Waar zijn de grote denkers gebleven? En hoe democratisch is de ieder-voor-zich samenleving? Verder: de euro als splijfstof, geld verdienen met youtube, Wolfgang Streeck heeft slecht nieuws, hoe het nieuws gemanipuleerd wordt, de averechtse effecten van de Russische boycot en een positief stuk over startups. Tenslotte: het is ons nog nooit zo goed gegaan.
Groeiende cultuurarmoede levensgevaarlijk voor Europese eenheid
Knack.be (via blendle)
Cultuurfilosoof en oprichter van het Nexus Instituut Rob Riemen is ongerust: 'Denkers hebben plaats moeten ruimen voor opiniemakers, en de flauwekul overheerst overal.' Kwaad is hij ook: 'De Verhofstadts van deze wereld – en daar reken ik de hele Europese Commissie bij – vormen een grote bedreiging voor Europa. Zij zullen de crisis niet oplossen. Zij zíjn de crisis'.
EU-geld pompte voornamelijk lucht in de economieën van Spanje en Italië
Het Financieele Dagblad
De euro is ooit ingevoerd om de verschillende economieën van de eurozone dichter naar elkaar toe te laten groeien. Dat gebeurde niet, eerder het tegendeel. Staan we komend jaar op een beslissend kruispunt over de toekomst van de eenheidsmunt? FD-redacteur Arend Clahsen: 'Er is een nieuw leermoment nodig'.
Rijk worden op Youtube en Instagram
Quote
Wie uren zit te sudderen voor de buis, ontgaat een revolutie. Op internet zitten de echte idolen: Youtube- en Instagramsterren verzamelen
in no time miljoenen fans. Wie zijn dat, hoe doen ze dat en vooral: hoe wordt je zelf zo'n instant Youtube-ster? ‘Ik heb vier advertentiecontracten van tussen de 18 en 25 duizend dollar per maand. Dus ja: het gaat goed.’ Zes nieuwe internethelden vertellen.
Onthullend nieuws over het NOS-Journaal
Blog Irma Schiffers
Gesprek met journaliste en documentaire maakster Janneke Monshouwer over haar ervaringen bij de publieke omroep, met name de NOS, naar aanleiding van haar boek
Ander Nieuws. Monshouwer doet een boekje open over het hoe het er aan toegaat achter de schermen bij de NOS. Dat wil je niet missen.
De EU schiet zich in eigen voet met sanctiebeleid Rusland
Foreign Affairs (gratis registratie)
Onderzoeker
Emma Ashford maakt korte metten met de Westerse sancties jegens Rusland. De EU laat zich voor het karretje van de VS spannen en benadeelt zichzelf hierdoor onnodig, vindt ze. Zo'n visie lees je niet vaak in de krant.
Nederlanders papegaaien Amerikaanse propaganda kritiekloos na
Ninefornews
Oud-hoogleraar Karel van Wolferen heeft kritiek op de kritiekloze manier waarop (Nederlandse) media de Amerikaanse neoconservatieve opinie volgen. Amerika is overgenomen door een groep rechtse fanaten, betoogt Van Wolferen. Voor de Irakoorlog in 2003 hield de VS nog rekening met de belangen van andere staten, maar sindsdien doen ze gewoon waar ze zin in hebben.
Sociale wetenschappers moeten de waarheid vertellen
Roar
Wint het kapitalisme het van de de democratie? Europa's
top-economisch socioloog Wolfgang Streeck: sociale wetenschappers zijn geen entertainers die het volk gelukkig moeten maken, dat doen anderen al - en die verdienen daar dik mee. Helaas is zijn waarheid vooral een slecht nieuws-verhaal. 'Maar dat is niet onze schuld', aldus de professor. Een interview.
De ieder-voor-zich samenleving is dringend aan herijking toe
Verbazing over Nederland
Blogger met pseudoniem
Johan de Witt, (tijdens het Eerste Stadhouderloze Tijdperk - 1650 tot 1675 - de belangrijkste politicus van de nieuwe Republiek), ziet achter de 'participatie-samenleving' vooral pragmatisme: burgers moeten gewoon meer voor elkaar doen, voor minder geld. 'Dat is de dood in de pot voor de echte verbondenheid in de samenleving', maar dat is niet alles: 'In het voorbijgaan laten we ook onze maatschappelijk instituties verslonzen.'
We zijn een klaagland zonder oplossingsgericht denken
Opiniez
Nederlanders zijn kritisch, net als Amerikanen. Maar in tegenstelling tot de VS hebben we in Nederland geen oplossingsgerichte mentaliteit. We wachten af tot de overheid de problemen heeft opgelost, met verstikkende regelgeving tot gevolg, aldus auteur Ger Baron. Zijn oplossing? Geen woorden maar daden. Handjes uit de mouwen, begin een onderneming!
Het is nog nooit zo goed gegaan
The Atlantic
Geweld en terreur domineerden 2015. Je zou bijna vergeten dat het nog nooit zo goed is gegaan met de mensheid. De kindersterfte is aanzienlijk afgenomen: sinds 1990 gaan er bijna zeven miljoen kinderen onder de vijf jaar minder dood. Het onderwijs is wereldwijd beter, meer mensen hebben voldoende te eten, voelen zich vrijer en blijken toleranter.
Doe mee
Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw
must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox:
Follow the Money Selecteert.
94 Bijdragen
goof
We zijn in een stadium terecht gekomen dat de vraag wie er gaat winnen , de democratie of het grote geld al niet meer gesteld hoeft te worden omdat het kwart over twaalf is ..
Een mooi voorbeeld is ,
In Nieuwsuur gisterenavond werd ook even ingegaan op het referendum op 6 April , waar de Nederlandse bevolking zich uit kan spreken over het associatieverdrag met de Oekraine.
