
© Martijn Beekman/ANP
Follow the Money selecteert
Deze week in Follow the Money selecteert: oliebedrijven rekenen zich rijk, Amerikaanse staatsburgers maken carrière bij ISIS, waarschuwing voor rotte appels in de zorg. Verder: de opleving van de onderzoeksjournalistiek, sterke stijging van daklozen in Los Angeles, nieuw potentieel voor pillen. Tot slot: Nederland blijkt enorm belastingparadijs en Politico biedt een inkijkje in Russische spionagetechnieken.
Oliebedrijven rekenen zich rijk
Olieproducenten zoals Exxon Mobil en OPEC-landen gaan ervan uit dat ze nog enkele decennia zullen groeien. Ze toveren dan grafieken tevoorschijn waaruit blijkt dat de vraag naar olie tot 2040 nog minimaal 10 procent toeneemt.
Maar wat als ze ernaast zitten? Volgens deze analyse van Bloomberg onderschatten ze de impact van nieuwe technologie en beleidsmaatregelen op de vraag. De opkomst van elektrische auto’s, strengere uitstoot-regels, toenemende efficiency, bioplastic en gebruik van andere brandstoffen zouden de vraag naar olie veel sterker – en vooral sneller – kunnen dempen dan Big Oil beweert. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de prijs, en dus de winstgevendheid. In een van de scenario’s die in dit artikel worden geschetst piekt de vraag in 2020, om in de decennia erna in duizelingwekkend tempo met meer dan 20 procent te dalen. Oliebedrijven die inzetten op duurzame energie, zoals het Noorse staatsbedrijf Statoil, kunnen overleven. Andere, zoals de staatsbedrijven van de OPEC-landen en Exxon, lopen het risico te blijven zitten met miljarden vaten olie die niemand hoeft.
Hoe Bosnische Amerikanen carriëre maken bij ISIS
Deze week publiceerde The Atlantic een indringend artikel over de opmars van Bosnische Amerikanen binnen de hiërarchie van ISIS. Toen de FBI stuitte op een netwerk van Amerikanen met een Bosnische achtergrond die actief terroristen ondersteunen, ontdekte ze ook Abdullah Ramo Pazara, een Amerikaanse staatsburger die het bewind voert over een bataljon in Syrië. Bosnië kampt al jaren met een radicaliseringsprobleem. Het land heeft bijvoorbeeld het eerste ISIS-dorp in Europa. Vanuit de hoofdstad Sarajevo lopen ook al enige tijd dubieuze financiele lijntjes richting 'Islamic Relief Funds'. Naar aanleiding van een FBI-onderzoek geeft dit artikel een uitgebreide analyse van de problematiek.
'Rotte appels zijn een bedreiging voor ons zorgstelsel'
Onlangs publiceerde De Volkskrant een artikel over de nieuwe GGZ-instelling Vitalis. Deze instelling biedt meditatie, yoga en massage aan als onderdeel van een pyschiatrische behandeling. Zij menen dat die behandeling vergoed dient te worden door de zorgverzekeraar. Jacobine Geel, voorzitter van GGZ-Nederland, en André Rouvoet, die aan het hoofd staat van de belangenvereniging voor Zorgverzekeraars, vinden dat een bijzonder slecht plan. Zij menen dat deze zorgaanbieder behoort tot de 'rotte appels' van ons zorgstelsel. Om zorg te declareren bij de verzekeraar zou het onderdeel moeten uitmaken van een bewezen effectieve behandeling. Yoga en mindfulness zijn dat niet: 'Instellingen of zorgverleners die onder het mom van zorg yoga of meditatie aanbieden, blijkbaar om op die manier veel geld te verdienen, bedreigen de solidariteit en daarmee de toegang tot goede zorg voor degenen die daar écht op zijn aangewezen.' Geel en Rouvoet hopen dat de nieuwe GGZ-instelling snel zijn deuren sluit.
