Beeld door Staff Sgt. Daniel Martinez / US Department of Defense

Beeld door Staff Sgt. Daniel Martinez / US Department of Defense © CC0 (Publiek domein)

Follow the Money selecteert

Ook deze week hebben we weer de beste stukken voor je uitgekozen. Vandaag onder andere: orkaan Harvey, een interview met de de Russische spion-lobbyist Rinat Akhmetshin, waarom we niet bang voor Noord-Korea hoeven te zijn, een Nederlander die de zorg moderniseert in een Zweeds ziekenhuis en drank en drugs in de advocatuur. Prettig weekend!

Harvey was verwoestend, maar het dodental blijft beperkt

The New York Times

Orkaan Harvey bleek een ramp van Bijbelse proporties: heel Houston is ondergelopen en grote delen van Texas hebben te maken met zeer zware schade. Toch is het dodental relatief beperkt: 38 mensen. Vergelijk dat met Cycloon Nargis, die in 2007 in Myanmar aan zo’n 138.000 mensen het leven kostte. Ook in Bangladesh verloren in 1991 zo’n 140.000 mensen het leven als gevolg van een cycloon.

In het Westen wordt de door natuurrampen veroorzaakte schade uitgedrukt in geld; in de derde wereld daarentegen is het aantal mensenlevens de gangbare rekeneenheid. The New York Times signaleert een paradox: ongebreidelde economische groei kan worden gezien als een van de oorzaken van zeer extreem weer. Diezelfde groei heeft er echter voor gezorgd dat het verlies aan mensenlevens door dergelijke rampen, in het westen juist daalt.

Één slachtoffer van Harvey: de petrochemische industrie

Bloomberg

Waar in de media uitgebreid werd stilgestaan bij de verwoestingen en persoonlijke drama’s rondom Harvey, sloegen de financieel journalisten van Bloomberg de tearjerkers over en focussen ze op ethyleen. Dat is een van de meest belangrijke petrochemische producten ter wereld; het dient als basis voor verschillende soorten plastics. De overstromingen hebben maar liefst 61 procent van de Amerikaanse productiecapaciteit van ethyleen lamgelegd. Bloomberg zet de onvoorstelbare gevolgen — waar ook ProPublica vorig jaar maart al voor waarschuwde — op een rijtje. 

Hedgefondsen zien goudkoorts op de datamarkt

The Financial Times

De markt voor data in de VS lijkt een soort Wilde Westen te zijn. Hedgefondsen — bedrijven die met meer risico geld beleggen op financieel markten — gebruiken steeds meer data-analyse bij het maken van beslissingen. De gebruikte data bestaat uit informatie die wij achterlaten bij het gebruik van apps, onze telefoon en onze creditcard. Er worden externe bedrijfjes ingehuurd; zij analyseren de gegevens en verkopen deze aan de financiële sector. Creditcardgegevens worden gecombineerd met satellietfoto’s en geolocatie-data van mobiele telefoons om te kijken hoeveel mensen een bepaalde winkel bezoeken.

De Hamptons hebben hun eigen anti-terreur eenheid

Bloomberg

De Hamptons — een groep dorpjes en gehuchten in het staartje van Long Island — hebben hun eigen anti-terreureenheid. Mét volautomatische wapens, want the rich and famous voelen zichzelf niet veilig. Bescheiden als ze zijn zien ze zichzelf als een boegbeeld van de Amerikaanse cultuur en voelen zich daarom genoodzaakt over te gaan op dit soort maatregelen. Klein puntje: volgens de inlichtingendiensten is er not even a hint of a threat. Desondanks worden er op benefieten in de regio meer zwaarbewapende beveiligers gesignaleerd dan een gemiddeld campagne-evenementen van een presidentskandidaat. 

Geen reden tot angst voor Noord-Korea

Knack

Volgens de Britse Korea-kenner Ra Manson is Noord-Korea helemaal niet uit op oorlog. Oorlog is volgens de Brit het laatste wat het land wil: met een groot leger ten strijde trekken is peperduur, en Noord-Korea is staartarm. China en Rusland zijn niet meer de natuurlijke ideologische partners die ze in de jaren ’50 waren, dus steun uit die hoek ligt niet voor de hand. Het communistische land zal dus razendsnel door zijn voorraden heen zijn en de oorlog moeten staken. Volgens Manson zijn de doelstellingen van Noord-Korea zeer helder en al jaren onveranderd. 

