Deze week onder meer aandacht voor ontbossing door Ikea, de ambtenaar van de toekomst, het hoge overschot op de Nederlandse lopende rekening, en nog veel meer. We sluiten af met een longread van Paul Krugman over de nadelen van 'bezuinigingsbeleid'.
‘De ambtenaar van de toekomst is een robot’
Binnenlands Bestuur
Digitale burgerportalen en zorgdashboards, wijkconsulenten met toegang tot integrale cliëntdossiers, kaartgebaseerde systemen die de basis vormen voor ‘location based services’ vanuit overheid en commercie. Dat deze ICT-toepassingen bestaan is op zich niet zo bijzonder. Dat ze al in 2005 door een drietal deskundigen (te weten professor Arre Zuurmond, hoogleraar 'ICT en de toekomst van het openbaar bestuur', Bert Mulder, lector IT en samenleving en trendwatcher/futurist Marcel Bullin) werden beschreven in het essay
‘Beleef de onzichtbare overheid 2015’ wel.
De overheid digitaliseert in hoog tempo. In het rapport van de Tijdelijke Commissie ICT – ook wel de commissie Elias genoemd - worden adviezen geventileerd die ingrijpende veranderingen in onze privacy betekenen. Zo wordt geadviseerd om de chaos aan e-government projecten en –programma’s te stroomlijnen; de veelheid aan privacy-bepalingen te veranderen, omdat die volgens de Commissie een beter functioneerde overheid in de weg staan; en er wordt vooral gepleit voor een centrale regie. De mening van de burger daarover wordt echter nergens gevraagd.
Eén van de oorspronkelijke opstellers van het essay uit 2005, futuroloog Bullin zegt:
‘De overheid wil alles monitoren, controleren en aansturen. Als je daadwerkelijk een omslag wilt maken naar een dienstverlenende overheid, moet je dat los durven laten. Heel veel ambtelijke zaken, vergunningverlening bijvoorbeeld, zou je kunnen robotiseren. Ik denk dat 80 procent van het werk van een ambtenaar uit herhalende activiteiten bestaat. En iedere herhalende activiteit is op den duur te automatiseren en daarmee te verbeteren. De ambtenaar van de toekomst is een robot'.
Het overschot op de lopende rekening van Nederland is hooguit een eurozone-kwestie
Persbericht Centraal Plan Bureau
In een persbericht van afgelopen vrijdag licht het CPB het grote en aanhoudende overschot op de Nederlandse lopende rekening toe. Dit is onderwerp van internationaal onderzoek geweest; onder andere door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Commissie (EC).
Het CPB verklaart dat hoge overschot door het relatief hoge spaarniveau; het aandeel aan buitenlandse investeringen door multinationale ondernemingen en pensioenfondsen; en de internationalisatie van de Nederlandse economie, zoals door het lidmaatschap van de eurozone. Vooral de vele buitenlandse beleggingen zijn gevoelig voor waardeverliezen als gevolg van schommelingen op de internationale financiële markten en wisselkoersrisico’s. Deze factoren hebben in het verleden significante verliezen veroorzaakt – een fenomeen dat het
‘zwarte gat’ wordt genoemd.
Het CPB stelt dat de bilaterale handelsbalans-onevenwichtigheden, vanuit Europees oogpunt, een teken zijn dat effectieve aanpassingsmechanismen ontbreken binnen de eurozone. Dit kan echter alleen worden aangepakt op eurozone-niveau, maar dit acht het CPB op korte termijn niet waarschijnlijk. Jammer is wel, dat het rapport niet ingaat op de gevolgen van het langdurig lage rente beleid door de ECB op de pensioenen en evenmin op de - negatieve - binnenlandse koopkracht consequenties van een zwakke euro, veroorzaakt door datzelfde ECB-beleid.
Het hele rapport is te downloaden via
bijgevoegde link.
Sortie de crise : de la Grande récession à la Grande stagnation
Institut Turgot
Dit artikel van de hand van professor Henri Lepage dateert al van 16 maart jongstleden en is geschreven eind november 2014, maar is desondanks de moeite van het lezen waard. Voor wie het Frans slecht beheerst is
hier een google vertaling.
