Een waarschuwing van een topbankier over de stabiliteit van het financiële stelsel, wordt de SDR de nieuwe digitale wereldreserve valuta? Hoe ziet straks ons werk eruit? Verder: undercover in een AZC, de echte reden van de beursmisère, kunstfraude, banken en overheden dansen cheek-to-cheek, veel tech startups gaan het niet redden en: wat brengt 2016? Wat is politieke correctheid? Tot slot: Europese luchtvaart heeft last van turbulentie en Streeck maakt gehakt van Habermas.

Topbankier waarschuwt voor wereldwijde faillissementen

Telegraph Financieel journalist Ambrose Evans-Pritchard schreef een column naar aanleiding van een uitspraak van William White, voorzitter van de review committee van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) en voormalig hoofdeconoom van de BIS (Bank for International Settlements), de centrale bank der centrale banken. Hij heeft laten doorschemeren dat het financiële stelsel brozer is dan in 2007, toen de financiële crisis uitbrak. Dit zei White bijvoorbeeld, aan de vooravond van het World Economic Forum te Davos: 'Debts have continued to build up over the last eight years and they have reached such levels in every part of the world that they have become a potent cause for mischief. It will become obvious in the next recession that many of these debts will never be serviced or repaid, and this will be uncomfortable for a lot of people who think they own assets that are worth something'.  

Wordt de SDR de toekomstige digitale wereldreserve valuta?

Lonestar whitehouse blog Email-wisseling tussen het voormalig hoofd van de SDR-afdeling (Special Drawing Rights) van het IMF, Dr. Warren Coats en financieel blogger Larry White. Coats geldt als een echte deskundige op het gebied van Special Drawing Rights (certificaten die gelden als betaalmiddel), hij leidde die afdeling binnen het IMF van 1982 - 1988. Coats sluit niet uit dat de SDR de toekomstige wereldvaluta wordt. Volledig digitaal.  

Hoe ziet werk er in de toekomst uit?

World Economic Forum Welke trends komen er af op de arbeidsmarkt en wat gaan we merken van de invloed ervan? Automatisering, robotisering, Artificial Intelligence, demografische ontwikkelingen, allemaal zullen de arbeidsmarkt, vaak ingrijpend, veranderen. De vrees bestaat dat veel banen verloren zullen gaan door toepassingen van Artificial Intelligence (AI). Het World Economic Forum (WEF) heeft onderzoek gedaan naar de factoren die het meeste impact zullen hebben tussen 2015 en 2020. Verrassend genoeg komen de grootste veranderingen door demografische en sociaal-economische factoren. De respondenten van het WEF-onderzoek verwachten groei in de sectoren architectuur, engineering en in andere banen waarvoor wiskundige kennis relevant is. En juist een daling in de maakindustrie, administratieve sector en bij kantoorbanen.  

Undercover in Zwitsers asielzoekerscentrum

Sonntagszeitung Longread van de Duitse onderzoeksjournalist van Pakistaanse komaf Shams Ul-Haq over diens verblijf in een serie asielzoekerscentra. Hij deed zich voor als asielzoeker en hield een week een dagboek bij van zijn ervaringen. Die ervaringen geven een aardig inkijkje in hoe het er in de Zwitserse asielpraktijk aan toegaat.  

Diepere oorzaken van de misère op de aandelenmarkten

Bloomberg Voor beleggers is 2016 rampzalig begonnen. Dat heeft directe gevolgen voor de dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen en daarmee het inkomen van honderdduizenden Nederlanders. Nieuwe kortingen op pensioenen en premieverhogingen hangen in de lucht. Is het een normale correctie of is er meer aan de hand? Mohamed El-Arian voormalig CEO van belegger Pimco en voorzitter van president Obama’s Global Development Council, wijst op twee transities die de voorwaarden voor onvoorspelbare ontwikkelingen creëren. De eerste is de afnemende bereidheid van centrale banken om de volatiliteit op de financiële markten in te dammen. De tweede is de brede risico-aversie bij, met name, de grote sovereign wealth funds. Schrale troost: die mechanismen putten zich altijd zelf uit. Maar hoe snel dat gaat, en hoeveel schade de wereldeconomie zal ondervinden, hangt af van de beslissingen die politici en centrale banken de komende maanden zullen nemen.  

