Vluchtelingen: volgens scheidend hoogleraar Hans-Werner Sinn 'functionele analfabeten', volgens Harrie Verbon oorzaak van permanente massawerkeloosheid. Wat gebeurt er met Europees belastinggeld, het bizarre optreden van Turkije, wat moeten we met een wisselkoersloze eurozone? Filosoof denkt na over democratie en er is hoop op een pil tegen alzheimer. Gaat KLM nu wel of niet 5.000 mensen ontslaan? Plus: zo beleeft een Amerikaan de EU.
Varkensboer weet: 'de put is alweer een beetje dieper'
hp De Tijd (via Blendle)
Varkensboeren hebben het zwaar. In België net zo goed als hier, ook met evenveel inwoners als varkens. De klassieke varkenscyclus: prijsstijging leidt tot investeringen, tot meer aanbod, tot overproductie, tot dalende prijzen en uiteindelijk productievermindering, is nu net in de varkenshouderij kapot. Het groot-groter-grootst-denken en de marktmacht van supermarkten en slagerijen, leidden jaren lang tot een collectieve vlucht naar voren. Want: 'als de prijzen zo laag zijn dat ik met 200 varkens niet rondkom, moet ik dus uitbreiden naar 400'. Banken financierden probleemloos dit wensdenken.
De Tijd beschrijft de beklemmende sfeer: 'Ons laatste geld zit hierin. Daarvoor gaan we vechten, met de moed der wanhoop. Ons leven staat
on hold. We gaan nooit weg met onze jongens. We rapen ons geluk hier op het erf. De tarwe die groeit. Mooie biggen. Maar als je 's avonds in je bed kruipt, weet je: de put is weer een beetje dieper.'
Waar geeft de EU uw belastinggeld aan uit?
Politico Europe
Onder de titel
9 things you didn’t know about how the EU spends money geeft het Brusselse blog Politico een kijkje in een nieuwe
data tool van de Europese Commissie, die laat zien waar al het EU-geld naartoe gaat.
Meer dan 500 belangrijke beleidsprogramma's in zes grote fondsen passeren de revue, die per land, thema en investeringsfonds via internet geraadpleegd kunnen worden. Een fascinerend inkijkje in de ontransparante wereld van EU-fondsen.
Bezorgde dokters en de morele crisis van de Verzorgingsstaat
TPO
Sterke doordenker van psychiater Esther van Fenema die raakt aan wezenlijke levensvragen én de inrichting van onze samenleving én de armoedige manier waarop de huidige bestuurlijke elite daarmee omgaat. 'Expertise en een ouderwets verantwoordelijkheidsgevoel zijn niet leidend bij besluitvorming', zegt Van Fenema en vraagt zich af: 'is zoveel cynisme wel terecht?' Een groeiende groep artsen denkt helaas van wel.
It's the exchange rate, stupid!
Forbes
Opiniërend artikel van
senior fellow van het Adam Smith Instituut Tim Worstall over de Argentijnse valutacrisis. Hij legt die naast de eurocrisis en concludeert dat het onvermogen voor eurozone landen om hun munt te devalueren een oplossing in de weg staat: 'And that’s what explains the economic pain of countries like Finland and Greece. Not that membership of the euro caused their specific economic difficulties. But that membership has meant that they can’t take the easiest and simplest method of dealing with their problems: devaluation'.
Wie is de grootste ontvanger van Europees ontwikkelingsgeld?
De Correspondent
Dat is niet een of ander land in Afrika of Haïti, maar Turkije, de 18e economie van de wereld met een corrupte anti-democraat aan het roer, die onwelgevallige journalisten massaal in het gevang gooit. Dat land ontvangt zelfs méér dan de nummer 2 tot en met 5 samen. In totaal vloeit 17 procent van het Europese hulpbudget naar Turkije.
En waar ging al dat geld naartoe? Projecten met een focus op EU-regels. Dat varieert van energieprojecten en strenge Europese transportregels tot meer ontwikkelingsgerichte mensenrechtenprojecten. Van de ruim vier miljard euro toetredingssteun die tussen 2014 en 2020 beschikbaar is voor Turkije, gaat het meeste geld naar het bevorderen van mensenrechten en goed bestuur. Intussen stuurt Turkije wel
grote groepen vluchtelingen ongevraagd het oorlogsgebied weer in.
Waarom omarmt de democratie haar noodlot?
Uni Leiden
Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema promoveerde deze week op een belangrijk proefschrift over de staat van onze democratische rechtsstaat. Democratie is waarschijnlijk het beste wat de politieke filosofie heeft voortgebracht. Toch is het geen rustig bezit: de democratie bevat de ingrediënten voor haar eigen vernietiging. Wat brengt een democratie ertoe om haar eigen noodlot te omarmen? Mag een democratie zich verweren tegen antidemocraten – of is dát juist heel ondemocratisch? En hoe voorkom je dat democratie in prille staten betekent: ‘
one man, one vote, one time’? Hoever mag onze tolerantie reiken?
Komt de autisme-pil er aan?
BNR
Onderzoekers van de universiteit van Utrecht lijken een eiwit gevonden te hebben dat essentieel is om stamcellen te laten uitgroeien tot zenuwen. Er zou een relatie kunnen bestaan tussen een tekort deze belangrijke bouwsteen en autisme en Alzheimer. Duidelijk is nu wel
hoe belangrijk dit eiwit is. Onderzoeker Hoogenraad: 'Ik ben daar wel hoopvol op. Dit is echt een nieuw soort proces, een nieuw mechanisme wat nooit eerder blootgelegd is. Dit zou ook nieuwe medicijnen kunnen opleveren. Want als die zenuw er eenmaal is, blijft dat eiwit nodig'.
'Economen moeten het volk dienen'
Handelsblatt
Hans-Werner Sinn gaat met pensioen als hoogleraar aan het Ifo-instituut.