Voor kenners van de eurozone problematiek zal het artikel misschien weinig nieuwe inzichten bevatten, maar we willen er toch enkele facetten uitlichten. Zo waarschuwt Lepage voor een langdurige periode van lage tot geen economische groei, mede door een verkeerde aanpak van de eurocrisis door Brussel. Lepage spreekt zelfs van een
'Japanisering' van het Westen, verwijzend naar de langdurige stagnatie van de Japanse economie. Een proces dat beter bekend staat als
'secular stagnation'. Europa blijft ver achter bij bijvoorbeeld de VS, zie onderstaande grafiek.

Volgens Lepage leidt het gekozen monetaire ECB-beleid van kwantitatieve versoepeling niet tot een verbetering, maar slechts tot 'perverse' nultarieven van de rentes. De eurozone zit opgesloten in haar zelf gekozen gevangenschap. De oorzaak is niet zozeer een chronisch gebrek aan vraag (als gevolg van exogene factoren op lange termijn die ons worden opgelegd en dat alleen doorbroken kan worden door een politiek initiatief), maar eerder een (endogeen) verminderde vraag door het verdwijnen van het aanbod. Bovendien, zo zegt Lepage, kan dit niet worden hersteld door een beleid van liberalisering en deregulering van de markten.
Ikea kapt Russische oerbossen
ZDFzoom
In praktisch ieder Nederlands huis staat wel iets van Ikea. Een houten trapje, een kinderstoel - of bed of een ladenkastje – vaak kosten ze niet meer dan een paar tientjes. Dat Ikea daarbij in het verleden gebruik heeft gemaakt van dwangarbeid in de voormalige DDR is inmiddels bekend. Intussen profiteren ook Poolse en Roemeense meubelmakers van het succes van het Zweedse woonwarenhuis.
Voor dat succes wordt echter een hoge prijs betaald. De Oost-Europese arbeiders zijn gedwongen hun vakmanschap tegen zeer lage lonen te verkopen. Minder bekend is dat veel van die meubels worden gemaakt van hout dat gewonnen wordt in oerbossen in Noord-Rusland. Het zijn de laatste oerwouden in Europa en er heeft letterlijk een enorme kaalslag plaatsgevonden. Bomen van honderden jaren oud worden in hoog tempo gerooid om de honger naar spotgoedkope meubels te stillen. Russische natuurbeschermers voeren al jaren een wanhopig gevecht tegen deze ontbossing van Braziliaanse proporties. De Duitse publieke zender ZDF maakte er een verontrustende reportage over. Iets om over na te denken tijdens de koopzondagen.
Misused English words and expressions in EU Publications
European Court of Auditors
We weten natuurlijk allemaal hoe belangrijk taal is voor een juiste communicatie en verstaanbaarheid. Dat is in de eigen taal vaak al moeilijk genoeg, laat staan in een vreemde taal. Minister-president Rutte ('engage') en minister Dijsselbloem ('template') weten daar intussen ook alles van.
Daarom is het aardig om te zien dat er in het Brusselse ambtenarenjargon een geheel eigen 'Engels' is ontstaan, bestaande uit woorden en uitdrukkingen die in het Engels niet voorkomen. Enkele voorbeelden die in dit lijvige rapport worden genoemd zijn en we citeren het rapport:
'Working group’, as opposed to ‘working party’ may be one of these; another is almost certainly the unusual use of the term ‘enterprise’ instead of 'business in the acronym ‘SME’. On the other hand, the increasing though as yet not widely recognised use of 'actor' just to mean ‘someone who does something’ may be the result of the combined effect of both EU and US usage'.
Ronduit hilarisch is de verdediging van vele Brusselse politici en ambtenaren door te zeggen: 'ja maar, de Europese Commissie gebruikt dezelfde terminologie'. Wij wensen u veel plezier bij het doornemen van de (lange) lijst.
