
Follow the Money selecteert
Follow the Money selecteert, met deze week: de tentakels van Goldman Sachs, migraine met rentederivaten, een kijkje in de keuken bij de FBI en stinkend rijke doomsday-preppers. Verder: de nare inhaalrace van vrouwen, een naderende burgeroorlog en salafistische geldstromen. Tot slot: mensensmokkelaars en de shady vlinder-business.
De lange (en oude) tentakels van Goldman Sachs
Van alle banken die op het hoogste niveau banden met de centra van de politieke macht onderhouden, is er niet één zo machtig als Goldman Sachs. Met de benoeming van verschillende topbestuurders van de zakenbank in de nieuwe Amerikaanse regering, wordt een lange traditie voortgezet. Het Amerikaanse opinietijdschrift The Nation schetst de geschiedenis van de grote invloed die Goldman Sachs al sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw heeft op de Amerikaanse politiek. Zo was Hank Paulson, de Amerikaanse minister van Financiën tijdens het escaleren van de kredietcrisis in 2008 en de man die besloot om Lehman Brothers failliet te laten gaan, een voormalig bestuursvoorzitter van Goldman Sachs. Nu er een nieuwe generatie Goldman-bestuurders is doorgedrongen tot het centrum van de Amerikaanse macht, neemt volgens The Nation het risico op deregulering in de financiële sector sterk toe, met alle gevaren van dien voor de economische stabiliteit.
Rentederivaten blijven chronisch hoofdpijndossier
De afgelopen jaren besteedde Follow the Money er al ruim aandacht aan: renteswaps. Menig mkb-bedrijf werd eens goed door de bank genomen met dit financiële product. Deze week verscheen van Investico, het onderzoeksplatform onder de vleugels van De Groene Amsterdammer, ook een uitgebreid verhaal over de rampzalige renteswaps. Het ingewikkelde beleggingsproduct leek het beste van twee werelden te zijn, maar in de crisis bracht het veel gezonde bedrijven naar de afgrond. Voor mkb’ers is er nu een karige compensatieregeling. Maar grote (publieke) instellingen als ziekenhuizen en woningbouwverenigingen zitten nog steeds met miljarden aan swapschade blijkt uit het onderzoeksverhaal.
Een kijkje in de keuken van de FBI
Onderzoeksplatform The Intercept is on a roll de laatste tijd. Na eerder onthullingen over de oorlogsmisdaden van SEAL Team 6, publiceerde de website afgelopen week een van haar grootste dossiers tot nu toe. Een berg gelekte documenten — gevolgd door maanden van diepgravend onderzoek — maakte het mogelijk om in kaart te brengen hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij de Amerikaanse FBI. En wat blijkt: de Feds hebben sinds 9/11 stilletjes aan een enorme uitbreiding doorgemaakt. Een must read.
Voordat de bom valt
Longread uit de New Yorker over Amerikaanse superrijken, zoals hedgefund-managers, die zich voor bereiden op de Apocalyps. Zij denken dat een teloorgang van de beschaving eraan komt. Met helikopters, motoren en compleet tot woonhuis ingerichte ondergrondse bunkers, inclusief bowlingbanen, supermarkt en huisartspost bereiden ze zich erop voor. Kosten van zo'n bunker bedragen 3 miljoen dollar, maar ze zijn allemaal uitverkocht. Weer anderen kopen grond en huizen in Nieuw-Zeeland. De journalist Evan Osnos is diep in de materie gedoken en heeft een fascinerend verhaal erover gemaakt.
Nare inhaalrace
Slecht nieuws voor mensen die geloven dat we in de nabije toekomst allemaal fluitend 120 jaar worden. De werkelijkheid is voorlopig dat kanker nog steeds een groeiend probleem is. In het Verenigd Koninkrijk is de officiële verwachting dat gevallen van kanker vooral bij vrouwen de komende 20 jaar fors zullen toenemen. De gezondheidsautoriteiten gaan ervan uit dat het aantal nieuwe kankergevallen zes keer sneller zal stijgen bij vrouwen dan bij mannen. Het gaat vooral om typisch vrouwelijke soorten kanker, zoals kanker aan de eierstokken en baarmoederhals kanker. Dit zijn soorten kanker die mede worden veroorzaakt door overgewicht. Ook roken bij vrouwen en gebrek aan lichaamsbeweging worden genoemd als oorzaken van de te verwachten toename van kanker bij vrouwen. Gedragsverandering en regelmatige screening worden gezien als de belangrijkste wapens tegen de toename van kanker.
‘Een burgeroorlog is onvermijdelijk’
Over een jaar of dertig is Europa een autoritaire staat, waarin natiestaten geen rol meer spelen. Dat gaat niet zonder slag of stoot, er gaat een langdurige periode van burgeroorlogen aan vooraf. Dat beweert de Belgische historicus David Engels in een interview met de Duitse Huffington Post. Engels is hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Brussel en heeft een buitengewoon zwartgallige blik op de toekomst van het oude werelddeel. Zijn visie past in de traditie van cultuurpessimist Oswald Spengler, die in 1918 de invloedrijke klassieker 'Der Untergang des Abendlandes' publiceerde.
