Beeld door Christopher Michel (via Flickr)

Beeld door Christopher Michel (via Flickr) © CC BY-NC 2.0

Follow the Money selecteert

Follow the Money selecteert een aantal opvallende stukken uit andere nieuwsbronnen. Deze week: Terwijl China verder investeert in kolen, dreigen delen van India onbewoonbaar te worden door klimaatverandering. Verder: verschuivingen in de rijkenlijsten, Hollandse eieren, de Griekse crisis en Russische aandacht voor cryptovaluta.

Waarom Jeff Bezos blij is dat hij niet meer de rijkste man is

Slate

Het succes van het internetwarenhuis Amazon slaat diepe gaten in de Amerikaanse detailhandel. Malls sluiten hun deuren, de grote klassieke warenhuizen krimpen en zelfs Walmart, de grootste supermarktketen ter wereld, sluit honderden vestigingen. Tienduizenden banen verdwijnen. Het gevolg: in dunbevolkte regio’s is een kaal maanlandschap ontstaan, waar alleen de bezorger van Amazon-pakjes nog zorgt voor afleiding.

Afgelopen week was Amazon-oprichter Jeff Bezos dankzij de beurswaarde van Amazon eventjes de rijkste man ter wereld. Normaal zou dat reden tot vreugde zijn, maar Bezos kan die aandacht niet gebruiken. Hij voelt de hete adem van zowel links als rechts in zijn nek. De kritiek op de dominante positie van Amazon zwelt aan. Eerst waren het vooral de boekhandels die leden onder Bezos’ gesel; nu voelt vrijwel élke Amerikaanse winkelketen de pijn. De roep om Amazon aan banden te leggen klinkt steeds luider.

De Chinese honger naar energie

Foreign Affairs

Sinds Donald Trump in het Witte Huis zetelt, profileert China zich zoveel mogelijk als de nieuwe wereldleider in de strijd tegen klimaatverandering. Maar de buitenlandse investeringen vanuit Peking schetsen een heel ander beeld. Ondanks alle goede voornemens, zijn het juist Chinese staatsbedrijven die investeren in koolmijnen in Brazilië, Indië en Rusland. Deze landen dienen dergelijke Chinese investeringen met gezond wantrouwen te gemoed te zien en te voorkomen dat China het eigen economisch belang boven wereldwijde duurzaamheidsdoelen stelt, zo betogen Amerikaanse onderzoekers in Foreign Affairs.

Combinatie van vocht en hitte bedreigt het leven op het Indiase subcontinent

The Independent

Wat is het gevaarlijkste soort warmte voor de mens? Grote hitte in combinatie met totale droogte? Nee, grote hitte in combinatie met hoge luchtvochtigheid. Dat soort klimaat vind je vooral in de Perzische Golf. Het is de zoveelste in een recente reeks klimatologische horrorstory’s: de verhouding tussen luchtvochtigheid en temperatuur kan in landen als Pakistan en India aan het eind van de eeuw zulke waarden bereiken, dat het onmogelijk is voor een mens om er te overleven. De mogelijkheid om het lichaam te koelen via transpiratie verdwijnt onder zulke omstandigheden. In 2015 stierven door dit verschijnsel al 3500 mensen.

Gifeieren onder de loep

Foodlog

Terwijl de kranten er vol van staan, zijn de eier-schappen in de supermarkt nu zo goed als leeg. Waar de meeste media proberen te reconstrueren hoe het mogelijk is dat het verboden luizenbestrijdingsmiddel fipronil in zoveel eieren terecht is gekomen, gooit Foodlog het over een hele andere boeg. Hoe hoog is de concentratie van het middel eigenlijk? En wat zijn de gevolgen daarvan? De titel van het bericht - ‘Gifeieren’ blijken storm in een glas komkommerwater’ – geeft duidelijk aan wat hun conclusie is, maar de rest van het bericht is ook zeker de moeite waard.

Graaien in een prullenbak als pensioen

Volkskrant

In Duitsland leven veel ouderen onder de armoedegrens. Ze krikken hun inkomen wat op door het graaien in prullenbakken en het verzamelen van plastic flessen. Het levert nog aardig wat op ook, maar het fenomeen schetst vooral een beeld van schrijnende armoede waar je het niet zou verwachten.

De donkere kant achter het verlichte smartphone-scherm

The Atlantic

Hoe een hele generatie de puberteit overslaat, kampt met depressie, slaapgebrek en amper meer buiten komt. De huidige IGen generatie vertoont alle kenmerken van een verslaafde generatie. Geboren tussen 1995 en 2012 brengen jongeren het grootste gedeelte van hun dag (en nacht) door achter het blauwe licht van hun smartphone. Wat is het effect daarvan?

