Follow The Money selecteert

Is Hillary Clinton te koop? Doofpotpolitiek en journalistieke censuur in Nederland, een nieuwe economische recessie dreigt. En: niet Shell maar de samenleving is het probleem. Verder: staat DB voor Dubieus Bedrog? De vrijheid van meningsuiting volgens Facebook', een medicijnen schandaal bij Alibaba en de visie van Kissinger op de relatie VS - Rusland.

Is Clinton te koop?

The New York Review of Books

The New York Review of Books adviseert Amerikaanse burgers om Hillary Clinton niet tot de nieuwe president te verkiezen. Het blad beschrijft hoe de Clintons op ingenieuze wijze miljarden ophalen voor de politieke aspiraties van Hillary. Multinationals maken jaarlijks miljoenen over aan het ongekroonde koningspaar. Voor die bedrijven gaan deuren open die anders gesloten zouden blijven. De auteurs vragen zich hardop af: is Clinton te koop?  

'Niet Shell is het probleem, het is de samenleving'

Trouw

Realistisch verhaal van een filosoof die jarenlang voor Shell werkte. Over het verschil tussen (persoonlijke) ethiek en de harde (bedrijfs) realiteit. Johan Siebers: 'we moeten het niet hebben van de individuele moraal van mensen als Shell-topman Van Beurden. We moeten de politiek aanspreken, en die zal zich veel meer los moeten maken van de verstrengeling met de grote economische machten'. 'Ik wil onze economie niet vergelijken met het fascisme, maar hier gaat in wezen op wat Hannah Arendt beschrijft in 'De banaliteit van het kwaad': het grootste kwaad wordt niet door de grootste schurk verricht, maar door de anonieme schakels in het apparaat. Dat is het probleem van de bureaucratie', aldus Siebers.  

De doofpotpolitiek van het ministerie Veiligheid en Justitie

nrc.next (via blendle)

‘Alles begint met vertrouwen’ was de slogan waarmee de Deutsche Bank ooit reclame maakte. Nu is het een onderneming  die afgelopen boekjaar miljardenverliezen moest incasseren en waartegen wereldwijd zesduizend processen gevoerd worden. Het gaat om witwassen, belastingfraude, rentemanipulatie. Het gaat om misbruik van vertrouwen. Deutsche Bank was een van de banken die door steeds riskantere goktransacties in het jaar 2007 de wereldwijde kredietcrisis ontketende. Over de hele wereld verloren miljoenen mensen hun baan. Alleen al de Duitse belastingbetalers moesten de reddingsacties van de regering met vele miljarden euro’s financieren. Twee journalisten van de Duitse krant Die Zeit spraken met voormalig bestuurders van de bank, die hun steevast toefluisterden: 'deze ontmoeting heeft nooit plaatsgevonden'. 'Om een volgende grote financiële crisis te voorkomen, zou de hele architectuur van de financiële wereld fundamenteel vernieuwd moeten worden,’ zegt een voormalig bestuurder. Een Luyendijk-achtig inkijkje achter de schermen van de ooit grootste bank ter wereld.  

'Binnen een jaar tuimelt de wereld in een economische recessie'

Volkskrant

Jonathan Holslag, docent internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel, maakt zich zorgen. Hij weet met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de volgende politiek-economische crisis eraan komt. Hij schrijft: 'Na de crisis van 2009 bleef de politieke weerslag bescheiden. De concurrentie tussen de landen nam toe, maar ze bleven praten en wijdverbreid protectionisme werd vermeden. Dit sterkt optimisten in hun geloof dat een volgende crisis de onevenwichtigheid in de wereldeconomie zal wegwerken en het pad zal effenen voor nieuwe hoogtijdagen van de globalisering. Mij lijkt het aannemelijker dat een nieuwe crisis zal leiden tot een nog hardere machtspolitiek - economisch en militair'. Holslag signaleert een reeks 'probleemgevallen' van de afkoeling van de Chinese economie, tot het lage consumentenvertrouwen overal ter wereld. En sluit af met de verzuchting: 'Men kan wel roepen dat optimisme een plicht is, maar wat ben je met optimisme zonder oplossingen?' Zelf komt hij evenmin met een oplossing of een iets wat in die richting wijst.  

Goldman Sachs bewijst Hillary Clinton slechte dienst

Quartz

De invloedrijke investment bank Goldman Sachs (GS) noemde de kandidatuur van de voor Amerikaanse begrippen linksige democraat Bernie Sanders 'een gevaarlijk moment voor Amerika'. Met die beschuldiging bewezen de bankiers hun protégé Hillary Clinton indirect een slechte dienst, schrijft journalist Glenn Greenwald in het blad Quartz. Hij noemde de aantijging van GS 'the most powerful endorsement yet' voor de campagne van Clinton, die op een vraag waarom ze 660.000 dollar ontvangt van GS voor een spreekbeurt antwoordde: 'Well, I don’t know. That’s what they offered'.  

Wereldwijd geweld tegen journalisten

MO Mondiaal Nieuws

Geweld tegen mediapersoneel groeide in de afgelopen jaren en de VN maken zich daar zorgen over, zegt Guy Berger, directeur Media bij de Unesco. Vorig jaar werden 112 journalisten vermoord, blijkt uit cijfers van de Internationale Federatie van journalisten (IFJ) in Brussel. Afgelopen vrijdag was er in Parijs een conferentie over dit probleem. Die richtte zich vooral op de vraag wat mediaorganisaties zelf kunnen doen om aandacht hierop te vestigen. Volgens Reporters Sans Frontières (RSF), een een groep die zich inzet voor vrijheid van meningsuiting, falen initiatieven om journalisten te beschermen. Het gaat niet alleen om de cartoonisten van Charlie Hebdo, die vorig jaar werden vermoord. RSF-directeur Christophe Deloire zegt dat een speciaal mechanisme om wettelijke bescherming van journalisten af te dwingen 'absoluut essentieel' is. Hij besluit: ‘Overheden hebben journalisten nodig, ook als ze een hekel hebben aan journalisten, en het is van belang dat ze hun werk in veiligheid kunnen doen.’  