Handelsblatt praat daarom met Duitslands beroemdste econoom. 'Economen moet het volk dienen, zegt Sinn, en niet de politiek.'
Ook
Der Spiegel sprak met Sinn. Sinn neemt, als gewoonlijk, geen blad voor de mond. Het rentebeleid van de ECB? Een katastrofe. De eurocrisis? Een miljardenrisico voor Duitsland. De vele vluchtelingen? 'Functionele analfabeten' en daarmee een belasting. Het minimumloon? Fataal voor de arbeidsmarkt. De Energiewende? Technisch eigenlijk onmogelijk.
Er is geen econoom wiens ideeën zoveel bekendheid genieten en zoveel ingang vinden, noteert het blad. Toch: kritiek is er ook, bijvoorbeeld van een vakbroeder die liever anoniem blijft. Sinn zoekt graag de grenzen op en gaat daarbij regelmatig te ver, is het commentaar. Leuk voor het debat, maar als wetenschapper krijg je er buikpijn van. Maar is die kritiek wel terecht?
'Permanente massawerkeloosheid'
De Volkskrant
Hoogleraar Openbare Financiën Harrie Verbon geeft zijn mening over de kosten en baten van asielzoekers, die hier komen als gevolg van het open grenzen-beleid van de EU. Verbon oordeelt, goed onderbouwd: door de blijvende toestroom van vluchtelingen zal permanente massawerkloosheid ontstaan, vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt. 'Als je de niet hoogopgeleide Nederlanders op de arbeidsmarkt wilt beschermen, moet je het aantal toegelaten vluchtelingen beperken', aldus de hoogleraar.
Vluchtelingencrisis vanuit economisch perspectief
True economics
Hoe gaan we de vluchtelingen die afgelopen jaar Europa zijn binnengestroomd absorberen, vraag econoom Constantin Gurdiev zich af. Hij zet enkele scenario's over de mogelijke economische effecten naast elkaar, alle gemaakt op basis van cijfers die het Ifo-instituur heeft geleverd voor de situatie in Duitsland.
Het vraagstuk zal de Europese systemen, van arbeidsmarkt tot verzorgingsstaat, stevig op de proef stellen, verwacht hij en het politieke systeem veranderen. We zijn rijkelijk laat met het stellen van beleidsvragen. Maar goed, de economische insteek is tenminste een begin. Als we de humanitaire problemen goed in oog houden, kunnen we sneller schakelen naar economische lange termijn-oplossingen.
'De elites brengen ons in gevaar'
Trouw
Met armoede en uitsluiting heeft terrorisme niets te maken, wel met de afwijzing van westerse normen, zegt de Franse essayiste en integratiedeskundige Malika Sorel-Sutter.
'De elites hebben dit land in gevaar gebracht. Door te veel immigranten toe te laten met een erg afwijkende cultuur, en door vervolgens niets van die mensen te vragen. Het is overal in Europa gebeurd', zegt de Française.
'Op termijn 5000 banen weg bij KLM'
DFT (inlog)
Interview met directeur Personeelszaken Wim Kooijman van de KLM. Volgens
De Telegraaf heeft Kooijman beweerd dat de KLM komende jaren niet ontkomt aan
fors snijden in het personeelsbestand: 5.000 van de 32.000 banen zouden moeten verdwijnen. De moordende concurrentie in de luchtvaart, nietwaar.
Opmerkelijk: de volgende dag
beweert de KLM dat
De Telegraaf Kooijman verkeerd geciteerd moet hebben: 'Dat er volgens
De Telegraaf de komende jaren naar schatting 5.000 banen zullen verdwijnen, is onjuist'.
Why Europe is breaking down
New York Times
Een tip van een FTM-lezer, waarvoor dank. Bekroond New York Times-journalist James "Jim" Yardley, ziet de EU met andere ogen nu hij er zelf woont als correspondent, in Rome. Om echt 'onder de motorkap te kijken' doet hij Brussel aan en praat met EU-ombudsman Emily O'Reilly. Die zegt: 'y
oung women and men in Europe are staring at joblessness, and the European Union is regarded as part of the problem'.
Vluchtelingen zien dat heel anders, zegt Yardley:
'A place of deepening pessimism for many of its own young people has become a beacon of hope and safety for migrants, many of them Syrian refugees who have been through the horrors of civil war.'
Doe mee
Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw
must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox:
Follow the Money Selecteert.
179 Bijdragen
jelle vd wal
Het probleem wat niet genoemd wordt zijn etnische conflicten, zoals die nu in Zweden aan het ontstaan zijn.
Die conflicten zijn er niet alleen in Zweden, de burgemeester van Calais heeft nu al verschillende keren Parijs gevraagd het leger naar die stad te sturen.
Britse vrachtauto bestuurders spreken over een oorlogszone, waar ze elke keer met moeite en schade door heen komen.
Het merkwaardige bij dit alles is de gespletenheid, in Duitsland bijna 50 % voor migranten, en ook bijna 50 % tegen.
In Polen demonstraties pro en contra het huidige bewind, wat bij de verkiezingen een absolute meerderheid kreeg.
In Frankrijk het oprukken van FN, er is al een prognose voor de eerste ronde van de presidents verkiezingen van 2017, met Le Pen 27 %, en Hollande en Sarkozy elk net boven de twintig.
In Zweden is net besloten dat woorden als migrant, zwart, Afrikaan etc. niet meer gebruikt mogen, allen zijn Zweden.
Tegelijk lees je dat vrouwen die door een gekleurd iemand verkracht zijn, dat schijnt nogal voor te komen, geen aangifte durven doen, als zij aangeven door een gekleurde verkracht te zijn worden ze beschuldigd van racisme.
De euro als bron van ellende werd niet door iedereen begrepen, de migranten zijn veel begrijpelijker.
Wat precies een functionele analfabeet is weet ik niet, dat het overgrote deel van de migranten naar onze begrippen niet hoog opgeleid is, dat vermoedde ik al een hele tijd.