De terugkeer van de scoop in de journalistiek
Het zijn goede tijden voor de onderzoeksjournalistiek, want de scoop is terug. Bij een scoop denken de meeste mensen vrijwel direct aan het Watergateschandaal dat boven tafel kwam dankzij het speurwerk van de Washington Post-verslaggevers Bob Woodward en Carl Bernstein. Zij dwongen met een serie publicaties president Nixon tot aftreden: een historisch moment voor zowel de politiek als de journalistiek. Ook vandaag de dag zijn er journalisten aan het werk die de rol van waakhond met verve vervullen. Met Donald Trump in het witte huis worden Amerikanen op de ene na de andere onthulling getrakteerd. Ook in Nederland leiden journalistieke onthullingen tot het aftreden van politieke zwaargewichten. Zo zagen we onlangs met VVD-partijvoorzitter Henry Keizer en eerder al met de drie bewindslieden en de Tweede Kamervoorzitter die het veld moesten ruimen naar aanleiding van de bonnetjesaffaire.
Los Angeles kampt met groeiende dakloosheid
Hoewel de economie aantrekt, ligt het aantal daklozen in de Los Angeles nu 25 procent hoger dan vorig jaar. Daarmee gaat Los Angeles direct tegen de dalende nationale trend in. De hoge huren en een gebrek aan sociale huisvesting worden gezien als de belangrijkste oorzaak van dit kwaad. Ook kent de stad geen recht op onderdak. In New York is het aantal daklozen op zich groter, maar daar heeft iedereen recht op nachtopvang. Een speciale categorie daklozen wordt gevormd door veteranen. Dakloosheid in die groep gaat Amerikanen extra aan het hart. Zij krijgen dan ook speciale aandacht, maar desondanks is deze groep gegroeid tot 5000 man. Er zijn in Los Angeles plannen om duizenden betaalbare woningen te bouwen, maar de angst bestaat dat Trump een streep zal zetten door het budget voor dit plan.
Nieuw potentieel voor neppillen
Wie denkt dat een medicijn werkt, voelt zich vaak meteen wat beter. Om medicijnen te testen worden daarom vaak placebo’s gebruikt: een nepmedicijn waarvan de gebruiker niet weet dat het nep is. Grappig, maar zoiets wil je natuurlijk niet als je écht ziek bent. Artsen nemen placebo’s dan ook weinig serieus in hun werkpraktijk.
Onterecht, suggereert dit artikel in Vox. Er zijn namelijk gekke dingen aan de hand met het placebo-effect en daar kunnen we wellicht veel meer gebruik van maken. Zo werkt het placebo-effect ook bij echte medicijnen; Morfine – een bewezen effectieve pijnstiller – werkt bijvoorbeeld 50% beter als de gebruiker weet dat het wordt toegediend. Maar het gekste is nog wel dat het placebo-effect nog steeds werkt als de gebruiker weet dat het een nepmiddel is. Hoe dat werkt? De onderzoeker in kwestie is er eerlijk over. ‘First of all, I have no idea.’ Vervolgens worden in het stuk toch een paar mogelijke en interessante suggesties gedaan.
Amerikaanse multinationals ontwijken in Nederland méér belasting
Nederland een belastingparadijs? Stiekem weten we het wel, maar vaker doen we alsof het niet zo is. Diepgravend onderzoek van voormalig FTM-redacteur Jesse Frederik toont het deze week nog eens glashard aan: Nederland is niet zomaar een belastingparadijs: het is het allergrootste paradijs voor Amerikaanse multinationals. In brievenbusfirma’s aan de Amsterdamse grachten wordt meer winstbelasting ontweken dan op de zonnige Kaaimaneilanden, in Bermuda, of in Zwitserland. Aan de hand van interne documenten toont Frederik aan hoe dit alles mogelijk werd dankzij innige banden tussen de Amerikaanse Chamber of Commerce en de Nederlandse politiek. In de hoofdrol: Joop Wijn, voormalig staatssecretaris van Financiën. En de Tweede Kamer had niets door. Een artikel in de categorie: dit wil je niet weten, maar móet je wel weten.
Inzicht in de Russische spionage en anti-spionagetactieken
De FBI probeerde in 2016, tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagnes, een aantal Russische diplomaten in de gaten te houden. Het vermoeden was dat het Russische spionnen betrof. Ze verloren de diplomaten echter uit het oog, waarna deze teruggevonden werden op onlogische plekken zoals op het strand en middenin de woestijn. Toeval of niet, ze waren allebei in de buurt van ondergrondse glasvezelkabels. Daardoor heeft de FBI het vermoeden dat Rusland het telecommunicatienetwerk in kaart probeert te brengen. Politico sprak met een zestal Amerikaanse (ex)medewerkers van inlichtingendiensten over de Russische (anti)spionagetechnieken. Het blijkt een kat-en muisspel te zijn dat steeds vaker escaleert.