En dat terwijl Rutte en de EU leiders de overeenkomst al getekend hebben , waarvan de inkt al is opgedroogd . Men gaat ervan uit, dat Rutte de uitkomst op 6 April naast zich neergelegd en verder gaat op de weg die is ingeslagen door de EU.
Democratie is een loze kreet geworden dat politici te pas en te onpas gebruiken om hun wanbeleid te camoufleren en zolang je die 90 % domme struisvogels van Nederlanders met valse en opgeklopte economische data stront in de ogen kunt blijven strooien en de linkse rakkers op de TV maar genoeg hun linkse ideeën laat uitkramen zal er weinig veranderen.
Op 1 januari hoorde we Samson uitkramen dat we elk jaar best 200.000 zg. asielzoekers kunnen opnemen terwijl we de 75.000 asielzoekers van nu al niet meer kunnen huisvesten.
Zolang we dit soort van onbenullen hier aan het roer hebben staan en een podium geven op de publieke omroepen snapt een ieder die wel zijn verstand gebruikt en een calculator heeft dat het systeem kneiter vastloopt .
Onze oudjes worden door de Pvda uit de bejaarden huizen geschopt en onze eigen mensen hebben al geen nagels meer om hun reet te krabben en vervolgens hoor de de leider van deze bijna ter ziele gegane partij dat er nog wel 3 x zoveel asielzoekers bij kunnen dan zakt mij de broek nog verder af.
pubben
goofhttp://www.groene.nl/artikel/oekraine-wie-hoezo
Een slavist, Sjeng Scheijen, ik bewonder zijn taal nuances.
Prachtig beschreven, ook over de rol van onze EU bestuurders.
Apekool
goofDit associatieverdrag is echter een monstrum die *wel* integratie nastreeft, vandaar dat het 10x zo dik is als en 'normaal' verdrag.
Ga dus stemmen en stem tegen.
docki
goofWat nu eigenlijk het probleem? De 'onbenullen' zitten er dankzij ons, ons stemgedrag, onze lethargie, ons structureel handophoudgedrag, onze neiging om van ieder probleem 'schande!' te roepen, van ieder risico-mugje een olifant te maken en voor iedere oplossing naar de overheid te kijken.
De democratie werkt perfect, we krijgen wat we zelf hebben gekozen. Onbenullen, gekozen door zombies.
pubben
dockiThis isn't democracy!
Eens met de foto. Punt.
docki
pubben"De democratie werkt perfect, we krijgen wat we zelf hebben gekozen."
Wat klopt daar niet aan dan?
pubben
dockiZie mijn reactie elders op deze pagina over de vragen van onze tijd.
docki
pubbenDat het resultaat jou en mij niet bevalt is duidelijk, maar dat wil niet zeggen dat het daarmee geen democratie is.
Als mensen (gemiddeld gesproken) zo dom zijn dat ze de verhaaltjes van de laatste 4 weken voor de verkiezingen voor waarheid aannemen, krijg je dit. Domme kiezers krijgen terug waar ze voor gekozen hebben: dom beleid.
Als we anders willen, hebben we dat als groep van kiezers zelf in de hand. En liever nog: als leden van een partij. Bij mijn weten ligt (op de PVV na) bij alle partijen de leden de uiteindelijke samenstelling van de kieslijst bij de leden (hoewel ik nu ik dit schrijf twijfel of dat bij de VVD ook het geval is).
Verwijten aan 'hullie in Den Haag' of aan het democratisch proces leidt m.i. slechts tot slachtoffergedrag dat geen verbetering bewerkstelligt.
Geen tranen maar aktie!
pubben
dockiZelfs dat is een rondpompmachine.
Ik stem al jaren op een persoon, niet op een partij in de hoop dat die het verschil kan maken.
De kiezers zijn niet dom, ze worden slecht geïnformeerd door de journalistiek, die geen basale wezenlijke vragen meer stellen maar die al die regelgeving gaan uitleggen. Hoe tegenstrijdig en willekeurig (zie de decentralisaties), alweer de burger is niets gevraagd, die ook zijn.
Spreek mij niet over actie, als zelfs de rechtstaat alles zeer onrechtvaardig vindt maar naar regeltjes verwijst en zegt dat de politiek iets zou moeten doen.
De rot zit diep, de angst zwijg en wegkijk cultuur, ook.
De I-dictatuur, de masale onsamenhangende regeltjes cultuur, noem ik dat. Mijn hoop is nog de onafhankelijke journalistiek daarom reageer ik hier.
Eens met @Hilterman hierboven die schrijft dat we in een eng land wonen!
Joost Vsser
dockidocki
Joost VsserJan Willem de Hoop
dockidocki
Jan Willem de HoopJij-bakken zijn zó makkelijk...
Jan Willem de Hoop
dockidocki
Jan Willem de HoopMijn plagerijdetectiesysteem is al niet al te goed gekalibreerd, en als dan een door mij doorgaans als serieus ervaren persoon een serieus uitziende reactie plaatst op een door mij serieus bedoelde stelling, gaat het weleens mis...
(Ben geen Sheldon, maar 'k voel wel met 'm mee.)
Mijn excuses voor het misverstand. Indien mogelijk zou ik geacht willen worden mijn botte reactie niet geschreven te hebben.
MvdB
Jan Willem de HoopQtbs
goof
QtbsFollow the Money is op zoek naar een ervaren Chef redactie die goed snapt wat ‘muckraking’ is en daar graag een bijdrage aan wil leveren .
Meneer Qtbs , is bovengenoemde vacature dan niets voor u , u doet voorkomen het allemaal wel te snappen !!
Kom eens met een inhoudelijke bijdrage hier zou ik zeggen .