Ik had ooit het twijfelachtige genoegen met een dokter te maken te hebben opgeleid in het Midden Oosten, die hier als dokter was erkend, de betrokkene was volgens mij een aanfluiting voor de medische stand.
De medisch specialist die ik door het geklungel moest raadplegen legde mij uit hoe dom zijn collega in zijn ogen was.
De enige dingen die ik dan kan zien die de 'elites' willen zijn opheffen van de landen, ook als cultur
Ludovikaa
jelle vd walHilterman
jelle vd walIndiaan, Eskimo, neger zijn begrippen die bij mij geen negatieve gevoelens oproepen.
Bespottelijk dat musea in Nederland deze woorden niet langer wensen te gebruiken.
Nog even en we noemen een neger zoals de Engelsen "a coloured gentleman".
jelle vd wal
HiltermanHelaas wordt bij Opsporing Gezocht het woord 'lichtgetint' nog steeds gebruikt.
Zeer discriminerend dat de meesten die moeten worden opgespoord lichtgetint zijn.
Hilterman
jelle vd walPast bij de criminaliteitscijfers die onder personen met een andere etniciteit aanzienlijk hoger zijn.
Is het discriminerend wanneer vastgesteld wordt dat bewoners van gevangenissen voor het grootste deel bestaat uit mensen met een andere etniciteit?
Ga de realiteit niet uit de weg, ook al is die voor sommige bevolkingsgroepen minder vleiend.
MvdB
T.a.v. het proefschrift van Bastiaan Rijpkema hier een column van Meindert Fennema op TPO:
http://politiek.tpo.nl/column/de-democratie-tot-zelfmoord-in-staat-dus-die-moet-je-beschermen/
pubben
MvdBDaarnaast vind ik de opmerking van Fennema dat er in een democratie een onafhankelijke rechtspraak bestaat die machtsmisbruik tegen kan gaan, zeer twijfelachtig. Op grond waarvan? Mijn ervaring is een andere.
De site van Politico Europa, ik kijk en zie meteen de link naar de Europees Sociaal Fonds Gelden en weet hoe daar misbruik van gemaakt is in de NL. Van deze praktijken moeten veel HRM managers weten. Die horen we niet, wel mensen die er achteraf over schrijven. Data. Correlatie. Hier de link naar causaliteit.
http://www.ftm.nl/column/ad-melkert-esf-subsidies/
MvdB
pubbenLudovikaa
MvdBDoom
Niet anders valt te concluderen dat hier de overheid de democratie en mensenrechten platwalst.
With Open Gates The forced collective suicide of European nations
https://www.youtube.com/watch?v=44vzMNG2fZc
Weapons of Mass Migration, Forced Displacement, Coercion, and Foreign Policy
http://www.cornellpress.cornell.edu/book/?GCOI=80140100627270
Who is twitter-luring refugees to Germany
http://www.voltairenet.org/article188774.html
http://www.niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=9768:george-soros-helpt-vluchtelingen-die-naar-europa-willen-komen&catid=20:het-complot&Itemid=33
https://www.youtube.com/watch?v=W3Tk74-O-so
http://www.niburu.co/index.php?option=com_content&id=9871:verkrachtingen-westerse-vrouwen-loopt-spuigaten-uit&Itemid=50
jelle vd wal
DoomDat breekt de culturen van de landen op, en verlaagt de lonen.
Dat laatste heeft twee positieve aspecten, lage lonen, hoge winsten, en die lage lonen voeden de sociale onrust, dat is weer reden voor onderdrukking.
Ludovikaa
jelle vd walDoom
LudovikaaLudovikaa
DoomMvdB
LudovikaaLudovikaa
MvdBMvdB
DoomGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
jelle vd wal
GuestDe euro is één van die dingen.
Maar ook los van de EU waren er dwaasheden.
In 1953, meen ik, toen het Commonwealth uiteenviel, waren er Britten die meenden dat Londen toch nog de hoofdstad van de wereld kon blijven.
Daartoe werd ingesteld dat iedereen vanuit dat Commonwealth welkom was.
Toen een paar weken later al het eerste schip uit het Caraibisch gebied aankwam met iets van 300 mensen sloeg de schrik al in de gelederen.
Inmiddels is Londen net zo ver als Rotterdam.
Ludovikaa
jelle vd walJoost Vsser
LudovikaaYogibeer
Joost VsserHelaas de tegenwoordige tijd lijkt geen tijdperk van dromen maar eerder een tijdperk van afbraak, zie bijvoorbeeld Rutte, Wilders, Klijnsma, Cameron, Le Pen, Orban, Erdogan, Poetin, Trump, IS, Assad, etc. Er zijn in deze tijd slechts heel weinig lichtpuntjes te zien in het donker. Helaas, het zijn slechte tijden zonder dromers.
MvdB
Yogibeerhttps://www.youtube.com/watch?v=2w1g-idt-8U
Joost Vsser
YogibeerYogibeer
Joost VsserJoost Vsser
YogibeerJuncker heeft nogal zijn best gedaan om Luxemburg nummer een in belastingontwijking/ ontduiking te maken. De EU heeft meer dan zat middelen, maar ineffeccief en inefficient verbruik daarvan zorgt ervoor dat het nooit genoeg is.Het moet voor u toch, als registeraccountant, schrijnend en tandenknarsend zijn dat de EU-jaarcijfers nooit goedgekeurd worden, al negentien jaar.
Als Eurobonds gunstig zouden zijn voor Duitsland, waren ze er al.
Verder heb ik nog nooit een politicus horen zeggen dat hij streeft naar meer werkeloosheid.
Yogibeer
Joost VsserLudovikaa
Joost VsserJoost Vsser
LudovikaaLudovikaa
Het wordt daarbij steeds minder kritisch en steeds meer elke week hetzelfde anti-EU, anti-vluchtelingen, anti-elite, anti-euro. Ja dat weet ik nou wel.