Jalta-hoofdredacteur trekt een grens
Het discours op de rechterflank wordt gekaapt door complotdenkers. Dat stelt Joshua Livestro, die in het verleden verschillende van hen een kans gaf op zijn opiniesite Jalta. Het is ijd om een grens te trekken.
32 Bijdragen
Ludovica Van Oirschot 15
Wat vooral opvalt is het laffe gedrag van betrokken politici: er wel aan meedoen, maar er geen verantwoording over willen afleggen.
R. Eman 6
Ludovica Van OirschotAnton Van de Haar 8
R. EmanRobert de Boer 2
Ludovica Van OirschotRoland Horvath 7
Jacobine Geel JG en André Rouvoet AR vormen een bedreiging voor het Nederlandse zorgstelsel.
Een andere bedreiging zijn de 25 zorgverzekeraars, die zogenaamd verschillende zorgpakketten aanbieden terwijl er maar één gewenst is namelijk iedereen wil voor alles verzekerd zijn. Dus is alleen een collectieve nationale zorgverzekering aanvaardbaar. En stukken goedkoper zoals België en Zweden bewijzen.
Maar wat Geel en Rouvoet met hun agressie tegen niet farmaceutische behandelingen kapot maken grenst aan het waanzinnige en absoluut ontoelaatbare. De mens, het lichaam, de geest genezen zichzelf eventueel met de hulp van de juiste bacteriën in de darmen, een verwaarloosd gebied, nochtans: 'De dood schuilt in de darmen', met vitaminen en mineralen, met gezonde voeding, waar we ver van af zijn, met wat meer beweging, met een dag vasten, met een andere levenswijze, met een andere levenshouding, met het opdoen van kennis, met yoga, massage en meditatie.
En ook met medicamenten van de Farma waarvan de meeste lichaamsvreemd zijn, veel schadelijke bijwerkingen hebben, in veel gevallen zeer weinig effectief zijn bvb kanker behandelingen en in sommige gevallen woeker prijzen kosten. Die kosten zijn veelal een misbruik van de octrooi wetgeving volgens dewelke de octrooihouder zelf of via licenties aan anderen voor voldoende productie moet zorgen zodat de prijzen acceptabel zijn. Indien daaraan niet voldaan is kan een octrooi nietig verklaard, wat de neoliberale overheid à la Rutte verzuimt te doen want ze is voor monopolie vorming, niet voor vrije handel.
Geel en Rouvoet willen alles wat normaal en natuurlijk is weren uit de zorg en alleen medicamenten, per kilo, toelaten ter ere van de korte termijn winst en het monopolie van de Farma. Geel en Rouvoet zijn geen namen van schadelijke maatschappelijke virussen. Ten onrechte.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathBezopen dat ze zo reageren, want als iets het lijf en de geest helpt is het ontspanning. Zowel lichamelijk, als geestelijk.
Voorbeeld: als Reiki practitioner (ik doe het minder vaak ivm rug en artrose) merk ik een verandering in mijzelf en mensen die ik een behandeling geef. De rust en ontspanning die de behandeling veroorzaakt maakt dat het lichaam zichzelf kan gaan genezen. Maar rust in het hoofd werk precies hetzelfde! Het maakt plaats vrij, waardoor je wat 'lucht' ahw krijgt en je je minder 'vol' voelt in je hoofd.
DSW's directeur is de gebeten hond bij Rouvoet c.s. Nu zegt hij dit: http://gezondheid.eenvandaag.nl/tv-items/74413/_schaf_vrijwillig_eigen_risico_af_
R. Eman 6
https://www.trouw.nl/samenleving/feiten-werken-niet-bij-complotdenkers~ab1de971/
Lydia Lembeck 12
R. EmanDanny Split 7
Lydia LembeckHoe lang heeft het geduurt voordat het gevaar van asbest werd erkend? Hoe lang gaat het nog duren voor word erkend dat voetbal op versnipperde autobanden ongezond is?
Er word ook massaal misbruik gemaakt van de sociale schade die mensen vrezen bij labels als "complotdenker". Dit word niet besproken.