Qtbs
goofgoof
QtbsMvdB
goofJean
QtbsQtbs
JeanOverigens verdenk ik FTM uiteraard niet van het hebben van complottheorieën, daarom vond ik het ook erg raar dat jullie die foute website aanhaalden. Daar kwam mijn eerste reactie dus vandaan.
Jean
QtbsQtbs
goofhttp://nl.hoax.wikia.com/wiki/9_For_News
Van een website zoals FTM die zich laat voorstaan op onderzoeksjournalistiek verwacht ik een beetje bron-onderzoek.
Jan Willem de Hoop
Qtbspubben
Jan Willem de HoopZie ook mijn link over Oekraïne.
Apekool
Qtbshttp://politiek.tpo.nl/2015/05/29/karel-van-wolferen-poetin-ontpopt-zich-steeds-meer-als-een-staatsman/
Qtbs
ApekoolApekool
QtbsAnton
Apekoolpubben
De vluchtige journalistiek stelt die vragen ook niet.
Wat vandaag in het nieuws is (ik kijk niet eens meer, voel me constant gemanipuleerd) stond jaren geleden al in het regeerakoord. Ik begrijp niet waarom er toen geen massale stampij uit de journalistiek kwam. Geen tijd meer om dat te lezen of om te laten doordringen wat daar echt staat?
Bruggen bouwen betekent, nieuwe systemen bouwen, waar de burger aan aangepast moet worden. In mijn optiek bouw je eerst systemen met intrinsiek motivatie voor de medewerkers, test die op allerlei manieren en terreinen en pas dan voer je die in!
Kijk hier hoe dat gaat in de praktijk, waar is het Rathenau Instituut?
http://www.zorgictzorgen.nl/onderbezetting-toezichthouder-privacycbp-is-politieke-keuze/
Het College Bescherming Persoonsgegevens mag boetes gaan uitdelen, maar de echte EPD LSP privacy vragen worden weer niet gesteld. Ondertussen schrijft de gewone huisarts, die in het decentralisatie beleidsdenken, de spil in het web wordt:
"Gemeentes, CIZ en zorgkantoren die extra infomatie van huisartsen willen hebben is een boekwerk apart..nul respect voor privacy.."
Ik weet nog steeds niet hoe journalisten dit kunnen voorkomen, het gaat van kwaad tot erger.
Jan Willem de Hoop
Meer dan boeiend interview en hulde voor journaliste en documentaire maakster Janneke Monshouwer.
docki
Jan Willem de HoopDaarvoor zullen we het boek dan moeten kopen, denk ik...
Jan Willem de Hoop
dockiDe algehele werkwijze stat meer centraal in intervieuw dan 1 specifiek schandaal./ voorbeeld. Daar gaat het boek denk ik meer op in.
docki
Jan Willem de HoopIk had er alleen graag concrete bevestiging of ontkenning van gehad door een insider. Maar op de concrete vraag "<i>Kun je een soortgelijk concreet voorbeeld geven van het bewust ‘verknippen’ van nieuwsfeiten of video’s wat je nog levend voor de geest staat?</i>" komt een ontwijkend antwoord.
Het interview is in mijn beleving meer een 'verbindingsgesprek' tussen twee vrouwelijke zielen ('ik voel het zus-en zo'; 'ja, dank je, zo voel ik het ook') dan een gesprek over het (NOS) nieuws.
Dat is jammer, want het resultaat is dat de (voorgestane) werkelijkheid wordt versluierd achter een nevel van woorden. De journalist bewerkstelligt in mijn ogen door het type gesprek hetzelfde als ze beoogt te bestrijden: het verhullen van de werkelijkheid.
Jan Willem de Hoop
dockiMvdB
Jan Willem de HoopTja, dat heb ik als e-book, waarover Rob Riemen op knack.be zegt "dat mensen hebben ingezien dat het e-book iets is als vrijen met een sekspop."
Ik voelde me gelijk op de virtuele pik getrapt, virtueel omdat ULO-meisjes zo'n ding niet hebben. Bij die sekspop heb ik daarover ook m'n twijfels ;-)
Anton
http://www.bloombergview.com/articles/2015-12-28/four-charts-show-how-the-world-is-getting-better
bps
Ik roep zelf vaak “Ieder het zijne” als oplossing voor conflicten en respect voor elk medemens.
Respect en afstand voor ieders eigen mening, geloof, lijf, leven, bezit, keus en verantwoordelijkheid.
Dat is overeenkomstig met art. 1 van de NL grondwet, met ‘rechten van de mens’ en is universeel.
“Ieder het zijne” is iets anders dan een rauw “Ieder voor zich”. Het staat er haaks op.
Ik voel mezelf daarom wat geconfronteerd door een onverschillige “Ieder voor zich” mentaliteit,
nu ik dit hier lees bij FTMS.
Jan Willem de Hoop
bpsbps
Jan Willem de Hooppubben
bpsJij gebruikt in je reactie het woord 'ik voel', dat doet me goed.
Voor mij is er een verschil tussen emotie (vluchtig, snel) en gevoelens.
Dat laatste raakt aan diepere waarheden.
Ludovikaa
pubben"Ieder voor zich" heeft meer met "misgunnen" te maken: je misgunt de ander van alles omdat je het zelf wilt.
Wel mooi inderdaad hoe zo'n klein verschil in woorden zo veel verschil kan maken.
bps
LudovikaaZoals in rode en witte dictaturen altijd het geval was en is.
Ludovikaa
bpsbps
LudovikaaIk vind dat gedwongen besnijdenissen door derden in culturen ook onder 'ieder het zijne' vallen. Iemand is zelf vrij eigenaar van z'n eigen lijf en lichaamsdelen.
Daar mag een ander niet ongevraagd van te stelen, te betasten of te misbruiken.
Dat is het geval bij besnijdenissen, verkrachtingen en slavernij.