Waarom niet eens een keer een artikel waarin geldstromen rondom de oorlog in het Midden-Oosten inzichtelijk worden gemaakt, en wie dat financiert. En dan bedoel ik aan alle kanten van het politieke speelveld.
Waarom niet eens een keer in de financieel-economische kant van de klimaatkwestie duiken? Wederom: van alle kanten?
Jean
LudovikaaLudovikaa
JeanJean
LudovikaaMaar ik ben verheugd te lezen dat je voortaan ook een bijdrage wilt leveren. Je mag die ook rechtstreeks sturen: jean@ftm.nl
pubben
JeanWat vind jij daarvan?
'Kooijman bevestigt aan De Telegraaf dat boventallig KLM-personeel vanaf het voorjaar apart gehuisvest zal worden op een locatie op Schiphol.'
Kooijman, scheidend directeur personeelszaken is hier aan het woord en de OR moet nog instemmen met diverse reorganisaties.
Vreemde communicatie. Ze worden wel 'ontslagen' alleen we noemen het niet zo.
Doet me denken aan de bijstand in natura discussie.
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/coalitie-worstelt-met-bijstand-natura
Jean
pubbenMaar dit vluchtelingenvraagstuk leidt tot tweedeling in samenleving. Mensen die al jarenlang wachten op sociale huurwoning zien dat nieuwkomers, die nog niets hebben bijgedragen aan de samenleving worden voorgetrokken. Dat geeft wrevel. In Denemarken overweegt men om sieraden en andere waardevolle spullen in te nemen ter compensatie.
Persoonlijk denk ik dat het niet verstandig is om grote aantallen mensen uit andere culturen op te nemen vanwege de integratie problemen. Dat ondermijnt de stabiliteit van een samenleving en dus economische groei.
Yogibeer
JeanJean
YogibeerAls je die allebei uit hebt, dan praten we verder.
Yogibeer
JeanUiteraard zijn dit soort kinderen gek op hun ouders. Het is er met de zweep ingeslagen, want ze weten dat ze anders door hun ouders bij het oud vuil worden gezet. Let eens op hoe deze kinderen over enkele decennia over hun ouders denken.
En zulke uiterst treurige boeken, van twee, blijkbaar tot echte liefde impotente juristen, zonder enige humor of relativering, moet ik lezen? En dan gaat het nog niet eens over de geschiedenis van vluchtelingen! Haar andere boeken, over de verschillende soorten etnische emigranten in de VS en wat ze bereiken, zijn ongeveer op dezelfde leest geschoeid. Mensen die in haar ogen verworden tot presterende robots op een heel beperkt gebied, en die dan deze door deze dame Amy Chua als een succes worden gezien. Ik walg zéér oprecht van deze volstrekt gerobotiseerde, humorloze en zeer liefdeloze "dame" en haar echtgenoot!
Yogibeer
YogibeerYogibeer
Jeanpubben
JeanDe hele groep KLM medewerkers die 'ontslagen' (ook al noemen ze dat niet zo en ook al is het nodig) gaan worden, gaat apart gehuisvest worden op Schiphol.
Ga daar eens praten met die mensen, op die aparte locatie als het zover is. De manier waarop en wat daar gebeurt en hoe ze dat ervaren. Het banopticum (groepen uitsluiten) aan het werk, noem ik dat. Dat zorgt voor een angst en zwijgcultuur, tegenspraak wordt er zo uitgewerkt. Vergelijk het met de PGB chaos en de thuiszorg. De Staat en bestuurders, sluit alles wat niet rendabel is en dus ook de interne tegenspraak, op een onmenselijke manier uit.
De discussie over de bijstand lees ik als zijnde dat de VVD die binnenkort ook voor de NLer in natura wil. Er verdwijnen al zeer veel mensen uit de statistieken, 1 uur werken is niet meer werkeloos en veel telt niet meer mee en verdwijnt in het gezamenlijk huishoudinkomen achter een voordeur. Het is niet alleen een race naar de bodem.
Er zit veel rot in de systemen, kijk naar de budgetpolis in de zorg waar mensen zelf de rekening moeten betalen, let wel naast de eigen bijdrages. Dat is de praktijk.
Mijn grote zorg is dat onze publieke instellingen 'vals' worden.
Beter gezegd, dat zijn ze al.
Ludovikaa
JeanJean
LudovikaaLudovikaa
JeanDe gevestigde orde weet zich inderdaad geen raad met de vluchtelingen. Maar ze kunnen wel mooi als argument dienen. Bijvoorbeeld voor de afbraak van de verzorgingsstaat.
jelle vd wal
LudovikaaHet is heel eenvoudig de toestroom te stoppen, oude grenscontroles weer invoeren, minimale voorzieningen geven in de periode dat asiel wordt gevraagd, door echte politieke vluchtelingen, daarvan zijn er maar heel weinig.
Ludovikaa
jelle vd walHet is niet eenvoudig om de toestroom te stoppen, tenminste niet zolang de toestand op sommige plaatsen zo dramatisch veel slechter is dan op andere plaatsen.
jelle vd wal
LudovikaaDatzelfde geldt voor diegenen die ik in mijn stad tegenkom. Kinderen in een snoepwinkel, is mijn indruk.
Met mobieltjes in de hand kwekkend rondlopen.
Dat is ook wat 'vluchtelingen' op tv zeggen: 'ik kom voor refugee benefits', en 'dan KRIJG ik een huis'.
De toestroom is heel eenvoudig te stoppen, de landen moeten hun grenscontroles weer invoeren, en Merkel moet uitleggen dat het hier niet luilekkerland is.
Klaas Knots kondigt al de volgende bezuinigingen aan.
De toenemende etnische conflicten worden alleen bij Rusia Today gemeld, net als de grenscontroles van Zweden, Denemarken en Frankrijk.