Jan Smid 8
Inzake die elektrische auto het volgende: ze zijn nog steeds duur in aanschaf, alle automonteurs moeten zich omscholen tot ICT-er, subsidie verdwijnt, actieradius is klein en hoe we 9 miljoen auto's dagelijks moeten opladen en wat dat voor het distributienetwerk betekend, weten we eigenlijk niet. Hetzelfde zie je met auto's die op waterstof rijden. De infrastructuur voor het tanken van waterstof is mondjesmaat aanwezig, maar ook voor het opladen van de accu's
Een vraag wordt niet gesteld: is er wel genoeg materiaal op de wereld te vinden voor de accu's van die elektrische auto, is er genoeg koper te winnen? Hoe zit het met de recycling? Veel van die materialen liggen in Afghanistan. Zie daar maar eens bij te komen.Kortom, de kosten van omschakeling zijn hoog en dat de oliemaatschappijen op een gegeven ogenblik blijven zitten met de olie, is een voorspelling en zeker geen wetenschap. En dan zijn er nog de accijnzen. Wat als iedereen elektrisch rijdt?
Kortom, eer de wereld af is van de olie duurt zeker nog twee generaties. En geen olie meer gebruiken heeft ook gevolgen voor materialen zoals plastic.
Annemiek van Moorst 10
Jan SmidThis interactive accompanies the Expect the Unexpected: The disruptive power of low-carbon technology report produced in partnership between Carbon Tracker and the Grantham Institute. These scenarios explore the extent to which ongoing cost reductions could see solar photovoltaics (PV) and electric vehicles impact future coal, oil and gas demand, and subsequent CO2 emissions. Users can also vary the level of climate policy effort and global energy demand in each scenario to understand their role.
The default pathway (dark grey in the interactive) is a scenario that assumes a level of climate policy consistent with the Nationally Determined Contributions (NDC) and solar PV and EV costs based on the latest available data and market trends. It is our contention that this scenario reflects the minimum level of constraint that can be expected in terms of future fossil fuel demand and CO2 emissions given the current state of the low-carbon transition.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidNatuurlijk kost het geld. Weeg dat af tegen de planeet en de natuur en onze kinderen en kleinkinderen en hun kinderen. Dan krijg je een andere berekening volgens mij.
Eens met de auto's. Daarvan moeten er dan ook veel en veel minder komen. Zeker in de industriële gebieden in Europa, maar in Azië en in delen van de VS en Canada kan in veel gevallen de auto weggelaten worden, mits er fatsoenlijk OV voor in de plaats komt.
Elke ochtend al die mensen in hun eentje in een auto, vaak een grote, dikke auto, is pure verspilling.
Ik denk dat, voordat we ons gaan afvragen, of het betaalbaar is, of we het wel willen, er nagedacht moet worden over hoe onze planeet er aan toe is en dat is echt niet best meer. Ze kan alleen opknappen, als ze rigoureus stoppen met fossiele brandstoffen en tegelijk alles recyclen wat enigszins gerecycled kan worden. Dan is er inderdaad geen goedkope kleding meer, of schoenen, of voedsel. Waarschijnlijk zal vlees over een jaar of tien door meer en meer mensen niet meer gegeten worden vanwege de belasting van het milieu.
Moeten we niet meer denken in wat wel kan, in plaats van in wat wij denken dat niet kan?
Jan Smid 8
Lydia LembeckZolang de overheden steeds hogere bijdragen vragen van de exploitanten voor het gebruik van het spoor zie ik niet dat ze snel meer treinen laten rijden tegen een billijke prijs. De capaciteit van het spoor is beperkt. We weten dat door de invoering van de chipkaart ter vervanging van de strippenkaart de tarieven veel harder zijn gestegen dan de loonontwikkeling.