Het bevrijdt jezelf ook van af-gun-st, jalouzie en greed.
Dat wordt ook weleens 'begeerte' en 'begeren' genoemd.
Een geer is een schuine zijde aan een overigens recht stuk land.
Geheel rechte stukken zijn makkelijker te bewerken zonder verliezen.
Als we met z'n allen 'recht' uit gaan, lopen we elkaar ook niet in de weg.
Dat voorkomt een hoop nadeel en narigheid.
Zo komt het allemaal weer op hetzelfde neer.
Bijzonder, dat 'ieder het zijne'.
Het is heel voordelig en allesomvattend voor sociaal en economisch verkeer.
Ludovikaa
bpsbps
LudovikaaIk dacht dat iemand zelf baas was over z'n lijf, leven en lichaamsdelen.
In geval je het niet goed interpreteren wilt of volgen kunt, zijn dat jouw zaken.
Niet de mijne. Ieder het zijne.
Maar denkt u zelf dan dat ‘ieder het zijne’ graden heeft en relatief is ?
Dus soms, misschien, een beetje, in een mate of voorwaardelijk opgaat ?
Ik heb de indruk dat het een onvoorwaardelijk, radicaal en tijdloos instituut is.
Die indruk geven andere mensen mij.
Want niemand wil bedrogen, bestolen, misbruikt, of anders benadeeld worden.
Frans de Waal heeft dat ook bij apen en andere dieren ontdekt.
Daniel Kahneman ook bij mensen.
Nieuw is het niet.
Wel bewezen en steeds te bewijzen.
Ludovikaa
bpsbps
LudovikaaDat komt er van als je allerlei zaken en -ismen als 'cultuurrelativisme' er bij haalt.
Wat moet ik daar nou mee?
De grote spraakverwarring van het post-modernisme.
'Ieder het zijne' blijkt universeel, ongeacht ras, cultuur, status of herkomst.
Ludovikaa
bpsbps
LudovikaaMaar kom bij mij niet aan met 'cultuurrelativisme' of andere stofwolken.
Internet mist de nodige intonatie e.d. voor overdracht van stemming en sfeer.
Ik kan wel sorry zeggen, maar dat deed ik al eens eerder tevergeefs aan jou.
Het is maar net wat je er zelf van wilt maken.
Heel vaak zijn forumdeelnemers non-conformisten. Of erger.
Of om met de woorden van Paul Verhaeghe te besluiten:
‘Are you listening?’
‘Or are you just waiting to talk?’
http://www.filosofie.nl/nl/artikel/44579/moet-kunnen-en-samen-voor-ons-eigen.html
Ludovikaa
bpsdocki
LudovikaaOns private rechtsstelsel is in dit licht gebaseerd op 'misgunnen': eigendom wordt omschreven als het anderen kunnen verbieden je eigendom zonder toestemming te gebruiken (huis, liedje, idee).
Wellicht zijn er parallellen tussen de steeds uitgebreidere regelgeving en een daaraan omgekeerd evenredige gunningsbereidheid in de samenleving...
pubben
dockiWaar is privacy belangrijk, oerinstinct en waar niet?
Gunnen we dat de burger nog en hoe drager we daar zorg voor als we dat belangrijk vinden?
Waar veroorzaakt de moderne techniek onvrede en zelfs ongelukken, of lopen mensen vast in tegenstrijdige regelgeving, horen we die?
Geef de beleidsmakers een computer en de regelgeving, vermenigvuldigt en kwadrateert zich en waar zouden simpele vuistregels voor de burger veel leefbaarder kunnen zijn?
Zien bestuurders, managers en onderzoekers die consequenties in de praktijk nog?
Gunnen wij, ik noem maar wat de thuiszorgers een fatsoenlijk contract waar enigszins van te leven valt?
Concurrentie is ook een vorm van 'misgunnen' maar waar ligt de bodem?
Willen we een wereld waar iedereen met iedereen concurreert en waar is samenwerking belangrijk?
Waar ondermijnt de moderne techniek het intuïtieve weten? Dat is een zeer belangrijke vorm van kennis. Ook veel ervaringskennis zit daar in mijn optiek.
@bps noemt internet een vorm van degeneratie en zorg, hier.
Ik kijk zo naar het gebruik van de moderne techniek in onze publieke instellingen.
docki
pubbenIs er een ongeluk gebeurd bij een stoplicht? Roep om overheidsmaatregelen.
Is er een gevalletje vriendjespolitiek? Roep om overheidsmaatregelen.
Is ergens een pedofiel komen wonen? Roep om overheidsmaatregelen.
Is een moordenaar te licht gestraft? Roep om overheidsmaatregelen.
Is een ongeluk gebeurd in een tunnel? Roep om overheidsmaatregelen.
Is er een kind in de sloot gevallen? Roep om overheidsmaatregelen.
Heeft een arts een fout gemaakt? Roep om overheidsmaatregelen.
Wordt er incidenteel gefraudeerd met geld voor de thuiszorg? Roep om overheidsmaatregelen.
Maar geen belasting verhoging, geen eigen bijdragen, en geen beperking op ons consumeren als het effe kan.
Eigen verantwoordelijkheid daadwerkelijk nemen, zelf eens het gezonde verstand gebruiken, je eigen kinderen opvoeden, realiseren dat ongelukken tot het risico van het leven behoren, het is er allemaal niet meer bij. 'we' willen een samenleving waarbij ieder risico is uitgesloten en de overheid moet dat maar regelen.
En dan krijg je een soort DDR. Extreem veilig, maar niet meer leefbaar. We vragen er zelf om. Niet om de uitkomst, maar wel om de maatregelen die leiden tot die uitkomst.
pubben
dockiDat is het verschil tussen managen en leiding geven.