Ludovikaa
jelle vd walJoost Vsser
LudovikaaJean
LudovikaaLudovikaa
JeanJean
LudovikaaLudovikaa
JeanZe zijn er, dat is een realiteit. Het is ook totaal logisch dat ze er zijn. Nu moeten we er het beste van maken. Klagen helpt niet, en lost geen enkel probleem op.
Parallel kunnen en moeten we natuurlijk onderzoeken hoe het zo ver heeft kunnen komen, en of dat voor de toekomst beter kan. En de elite erop aanspreken dat zij er zo'n potje van gemaakt hebben.
Jean
LudovikaaLudovikaa
JeanAls ik met artikelen kom, zeg je dat al die punten al eens aan de orde zijn geweest. Nou, in jouw selectie heb ik onderhand al tig keer gelezen dat vluchtelingen geld gaan kosten. Dat weet ik nou wel, en dat is ook niet verrassend.
Als jij er dan toch mee blijft komen roept dat irritatie op, en de vraag wat je er mee voor hebt.
Ludovikaa
JeanEen kwestie van: zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten?
Enkele dingen die mij deze week zijn opgevallen:
Over Europa:
https://blendle.com/i/knack/denkers-hebben-plaats-moeten-ruimen-voor-opiniemakers-en-de-flauwekul-overheerst-overal/bnl-knack-20151216-111577_denkers_hebben_plaats_moeten_ruimen_voor_opiniemakers_en_de_flauwekul_overheerst_overal
Over fatsoenlijk betaald werk:
https://blendle.com/i/trouw/eerherstel-voor-het-vak-en-een-fatsoenlijk-salaris/bnl-trn-20151214-5564887
Van het CBS veel interessante zaken:
- Opbrengst gemeentebelasting boven de 9 miljard
- Armoede is hardnekkig maar groei stabiliseert
- Vermogensongelijkheid in 2014 niet verder toegenomen
pubben
LudovikaaOver de armoede: in onze statistieken is iemand die 1 uur werkt niet meer werkeloos (recent verlaagd van 12 naar 1), daarnaast verdwijnt veel armoede in het gezamenlijk inkomen achter de voordeur en uit de statistieken. Of over dit gevolg, hoe jongeren op straat belanden.
http://www.zorgwelzijn.nl/Welzijnswerk/Nieuws/2015/12/Steeds-meer-jongeren-op-straat-door-kostendelersnorm/
Wat jij interessant noemt en waarop jij vertrouwt, het CBS, doe ik dat niet meer, heb ik daar grote zorgen en twijfels over.
Over die gemeentelijke belasting, ze gaan daar veel meer mogelijkheden krijgen, mogen die eigen inkomenspolitiek bedrijven en op grond waarvan?
Ludovikaa
pubbenJean
LudovikaaLudovikaa
Jeanjelle vd wal
LudovikaaNiet verwonderlijk dat dat aandacht krijgt.
Zo vroeg de burgemeester van Calais al meerdere keren aan Parijs het leger in te zetten, maar er gebeurt niets.
Ludovikaa
jelle vd waljelle vd wal
LudovikaaDe ramp die velen zien, of dat velen een ramp zien ?
Wat de EU doet en bereikt kan iedereen zien.
De waarneming daarvan, en de waardering van die waarneming, is verschillend, er zijn nog steeds ladingen EU voorstanders.
Van degenen die zien wat ik meen dat gezien zou moeten worden zijn er twee groepen, mensen zoals ik die een ramp van ongekende omvang zien, zelfmoord van W Europa, en mensen die menen dat de wereld daar beter van wordt.
Wat je aan al dit zou moeten onderzoeken ontgaat me.
Dan schrijf je hieronder iets over vechten tegen bierkaai.
Ook hier de vraag, wil je vechten tegen feiten, zoals de gigantische werkloosheden in de zuidelijke landen, de afbraak van sociale voorzieningen, de kosten van migranten, of wil je vechten tegen de opvatting dat dit alles rampzalig is, en niet nodig ?
Ludovikaa
jelle vd walHilterman
LudovikaaDe EU moet terug naar de functie en de bevoegdheden zoals die bestonden bij de EEG. Dat samenwerkingsverband voldeed uitstekend.
Meer verbondenheid was nergens voor nodig. Tot er een door politici ontketende kettingreactie ontstond die we nu kennen als EU.
Toon eens aan wat de meerwaarde is van de EU boven de mogelijkheden die de toenmalige EEG bood.
Ludovikaa
HiltermanHilterman
LudovikaaLudovikaa
HiltermanMijn opmerking was: Er is maar één ding erger dan de EU, en dat is het uiteenvallen van de EU. Jij reageert daarop dat er voor Nederland ook een bestaan buiten de EU mogelijk is, met Noorwegen en Zwitserland als voorbeeld. Daarop zeg ik dat "buiten de EU" iets anders is dan "zonder EU". Wat is daar nou trollen aan?
Yogibeer
HiltermanHilterman
YogibeerPieter Jongejan
YogibeerYogibeer
Pieter JongejanMvdB
Yogibeerhttps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/europese-unie/vraag-en-antwoord/welke-landen-behoren-tot-de-europese-unie-eu-en-de-europese-economische-ruimte-eer?utm_campaign=sea-t-Internationale_en_ontwikkelingssamenwerking-a-europese_landen&utm_term=eu%20land&gclid=Cj0KEQiAqemzBRDh2vGKmMnqoegBEiQAqJPuyLd-RGneGQF1MUnw-JSwhjXmyInmzLunttkBBYZ4GK4aAp1a8P8HAQ
Yogibeer
MvdBgetiteld "Zonder EU zou Zwitserland nergens zijn", 70% van de Zwitserse handel is met de EU en bijvoorbeeld slechts 5% met China:
http://www.volkskrant.nl/voorpagina/-zonder-eu-zou-zwitserland-nergens-zijn~a3553768/
MvdB
YogibeerIk proef een vorm van cherry picking in EU regelgeving die Zwitserland welgevallig is. Truckers hebben de schurft aan Zwitserland. Papierkraam en loketten, daar schijnen ze goed in te zijn.
