waarin je voor jezelf moet opkomen kunnen rijke mensen zich verzekeren tegen natuurrampen. Kunnen rijke mensen vastgoed kopen op plaatsen waar natuurrampen minder voorkomen. En daarnaast kun je investeren in bedrijven die zich toespitsen op het herstel en voorbereiding op rampen. Dit is inmiddels een enorm verdienmodel. Er kan veel meer geld verdiend worden met het opruimen van puinhopen na rampen dan met het voorkomen dat die rampen überhaupt plaatsvinden. Sterker nog zowel aan het veroorzaken van de rampen wordt geld verdiend (in de vorm van onontkoombare uitstoot van fossiele brandstoffen).
In de laatste financiële crisis hebben we ook gezien dat er juist meer geld wordt vergaard door de grote kapitalisten. Wanneer de crisis toeslaat zorgt dit voor ongekend lage prijzen op de financiële markten. Alleen de grootste kapitalisten kunnen op dit moment blijven kopen. Wanneer de markten zich weer herstellen hebben de kapitalisten voor een prikje een groot deel van de reële waarde in de economie kunnen kopen.
Alles wijst er overigens op dat in de EU deze doctrine inmiddels ook volledig is geland. Kijk maar naar het moment waarop Oekraïne zich moest aansluiten bij de vrije markt van de EU. Jawel tijdens een burgeroorlog en politieke instabiliteit. Kijk maar eens hoe met Griekenland is omgegaan. De crisis in Griekenland is gebruikt om het land te privatiseren. Kijk maar eens hoe de crisis is gebruikt om eerst de banken te redden, daarna het bankenkartel te verstevigen en daarna doormiddel van QE alle grote bedrijven mogen profiteren van de chaos.
De plannen voor verdere eenwording van Europa staan al klaar. Dus plannen voor lagere belasting, vrije handel, deregulering, privatisering en geen weg terug via nationale wetten in voordeel van burgers.
Jan Smid 8
Berend PijlmanWie wil af van het referendum? Linkse partijen.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidUit 2016: https://www.sp.nl/opinie/dennis-jong/2016/europese-unie-moet-op-schop
en: https://www.sp.nl/nieuws/2017/06/europese-commissie-moet-snel-reageren-op-nieuw-corruptierapport-raad-van-europa
Jan Smid 8
Lydia LembeckLudovica Van Oirschot 15
Jan SmidVerder is jouw discussie methode onprettig. Je zegt eerst iets over links. Als Lydia dan laat zien dat dat niet zonder meer klopt, verleg je het argument door te zeggen dat haar inbreng niet relevant is. Goedkope retorische truc.
Jan Smid 8
Ludovica Van OirschotLydia is lid van de SP, ik ben van geen enkele partij lid. Mensen hebben vaak moeite om hun eigen partij aan te vallen als ze lang lid zijn. Het is heel vreemd en niet verklaarbaar waarom de SP inzake Europa op twee totaal verschillende paarden staat te wedden.
En over democratie gesproken, ik heb niet het idee dat het bij linkse partijen het echt democratischer gaat qua toekenning van posten en macht. Gezien ook de uitlatingen van Sharon Gersthuizen heb ik het kennelijk bij het juiste eind.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan SmidLydia Lembeck 12
Ludovica Van OirschotAlles kan altijd beter. Kijkend naar de lijst van sjoemelende politici zit ik bij de SP goed. De VVD/CDA en PvdA staan bovenaan in die lijst. En die partijen zijn dan ook niet echt sociaal te noemen.
Nog een mooie column van Dennis de Jong: https://www.sp.nl/column/dennis-jong/2017/weeklog-vuist-van-europese-commissie
Ik huiver bij het idee dat rechts steeds meer gaat afbreken. Dat is niet alleen oerdom, maar schadelijk ook nog eens. En de middeninkomens moeten op hun qui vive zijn, want rechts zal beginnen met de lagere middeninkomens aan te gaan pakken, zoals ze dat nu doen met de lage en laagste inkomens. De toekomst is rijk vs arm. Geen andere smaken meer.
Even aanvullen wat Jan zegt: 'Lydia is lid van de SP, ik ben van geen enkele partij lid. Mensen hebben vaak moeite om hun eigen partij aan te vallen als ze lang lid zijn.' .... Nou, me dunkt! En ik ben niet de enige met stevige kritiek. Ik vind dit wel een rare opmerking van Jan.