Managers maken regels die zelfs kwadrateren, dat kan met de moderne techniek, zich totaal loszingen van de praktijk en die ze uiteindelijk zelf niet meer begrijpen en waar niemand meer een aanspreekbare verantwoordelijkheid heeft. Zelfs als er ongelukken gebeuren worden ze niet meer gehoord en gezien.
Ik melde jaren geleden met de rondpomp toeslagen industrie het overlijden van een bewoner, gestorven aan een hartstilstand omdat hij geen geld meer had, onmogelijk en ergens een typefout die niet te achterhalen is en bestuurders begrijpen niet eens waar je het over hebt. De lager opgeleiden hebben daar zeer veel last van, de hoger opgeleiden zien het niet eens. Die DDR regeltjes zijn veilig voor de hoog opgeleiden om de lager opgeleiden buiten te sluiten.
Ik sprak het afgelopen weekend een net 50 jarige medewerker in de ouderenzorg. Blij met zijn 6 urige baantje per week en deze week een functioneringsgesprek in de hoop er een paar uren bij te krijgen. Zeer capabel maar ook: 'die managers beloven je gouden bergen maar mijn ervaring is toch steeds minder uren.' Dat kan alleen in de NL part time cultuur.
bps
pubben“Concurrentie is ook een vorm van 'misgunnen' maar waar ligt de bodem?”
‘Concurrentie’ betekent letterlijk een wedloop waarin mededingers om hetzelfde strijden. De winnaar wordt monopolist, met de vloek om voortaan alleen nog maar te kunnen verliezen. Dat gebeurt dan ook, zodat er uiteindelijk een speelveld is gekomen van alleen maar verliezers. De rat-race to the bottom.
Daar ligt de bodem.
Het effect van concurrentie is echter dat een aantal mededingers voortijdig afhaken en iets nieuws, iets beters of iets anders beginnen. Mijdt de strijd om
hetzelfde. ‘Think different’ - Steve Jobs. Ruzie en afgunst kost immers geld.
Primaire zorg hoort helemaal niet thuis in het speelveld van concurrentie en markt.
Het marktdenken in de zorg is veel te ver doorgeschoten. Niet alles is ‘markt’.
De teamarts en de teamverzorgers spelen ook niet mee op het voetbalveld of worden doorverkocht.
Concurrentie bij de toelevering van zorg, heeft innovatie tot gevolg, technisch zoals robotisering, maar dat kan ook op het organisatorische of uitvoerende vlak liggen. Al vaak verneem je initiatieven en alternatieven van onderaf .
In ieder geval moet het verstand zegevieren boven de (concurrentie)strijd.
Innovatieve ontwikkelingen zijn vrijwel niet tegen te houden. Moet ook niet.
Maar ze zijn wel begeleid op te nemen voor een optimaal nut in iets dat geen of slechts gedeeltelijk markt is.
Daarvoor moeten ‘markt’managers en ‘markt’meesters in de zorg plaats maken voor mensen die het grote plaatje wel overzien en belang alzijdig begrijpen.
Toen Hoogervorst in 2006 de zorg moest hervormen omdat het te duur en een melkkoe was geworden van Jan Publiek, werd het een melkkoe van Jan Handel waar nu weer tegen gevochten wordt. De politiek koos voor marktwerking.
Marktwerking is politieke gemakzucht geweest.
Ik verwacht in de toekomst nog ergens een organisatorische innovatie die het midden houdt: een betere
pubben
bps"Als ik van collega’s hier hoor hoe jullie zorgsector overgereglementeerd is, waardoor de eigenlijke zorg heel ernstig in het gedrang komt, dan vraag ik mij af waarom al die mondige Nederlanders dat toegelaten hebben? Waar zijn de geuzen naartoe?"
http://www.filosofie.nl/nl/artikel/44579/moet-kunnen-en-samen-voor-ons-eigen.html
Daarvoor moet je bij de buitenlanders zijn, die zien dat.
bps
pubbenPaul Verhaeghe was één van de eersten die begreep wat er mis was en zich in Nederland roerde over de neoliberale druk van meer, meer, meer. Nog in 2012.
Sindsdien is hij veel van media geweerd en verwijderd. De waarheid is pijnlijk.
pubben
bpsMvdB
pubbenpubben
MvdBbps
pubbenHet is een ongeschreven regel voor sociaal en economisch verkeer om in vrijheid en vrede met, en naast elkaar te kunnen leven.
De diepere waarheid van ‘gevoel’ is dat het diep oorspronkelijk in de evolutie een eerste zintuigelijke waarneming moet zijn geweest van levende organismen, nog voor gezicht, gehoor, smaak en reuk zich ontwikkelden als specialisaties van fysiek gevoel. Bij zintuigen spreekt men van 'gevoeligheid'.
Gevoel zal dan ook stellig de langste evolutionaire ontwikkeling hebben.
Ik maak zelf onderscheid tussen ontwikkeld mentaal gevoel en fysiek gevoel.
Emoties zie ik daarbij als een betrouwbare geluidsarme communicatievorm om anderen te informeren over de toestand en de situatie.
Die kan nadelig of voordelig zijn; dreiging en gevaar of veilig en welbevinden.
Oorspronkelijk van belang voor overleven, en later met meer sociale functies.
De wetenschap denkt daar anders over. https://nl.wikipedia.org/wiki/Emotie
Ze overtuigen mij niet.
De meeste communicatie in de natuur en het dierenrijk is geluidloos en veilig.
Lichaamstaal en emotie is bij mensen ook nog steeds overwegend, en veel sneller aangevoeld en begrepen dan woordentaal.
Het is die snelheid die emotie een slechte, onoverwogen raadgever laat zijn.
Emotie is geschikt voor korte termijn. Voor lange termijn werkt verstand beter.