Hilterman
MvdBJe hebt gelijk het argument dat de EU en de euro handelsbevorderend zijn is onzin. Wanneer de kwaliteit en de prijs goed is wordt er handel gedreven. Al moet er met zilverlingen betaald worden.
MvdB
Hiltermanjelle vd wal
LudovikaaIn die USSR lukte het ook niet de nationaliteiten op te heffen, ondanks, ik denk dat de vergelijking opgaat, grote aantallen immigranten, in het USSR geval Russen.
Die Russische migranten zijn nu de klos, in sommige landen moesten ze vluchten, in andere landen zij ze op z'n best gedulde minderheden.
Het is natuurlijk heel goed mogelijk de EU beheerst op te heffen, en terug te gaan naar de EEG, soevereine landen met eigen munten.
Helaas hief nog nooit een bureaucratie zichzelf op, zie het artikel hier van Engelen over de kerstboodschap van Timmerfrans.
Het antwoord op Timmerfrans gaf net Podemos in Spanje.
Ludovikaa
jelle vd walMvdB
LudovikaaOf ben je die benaming nog niet tegengekomen als het om Frenske va Mestreech gaat?
Joost Vsser
LudovikaaJan Willem de Hoop
LudovikaaEr zal ook zonder een EU op vele terreinen worden samengewerkt. En goed functionerende EU hoeft niet een EU te zijn van alleen maar meer en meer taken op alle fronten.
Ludovikaa
Jan Willem de HoopJean
LudovikaaLudovikaa
JeanHilterman
LudovikaaJan Willem de Hoop
LudovikaaLudovikaa
jelle vd walDe indruk die ik krijg is dat je vindt dat de EU tekort schiet. Maar de vraag is of we dan zonder EU beter af zouden zijn? Welke problemen zou dat oplossen? Of beter: wie zou dat probleem dat jij ziet dan voor jou oplossen?
Hilterman
LudovikaaNet als Zwitserland en Noorwegen een associatieverdrag met de EU zo die na het vertrek van Nederland nog bestaat. Na Nederland zal ook Duitsland het zinkende schip verlaten. Het VK is samen met Nederland vertrokken.
Timmermans ziet heel helder dat de EU in zijn huidige vorm, die zich niets aan de burgers in de EU gelegen laat liggen, niet langer houdbaar is.
De rest van zijn boekje is gebakken lucht. Er komt massale werkeloosheid aan in Brussel.
Joost Vsser
LudovikaaHilterman
LudovikaaHet is een analyse van de oorzaken die tot het uiteenvallen zullen leiden.
Er zijn meerdere oorzaken, de EU is er in geslaagd op financieel, monetair en immigratie gebied tegelijk een chaos te creeeren.
De euro is een gedrocht dat heeft geleid tot massale werkeloosheid.
In Nederland structureel 600.000 werkelozen waar geen omscholingscursus ook maar iets aan verandert. Dat is het antwoord van minister Asscher op de werkeloosheid.
De overheid heeft geen flauw benul van de oorzaak van die werkeloosheid.
De eenheidsmunt heeft Nederland inmiddels 250 miljard euro gekost. Dat is vrijwel evenveel als de totale jaarlijks begroting.
Het Schengenverdrag blijkt onwerkbaar met deelname van landen als Griekenland en Italie. Griekenland kan zijn landsgrenzen niet bewaken die tevens de buitengrens van de EU vormen.
Italie en Griekenland sturen alle vluchtelingen ongezien door. Daarmee is het Verdrag van Dublin ook een mislukking.
Bij ongewijzigd beleid gaat het aantal werkelozen in Nederland binnen vijf jaar richting twee miljoen en zal het begrotingstekort de 10% naderen.
Dat zijn feiten die je met wat gezond verstand en wat rekenwerk eenvoudig kunt voorspellen.
Ludovikaa
HiltermanHilterman
LudovikaaHet probleem zit niet in de oplossing maar in het gebrek aan moed bij politici om het roer om te gooien.
Daar komt bij dat de politiek dan bekennen moet dat er een reeks van blunders zijn gemaakt.
Het VK zou de eerste lidstaat kunnen zijn die de handdoek gooit hoewel ik vrees dat Cameron op het laatste moment water bij de wijn doet.
Ludovikaa
HiltermanHilterman
LudovikaaLudovikaa
HiltermanMvdB
jelle vd walHilterman
MvdBChauffeurs worden bedreigd, er worden stenen vanaf viaducten op ruiten van cabines gegooid om trucks tot stoppen te dwingen.
Bedrijven en chauffeurs weigeren dit nog langer te accepteren.
Verder niks aan de hand hoor.
MvdB
HiltermanHilterman
MvdBLaten we het reserveren voor de afschuwelijke confrontatie waar het voor bedoeld is. een gewapend conflict tussen landen.
De situatie in Calais en omgeving is niet te te tolereren.
Steeds meer vervoerders besluiten om te zien naar alternatieven.
Onbegrijpelijk dat de Franse overheid het zo ver heeft laten komen.
Ik heb diverse keren van de tunnel gebruik moeten maken. Het gebied bij Calais is voor mij een no go area geworden. Ik ben zeker niet de enige die daar zo over denkt.
MvdB
HiltermanWat bezielt zo iemand? Een persoonlijk feel good moment om er over te kunnen schrijven?
http://www.irishtimes.com/life-and-style/people/welcome-to-the-calais-jungle-where-an-irish-volunteer-fights-the-urge-to-run-1.2473885
MvdB
LudovikaaArtikelen die jij graag ziet, komen ongetwijfeld ook nog voorbij. De FTMS van deze week is ook niet "de mijne". Gelet op het aantal commentaren sta ik daarin vermoedelijk niet alleen.
En Jean heeft volgens mij ook z'n dag niet met z'n straatje ;-)
Biertje? Jij en Jean?