Banken stappen ook in bitcoins

The Financial Times

Het bankwezen keek veelal argwanend naar de opkomst van cryptocurrencies als bitcoin, maar dat tij lijkt te keren. Met de groeiende populariteit van de digitale valuta kunnen banken niet langer om ze heen. Daarom sluiten zes grote internationale banken zich aan bij UBS, dat samen met fintechbedrijf Clearmatics Technologies aan de 'Utility Settlement Coin' werkt. Dat is een blockchain-technologie om de internationale handel in waardepapieren te versnellen. Het is daarmee niet meer nodig om te wachten op traditionele 'clearing' van geldoverboekingen.

Wat leveren dure wetenschappelijke conferenties ons op?

The Guardian

The Guardian publiceerde deze week een mooi artikel over kosten en opbrengsten van wetenschappelijke conferenties. Het bezoek van zulke conferenties is vooral voor jonge onderzoekers belangrijk om te netwerken. Maar over de tijd heeft zich een hele industrie rondom de organisatie van wetenschappelijke conferenties ontwikkeld. Het resultaat: alles is nu een stuk luxueuzer en een duurder geworden.

Zo kost de organisatie van het 4e World Water Forum in Mexico alles bij elkaar naar schatting zo’n 150 miljoen euro. De totale kosten van deelname bedragen ongeveer een maandsalaris van een junior-onderzoeker. Veel nut hebben dat soort conferenties helaas niet eens: uit een enquête op zo’n conferentie bleek dat slechts 2 procent van de ruim 2.000 ondervraagden de conferentie nuttig en kosteneffectief vond.

Spionnen, geheimen en de ontmoeting in Trump Tower

The Financial Times

In de wekelijkse editie van Lunch met de Financial Times spreekt de krant Rinat Akhmetshin, een voormalig officier uit het Rode leger die nu lobbyist is in Washington. In de wandelgangen van het centrum van de Amerikaanse politieke macht beschrijft men hem als een slimme politieke speler, iemand met smerige trucjes, een hacker, een bier-buddy en een spion voor Poetin. Hij doet naar eigen zeggen bijna alles voor geld. Het opvallendste feit: Akhmetshin was aanwezig bij de meeting in Trump Tower waarbij de zoon van de huidige president belastende informatie over Hillary Clinton was beloofd.

Drank en drugs in de advocatuur

Het Financieele Dagblad

Een recent onderzoek wijst erop dat in de VS een behoorlijk deel van de advocaten overmatig gebruik maakt van drank en drugs. Dit hebben ze nodig om de stress te bestrijden. Je moet in de sector namelijk niet bij de baas aan komen kloppen voor je work-life-balance; dan ben je je baan kwijt. En dus slaan de advocaten massaal aan het feesten.

De vraag is of het in Nederland anders is. Het is een feit dat Nederlandse advocaten minder declarabele uren moeten draaien, maar er zijn geen cijfers beschikbaar over drank- en alcoholgebruik. Dit terwijl het tevens een feit is dat burn-outs veel voorkomen onder advocaten en de grootste oorzaak van arbeidsongeschiktheid in de advocatuur. Kunnen we ervan uitgaan dat het hier minder erg is gesteld dan in Amerika?

'Het ziekenhuis zoals we dat nu kennen heeft zijn langste tijd gehad'

Het Financieele Dagblad

Melvin Samsom is de Nederlandse directeur van het Karolinska ziekenhuis in Stockholm. Het ziekenhuis wil en durft de koers radicaal om te gooien: Samsom zorgt ervoor dat het ziekenhuis overgaat op een totaal nieuwe organisatiestructuur. In plaats van een klassieke indeling in afdelingen chirurgie of oncologie komen er 'patiëntpaden', ontworpen op basis van wat de patiënt aan zorg nodig heeft. Zeven thema's, zoals ‘Hart & Vaat’, en vijf functies, waaronder de spoedeisende hulp.

De verandering gaat niet zonder slag of stoot: voor veel artsen gaat het allemaal te snel. Het bestuur van het ziekenhuis steunt de Nederlander echter. Het is een proces waar vanuit de rest van de wereld — met name ook vanuit Nederland — met belangstelling naar wordt gekeken. Hoe staat het ervoor?