Engels denkt dat de macht van de Europese Unie dus zal toenemen, terwijl de weerstand daartegen overal in Europa juist groeit. Hoe zit dat? Engels ziet een parallel tussen de identiteitscrisis van de EU en de neergang van de Republiek van Rome in de eerste eeuw voor Christus. Geen opwekkende leesstof, wel tot nadenken stemmend. Krijgt Spengler dan alsnog zijn gelijk?
De wondere wereld van de radicale islam
Redacteuren van het Belgische nieuwsblad Humo doken in de fundamentalistische wereld van het salafisme in België en Nederland. Extra interessant, ze probeerden de geldsporen te volgen van stichtingen, liefdadigheidsorganisaties en islamitische universiteiten. Het bleek een lastige opgave te zijn, want het deponeren van jaarverslagen gebeurt veelal niet. Humo geeft desondanks een inkijkje in een uitgebreid, vaak vanuit het buitenland gefinancierde netwerken die een prominente rol spelen in Belgische steden.
Het bloederige geldspoor van mensensmokkelaars
De onderzoeksjournalisten van OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) maakten een mooie longread over de werkwijze van mensensmokkelaars die zich mengen tussen de vele vluchtelingen die in bootjes Europa proberen te bereiken.
Ze schrijven in hun artikel uitvoerig over een Italiaans justitieel onderzoek Glauco naar de smokkelroute van Oost-Afrika — Italië — Noord-Europa. En ze volgen het geld van mensensmokkelaars uit Eritrea, Ethiopië, Sudan en Libië. Het blijkt een uiterst lucratieve business te zijn. Zo kost een “ticket” op een bootje tussen de 1000 en 3000 dollar dat overgemaakt moet worden via het ondergrondse bankensysteem hawala. Niet betalen, is geen optie. ‘The Libyans were torturing us every day, saying that we would never live if we did not pay them.’
De shady vlinder-industrie
Zoals u kunt lezen heeft de FTMS deze week een behoorlijk zwart randje. Gelukkig berichtte het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde over een van de mooiere en onschuldigere dingen der aarde: de vlinder. In de uitzending leren we dat een rariteitenkabinet weer behoorlijk hip is. En dan met name een kleurrijke vlinder onder een stolp of in een lijstje. Kosten: zo’n 30 á 40 euro. Het officiële verhaal is dat deze vlinders een natuurlijke dood sterven en vervolgens achter glas belanden. Maar de televisiejournalisten komen tot een heel andere conclusie zodra ze afreizen naar een vlinderkweker in China. Het resultaat is een boeiend inkijkje in de wondere wereld van de ingelijste vlinder, het achterliggende verdienmodel en het opmerkelijk logistieke proces waar levende vlinders in envelopjes worden verspreid.
18 Bijdragen
piterkamp 4
Nu Fillon steeds meer in de problemen komt, fraude, stijgen de kansen voor Marine le Pen.
Mocht Schulz Merkel gaan opvolgen, dan mogen we heel blij zijn dat zowel Frankrijk als Duitsland geen strijdkrachten van betekenis heeft, behalve de Franse atoombommen.
Hoe lang Duitsland kan rekenen op VS atoombommen, nu al twijfelachtig.
En zo brengt de EU vrede.
De verkiezing van Trump was op het randje, zo zie je weer dat geschiedenis alleen achteraf kan worden geschreven, voorspellen is er niet bij.
Was Hillary gekozen, dan zag de wereld er nu heel anders uit.
Lydia Lembeck 12
piterkampNo crying of spilt milk.
Gedane zaken nemen geen keer.
Kies maar.
Jan Smid 8
Arne van der Wal 10
Jan SmidJan Smid 8
Ik gun iedereen zo'n leeftijd maar vrees dat dit collectief qua oudedagsvoorziening niet meer op te brengen valt.
Het was om diezelfde reden dat Vaclav Havel weigerde om stickers e.d. te plakken op tabaksverpakkingen. Want, zo redeneerde hij: het levert geld op middels tabaksaccijns en mensen moet niet te lang leven want wij kunnen hun AOW slechts voor een aantal jaren maar betalen.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidPaul Sporken 10
Hij legt verbluffende parallelen bloot tussen beide 'rijken' in een overgangsfase: staatsschulden en exploderende sociaalmaatschappelijke kosten; immigratieproblematiek en bevolkingsafname; technocratie en politiek opportunisme; het verlies van vrijheid en democratie. Al deze 'moderne' problemen leidden 2000 jaar geleden in Rome de overgang in van de transformatie van een republiek naar het autoritaire regime van Augustus. Kunnen wij daar iets van leren in het huidige tijdsgewricht?