Jean
MvdBMvdB
JeanToevoeging: jij bent van Weert zie ik. Dan vertel ik je niets nieuws ;-)
Hilterman
JeanGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
jelle vd wal
GuestFarrage van Ukip zegt dat velen die een andere politieke richting vertegenwoordigen hem aanmoedigen 'to keep up the good work', zij voegen volgens hem daaraan woorden toe als 'als ik dat in mijn constituency gaan zeggen ben ik m'n zetel kwijt'.
Natuurlijk zijn er onder politici ook vele domoren en dwazen.
Asscher spant m.i. op dit moment de kroon, z'n banenplan van E 450 miljoen heeft, geloof ik, twintig banen opgeleverd, en de man verbaast zich over antisemitisme onder Moslims.
Het lijkt alsof hij nog nooit van Naqba of Gaza gehoord heeft.
Dan zijn er de toneelspelers, zoals Timmerfrans en Koenders.
Rutte gelooft nog steeds in zichzelf, vermoed ik.
Joost Vsser
jelle vd walLudovikaa
Joost VsserJoost Vsser
LudovikaaLudovikaa
Joost VsserProbleem is dat de mensen enerzijds heel erg veel van de EU verwachten, maar de EU niet de middelen geven om dat te bereiken. En niet accepteren dat niet alles maakbaar is. De EU is ook maar gewoon mensenwerk.
Joost Vsser
LudovikaaLudovikaa
Joost VsserWaar bestaat die kloof tussen de EU en de burger volgens jou dan uit, als het nietbopmdropbox een verschil in verwachtingen gaat?
Joost Vsser
LudovikaaWordt een boek.
Dit is de wereld van Timmermans:
Artikel I-2: De waarden van de Unie - HoofdinhoudEuropese Grondwet (oktober 2004)
Deel I
Titel I - Definitie en Doelstellingen van de Unie
I-1 Artikel I-2 I-3
De waarden waarop de Unie berust, zijn eerbied voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten, waaronder de rechten van personen die tot minderheden behoren. Deze waarden hebben de lidstaten gemeen in een samenleving die gekenmerkt wordt door pluralisme, non-discriminatie, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, solidariteit en gelijkheid van vrouwen en mannen.
En ga nu eens kijken hoe stukje bij beetje de 'waarden' getransformeerd worden naar een '1984'. Hier komt de burger om de hoek kijken.
Nando
In theorie iets dat juist ook in europees verband goed had kunnen worden aangepakt. Zij het niet dat de EU de grenzen helemaal open zetten, met alle toekomstige gevolgen van dien. Het plan dat nu dan is gevat om Turkije (versneld) of überhaupt te willen toe laten to de EU maakt de problemen eigenlijk alleen nog maar groter. Dan is er natuurlijk ook nog steeds de schuldencrisis in de zuidelijke landen wat voor de EU en de noordelijke landen toch ook nog altijd een probleem en risico betreft.
Dus wat dat betreft lijkt er toch steeds meer voor te zeggen zeker voor een land als Nederland om een ook te gaan kijken en denken aan oplossingen buiten de EU.
Maar ook dat kan zeker ook nadelen en risico´s met zich mee brengen, de internationale onderhandelings positie van Nederland zal daardoor waarschijnlijk verminderen even als de invloed die Nederland kan uitoefenen op het internationale toneel.
Daarnaast als idd meer landen de EU zouden verlaten en/of de EU zelfs helemaal uit elkaar zou vallen. Ontstaat er waarschijnlijk weer veel meer een soort van ´concert of powers´ situatie, dat waarschijnlijk dan mogelijk kan word beinvloed door middel van een soort van balance of power tussen (europese) landen onderling en mogelijk ook meer zal zijn gebaseerd op een soort vorm van realpolitik. Zie bijv ook.
https://en.wikipedia.org/wiki/Balance_of_power_(international_relations)
Of dat op de lange termijn voor een land als Nederland gunstig uitpakt is moeilijk te voorspellen. Veel zal dan waarschijnlijk ook afhangen wat voor coalities er dan gevormd worden, hoe Nederland zich in het europese en internationale speelveld staande weet te houden, alsmede de totale stabiliteit van het europese continent op de lange termijn.
Maar gezien de grote problemen
Jean
Nando'Of dat op de lange termijn voor een land als Nederland gunstig uitpakt is moeilijk te voorspellen." - neen, dat is met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heel goed te voorspellen. t Resultaat zal je verbazen. Troefkaart NL is haar geografische ligging, uitstekende infra structuur en open economie. De handel zal (en moet) doorgaan.
Ludovikaa
JeanMvdB
LudovikaaZie het niet als kritiek, ik heb gewoon een andere kijk.
Ludovikaa
MvdBMvdB
LudovikaaJohn Jansens
MvdBBlijkt eigenlijk bést een goede metafoor in dit "onderonsje"...toch?
;-)
Ludovikaa
John JansensHilterman
LudovikaaMvdB
John JansensBest wel extravert van je, voor veel mannen is de nasleep ervan "ver van mijn bed" en ook liever niet "in bed". ;-)
Ludovikaa
MvdBWat ik prettig vond aan FTM is dat het -hoewel zeker niet emotieloos, ook van mijn kant niet altijd- toch een plek was waar het inhoudelijke debat een kans kreeg.
Ik vind dat dat minder wordt. Vooral in het vluchtelingendebat vind ik FTM een emotiepolitieke keus maken die de mijne niet is. En wat me dan het meeste stoort is dat niet het kritische debat gezocht wordt, maar dat er steeds naar één kant geleund wordt. Alsof die ingegraven positie vanzelfsprekend is.
In mindere mate zag ik dat trouwens ook al mbt de EU en de euro. Of de Rabo, die kan hier ook geen goed doen.
En als dat te vaak gebeurt, of op onderwerpen die me erg aan het hart gaan, dan haak ik dus af merk ik.