Internet ondermijnt emotionele vaardigheid, waarvoor wanhopig ingevoerde emoticons geen vervanging bieden voor levensechte communicatie.
Ik vind dat wel een onderwerp van zorg en degeneratie.
Het zijn interessante onderwerpen. Dank voor je hartelijke reactie.
John Jansens
bpsbps
John JansensDe term is niet te falsifiëren.
De nazi's hadden niet te beschikken over andere levens en ander 'het zijne'.
Jan Willem de Hoop
Kritische blik trends sociaal domein (door Tim Robbe)
http://www.sociaalweb.nl/blogs/kritische-blik-trends-sociaal-domein
"Laten we eens een aantal van de “trends” aan een kritische blik onderwerpen. Waarbij ik de gevaren van de achterliggende gedachtenpatronen voor u ga proberen bloot te leggen.Ik wil graag de volgende trends behandelen:
1) Ongelijkheidsbeginsel in relatie tot maatwerk
2) Resultaatsbekostiging
3) PGB versus zorg in natura"
"Het hoeft niet altijd “inspirerend”, “creatief” of “innovatief” te zijn. De cliënt maakt het weinig uit of beleidsmakers en managers in co-creatieve post it plak sessies de wijkteams met “social professionals” helemaal lean inrichten en inkopen via Best Value, waarbij ook een rol is weggelegd voor de buurman om soep te scheppen."
Jan Willem de Hoop
"Helaas is zijn waarheid vooral een slecht nieuws-verhaal. ‘Maar dat is niet onze schuld’, aldus de professor. Een interview."
Leugens zijn er om misstanden te late voortduren. Waarheidsvinding, hoe pijnlijk die waarheid ook (even) is maakt het mogelijk om aan noodzakelijke oplossingen te werken. En hoe meer mensen die waarheid kennen hoe activer ze een bijdrage kunnen leveren aan oplossingen.
Dus positief nieuws, o.b.v. frame - censuur, is in werkelijkheid niet positief als hiermee misstanden ongemoeid worden gelaten. Onthullingen en schandalgen zijn geen slecht nieuws, maar de mogelijkheid misstanden ten goede te keren.
MvdB
http://www.knack.be/nieuws/belgie/denkers-hebben-plaats-moeten-ruimen-voor-opiniemakers-en-de-flauwekul-overheerst-overal/article-normal-640209.html
FD, de Euroluchtpomp is te lezen vanuit de Google-cache: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:MlAet2K2z4kJ:fd.nl/economie-politiek/1133134/de-euro-brengt-landen-niet-dichter-bij-elkaar+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl en bij dat artikel hoort ook nog deze: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:zDYTSDXB0kAJ:fd.nl/economie-politiek/1126111/eurolanden-trappen-in-oude-valkuil+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl en http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:hKzEtVk-1wEJ:fd.nl/economie-politiek/1132205/ecb-laakt-aanpak-begrotingsregels-europese-commissie+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Nando
Realisme zeker in correlatie tot international relations and geopolitiek, tracht doorgaans de realiteit maar ook juist vaak (lands)belangen voorop te stellen (en in sommige gevallen) ook boven moreel/moraal of ethische waarde te plaatsen en ziet landen en/of continenten in internationale relaties vaak ook meer als een soort machts blokken die op het internationale en geopolitieke speelveld verwikkeld zijn in een een soort van concert of powers, min of meer strijdend voor hun bestaan. Waarbij het erg belangrijk kan zijn te beseffen dat daar zo wel diplomatiek als militaire middelen (al dan niet als preventieve machts middel) een zeer belangrijke rol kunnen spelen, om een positie van een land of continent te behouden en/of te verbeteren.
zie bijv oa ook,
https://en.wikipedia.org/wiki/Realpolitik
https://en.wikipedia.org/wiki/Political_realism
Waarbij met name bij nieuws in context tot international relations. In sommige gevallen misschien ook wel meer een verschil kan bestaan in denkwijze tussen oa bijv tussen realisme en idealisme, wat gemakkelijk kan leiden tot verschil in zienswij
Jan Willem de Hoop
NandoNog een vraag, je stelt in begin: "Veel mensen verdragen het volgens mij soms gewoon slecht wanneer het nieuws te realistische wordt."
Soms denk ik dat media dat meer zijn gaan denken dan de meeste mensen. Zelf erger ik mij bijvoorbeeld meer en meer aan de halve waarheden, vorm van fictie, waar veel media zich van bedienen. Ik erger me dood als ik kwartie of half uur politicus volg of journalist en gevoel heb niet wijzer te zijn geworden of denk - zo zit het dus niet.
Nando
Jan Willem de HoopHet blijven zeer moeilijke en complexe questie maar in veel gevallen is de realiteit in dat soort landen dat een dictator vaak het enige soort van regime is dat het land nog enigszins bij elkaar weet te houden. Dan zou meer democratie misschien idd wenselijk zijn. Echter meestal in iedergeval de afgelopen jaren was het resultaat van militair ingrijpen vaak het tegenovergestelde, een land en economie die (totaal) in puin liggen, een democratie die eigenlijk niet in staat is de controle en stabiliteit van een land te behouden. Wat dan meestal uiteindelijk rezulteerd in tal van andere militaire melities die dan uiteindelijk delen van het land onder controle weten te krijgen.
Daarmee wil niet zeggen dat landen nooit militair zouden moeten ingrijpen, maar mijn inziens zou er veel beter moeten worden na gedacht of militair ingrijpen echt de enige en beste oplossing betreft en zo ja welke kant van het conflict realistisch gezien het beste is om militaire steun te verlenen. Media hebben in dat soort situaties vaak een belangrijke rol bij de vorming van een publieke en politieke opinie over een conflict/oorlog.
