© Flickr / Moyan Brenn

Follow the Money selecteert

Follow the Money selecteert, met deze week: Trump is toch afhankelijk van de elite; journalisten hebben Snapchat gemist; alle medisch specialisten in loondienst? Verder: de Britten worstelen met de nasleep van Brexit; vertrek Schulz legt Europees Parlement lam; Amerikaanse hypotheken straks onder water. Tot slot: de euro is de grote verliezer van het Italiaanse referendum, de valutahervorming in India mislukt en twintig jaar satellietfoto's in vier seconden.

Trump afhankelijk van de elite die hij verguisde

NRC

Tijdens één van zijn laatste campagnespotjes hekelde Donald Trump ‘de gevestigde orde’ nog, omdat die voor miljarden belangen zou hebben in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Uit de benoemingen van zijn kabinet blijkt echter dat hij weinig moeite heeft met de macht van het grote geld. NRC neemt een aantal van die benoemingen en mogelijke kanshebbers onder de loep. Bankiers, grote ondernemers en andere leden van 'een wereldwijde machtsstructuur' probeerden Hillary Clinton in het zadel te helpen. Drie weken na de verkiezingen blijkt de afstand tussen de toekomstig president en het bedrijfsleven kleiner dan gedacht.

Door alle benoemingen is een bezorgde vleugel in de Republikeinse Partij gekalmeerd: de zakenconservatieven, tegen wie Trump zich in de campagne keerde. Het verklaart het geringe verzet in de partij tegen Trump. Zolang Trump de belangen van die conservatieven dient — een kleine overheid, lage belastingen en ruim baan voor het bedrijfsleven — zullen zij hem steunen.

Snapchat ontwikkelt zich tot hét nieuwe sociale netwerk

New York Times

Terwijl journalisten zich hebben afgezonderd op Twitter, haalt Snapchat het medium onder de ‘gewone burger’ in razend tempo in. Met 150 miljoen dagelijkse gebruikers en een geschatte marktwaarde van dertig miljard dollar heeft Snapchat zich ontpopt als serieus alternatief voor gevestigde (sociale) media. Vooralsnog is Snapchat vooral populair onder jongeren. Daar kan echter snel verandering in komen. De korte, intieme en imperfecte filmpjes worden de wereld getoond zonder concessies. Vult Snapchat het mediavacuüm?

Medisch specialist in loondienst, wat levert het op?

FD

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen zijn er steeds meer politieke partijen die medisch specialisten in loondienst willen. Het FD stelt daarom de vraag of de medisch specialist als vrijgevestigde nog wel toekomst heeft. Als het aan de ChristenUnie, D66, GroenLinks, PVV, PvdA en SP ligt gaan medisch specialisten zo veel mogelijk in loondienst werken. Ook wil een deel van de politieke partijen dat medisch specialisten onder de Wet Normering Topinkomens komen te vallen. Dat is op dit moment nog niet het geval — waardoor specialisten meer kunnen verdienen dan een minister. 

Een argument om voor loondienst te kiezen is dat het de prikkel die tot overbehandeling leidt zou bestrijden. Ook zouden de belangen tussen ziekenhuizen en medisch specialisten meer op één lijn komen.  De Federatie van Medisch Specialisten stelt in een reactie dat het niets uitmaakt, want: ‘Juist de afgelopen jaren hebben medisch specialisten, ziekenhuizen en zorgverzekeraars samen de verantwoordelijkheid genomen om de zorgkosten terug te dringen.’

Specialisten in loondienst onder de Wet Normering Topinkomens laten vallen zou volgens het CPB een besparing van €65 miljoen per jaar kunnen opleveren. In combinatie met het verplicht in loondienst werken zou dit, na tien jaar zelfs €540 mln op jaarbasis kunnen opleveren. Een tegenargument van het CPB is dat specialisten in loondienst minder productief zijn, waardoor eventuele maatregelen de eerste jaren vooral geld zullen kosten. Een commissie ingesteld door het ministerie van Volksgezondheid concludeerde eerder al dat de mogelijkheden om de inkomens van vrijgevestigde medisch specialisten landelijk terug te dringen beperkt zijn.

Britten worstelen nog met Brexit

The Guardian

De Britten zijn nog steeds druk bezig met het beperken van de schade van de Brexit. Het nieuwste idee: een soort jaarlijks abonnement op de EU. In antwoord op vragen over deze oplossing gaf de minister die is aangesteld om de Brexit af te handelen aan dat dit zeker tot de opties behoort. Op die manier zouden de Britten tegen betaling namelijk toegang kunnen houden tot de markt. Het concept is interessant — en past precies in de Britse traditie van met één voet in de EU staan. Het verschil is dat het nu meer een zaak zou zijn van erbuiten staan en een voet erin zetten; met de weigering om toe te treden tot Schengen en de Euro was het omgekeerd. Premier Theresa May vindt het nog te vroeg om te praten over dergelijke zaken, maar het doel is volgens haar om ervoor te zorgen dat de beste deal voor de Britse belastingbetaler wordt gerealiseerd.