Hilterman
LudovikaaMaar kom niet aan met gezeur over emoties en het smoesje dat een mening politiek gekleurd is.
Zonder emotie en zonder mening over topics die een politieke achtergrond hebben kan FTM wel sluiten.
Emoties tonen betrokkenheid aan. Vrijwel alles wat hier ter sprake komt heeft binding met de politiek. De euro, de EU, werkeloosheid, onderwijs, jeugdwerkeloosheid, de zorg, monetair beleid om maar wat op te noemen.
Allemaal direkt verbonden met de nationale politiek en soms ook met de internationale politiek.
Ludovikaa
HiltermanMvdB
LudovikaaLudovikaa
MvdBMvdB
LudovikaaLudovikaa
MvdBEr zitten zo veel kanten aan die je allemaal zou kunnen onderzoeken. Waarom steeds die ene vraag wat het "ons" kost?
Ik ben het overigens van harte eens met die ESB column. Maar als je dan toch die kosten zo nodig moet becijferen, heb dan ook oog voor andere kosten en baten. Anders riekt het naar iets anders.
Nando
LudovikaaLaten we in iedergeval voorop stellen dat de oorlog in Syrië op zich zelf een zeer complex vraagstuk / situatie betreft. Syrië is op dit moment een land waar vele strijdende partijen/landen actief zijn met alle hun eigen belangen en reden waarom zij oorlog voeren.
Rusland en Iran steunen het oorspronkelijke regiem van Bashar al-Assad, (waar voor Rusland mogelijk ook belangen mee wegen om verdere verspreiding van terrorisme richting de kaukasus te voorkomen.) Ook heeft het regiem van Bashar al-Assad steun van hezbollah, (waarbij zeker in geval van hezbollah het zeer langdurige, complexe en relatief uitzicht loze palestijnse, israelische conflict toch ook in ogenschouw moet worden genomen.)
Het weste voert bombardementen uit op ISIS en lijkt in Syrië vooral militaire steun te verlenen aan de koerden die vooral vechten tegen ISIS. Als ook aan andere gematigde rebellen groepen die vechten tegen het regiem van Bashar al-Assad en tegen ISIS (waar vooral de term gematigde rebellen daarbij soms nog al gecompliceerd kan zijn omdat het een grote variëteit betreft aan groeperingingen betreft met elk hun eigen belangen soms zelfs met tegenstrijdige belangen waarbij in sommige gevallen de term en definitie gematigde zeer moeilijk en eenduidig lijkt vast te stellen.)
Dan hebben we Turkije een NATO member en het buurland van Syrië die met name toch ook lijkt te vecht tegen koerden in Syrië (de koerden in Syrië die dus deels ook door het westen en mogelijk ook steeds meer door Rusland gesteund lijken te worden). Waar niet moet worden vergeten dat ook in Turkije zelf er grote problemen bestaan tussen de regering en koerdische groeperingen waar min of meer eigenlijk misschien
Ludovikaa
NandoNando
LudovikaaHet is denk ik ook zeker niet te ontkennen dat veel vluchtelingen vooral ook de dupe zijn geworden van deze verwoestende oorlog. Alleen denk ik persoonlijk niet dat het nu een wijselijk beleid betreft om heel veel vluchtelingen nu dan bijna ongelimiteerd en bijna grenzeloos toe te laten tot europa.
Ludovikaa
NandoHet is niet fijn dat er zo veel vluchtelingen komen, zeker voor henzelf niet. Het is nu de vraag hoe daar het best mee om te gaan. Het antwoord op die vraag heeft niet zo veel van doen met schuld.
En het toelaten is voor een groot deel geen kwestie van wijsheid maar van onvermijdelijkheid.
Nando
LudovikaaWat dat betreft heeft Merkel waarschijnlijk eigenlijk precies het omgekeerde gedaan door een soort willkommen beleid te voeren, wat de vluchtelingen crisis richting europa eigenlijk alleen maar heeft verergerd. Maar ook als je ziet hoe veel Syrië vluchtelingen er nu nog worden opgevangen in de regio, als die echt nog allemaal naar europa zouden komen kan europa dat zelf waarschijnlijk gewoon niet aan, dus ik denk niet in iedergeval mijn inziens dat dit een reële optie betreft. Anders wordt die hele vluchtelingencrisis straks misschien nog bijna een nieuw soort ´verdrag van versaille (1919)´ maar dan nu voor de hele EU.
MvdB
LudovikaaGegeven de enorme urgentie en onbekende variabelen (bijv. wie herbergt wanneer hoeveel vluchtelingen, onder welke omstandigheden, hoelang, wat is de levensstandaard ter plekke) vind ik het al knap dat daar al financiële indicaties voor gegeven kunnen worden. Misschien is die ene vraag wat het "ons" kost de enige vraag die op dit moment enigszins reëel te beantwoorden is.
Ludovikaa
MvdBMvdB
LudovikaaLudovikaa
MvdBEn laten we tegelijkertijd vooral het morele debat uit de weg gaan.
Tot we volledig op het punt zijn aanbeland, om met Wilde te spreken, dat we samen werkelijk van alles de prijs weten, en van niets meer de waarde.
MvdB
LudovikaaDat is t.a.v. vluchtelingen niet het geval. Er is pas een begin gemaakt met financieel inzichtelijk maken. To be continued dus, naar ik aanneem ook hier op FTM. Het morele debat staat niet op zich, daar komt meer bij kijken. Zoals gezegd, we zijn het niet eens en op je verontwaardige toon waar je dan ook nog eens Wilders bijhaalt, zit ik niet te wachten. Emoties mevrouw, koester ze en toon ze waar nodig. Nu gebruik je ze om, ja om wat eigenlijk? Je gelijk te halen?
Ludovikaa
MvdBIk heb het over Wilde. Oscar Wilde.
Misschien even lezen voor je reageert.
MvdB
Ludovikaa