Jan Willem de Hoop
NandoAan de top lijkt er niet of nauwelijk ruimte te zijn voor echt voortschrijdend inzicht en toegeven van fouten. Mischien omdat wij dit als volk niet accepteren, of misschien omdat machthebbers bang zijn macht te verliezen. Maar waarschijnlijk combinatie van beiden. De meeste oorlogen zijn compplex t.a.v. goed / minder goed / en kwaad. WO II waaraan vaak wordt gespiegeld is misschien een van de weinig oorlogen waar goed en kwaad duidelijk was. Vergelijkingen met WO II zijn dan ook lang niet altijd behulpzaam of dragen bij aan oplosingen en verbeteringen.
Bij oorlogen en geopolitiek is het uiteraard lastig over alles open en eerlijk te zijn. Maar volgens politiek en macht lijkt het altijd en overal wel oorlog, omdat over met leugens / halve waarheden wordt gewerkt. En dan verbaasd zijn dat vertrowen afbrokkelt.
Hilterman
Veel weerstand tegen de EU grondwet, zelfs een referendum dat als uitkomst nee geeft?
Geen probleem we noemen de grondwet verdrag van Lissabon, laten het volkslied en wat andere details weg en de grondwet is een feit.
Het is deze techniek , beter gezegd het totale gebrek aan respect voor de kiezer, die de politiek iedere keer weer toepast.
De parlementaire democratie in Nederland is inderdaad verworden tot een nep parlement.
Een van de weinige uitspraken van Geert Wilders waar ik het mee eens ben.
Tijdens de kabinetsformatie worden in achterkamertjes allerlei besluiten genomen die vervolgens worden verheven tot wet van Meden en Perzen. Er kan niets meer aan gewijzigd worden laat staan dat de plannen afgewezen worden door het parlement op straffe van een kabinetscrisis.
Het is deze dwang die de aanwezigheid van het parlement tot een farce maakt.
Geen politicus verzet zich er tegen, daarmee komt de politieke toekomst van de betrokkenen in gevaar. Ook een politicus heeft een hypotheekverplichting die langer duurt dan zijn of haar wachtgeld.
Op lokaal niveau is een college van B+W los gezongen van de realiteit. Zonder enig overleg wordt in een kleine plaats besloten 1500 asielzoekers te huisvesten op een braakliggend terrein dat eigendom is van de gemeente. Een mooie oplossing toch nog wat geld binnen te slepen van een foute investering. Wat de bevolking wil is niet van belang B+W beslist.
Je zult er maar wonen.
Binnen de EU lopen nog wat denkers rond die meer weg hebben van ongeleide projectielen.
Verhofstadt en van Baalen zijn daar droevige voorbeelden van.
Bij D66 kunnen ze er ook wat van. Sophie in ‘t Veld is een fel voorstander van meer EU, alsof meer EU in staat zou zijn bestaande problemen op te lossen.
Een belangrijk deel van de grote vraagstukken zijn door de EU zelf veroorzaakt. Het Schengenverdrag is daar een sprekend voorbeeld van. Weg met de binnengrenzen alleen is er niemand die er aan heeft
Jan Willem de Hoop
Hilterman’Verwar en heers’
http://eservice-data.solidam.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/publication/telegraaf/native-app/issue/2016/01/02/0001/public/frame/9d650d89e2068894882167e1bc0f412265877a81.html
Hilterman
Jan Willem de HoopNiet de inhoud maar woordspelletjes bepalen het beleid. Daar zou nog mee te leven zijn wanneer het om plastic wegwerp tasjes zou gaan.
Van Rijn gaat echter over onderwerpen die regelrecht met het welzijn van burgers te maken hebben.
In Nederland zijn de drempels die de gang naar de rechter hinderen vrij hoog.
Ondanks dat is er een enorme explosie aan rechtszaken die het gevolg zijn van het chaotische beleid van de rijksoverheid. Taken afstoten aan lagere overheden en er meteen bij bedingen dat het 25% goedkoper moet zijn feitelijk wanbestuur. Dat kunnen die gemeenten nooit aan zonder fors te snijden in de dienstverlening en de tarieven die zorgverleners mogen hanteren.
Gevolg dramatische vermindering van de dienstverlening en een golf van faillissementen bij thuiszorgorganisaties. van Rijn heeft toch kunnen voorzien dat deze ontwikkeling het gevolg is van zijn beleid.
Zodra de ellende in volle omvang duidelijk wordt gaat de bewindsman verstoppertje spelen.
Dankzij het nep parlement zit van Rijn er nog steeds. Een echt parlement had aan deze incompetentie al lang een eind gemaakt.
pubben
Jan Willem de HoopDie moeten boetes op gaan leggen bij eventuele data lekken.
Verwar en heers!
Maar ondertussen bouwt de 'nerd' sneaky verder.
Privacy, beroepsgeheim, vrije artsen keuze allemaal opgeheven.
Wat zegt de oplettende wakkere onafhankelijke zelfdenkende huisarts: "Gemeentes, CIZ en zorgkantoren die extra infomatie van huisartsen willen hebben is een boekwerk apart..nul respect voor privacy.."
Hij ziet het nu nog en waarschuwt maar over een jaar kijkt iedereen automatisch mee in al die huisartsen systeem.
Dat verwar en heers, doen al onze bestuurders.
Arthur Gottlieb NZA, staat voor zeer veel meer!
Ik vond het schokkend om te lezen dat de bestuurders van SVB PGB zelfs geen benul hadden over de eigen bijdrages aan het CAK.
Hilterman
pubbenNiet dat die autoriteit veel uit maakt. Het voormalige CPB blonk altijd uit in vaagheid met de kracht van een tandeloze tijger.
Gemeenschappelijke factor bij al die autoriteiten: Ze staan allemaal onder direct toezicht van de minister. Ze missen iedere onafhankelijkheid bij het bewaken van het hen toegewezen terrein.
