Follow The Money selecteert

Vluchtelingen: volgens scheidend hoogleraar Hans-Werner Sinn 'functionele analfabeten', volgens Harrie Verbon oorzaak van permanente massawerkeloosheid. Wat gebeurt er met Europees belastinggeld, het bizarre optreden van Turkije, wat moeten we met een wisselkoersloze eurozone? Filosoof denkt na over democratie en er is hoop op een pil tegen alzheimer. Gaat KLM nu wel of niet 5.000 mensen ontslaan? Plus: zo beleeft een Amerikaan de EU.

Varkensboer weet: 'de put is alweer een beetje dieper'

hp De Tijd (via Blendle) Varkensboeren hebben het zwaar. In België net zo goed als hier, ook met evenveel inwoners als varkens. De klassieke varkenscyclus: prijsstijging leidt tot investeringen, tot meer aanbod, tot overproductie, tot dalende prijzen en uiteindelijk productievermindering, is nu net in de varkenshouderij kapot. Het groot-groter-grootst-denken en de marktmacht van supermarkten en slagerijen, leidden jaren lang tot een collectieve vlucht naar voren. Want: 'als de prijzen zo laag zijn dat ik met 200 varkens niet rondkom, moet ik dus uitbreiden naar 400'. Banken financierden probleemloos dit wensdenken. De Tijd beschrijft de beklemmende sfeer: 'Ons laatste geld zit hierin. Daarvoor gaan we vechten, met de moed der wanhoop. Ons leven staat on hold. We gaan nooit weg met onze jongens. We rapen ons geluk hier op het erf. De tarwe die groeit. Mooie biggen. Maar als je 's avonds in je bed kruipt, weet je: de put is weer een beetje dieper.'  

Waar geeft de EU uw belastinggeld aan uit?

Politico Europe Onder de titel 9 things you didn’t know about how the EU spends money geeft het Brusselse blog Politico een kijkje in een nieuwe data tool van de Europese Commissie, die laat zien waar al het EU-geld naartoe gaat. Meer dan 500 belangrijke beleidsprogramma's in zes grote fondsen passeren de revue, die per land, thema en investeringsfonds via internet geraadpleegd kunnen worden. Een fascinerend inkijkje in de ontransparante wereld van EU-fondsen.  

Bezorgde dokters en de morele crisis van de Verzorgingsstaat

TPO Sterke doordenker van psychiater Esther van Fenema die raakt aan wezenlijke levensvragen én de inrichting van onze samenleving én de armoedige manier waarop de huidige bestuurlijke elite daarmee omgaat. 'Expertise en een ouderwets verantwoordelijkheidsgevoel zijn niet leidend bij besluitvorming', zegt Van Fenema en vraagt zich af: 'is zoveel cynisme wel terecht?' Een groeiende groep artsen denkt helaas van wel.  

It's the exchange rate, stupid!

Forbes Opiniërend artikel van senior fellow van het Adam Smith Instituut Tim Worstall over de Argentijnse valutacrisis. Hij legt die naast de eurocrisis en concludeert dat het onvermogen voor eurozone landen om hun munt te devalueren een oplossing in de weg staat: 'And that’s what explains the economic pain of countries like Finland and Greece. Not that membership of the euro caused their specific economic difficulties. But that membership has meant that they can’t take the easiest and simplest method of dealing with their problems: devaluation'.  

Wie is de grootste ontvanger van Europees ontwikkelingsgeld?

De Correspondent Dat is niet een of ander land in Afrika of Haïti, maar Turkije, de 18e economie van de wereld met een corrupte anti-democraat aan het roer, die onwelgevallige journalisten massaal in het gevang gooit. Dat land ontvangt zelfs méér dan de nummer 2 tot en met 5 samen. In totaal vloeit 17 procent van het Europese hulpbudget naar Turkije. En waar ging al dat geld naartoe? Projecten met een focus op EU-regels. Dat varieert van energieprojecten en strenge Europese transportregels tot meer ontwikkelingsgerichte mensenrechtenprojecten. Van de ruim vier miljard euro toetredingssteun die tussen 2014 en 2020 beschikbaar is voor Turkije, gaat het meeste geld naar het bevorderen van mensenrechten en goed bestuur. Intussen stuurt Turkije wel grote groepen vluchtelingen ongevraagd het oorlogsgebied weer in.  

Waarom omarmt de democratie haar noodlot?

Uni Leiden Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema promoveerde deze week op een belangrijk proefschrift over de staat van onze democratische rechtsstaat. Democratie is waarschijnlijk het beste wat de politieke filosofie heeft voortgebracht. Toch is het geen rustig bezit: de democratie bevat de ingrediënten voor haar eigen vernietiging. Wat brengt een democratie ertoe om haar eigen noodlot te omarmen? Mag een democratie zich verweren tegen antidemocraten – of is dát juist heel ondemocratisch? En hoe voorkom je dat democratie in prille staten betekent: ‘one man, one vote, one time’? Hoever mag onze tolerantie reiken?  

Komt de autisme-pil er aan?