Zelf een hartstochtelijk voorstander van een verenigd Europa (zijn er eigenlijk ook Belgen die dat niet zijn?) durft deze jonge duitstalige Belgische historicus/filosoof voorbij de wens te denken. En dat stemt inderdaad niet vrolijk maar biedt wel ruimte voor een nieuw kritisch geluid met de hoop op een inhoudelijk diepgaandere discussie over de problemen waar de EU en haar inwoners mee worstelen. Zoals hij het zelf omschrijft: "Es gibt Zeiten in der Geschichte der Menschheit, in denen Optimismus einfach nur Feigheit und unverantwortliche Verblendung bedeutet."
Lydia Lembeck 12
Paul SporkenPieter Jongejan 7
De genoemde overeenkomsten met het laat romeinse Rijk zijn er velen. Genoemd worden:
Arbeitslosigkeit
Familienzerfall
Niedergang traditioneller Konfession
Globalisierung (=Romanisierung)
Bevölkerungsniedergang
Fundamentalismus
Migration
Verarmung
Brot und Spiele
Kriminalität
Polarisierung zwischen einer oligarchischen Politikerkaste auf der eine Seite und unzufrieden Populisten auf der andereen.
Wat ontbreekt in dit uitgebreide rijtje is de geldontwaarding die toen plaatsvond. De zilveren denarius is geïntroduceerd in 211 voor Christus kort nadat Hannibal over de alpen was getrokken en Rome had bedreigd en wakker geschud. De zilveren denarius woog toen 4,5 gram. In de loop der tijd is het gewicht van de denarius gedaald evenals het zilvergehalte. Bronzen munten werden eerst nog verzilverd, maar uiteindelijk liet men ook dat na en keerde men terug naar ruilhandel met pecunia (het Romeinse woord voor vee).
Zouden onze politieke partijen die onze zilveren gulden hebben ingeruild voor de bronzen euro deze geschiedenis kennen en zich afvragen waarom we nog in de euro zitten?
Arne van der Wal 10
Pieter JongejanRoland Horvath 7
Telkens worden bankiers of managers van grote ondernemingen aangesteld als bestuurders van het land. Met de gedachte: Ze kunnen een zaak leiden dus ook een land. Ook D.J. Trump is daar in getrapt: Zijn regering bestaat uit Goldman Sachs, The Military en GMO. Hij is volgens zijn eigen discours tegen het establishment en hij gaat de macht aan het volk geven maar hij is nu al volledig ingekapseld door het establishment. Uitkijken Donald, de vijand is al binnen de muren.
Twee nadelen:
1/ Die bestuurders zorgen eerst voor hun klasse bvb voor de Grote Multinationale Ondernemingen GMO die nu alles verprutsen bvb met handelsverdragen als CETA en TTIP, die de macht van de overheid aan buitenlandse GMO geven en volledig vrije handel eisen, althans van de EU, in plaats van een combinatie van vrije handel en protectie.
2/ Die bestuurders, zoals bvb Trump, denken dat wat "goed" is voor ondernemingen ook goed is voor het hele land bvb belastingverlaging resulteert zogenaamd in meer investeringen. Als de overheid minder belasting ontvangsten heeft en minder geld uitdeelt, dan is er minder koopkracht en minder ontvangsten bij de ondernemingen en dus is er evenmin iets te investeren als voordien.
Trump e.a. geloven in het nut van de 3 ziekten van het kapitalisme: Deregulering, privatisering en bezuinigingen annex bedrijfslasten verlagingen. Die beheersen de maatschappij als de ondernemingen de overheid overvleugelen, zoals nu in het neoliberalisme in NL/BE/EU/VS, wat altijd leidt naar een langdurig verval van de maatschappij. Zoals aangetoond in Bas van Bavel, The Invisible Hand? How Market Economies have Emerged and Declined since ad 500, Oxford University Press, juli 2016, ISBN 9780199608133.
Bvb, in 1999 werd de Glass- Steagall Act van 1933, de splitsing van banken in spaar en zakenbanken, ongedaan gemaakt door Bill Clinton, wellicht op instigatie van een goede relatie van BC, Goldman Sachs. In 2008 was er de hypotheekcrisis.
Lydia Lembeck 12
Roland Horvathpiterkamp 4
Lydia LembeckIk heb er nooit iets anders in gezien dan een mutual admiration club, zonder verder doel, dus met wat rare rituelen.
Roland Horvath 7
piterkampNochtans, zo onschuldig zijn clubjes als de vrijmetselarij ook weer niet. En hoe pervers en subversief ze soms zijn, komt men niet te weten, alles gebeurt in het geniep. Nogmaals, daarin zijn ze niet de enige toch wat duistere club. In elk geval wat ze doen, druist vaak in tegen redelijke en faire regels en is vaak in conflict met het algemeen belang.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathRoland Horvath 7
Lydia LembeckIn de VS is de vrijmetselarij al honderden jaren goed ontwikkeld. Van de vrijmetselarij is tevens bekend dat ze nog meer riten heeft dan de katholieke eredienst. Dus beide zijn niet echt overtuigend of aan te bevelen, dan nog liever een heksensabbat.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathStravidarus 6