Rambam en de handel in schilderijen van Herman Brood

NPO Kunst is prachtig, maar kunst is ook handel. En waar geld te verdienen valt, is ook altijd de verleiding  aanwezig om nét iets meer te willen verdienen. Bijvoorbeeld met valse schilderijen. De televisiemakers van Rambam legden dit eeuwenoude probleem in de kunstwereld bloot met undercoverjournalistiek en met de nodige humor.  

'De band tussen banken en hun overheden is nog lang niet doorgesneden'

Het Financieele Dagblad Als puntje bij paaltje komt, is er, alle structurele ingrepen in Europa om de banken veiliger te maken ten spijt (een Europese toezichthouder, hogere buffers, plannen voor een Europees depositogarantiestelsel), is er niets veranderd, stelt Martin Hellwig, directeur van het Max Planck Institut in Het Financieele Dagblad. Banken werken nog steeds te veel met geleend geld en met te weinig buffers. Als het misgaat, draait de overheid toch weer voor de problemen op. 'Als ik bang ben dat mijn regering de monetaire unie uit wil, is een euro onder mijn matras veiliger dan een euro op mijn bankrekening, of de deposito’s nu verzekerd zijn of niet.'  

'Blood in the water'

Business Insider Venture Capitalist Jim Breyer, een van de vroege investeerders in Facebook, voorziet moeilijke tijden voor veel tech start ups, die naar zijn oordeel zwaar 'overprijsd' zijn. Verreweg het grootste deel (90 procent) zal herprijsd moeten worden of zelfs verdwijnen. Slechts één op de tien startups zal succesvol zijn, voorspelt de investeerder. Toch is Breyer optimistisch. Met name ontwikkelingen in toepassingen van  Artificial Intelligence bieden volgens hem volop kansen voor de toekomst. Vooral in de medische sector en in entertainment toepassingen.  

Wat staat de wereld in 2016 te wachten?

360 magazine  (via blendle) Bij het begin van het nieuwe jaar gaan medewerkers van de Financial Times zich naar hartelust te buiten aan voorspellingen, van de olieprijs tot de volgende stappen van Vladimir Poetin. Opsteker voor de Lage Landen: volgens de Britten wordt België Europees kampioen voetbal.  

Ha, we deugen allemaal niet, dat is geruststellend

Volkskrant Opiniestuk van voormalig PvdA-minister Wouter Bos over de bagatelliserende reacties na 'Keulen' van de politiek correcten. Bos onderscheidt twee typen politieke correctheid. De eerste is simpelweg ontkennen, de tweede is geniepiger, want moeilijker te doorzien. De retorische truc is daarbij het probleem zo breed maken, dat het niet meer bestaat. Dat vindt ook Elsevier-columnist en Iraanse Nederlander Afshin Ellian, die schrijft dat 'politieke correctheid leidt tot domheid in de wetenschap, slecht beleid in de politiek en de zelfcorrigerende macht van de democratie saboteert'. Lees ook deze bijdrage aan het onderwerp van Volkskrantverslaggever en commentator Sander van Walsum: 'Politieke correctheid: horen, zien en dan zwijgen'.  

Iedereen wijst naar elkaar in Europese luchtvaart

Het Financieele Dagblad Afgelopen woensdag en donderdag vond er een Europese luchtvaarttop plaats onder Nederlands voorzitterschap op Schiphol. Hoog op de agenda stond de problematiek van vermeende oneerlijke concurrentie uit de Golfstaten, Brusselse regelgeving en de hoge luchthaventarieven. Ondanks bestaande tegenstellingen waren vele betrokkenen positief. EasyJet-ceo Carolyn McCall vond zelfs: ‘Dit is de beste luchtvaarttop die ik heb meegemaakt'. Intussen zet Turkije vol in op de groei van haar eigen luchtvloot.  

Streeck veegt de vloer aan met Habermas

Wolfgang Streeck blogspot De Duitse socioloog Wolfgang Streeck, bekend bij het FTM publiek, maakt gehakt van de eurofilie van diens collega Jürgen Habermas. Streeck recenseert Habermas' boek 'The Lure of technocracy' (2013) op zijn blog. Streeck rekent genadeloos af met de holle Europa-retoriek van Habermas. Hij verwijt Habermas 'politiek activisme' te bedrijven in plaats van degelijke wetenschap. Een pareltje onder de sociaal-wetenschappelijke boekrecensies.  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.