Berend Pijlman 13
Jan SmidIn Zwitserland volgend jaar een referendum over geld invoeren dat volledig gedekt wordt door de staat. Ik hoop dat het het haalt. Zou een mooi voorbeeld voor de rest van Europa kunnen zijn. Zal het waarschijnlijk niet halen vanwege de belangen van de Zwitserse banken.
https://www.vollgeld-initiative.ch
Het grootste bezwaar tegen dit geldsysteem lijkt het verdienmodel van de banken te zijn. Boonstra van Rabobank doet zijn best om argumenten tegen te verzinnen maar is mijns inziens niet heel overtuigend.
https://economie.rabobank.com/publicaties/2013/december/bruikbaarheid-van-het-chicago-plan/
Jan Smid 8
Berend PijlmanMarco Fredriks 4
Jan SmidJan Smid 8
Marco FredriksLydia Lembeck 12
Marco FredriksLudovica Van Oirschot 15
Jan SmidJan Smid 8
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
Jan SmidAnnemiek van Moorst 11
Ludovica Van OirschotUit een stuk van George Monbiot:
In April 1938, President Franklin Roosevelt sent the US Congress the following warning: “The liberty of a democracy is not safe if the people tolerate the growth of private power to a point where it becomes stronger than their democratic state itself. That, in its essence, is fascism.” It is a warning we would do well to remember.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/feb/02/corporate-dark-money-power-atlantic-lobbyists-brexit
En:
“If you can convince the lowest white man he’s better than the best coloured man, he won’t notice you’re picking his pocket. Hell, give him somebody to look down on, and he’ll empty his pockets for you” - Lyndon B. Johnson
Danny Split 7
Annemiek van MoorstNu mag naar mijn mening iedereen op zich geloven waar hij zin in heeft, maar meer als individueel recht.
Precies wat jij zegt. De 'ons volk' mensen kijken neer op de immigranten/islamieten die op hun beurt weer op onze verdeelde cultuur neer kijken, en de witte overhemden zitten straks lekker veilig in hun vakantiehuis wanneer hier de pleuris uitbreekt omdat onze westerse economie naar alle waarschijnlijkheid niet een serieuze financiële crisis overleeft.
In theorie dan, in de praktijk is het allemaal niet zo slecht. Syrische vluchtelingen knappen hier gratis de tuinen gratis op voor gehandicapten en ouderen die dat zelf niet meer kunnen.
Lydia Lembeck 12
Annemiek van MoorstLydia Lembeck 12
Annemiek van MoorstIk was net 20 toen hij het overnam van de vermoorde Kennedy. Zat samen met mijn moeder voor de TV en zij zei dat ze die man akelig vond. Ze was toen dik in de 60 en had veel meer levenservaring opgedaan dan ik toen. Terugkijkend had ze wel gelijk.
Danny Split 7
We zitten nog altijd vast in de macht van een kleine internationaal zakennetwerk, waar overheden en burgerbelangen bij in het niet vallen.
Dat is de afgelopen 100 jaar misschien geëvolueerd door de techniek, maar die macht was er altijd al.
Dit is één van de grote elementen van problemen in de wereld die destijds Hitler aan de macht hebben geholpen. Wat ook valt af te zien aan de dreiging van fascisme binnen Europa op dit moment. Ook in de VS heeft reeds de vlag van de nazi's gewapperd.
Allemaal misplaatste haat, woede en frustratie. Zoveel van onze tijd verspillen we aan domme ruzies over domme onderwerpen als ras en religie.
Zeer zorgelijk, maar misschien nog zorgelijker is; is dat het niet echt verbazingwekkend meer is.
Of er komt een leider die deze haat leert sturen, wat al velen aan het proberen zijn. En dan gaat de ellende pas echt beginnen.
Of er verschijnt na jaren eindelijk weer eens iemand op het toneel die aanspraak kan maken op mensen hun redelijkheid. Al gebeurt het helaas weinig dat dergelijke types een natuurlijke dood sterven.
Als je op de 'social media' gaat rondkijken moet je deze dagen echt een papieren zak over je hoofd trekken om jezelf te beschermen tegen sociaal overdraagbare aandoeningen.
Lydia Lembeck 12
Danny SplitKijk naar wat nu tussen Noord Korea en Trump gebeurt. Trump met toestemming van Japan deze keer. En zijn belofte om te laten zien wat hij allemaal wel niet heeft.... Weer nucleaire wolken over ons heen. Eng.
Danny Split 7
Alsof dit niks te maken heeft met het knijpende verschil tussen rijk en arm. "Anti-revolutie eenheid" zou een betere beschrijving zijn.
Lydia Lembeck 12
Danny SplitVoorspelling is gedaan in 1996 of 1997 in een documentaire op de Nederlandse TV. Geen idee meer wie de documentaires uitzond. Een reeks, waaronder de militia in de VS, de Skull & Bones club en hoe dat allemaal in elkaar zat en dergelijk.
In 2005 kwam de trilogie van de BBC op TV: The Power of Nightmares. Die werd niet op de Nederlandse TV uitgezonden. Wel op de Belgische. Drie zondagavonden 55minuten leerzame documentaires.
Lodewijk 6
Bij deze oefeningen gaat straks een "ongelukje" gebeuren en dan zijn de rapen gaar. Bekende tactiek van de usa om weer eens een oorlog te beginnen, zoals ze de afgelopen 220 jaar hebben gedaan.