Veranderend sociaal gedrag en een slechtere geestelijke gezondheid, met vooral de laatste jaren een extreme toename in tienerdepressies en een stijgend aantal zelfmoorden. En dat snijdt dwars door alle lagen van onze samenleving heen. Met de komst van de Millennial-generatie die van dag tot dag leefde, met daarin een centrale plek voor social media en de smartphone, veranderde het gedrag van de daaropvolgende generatie ingrijpend.

Generatie-expert Jean M. Twenge noemt deze IGen een 'verloren' generatie. Tieners zien hun leeftijdgenoten amper meer, gaan minder uit, waardoor hun seksuele activiteit afneemt. Ze zitten alleen op hun kamer met hun smartphone en lijden door de constante aanwezigheid van hun smartphone aan slaapgebrek. Maar bovenal zijn deze tieners veel ongelukkiger dan leeftijdgenoten die wel buiten komen. Hoopgevend genoeg beginnen jongeren steeds meer zelf de link te leggen tussen hun problemen en smartphonegebruik, maar of dit alsnog een hele generatie gaat redden is nog maar de vraag.

De normen van Amerikaanse hypotheekverstrekkers worden versoepeld

Los Angeles Times

De grote recessie die begon in 2008, was het gevolg van de verstrekking en de handel in zeer risicovolle hypotheken. Omdat die wereldwijd verhandelde beleggingsproducten werden opgenomen, raakte de hele wereldeconomie besmet. Daarna werden in de VS, en bijna overal ter wereld, de normen voor de verstrekking van hypotheken aangescherpt.

In de VS lijkt het omslagpunt bereikt. Om de markt weer wat op te jagen zijn de grote overheidshypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddy Mac begonnen hun normen langzaam te versoepelen. Zo is het bedrag aan eigen geld verlaagd. Is dit een natuurlijke ontwikkeling die hoort bij een herstellende economie of begeven de hypotheekverstrekkers zich op een hellend vlak?

Russische oligarchen zetten in op cryptovaluta

The Daily Beast

Nog geen jaar geleden lieten zowel Putin als het Kremlin weten dat Bitcoin-bezitters het risico liepen op 7 jaar gevangenisstaf, maar anno 2017 kan het Kremlin geen genoeg krijgen van zogeheten cryptocurrencies. Want hoewel digitale betaalmiddelen het mogelijk maakt transacties te volgen, is het nog maar de vraag of dergelijke transacties ook zijn toe te schrijven aan een individu. Vooral dit laatste klinkt rijke Russische oligarchen die graag handje-klap-zakendeals sluiten als muziek in de oren. The Daily Beast omschrijft hoe digitale betaalmiddelen deuren openen voor kleptocratieën.

Waarom zijn er geen IMF medewerkers veroordeeld voor hun rol in de Griekse crisis?

Blog Bill Mitchell

Het onafhankelijke evaluatie kantoor van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft recent een vernietigend 476 pagina's tellend rapport uitgebracht over de handelwijze van het fonds tijdens de Griekse schuldencrisis. De Australische econoom William Mitchell heeft dat rapport samengevat op zijn blog.

Enkele quotes: 'Er was een gebrek aan analytische diepgang, kritisch vermogen en de noodzaak om verbeteringen aan te brengen in de muntunie. Deze factoren ondermijnen de kwaliteit van hun onderzoek'. En: 'IMF's staf hield te weinig afstand van 'Brussel' waardoor zij haar effectiviteit als onafhankelijk onderzoeker verloor'. En als uitsmijter: 'Het lijkt op een 'toedekkings-operatie', die vele vragen oproept'. Waar zijn al die rapporten? Waarom zijn die niet beschikbaar voor controle? Wie had de leiding over deze ‘task forces’? Waarom is er niemand ter verantwoording geroepen voor de schade die men heeft aangericht? Ze blijven onbeantwoord.

Mitchell is dan ook niet mals in zijn eindoordeel: om de euro en de Franse en Duitse banken te redden is het Griekse volk gepiepeld. De schuldigen behoren naar de gevangenis gestuurd te worden.

Criminelen in de gemeentepolitiek

NRC

Het beinvloeden van de politiek is van alle tijden. Intimidatie is een manier, maar je kunt natuurlijk het beste zorgen dat je gewoon wat vriendjes in het politieke bestuur hebt zitten. Criminelen doen er dan ook alles aan om hun invloed uit te breiden, niet alleen landelijk maar ook in de regio. Brabantse bestuurders en deskundigen waarschuwden de afgelopen maanden dat de ‘onderwereld’ zo sterk en invloedrijk is dat de ‘bovenwereld’ er niet goed meer door dreigt te kunnen functioneren. Met de opkomende gemeenteraadsverkiezingen van 2018 is dit iets om in de gaten te houden.