De vrijheid van meningsuiting volgens Facebook

Gatestone institute

In september vorig jaar vroeg de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een VN-top in New York aan Facebook-eigenaar Mark Zuckerberg wat hij kon doen om islamkritiek op zijn platform te beperken. Zuckerberg antwoordde toen dat hij daar al mee bezig was. De resultaten daarvan zijn inmiddels zichtbaar. In Nederland komt de politie aan je deur als je op Facebook en andere sociale media kritiek uit op massa-immigratie vanuit moslimlanden. Journalist David Murray waarschuwt echter, dat als de vrijheid van meningsuiting beknot wordt, dit juist kan leiden tot geweld: 'Remove the right to speak about your frustrations and only violence is left'. Intussen is er ook kritiek op Zuckerberg vanuit een geheel onverwachte hoek. Zijn buren verwijten hem egocentrisch en a-sociaal gedrag.  Zuckerberg woont in San Fransisco in een welgestelde wijk, waar hij vier huizen om zijn eigen huis heen heeft gekocht om de nodige privacy te krijgen. Toch slaagt hij erin zijn buren te storen. Zo neemt de beveiliging van Mark voortdurend twee parkeerplekken in beslag met hun SUV's. En dat is lang niet het enige als we de buren tenminste moeten geloven.  

Alibaba verwikkeld in schandaal rond medicijnenregistratie

Forbes

Alibaba ligt onder vuur in China. Het bedrijf kocht dit jaar, door verwerving van een meerderheidsbelang in een staatsbedrijf, de rechten op het nationale Chinese systeem voor medicijnregistratie. Dat bedrijf werd omgedoopt in Alibaba Health en begon vervolgens hoge tarieven te rekenen voor het gebruiken en raadplegen van het registratiesysteem. In een half jaar tijd genereerde het bedrijf zo vlot 21,4 miljoen Hong Kong dollar (circa 2,5 miljoen euro), dit tot argwaan van Chinese farmaceuten en de Chinese overheid. Die laatste overweegt nu om de rechten alsnog weer terug te nemen.

De politiek-­van-de-zwarte-stift

Villamedia

We kennen allemaal de vrijwel volledig zwartgelakte MH17 documentatie over de zaak van de Leidse anatoom professor George Maat, die staatssecretaris Van der Steur aan de Kamer stuurde in een mislukte poging tot het bieden van transparantie. Dit 'incident' staat niet op zichzelf. ‘Verdwenen’ (lees: vernietigde) documenten bij het ministerie van VWS – in oktober vorig jaar – waardoor ze niet opgevraagd kunnen worden via de Wet Openbaarheid van Bestuur en Eritrese tolken die voor de IND werken en die gelieerd blijken aan het regime aldaar zijn andere voorbeelden. Of wat te denken van Computersysteem Suwinet, dat gemeenteambtenaren gebruiken om privégegevens van burgers (zoals loon, hypotheek, bankrekeningnummer etcetera) op te zoeken, dat ook toegankelijk blijkt voor commerciële incassobureaus, ondanks dat het Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen dit aanvankelijk glashard ontkende? Het is dan ook droevig gesteld met de transparantie van de overheid, constateert journalist Frans Oremus van vakblad Villamedia. 'Overheden of politici die feiten verdoezelen – of ronduit liegen –', het is schering en inslag, schrijft hij. En eindredacteur Wil van der Schans van Reporter Radio (Radio 1) concludeert: 'Nederland is conservatief en gesloten als een oester . Er heerst een doofpotcultuur. In de VS bijvoorbeeld worden de dossiers van de CIA na 25 jaar vrijgegeven, in Nederland zijn de stukken van de geheime dienst na 50 jaar nog niet openbaar’, aldus Van der Schans.  

Kissinger spreekt over relatie VS en Rusland

The National Interest

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken en veiligheidsadviseur Henry Kissinger geeft zijn visie op de relatie tussen de VS en Rusland.  Volgens Kissinger is deze relatie een stuk slechter dan een decennium geleden: 'they are probably the worst they have been since before the end of the Cold War'. Wederzijds vertrouwen ontbreekt en constructieve samenwerking heeft plaatsgemaakt voor confrontatiepolitiek. Volgens de oud-diplomaat wordt een scherp analyticus als de vorig jaar overleden Evgeny Primakov node gemist. Kissinger wijst er op dat Rusland een geschiedenis heeft van aanvallen op het land van Oost tot West. Daarom betekent 'veiligheid' voor de Russen niet alleen een geopolitieke afgrendeling, maar ook een die wettelijk afgebakend moet zijn. Hij pleit voor een dialoog waarin de gezamenlijke belangen centraal moeten staan, tezamen met andere grootmachten. 'Russia should be perceived as an essential element of any new global equilibrium, not primarily as a threat to the United States', aldus Kissinger.  

Doe mee

Ook iets gelezen of gezien dat u met andere lezers wilt delen? Stuur de link van uw must read met een korte motivatie of beschrijving van de inhoud naar de speciale mailbox: Follow the Money Selecteert.