Beeld © Martijn Beekman/ANP

Follow the Money selecteert

3 Connecties

Relaties

Big Oil koolstofzeepbel

Organisaties

ExxonMobil
32 Bijdragen

Deze week in Follow the Money selecteert: oliebedrijven rekenen zich rijk, Amerikaanse staatsburgers maken carrière bij ISIS, waarschuwing voor rotte appels in de zorg. Verder: de opleving van de onderzoeksjournalistiek, sterke stijging van daklozen in Los Angeles, nieuw potentieel voor pillen. Tot slot: Nederland blijkt enorm belastingparadijs en Politico biedt een inkijkje in Russische spionagetechnieken.

Oliebedrijven rekenen zich rijk

Bloomberg

Olieproducenten zoals Exxon Mobil en OPEC-landen gaan ervan uit dat ze nog enkele decennia zullen groeien. Ze toveren dan grafieken tevoorschijn waaruit blijkt dat de vraag naar olie tot 2040 nog minimaal 10 procent toeneemt.

Maar wat als ze ernaast zitten? Volgens deze analyse van Bloomberg onderschatten ze de impact van nieuwe technologie en beleidsmaatregelen op de vraag. De opkomst van elektrische auto’s, strengere uitstoot-regels, toenemende efficiency, bioplastic en gebruik van andere brandstoffen zouden de vraag naar olie veel sterker – en vooral sneller – kunnen dempen dan Big Oil beweert. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de prijs, en dus de winstgevendheid. In een van de scenario’s die in dit artikel worden geschetst piekt de vraag in 2020, om in de decennia erna in duizelingwekkend tempo met meer dan 20 procent te dalen. Oliebedrijven die inzetten op duurzame energie, zoals het Noorse staatsbedrijf Statoil, kunnen overleven. Andere, zoals de staatsbedrijven van de OPEC-landen en Exxon, lopen het risico te blijven zitten met miljarden vaten olie die niemand hoeft.

Hoe Bosnische Amerikanen carriëre maken bij ISIS

The Atlantic

Deze week publiceerde The Atlantic een indringend artikel over de opmars van Bosnische Amerikanen binnen de hiërarchie van ISIS. Toen de FBI stuitte op een netwerk van Amerikanen met een Bosnische achtergrond die actief terroristen ondersteunen, ontdekte ze ook Abdullah Ramo Pazara, een Amerikaanse staatsburger die het bewind voert over een bataljon in Syrië. Bosnië kampt al jaren met een radicaliseringsprobleem. Het land heeft bijvoorbeeld het eerste ISIS-dorp in Europa. Vanuit de hoofdstad Sarajevo lopen ook al enige tijd dubieuze financiele lijntjes richting 'Islamic Relief Funds'. Naar aanleiding van een FBI-onderzoek geeft dit artikel een uitgebreide analyse van de problematiek.

'Rotte appels zijn een bedreiging voor ons zorgstelsel'

Zorgvisie

Onlangs publiceerde De Volkskrant een artikel over de nieuwe GGZ-instelling Vitalis. Deze instelling biedt meditatie, yoga en massage aan als onderdeel van een pyschiatrische behandeling. Zij menen dat die behandeling vergoed dient te worden door de zorgverzekeraar. Jacobine Geel, voorzitter van GGZ-Nederland, en André Rouvoet, die aan het hoofd staat van de belangenvereniging voor Zorgverzekeraars, vinden dat een bijzonder slecht plan. Zij menen dat deze zorgaanbieder behoort tot de 'rotte appels' van ons zorgstelsel. Om zorg te declareren bij de verzekeraar zou het onderdeel moeten uitmaken van een bewezen effectieve behandeling. Yoga en mindfulness zijn dat niet: 'Instellingen of zorgverleners die onder het mom van zorg yoga of meditatie aanbieden, blijkbaar om op die manier veel geld te verdienen, bedreigen de solidariteit en daarmee de toegang tot goede zorg voor degenen die daar écht op zijn aangewezen.' Geel en Rouvoet hopen dat de nieuwe GGZ-instelling snel zijn deuren sluit.

De terugkeer van de scoop in de journalistiek

Vrij Nederland

Het zijn goede tijden voor de onderzoeksjournalistiek, want de scoop is terug. Bij een scoop denken de meeste mensen vrijwel direct aan het Watergateschandaal dat boven tafel kwam dankzij het speurwerk van de Washington Post-verslaggevers Bob Woodward en Carl Bernstein. Zij dwongen met een serie publicaties president Nixon tot aftreden: een historisch moment voor zowel de politiek als de journalistiek. Ook vandaag de dag zijn er journalisten aan het werk die de rol van waakhond met verve vervullen. Met Donald Trump in het witte huis worden Amerikanen op de ene na de andere onthulling getrakteerd. Ook in Nederland leiden journalistieke onthullingen tot het aftreden van politieke zwaargewichten. Zo zagen we onlangs met VVD-partijvoorzitter Henry Keizer en eerder al met de drie bewindslieden en de Tweede Kamervoorzitter die het veld moesten ruimen naar aanleiding van de bonnetjesaffaire. 