BNR Onderzoekers van de universiteit van Utrecht lijken een eiwit gevonden te hebben dat essentieel is om stamcellen te laten uitgroeien tot zenuwen. Er zou een relatie kunnen bestaan tussen een tekort deze belangrijke bouwsteen en autisme en Alzheimer. Duidelijk is nu wel hoe belangrijk dit eiwit is. Onderzoeker Hoogenraad: 'Ik ben daar wel hoopvol op. Dit is echt een nieuw soort proces, een nieuw mechanisme wat nooit eerder blootgelegd is. Dit zou ook nieuwe medicijnen kunnen opleveren. Want als die zenuw er eenmaal is, blijft dat eiwit nodig'.  

'Economen moeten het volk dienen'

Handelsblatt Hans-Werner Sinn gaat met pensioen als hoogleraar aan het Ifo-instituut. Handelsblatt praat daarom met Duitslands beroemdste econoom. 'Economen moet het volk dienen, zegt Sinn, en niet de politiek.' Ook Der Spiegel sprak met Sinn.  Sinn neemt, als gewoonlijk, geen blad voor de mond. Het rentebeleid van de ECB? Een katastrofe.  De eurocrisis? Een miljardenrisico voor Duitsland. De vele vluchtelingen? 'Functionele analfabeten' en daarmee een belasting. Het minimumloon? Fataal voor de arbeidsmarkt. De Energiewende? Technisch eigenlijk onmogelijk. Er is geen econoom wiens ideeën zoveel bekendheid genieten en zoveel ingang vinden, noteert het blad. Toch: kritiek is er ook, bijvoorbeeld van een vakbroeder die liever anoniem blijft. Sinn zoekt graag de grenzen op en gaat daarbij regelmatig te ver, is het commentaar. Leuk voor het debat, maar als wetenschapper krijg je er buikpijn van. Maar is die kritiek wel terecht?  

'Permanente massawerkeloosheid'

De Volkskrant Hoogleraar Openbare Financiën Harrie Verbon geeft zijn mening over de kosten en baten van asielzoekers, die hier komen als gevolg van het open grenzen-beleid van de EU. Verbon oordeelt, goed onderbouwd: door de blijvende toestroom van vluchtelingen zal permanente massawerkloosheid ontstaan, vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt. 'Als je de niet hoogopgeleide Nederlanders op de arbeidsmarkt wilt beschermen, moet je het aantal toegelaten vluchtelingen beperken', aldus de hoogleraar.  

Vluchtelingencrisis vanuit economisch perspectief

True economics Hoe gaan we de vluchtelingen die afgelopen jaar Europa zijn binnengestroomd absorberen, vraag econoom Constantin Gurdiev zich af. Hij zet enkele scenario's over de mogelijke economische effecten naast elkaar, alle gemaakt op basis van cijfers die het Ifo-instituur heeft geleverd voor de situatie in Duitsland. Het vraagstuk zal de Europese systemen, van arbeidsmarkt tot verzorgingsstaat, stevig op de proef stellen, verwacht hij en het politieke systeem veranderen. We zijn rijkelijk laat met het stellen van beleidsvragen. Maar goed, de economische insteek is tenminste een begin. Als we de humanitaire problemen goed in oog houden, kunnen we sneller schakelen naar economische lange termijn-oplossingen.  

'De elites brengen ons in gevaar'

Trouw Met armoede en uitsluiting heeft terrorisme niets te maken, wel met de afwijzing van westerse normen, zegt de Franse essayiste en integratiedeskundige Malika Sorel-Sutter. 'De elites hebben dit land in gevaar gebracht. Door te veel immigranten toe te laten met een erg afwijkende cultuur, en door vervolgens niets van die mensen te vragen. Het is overal in Europa gebeurd', zegt de Française.  

'Op termijn 5000 banen weg bij KLM'

DFT (inlog) Interview met directeur Personeelszaken Wim Kooijman van de KLM. Volgens De Telegraaf heeft Kooijman beweerd dat de KLM komende jaren niet ontkomt aan  fors snijden in het personeelsbestand:  5.000 van de 32.000 banen zouden moeten verdwijnen. De moordende concurrentie in de luchtvaart, nietwaar. Opmerkelijk: de volgende dag beweert de KLM dat De Telegraaf Kooijman verkeerd geciteerd moet hebben: 'Dat er volgens De Telegraaf de komende jaren naar schatting 5.000 banen zullen verdwijnen, is onjuist'.  

Why Europe is breaking down

New York Times Een tip van een FTM-lezer, waarvoor dank. Bekroond New York Times-journalist James "Jim" Yardley, ziet de EU met andere ogen nu hij er zelf woont als correspondent, in Rome. Om echt 'onder de motorkap te kijken' doet hij Brussel aan en praat met EU-ombudsman Emily O'Reilly. Die zegt: 'young women and men in Europe are staring at joblessness, and the European Union is regarded as part of the problem'.  Vluchtelingen zien dat heel anders, zegt Yardley: 'A place of deepening pessimism for many of its own young people has become a beacon of hope and safety for migrants, many of them Syrian refugees who have been through the horrors of civil war.'   

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.