Amerika en Canada zijn een van de landen die dunbevolkt zijn, behalve dan in de grote steden waar wel goed OV is. Mensen wonen verder van hun werk vandaan dan in Nederland. Vrachtvervoer krijgt hoge prioriteit t.o.v. personenvervoer. Ik heb het al eerder gezegd: maak auto's peperduur en de lucht wordt wellicht wat schoner. Daartegenover staat dan het forse verlies aan banen, en de overheid die minder accijnzen, BTW en loonbelasting binnen krijgt. En dat kan voor Nederland zomaar uitdraaien op 10 miljard. Raad eens waar dan keihard gesnoeid gaat worden? De auto is een melkkoe en de overheid is daar inmiddels verslaafd aan geraakt, evenals als de gasbaten. Die gasbaten bedragen nu nog 2,6 miljard maar dat zal op een gegeven ogenblik afgelopen zijn. En dan heeft Nederland nog niet eens een auto-industrie.
Carpoolen heeft nog nooit gewerkt.
Als we onze planeet wil sparen moeten we eerst het energieverbruik indammen. Het kan maar op 1 manier: iedereen kan beperkt energie gebruiken. Ons energieverbruik is krankzinnig hoog, o..m. door de elektrische apparaten en de computer. Eigenlijk moet meer dan de helft weg.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidDe capaciteit van het spoor is zeker beperkt. Veel meer goederenvervoer kan eigenlijk amper nog, omdat alles al vol zit met passagierstreinen. Nog altijd geldt de slogan: Vervoer over water. Ja, duurt langer, maar als je met de vrachtwagens in de file staat en de wegen blokkeert en via de rails lukt het ook niet echt meer, is dan vervoer over water niet veel beter voor de vracht?
Minder files door vrachtwagens, veiliger wegen en minder lawaaioverlast voor mensen die langs spoorlijnen wonen. Ook veel minder fijn stof, als de Rijnaken en tankers op betere brandstof varen.
In de Randstad is beter OV makkelijk te bewerkstelligen. Connexxion begint nu binnenkort met 100 elektrische bussen in de regio Haarlem-Amsterdam. Dat worden er snel meer. Goed OV in buitengebieden blijft een probleem, maar wat wel kan is meer Transferia bouwen. Auto parkeren en verder met een vorm van OV. Waar een WIL is kan een WEG gevonden worden.
Jan Smid 8
Lydia LembeckMeer vervoer over water kan maar dan zul je alle knelpunten - o.m. bij Pannerden zit een gigantisch knelpunt - op moeten lossen.
Ik woon 35 meter van het spoor. ik hoor het niet eens. Wel vliegtuigen.
Ik ben wel benieuwd hoe lang het duurt voor de accu's van die bus zijn opgeladen. Daarnaast constateert ik dat dat wel subsidie voor wordt gegeven.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidIk zit op 20 m van het HSL spoor. Het tracé is niet goed aangelegd en tegen het tracé besluit zijn er glazen schermen geplaatst die geluiden terugkaatsen. Geluid stijgt omhoog. Ik woon op de bovenste verdieping. Hoor elke IC Direct met twee locs en alle Thalys treinen. Plus dat hier een van de belangrijkste in- en uitvalswegen van ons dorp voor langs loopt. Met goedkoop grijs asfalt. Ik heb tinnitus en een gehoor van een 28jarige (laten meten). Ik ben 40 jaar ouder. M.a.w. geluid voor mij is bijna altijd overlast.
De accu's... ja, daar hadden ze vanmorgen over op Radio 1. Die meneer van Connexxion had het over een kwartier om snel bij te laden. 's Nachts staan ze natuurlijk wel aan de laadpaal denk ik.
thebluephantom 6
Jan SmidAnnemiek van Moorst 10
Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie te Leiden, is placebo-onderzoeker.
Het effect van de neppil heeft nieuwe wetenschappelijke interesse gekregen, nu duidelijk is geworden dat het lichaam, als het eenmaal gewend is geraakt aan medicatie, zelf de werkzame stoffen kan nabootsen als een nepmiddel wordt toegediend.
Conditionering heet dit. En dit is veel belovend voor patienten. Het kan leiden tot veel minder medicijngebruik en dus ook minder bijwerkingen.
Fred Raaks 5
Scoop of fake news? Concludeer zelf: http://investmentwatchblog.com/the-compilation-of-every-cnn-fake-news-story-against-trump-since-he-became-the-republican-nominee/
...en dit is alleen nog maar CNN...
Kortom met die "scoops" valt het wel mee, Vrij Nederland.
En Livestropop moet nodig een aluhoedje gaan dragen...
