Follow The Money selecteert

Waar zijn de grote denkers gebleven? En hoe democratisch is de ieder-voor-zich samenleving? Verder: de euro als splijfstof, geld verdienen met youtube, Wolfgang Streeck heeft slecht nieuws, hoe het nieuws gemanipuleerd wordt, de averechtse effecten van de Russische boycot en een positief stuk over startups. Tenslotte: het is ons nog nooit zo goed gegaan.

Groeiende cultuurarmoede levensgevaarlijk voor Europese eenheid

Knack.be (via blendle) Cultuurfilosoof  en oprichter van het Nexus Instituut Rob Riemen is ongerust: 'Denkers hebben plaats moeten ruimen voor opiniemakers, en de flauwekul overheerst overal.' Kwaad is hij ook: 'De Verhofstadts van deze wereld – en daar reken ik de hele Europese Commissie bij – vormen een grote bedreiging voor Europa. Zij zullen de crisis niet oplossen. Zij zíjn de crisis'.  

EU-geld pompte voornamelijk lucht in de economieën van Spanje en Italië

Het Financieele Dagblad De euro is ooit ingevoerd om de verschillende economieën van de eurozone dichter naar elkaar toe te laten groeien. Dat gebeurde niet, eerder het tegendeel. Staan we komend jaar op een beslissend kruispunt over de toekomst van de eenheidsmunt? FD-redacteur Arend Clahsen: 'Er is een nieuw leermoment nodig'.  

Rijk worden op Youtube en Instagram

Quote Wie uren zit te sudderen voor de buis, ontgaat een revolutie. Op internet zitten de echte idolen: Youtube- en Instagramsterren verzamelen in no time  miljoenen fans. Wie zijn dat, hoe doen ze dat en vooral: hoe wordt je zelf zo'n instant Youtube-ster? ‘Ik heb vier advertentiecontracten van tussen de 18 en 25 duizend dollar per maand. Dus ja: het gaat goed.’ Zes nieuwe internethelden vertellen.  

Onthullend nieuws over het NOS-Journaal

Blog Irma Schiffers Gesprek met journaliste en documentaire maakster Janneke Monshouwer over haar ervaringen bij de publieke omroep, met name de NOS, naar aanleiding van haar boek Ander Nieuws. Monshouwer doet een boekje open over het hoe het er aan toegaat achter de schermen bij de NOS. Dat wil je niet missen.  

De EU schiet zich in eigen voet met sanctiebeleid Rusland

Foreign Affairs (gratis registratie) Onderzoeker Emma Ashford maakt korte metten met de Westerse sancties jegens Rusland. De EU laat zich voor het karretje van de VS spannen en benadeelt zichzelf hierdoor onnodig, vindt ze. Zo'n visie lees je niet vaak in de krant.  

Nederlanders papegaaien Amerikaanse propaganda kritiekloos na

Ninefornews Oud-hoogleraar Karel van Wolferen heeft kritiek op de kritiekloze manier waarop (Nederlandse) media de Amerikaanse neoconservatieve opinie volgen. Amerika is overgenomen door een groep rechtse fanaten, betoogt Van Wolferen. Voor de Irakoorlog in 2003 hield de VS nog rekening met de belangen van andere staten, maar sindsdien doen ze gewoon waar ze zin in hebben.  

Sociale wetenschappers moeten de waarheid vertellen

Roar Wint het kapitalisme het van de de democratie? Europa's top-economisch socioloog Wolfgang Streeck: sociale wetenschappers zijn geen entertainers die het volk gelukkig moeten maken, dat doen anderen al - en die verdienen daar dik mee. Helaas is zijn waarheid vooral een slecht nieuws-verhaal.  'Maar dat is niet onze schuld', aldus de professor. Een interview.  

De ieder-voor-zich samenleving is dringend aan herijking toe

Verbazing over Nederland Blogger met pseudoniem Johan de Witt, (tijdens het Eerste Stadhouderloze Tijdperk - 1650 tot 1675 - de belangrijkste politicus van de nieuwe Republiek), ziet achter de 'participatie-samenleving' vooral pragmatisme: burgers moeten gewoon meer voor elkaar doen, voor minder geld. 'Dat is de dood in de pot voor de echte verbondenheid in de samenleving', maar dat is niet alles: 'In het voorbijgaan laten we ook onze maatschappelijk instituties verslonzen.'  

We zijn een klaagland zonder oplossingsgericht denken

Opiniez Nederlanders zijn kritisch, net als Amerikanen. Maar in tegenstelling tot de VS hebben we in Nederland geen oplossingsgerichte mentaliteit. We wachten af tot de overheid de problemen heeft opgelost, met verstikkende regelgeving tot gevolg, aldus auteur Ger Baron. Zijn oplossing? Geen woorden maar daden. Handjes uit de mouwen, begin een onderneming!  

Het is nog nooit zo goed gegaan

The Atlantic Geweld en terreur domineerden 2015. Je zou bijna vergeten dat het nog nooit zo goed is gegaan met de mensheid. De kindersterfte is aanzienlijk afgenomen: sinds 1990 gaan er bijna zeven miljoen kinderen onder de vijf jaar minder dood. Het onderwijs is wereldwijd beter, meer mensen hebben voldoende te eten, voelen zich vrijer en blijken toleranter.  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.