Ontwikkelingen in de Chinese luchtvaart, onduidelijkheid over uitvoering WMO, economische vooruitblik van het IMF en Joris Luyendijk wil dat Brussel de Britten harder aanpakt. Verder: willekeur in Portugal bij bail in banken, een opmerkelijk beleggingsadvies van RBS, cultuurverschillen tussen het Westen en Noord-Afrikanen en Poolse toestanden bij de NPO. Tot slot: een gevaarlijk dieet.

China vliegt uit

Nanfang De komende vijf jaar bouwt China  66 nieuwe vliegvelden om de steeds reislustiger Chinezen te laten boarden. Alleen dit jaar al zal er circa 11 miljard euro geïnvesteerd worden in bestaande en nieuwe vliegvelden. Zo wordt er onder meer gewerkt aan een megaproject, te weten de tweede luchthaven in Beijing die in 2019 operationeel moet zijn om jaarlijks 72 miljoen passagiers te verwerken. Ter vergelijking: dat zijn er 17 miljoen meer dan Schiphol. Nieuwe vliegvelden zijn overigens niet altijd een succes. Zo wijst de weblog Nanfang er fijntjes op dat de Chinese luchthaven in Libo, bouwkosten in 2007: 57 miljoen dollar, slechts 151 passagiers wist te trekken in heel 2009.  

Totale verwarring rondom rechterlijke WMO-uitspraken

Binnenlands Bestuur Bijdrage van één van onze lezers. Op de site van Binnenlands Bestuur aandacht voor de totale verwarring rondom de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo 2015) naar aanleiding van twee recente rechterlijke uitspraken. Die twee uitspraken van twee verschillende rechtbanken lopen namelijk totaal uiteen. De ene rechtbank zegt dat de Wmo 2015 gemeenten niet verplicht schoonmaakhulp aan hulpbehoevenden te verzorgen en te betalen, terwijl een andere rechtbank juist stelt dat dit wel moet. In een vervolg op dit onderwerp staat in een artikel op dezelfde  site, dat  de hoogste rechter, de Centrale Raad van Beroep, zich in maart voor het eerst zal buigen over de problemen rondom de schoonmaakhulp en dat pas daarna meer duidelijkheid zal ontstaan.  

Hoe staat de wereldeconomie er voor in 2016?

IMF Interview met IMF-econoom en research directeur Maury Obstfeld over de wereldwijde economische ontwikkelingen. Hij blikt terug op vorig jaar, waarin met name de opkomende markten zware klappen te verduren hebben gekregen. Voor komend jaar staan ons ook de nodige uitdagingen te wachten. Obstfeld: 'The year will offer an abundance of challenges'. Eén van de belangrijkste van die uitdagingen betreft de relatie tussen wisselkoersmechanismen en financiële stabiliteit, aldus de econoom.  

De EU moet een andere toon aanslaan jegens het VK

Guardian Opiniestuk van 'onze' Joris Luyendijk, bekend van zijn boek over de bankiers in The City, Dit kan niet waar zijn. In dit artikel bepleit hij een andere houding van Brussel jegens het Verenigd Koninkrijk ter voorkoming van een Brexit, een vertrek van het land uit de EU. De Britten onderhandelen op dit moment met de EU over gunstiger voorwaarden. De Britse premier Cameron heeft bovendien beloofd een referendum te zullen organiseren met een 'in or out' vraag: willen de Britten in de EU blijven of niet? Volgens Luyendijk moet de EU de Britten hard aanpakken en raken waar het pijn doet: '..the best way forward for Europe is to threaten to hit the English as hard as we can'.  

Portugese bank bail-in schept gevaarlijk precedent

Bloomberg Door de heisa rondom het vluchtelingennieuws, 'Keulen' en AZC's zouden we bijna vergeten dat er ook nog een andere crisis heerst in de EU: de eurocrisis. In Portugal bijvoorbeeld. Bijna geruisloos werden beleggers in de grootste Portugese banken met de harde werkelijkheid geconfronteerd: binnen 24 uur kelderde de waarde van hun obligaties met 80 procent, zie onder.

Bron: Bloomberg Bron: Bloomberg

Het is een gezond principe dat aandeelhouders en obligatiehouders opdraaien voor verliezen in plaats van belastingbetalers, maar de adder onder het Portugese gras betreft hier de volstrekte willekeur waarmee de Portugese regering heeft gehandeld. Als je als belegger in Portugal niet meer weet waar je aan toe bent is dat de doodssteek voor toekomstige financiering.  

Beleggingsadvies RBS: 'Verkoop alles!'

Telegraph Opmerkelijk verkoopadvies van de Royal Bank of Scotland. De RBS economen adviseerden hun klanten om de hele bliksemse boel maar van de hand te doen, met uitzondering van obligaties van 'hoge' kwaliteit. In een deflatoire markt is je geld überhaupt terugkrijgen belangrijker dan het maken van rendement. Quote: 'Sell everything except high quality bonds. This is about return of capital, not return on capital'. Hier het hele beleggingsrapport – 55 pagina's. Voor de liefhebber.  

'Ze haten ons!'

Frankfurter Allgemeine Genuanceerde gastbijdrage van auteur en filmmaker Samuel Schirmbeck in de FAZ over de gebeurtenissen in Keulen, de verschillen tussen de West-Europese en Noord-Afrikaanse cultuur en de problemen die westerse democratische samenlevingen ondervinden met islam.  Volgens Schirmbeck nemen mannelijke moslims alleen datgene over uit de Koran wat goed in hun straatje past. Politiek links onderschat de problemen die hier uit voortvloeien. 'Die Linke' moet hun beleid aanpassen, schrijft Schirmbeck.  

Poolse toestanden bij de NPO

De Volkskrant Bijdrage van Nico van Eijk, hoogleraar media- en telecommunicatierecht aan de Universiteit van Amsterdam over het onpartijdig functioneren van onze Publieke omroep. Van Eijk is daar niet zo over te spreken, volgens hem gaan we ook in Nederland de kant op van Polen. Quote: 'De onafhankelijkheid van de publieke omroep in Nederland is al langer een probleem. De Mediawet schiet schromelijk tekort in het beschermen van de onafhankelijkheid. Om maar even de situatie met Polen te vergelijken: de raad van toezicht van de publieke omroep wordt gewoon rechtstreeks door de staatssecretaris benoemd'.  

Biermakers op een gevaarlijk dieet

Financial Times Het is makkelijk je te ergeren aan de vermarkting van ‘authenciteit’. Want wat is het tegenwoordig meer dan een hol begrip dat uit de kluiten gewassen bedrijven gebruiken om hun consumenten het gevoel te geven dat hun product nog ergens ánders mee te maken heeft dan winst maken? Maar beter kun je erom lachen. Zoals om het brood dat de Albert Heijn naar eigen zeggen met 'Liefde & Passie’ voor u in de schappen legt. Of de reclames van Bertolli die suggereren dat hun tomatensaus nog op het vuur van ‘la mama’ zelf heeft staan pruttelen. De bierbrouwersmarkt heeft daar ook een handje van, getuige de talloze reclames waarin wordt getoond hoe échte mannen al ééuwen zich dat éne lokale biertje laten smaken. Financial Times-journalist John Gapper gaf deze week naar aanleiding van een recente bierovername een kijkje in het denken van grote bedrijven over authenticiteit. ‘Als een VS-Belgisch conglomeraat met Braziliaanse aandeelhouders zich authenticiteit probeert aan te meten door de overname van een Schots drankje dat is vervaardigd door een ambachtelijke brouwerij in Arizona, dan is de wereld gek geworden.'  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.