Marla Singer 7
Fred RaaksNeem bijv de recente Bilderberg groep bijeenkomst in de VS. 150 VIPs waarvan een gastenlijst en een opsomming van agenda punten bekend is maar de rest allemaal achter gesloten deuren plaatsvindt. Nagenoeg geen verslaglegging wat op zich al vreemd is maar er komt maar extreem weinig naar buiten omdat van de leden verwacht wordt dat ze zwijgen over wat er besproken wordt.
thebluephantom 6
Marla SingerLydia Lembeck 12
thebluephantomthebluephantom 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
thebluephantomF.T.M. Kauffmann
Niet dat ik een groot voorstander ben van hoe deze lijsten gebruikt worden, maar als je deze afspraken gemaakt hebt past het niet ze aan de kant te schuiven als het even niet uitkomt.
Zijn de ROM prestaties on par of beter en zijn de kosten niet significant hoger dan lijkt mij hier niets aan de hand. Sterker nog, het artikel over placebo's lezend, zou je het ook innovatief kunnen noemen.
F.T.M. Kauffmann
Deze snap ik niet, Amerika werkt er aan mee dat ze belastinginkomsten mislopen. Iemand uitleg?
Lydia Lembeck 12
F.T.M. KauffmannPieter Jongejan 7
F.T.M. KauffmannDiny Pubben
Pieter JongejanJoshua Livestro was de voormalige rechterhand van Rutte en ik lees in zijn hele artikel niets over bestuurlijke integriteit. De vraag is of FIOD en OM hun werk gaan doen in de zaak Keizer.
Die feiten liggen er, zeer objectief, wij als FTM leden zouden alert kunnen zijn op dit soort afleidingstechnieken in eigen land. Zo interpreteer ik het artikel.
Herinner me Bas Haan over de Teeven-deal. Diezelfde Teeven die nu voorgedragen wordt bij de Raad van State.
Is de gang van zaken rond de Teeven-deal exemplarisch voor hoe politiek werkt?
'Ik vrees van wel. Ik ben ervan overtuigd dat er alleen maar zoveel onwaarheden verkondigd zijn omdat dat normaal gesproken wérkt. De Teevendeal was een relatief onbelangrijk dossier. Natuurlijk was het een foute deal, en het was nog fouter dat de Belastingdienst buiten die deal was gehouden, maar het was geen dossier waarvan je verwacht dat het een kabinet kan doen wankelen. Dat is het geworden omdat alles samenkwam: het feit dat alle betrokken bewindspersonen VVD'ers waren, het feit dat het zich afspeelde op nou juist dat ministerie dat zorg moet dragen voor het functioneren van de rechtsstaat. Daarnaast zijn er grote fouten gemaakt: een klein leugentje werd een grotere leugen, waaruit weer een nieuwe leugen volgde.'
Pieter Jongejan 7
Diny PubbenDiny Pubben
Pieter JongejanIk wens niet in een complot hoek gezet te worden door de voormalige rechterhand van Rutte als er bestuurlijke integriteitsvraagstukken aan de orde zijn.
Ervaar dat artikel als een pr stunt om de aandacht en de discussie te verleggen.
Thijs Smit
En dat ze actief astroturfing en death of character operations uitvoeren om bepaalde mensen die te ver gaan met wat ze zeggen volledig stil te leggen, dit is meerder malen gebeurd onder de NSA toen in 2005
een voormalige werknemer van de NSA die had meegeholpen met de ontwikkeling van het spionage system van de NSA. Ja die dacht dat hij het wel even aan de (Amerikaanse) media zou vertellen, naja nadat de NSA voldoende character assassination had uitgevoerd zag iedereen hem als een of andere conspiracy crazy, totdat snowden met zijn leaks aankwam met hard bewijs die via the Guardian werden geleaked, direct daarna werd de journalist bij Heathrow Airport (Glenn Greenwald) zijn laptop afgepakt, wordt onder verhoor geplaatst, en vervolgens wordt zijn partner die nog thuis is lastig gevallen door meer politie die al zijn electronica in beslag nam, daar heeft het verband van Engeland en Amerika niks mee te maken, net als dat Blair niet het schoothondje van Bush was.
Tjah met die Geschiedenis achter die instituties moet ik toch echt afvragen of er niet wat meer kritisch gekeken moet worden naar echt zo'n beetje alles wat deze instituties te melden hebben.