Het zijn feitelijk autoriteiten zonder autoriteit, een typisch Nederlandse vinding.
pubben
HiltermanHilterman
pubben1. Er wordt op dit gebied nooit iets doeltreffend geregeld in NL.
Kijk eens naar de inspectie volksgezondheid. Een beschamende vertoning die zelfs niet in staat is de ernstigste wantoestanden in de gezondheidszorg aan te pakken. Ik noem alleen Jansen Steur de lijst is helaas lang.
Braaf doen zodat minister Schippers het niet te moeilijk krijgt.
De overheid, het kabinet, wenst volledig grip te houden op het optreden van de inspectiediensten.
Dijsselbloem beschermt de banken en de overige belanghebbenden in de financiele sector.
Minister Kamp houdt de Gasunie uit de wind, het staatsbelang gaat voor de benadeelden in Groningen.
Economische zaken laat de ACM nog niet eens blaffen laat staan bijten.
2. In Nederland kan sinds mensenheugenis niets goed geregeld worden.
Grote infrastructurele werken ontaarden steevast in chaos.
Reorganisatie van de gezondheidszorg eindigt met failliete thuiszorgorganisaties en massa werkeloosheid bij hun werknemers.
Zorgvragers worden aan hun lot overgelaten.
Wanneer de inspectiediensten onafhankelijk zouden kunnen opereren. dan krijgen bewindslieden keihard te maken met de gevolgen van hun wanbeleid.
Dat is te hinderlijk voor ministers en staatssecretarissen vandaar deze gemuilkorfde inspectie diensten.
Allemaal autoriteit maar met zero bevoegdheid.
Joost Vsser
HiltermanHilterman
Joost VsserNu wordt de thuiszorg onbereikbaar gemaakt. Wat er nog wel verstrekt wordt varieert per gemeente.
Het politieke toptalent Asscher trekt 600 miljoen uit om de werkeloosheid terug te dringen met omscholingscursussen. Een geniale gedachte die nog geen 5.000 werkzoekenden aan werk geholpen heeft. Kosten per werkzoekende 120.000 euro.
Naar de echte oorzaak van de langdurige werkeloosheid laat Asscher geen onderzoek doen.
Te bang dat daar uit naar voren komt dat het regeringsbeleid daar als oorzaak uit komt.
Het gaat prima in Nederland. Ruim 200.000 kinderen groeien op in armoede.
Nederland is inderdaad een eng land om in te wonen.
pubben
HiltermanVeel mensen werken er dagelijks mee, stellen zich zelf amper vragen.
Het heeft ook te maken met de moderne techniek en veel uitgangspunten, aannames daarin.
Stonecity
HiltermanWe staan erbij en kijken ernaar. Beveiliging is een eitje, echter in plaats van 3 miljard te steken in een goede beveiliging aan de Griekse zijde geven we dictator Erdogan dat geld. Duidelijk dat hier meer aan de hand is, waarbij de Europese burger niets te vertellen heeft.
Ludovikaa
MvdB
Waarheid boven vertrouwen ligt wat mij betreft bij PvdA en VVD onder een van die onderste stenen die nooit meer boven komen. Het wordt tijd dat ze daar zelf ook onderkruipen.
Ludovikaa
MvdBMvdB
LudovikaaLudovikaa
MvdBDrNomad
Geef mij dan maar het verhaal van opiniez. Oplossen. Punt. In het high-tech startup wereldje wordt leiderschap meer getolereerd, dan geaccepteerd. Het draait om ideeën, niet om poppetjes. Je huurt geen slimme mensen in, tegen torenhoge tarieven, om ze dan te vertellen hoe ze het moeten doen. Geen hiëarchie, meestal plat geörganiseerd. Verbroedering krijg je door samen een uitdaging te overwinnen.
Die twee culturen zijn echt zo ongeloofelijk verschillend.
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
MvdB
Guestbps
"Social justice vs. the justice of markets. It’s an old story with unending permutations, discussed again and again since the nineteenth century, by legions of scholars and political leaders."
‘Social justice vs. the justice of markets.’ demonstreert heel manifest maar weer het onverbeterlijke, bekrompen en typisch menselijke zwart-wit en links-rechts denken in uitersten.
Gelet dat ‘markt’ altijd een plaats had, heeft en houdt in elke gemeenschap, met of zonder kapitalisme. Kapitalisme is niet meer dan een markteconomie waarin de markt en ‘geld’ de
gemeenschap be- en overheerst i.p.v. andersom.
Markt heeft een plaats IN de gemeenschap. De gemeenschap heeft niet een plaats IN de markt.
Een gemeenschap kan niet zonder markt, en een markt kan niet zonder gemeenschap van markt deelnemers. Een gemeenschap zonder markt is een dode gemeenschap en ligt stil. Het marktleven kruipt dan voort in corruptie en illegaliteit. ‘Social justice én the justice of markets’ beter bekend als de vergeten ‘gemengde economie’, is een beter concept dan ‘Social justice (‘equality without the market’, marxism) vs. the justice of markets (diverging unequality by the markets, capitalism)’.
Gelet dat bij een voldoende circulatie van geld tussen het productie- en consumptie volume, en een evenwichtigheid tussen uitgestelde bestedingen (sparen) en naar voren gehaalde bestedingen (lenen) de spreiding van welvaart en opbouw van vermogensbuffers, het breedst is. Dat gebeurt bij gemeenschappen met een markteconomie in een gemeenschap van gemeenschappen met eigen markteconomieën met een munt die de koopkracht van die economie uitdrukt, en bij zorgvuldig monetair beleid voor waardevast geld zonder opzettelijke inflatie. Bij die voorwaarden: voldoende circulatie en reëel geld per economie van institutioneel gelijke rechtsstaten, ontstaat ‘Social justice én the justice