Los Angeles kampt met groeiende dakloosheid 

The Guardian

Hoewel de economie aantrekt, ligt het aantal daklozen in de Los Angeles nu 25 procent hoger dan vorig jaar. Daarmee gaat Los Angeles direct tegen de dalende nationale trend in. De hoge huren en een gebrek aan sociale huisvesting worden gezien als de belangrijkste oorzaak van dit kwaad. Ook kent de stad geen recht op onderdak. In New York is het aantal daklozen op zich groter, maar daar heeft iedereen recht op nachtopvang. Een speciale categorie daklozen wordt gevormd door veteranen. Dakloosheid in die groep gaat Amerikanen extra aan het hart. Zij krijgen dan ook speciale aandacht, maar desondanks is deze groep gegroeid tot 5000 man. Er zijn in Los Angeles plannen om duizenden betaalbare woningen te bouwen, maar de angst bestaat dat Trump een streep zal zetten door het budget voor dit plan.

Nieuw potentieel voor neppillen

Vox

Wie denkt dat een medicijn werkt, voelt zich vaak meteen wat beter. Om medicijnen te testen worden daarom vaak placebo’s gebruikt: een nepmedicijn waarvan de gebruiker niet weet dat het nep is. Grappig, maar zoiets wil je natuurlijk niet als je écht ziek bent. Artsen nemen placebo’s dan ook weinig serieus in hun werkpraktijk.

Onterecht, suggereert dit artikel in Vox. Er zijn namelijk gekke dingen aan de hand met het placebo-effect en daar kunnen we wellicht veel meer gebruik van maken. Zo werkt het placebo-effect ook bij echte medicijnen; Morfine – een bewezen effectieve pijnstiller – werkt bijvoorbeeld 50% beter als de gebruiker weet dat het wordt toegediend. Maar het gekste is nog wel dat het placebo-effect nog steeds werkt als de gebruiker weet dat het een nepmiddel is. Hoe dat werkt? De onderzoeker in kwestie is er eerlijk over. ‘First of all, I have no idea.’ Vervolgens worden in het stuk toch een paar mogelijke en interessante suggesties gedaan.

Amerikaanse multinationals ontwijken in Nederland méér belasting 

De Correspondent

Nederland een belastingparadijs? Stiekem weten we het wel, maar vaker doen we alsof het niet zo is. Diepgravend onderzoek van voormalig FTM-redacteur Jesse Frederik toont het deze week nog eens glashard aan: Nederland is niet zomaar een belastingparadijs: het is het allergrootste paradijs voor Amerikaanse multinationals. In brievenbusfirma’s aan de Amsterdamse grachten wordt meer winstbelasting ontweken dan op de zonnige Kaaimaneilanden, in Bermuda, of in Zwitserland. Aan de hand van interne documenten toont Frederik aan hoe dit alles mogelijk werd dankzij innige banden tussen de Amerikaanse Chamber of Commerce en de Nederlandse politiek. In de hoofdrol: Joop Wijn, voormalig staatssecretaris van Financiën. En de Tweede Kamer had niets door. Een artikel in de categorie: dit wil je niet weten, maar móet je wel weten.

Inzicht in de Russische spionage en anti-spionagetactieken

Politico

De FBI probeerde in 2016, tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagnes, een aantal Russische diplomaten in de gaten te houden. Het vermoeden was dat het Russische spionnen betrof. Ze verloren de diplomaten echter uit het oog, waarna deze teruggevonden werden op onlogische plekken zoals op het strand en middenin de woestijn. Toeval of niet, ze waren allebei in de buurt van ondergrondse glasvezelkabels. Daardoor heeft de FBI het vermoeden dat Rusland het telecommunicatienetwerk in kaart probeert te brengen. Politico sprak met een zestal Amerikaanse (ex)medewerkers van inlichtingendiensten over de Russische (anti)spionagetechnieken. Het blijkt een kat-en muisspel te zijn dat steeds vaker escaleert. 

Jalta-hoofdredacteur trekt een grens

Volkskrant

Het discours op de rechterflank wordt gekaapt door complotdenkers. Dat stelt Joshua Livestro, die in het verleden verschillende van hen een kans gaf op zijn opiniesite Jalta. Het is ijd om een grens te trekken.