Vertrek voorzitter Europees Parlement legt Brussel lam

Politico

Martin Schulz kondigde vorige week zijn vertrek aan uit Brussel. De voorzitter van het Europees Parlement doet waarschijnlijk een gooi naar het leiderschap van de SPD in zijn thuisland. Met zijn vertrek is het spel op de wagen voor zijn opvolging. Eigenlijk was dat netjes geregeld, zoals dat gaat in Brussel. Na een sociaal-democraat zou de voorzittershamer in handen komen van de christen-democraten (EPP), de grootste fractie in het parlement. Maar nu heeft Gianni Pittella zich ook gekandideerd, de Italiaanse leider van de sociaal-democraten (S&D). Hij wil het dominantie van de christen-democraten doorbreken.

Het vertrek van Schulz betekent dan ook het definitieve einde van het verbond tussen de S&D en de EPP. Dat verbond zorgde voor een soepel verloop van het parlementaire proces in Brussel. Nu dreigen de initiatieven van de Europese Commissie compleet vast te lopen. Juncker kan met zijn ambitieuze plannen nu alleen maar knarsetandend toekijken vanaf de zijlijn.

Staan Amerikaanse hypotheken straks massaal onder water?

The New York Times

Waar makelaars in Amerikaanse kuststreken vroeger altijd de vraag kregen hoe dichtbij het strand is, krijgen ze tegenwoordig steeds vaker de vraag hoe ver een huis van het water vandaan is. 40 procent van de Amerikanen woont en leeft in kustgebieden, maar die worden steeds meer bedreigd door de stijgende zeespiegel. Miami, een van de laagst gelegen steden ter wereld, loopt nu al met regelmaat onder water. En dus komt de dure vastgoedmarkt van Miami Beach onder steeds meer druk te staan. Hypotheekgigant Freddie Mac voorspelt in The New York Times dat het slechts een kwestie van tijd is voor kustbewoners de overstromingen zat zijn en woningen massaal hun waarde zullen verliezen. Is een nieuwe Amerikaanse vastgoedcrisis in de maak?

Ja of nee in Italië: de euro is hoe dan ook de verliezer

Wirtschafswoche (via Blendle)

Het Duitse Wirtschafswoche maakt een pessimistische analyse van de situatie in Italië. Waar in Brussel het idee bestaat dat het Italië al jaren masts, ziet men dat in de derde economie van Europa heel anders. Premier Renzi is volgens een groeiend deel ontevreden Italianen niet meer dan een marionet van Brussel en Duitsland. De 41-jarige minister-president wil ook talloze hervormingen doorvoeren, maar bijt zich telkens stuk op het vastgelopen staatsbestel.

Het referendum moet daar verandering in brengen. De politiek hervorming gaan de zelf veroorzaakte financiële houdgreep niet oplossen. Bezuinigingen gaan op korte termijn ten koste van het bedrijfsleven. Dat leidt weer tot wankelende banken die 360 miljard euro aan slechte leningen op de balans hebben staan. Als zij omvallen moeten de vele kleine aandeelhouders bloeden. Het is politieke zelfmoord als Renzi het zo ver laat komen.

Zo zit Italië muurvast. Als Italië niet kan opschuiven in de richting van Duitsland, dan moet Duitsland richting Italië bewegen, zo vreest Wirtschaftswoche. De zuidelijke landen gaan volgens het blad de komende jaren dan ook het eurobeleid bepalen.

India’s mislukte valutahervorming

The Economist

Vorige maand kondigde de premier van India, Narendra Modi, de maatregel af om bankbiljetten van 500 en 2000 roepie van de ene op de andere dag ongeldig te verklaren. Wie zijn oude bankbiljetten wilde omruilen voor nieuwe, moest kunnen aantonen hoe hij aan zijn geld gekomen was. Het idee was dat er op die manier een grote hoeveelheid crimineel en zwart geld kon worden opgespoord. De maatregel heeft echter vooral desastreus uitgepakt voor de allerarmsten, die niet over bankrekeningen beschikken en daardoor geen betalingen kunnen doen totdat ze hun oude geld hebben omgewisseld. Het in omloop brengen van de nieuwe bankbiljetten is een groot probleem, onder andere omdat de drukcapaciteit van de geldpersen ernstig tekort schiet. Nu meer dan 86 procent van al het contante geld in India niet meer kan worden gebruikt, dreigt de economie van het land ernstig te worden ontwricht. Het Britse weekblad The Economist overziet de puinhoop en komt met verbetervoorstellen.

 

Twintig jaar ontwikkeling in vier seconden

Wait But Why

Tot slot nog iets lichters: een paar jaar geleden bracht Google een ‘Time lapse’-feature uit voor haar satellietbeeld-programma Earth. Deze week heeft het bedrijf de functie gigantisch uitgebreid, onder andere met enkele petabytes aan nieuw beeldmateriaal. Op de website van Google Earth kun je zelf zien hoe jouw buurt in 22 jaar is veranderd; Tim Urban van het onvolprezen Wait But Why maakte alvast een lijstje met indrukwekkende voorbeelden.