Dit moet het jaar van de mkb-obligatie worden
Het Financieele Dagblad (gratis registratie)
We weten allemaal dat de banken
uitgekeken zijn op het mkb. Daarom moet elk initiatief dat het mkb aan financiering helpt toegejuicht worden. Dat heeft ook de Amsterdamse Effectenbeurs begrepen. Dit jaar moet dat anders worden, als het aan beursbedrijven Euronext en NPEX ligt. Euronext heeft in april opnieuw een beursplatform gelanceerd voor mkb-bedrijven. Die kunnen er aandelen, maar vooral ook obligaties uitgeven.
Het FD schrijft:
'Het mkb en de beurs, het is de afgelopen jaren in Nederland geen gelukkige combinatie gebleken. Waar Frankrijk en Duitsland bloeiende mkb-beurzen kennen, blijft het in de polder een marginale aangelegenheid. Euronext heeft eerder geprobeerd een brug te slaan tussen beleggers en middelgrote bedrijven. Dat gebeurde onder de naam Alternext. Maar daar zette het beursbedrijf vorig jaar een streep door. Ondernemingen liepen niet warm voor een aandelennotering aan de 'kleintjesbeurs' en pogingen om obligaties op het platform te noteren, kwamen nooit echt van de grond'.
Het is inderdaad de vraag of het échte mkb, de bedrijfjes die tot maximaal 250.000 euro nodig hebben - verreweg het overgrote deel van het mkb - wel geholpen kunnen worden met dit initiatief. Over de
funding van startende bedrijven of 'tweede ronde financieringen' hebben we het dan nog niet eens gehad.
Het is een trend - bedrijfsobligaties - nu door de eurocrisis staatsobligaties uit de gratie zijn. Het geld moet tenslotte ergens naartoe. Er was in het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een opmerkelijk fenomeen op de Europese markt: de uitgifte van bedrijfsobligaties steeg met 38 procent tot 131 miljard euro. Tegelijkertijd daalde de bancaire kredietverlening in diezelfde periode met 45 procent tot 86 miljard euro.
Zes survivaltips voor de krant
NRC Handelsblad (via blendle)
Tijdens een recent krantencongres - Digital Media Europe - in Londen, bleek dat kranten veel meer dan vroeger met hun nieuws de boer op moeten. Via sociale media, videoboodschappen en tv.
Charlie Wells, die voor
The Wall Street Journal schrijft over financiën en technologie, kan bijna niet geloven dat een krant geen tv-studio op de redactievloer heeft in deze tijd. Hij zegt:
'Geen video? Maar tv is geweldig! Voor jezelf, voor je artikelen, voor de krant'.
Het belangrijkste thema van het congres was: hoe overleven wij het digitale tijdperk? Of anders gesteld, vanuit de lezer: hoe blijft kwaliteitsjournalistiek relevant, bereikbaar én betaalbaar voor iedereen? Er kwamen zes lessen uit Londen: 1. Ga tv maken; 2. Investeer in start-ups; 3. Denk mee met adverteerders; 4. Weet wie je klanten zijn; 5. Neem twintigers aan; en 6. Word vrienden met Facebook.
Hoofdredacteur Chris Dybec (24) van Elite Daily:
'Wij zíjn ons publiek. Wij weten wat jongeren willen lezen. Die vertrouwen hun vrienden altijd meer dan nieuwsorganisaties of adverteerders'.
How Thatcher and Murdoch made their secret deal
The Guardian
Zij had een duw van de pers nodig, hij moest en zou die overname van de Times en de Sunday Times doen. Een huiveringwekkende historische reconstructie van een pact tussen politiek en pers.
The Austerity Delusion
The Guardian
Een
longread van de bekende Amerikaanse econoom Paul Krugman over de bezwaren tegen de gevoerde bezuinigingspolitiek van de Westerse elites en Groot-Brittannië in het bijzonder. Het is meer dan duidelijk, al het economische dat de bezuinigingspolitiek ondersteunde, is in opspraak gebracht. 'De bezuinigingsideologie die het debat vijf jaar lang heeft gedomineerd, is ingestort'. De zaak voor bezuinigingen is failliet. Krugman vraagt zich daarom hardop af:
'The case for cuts was a lie. Why does Britain still believe in it?' Een vraag die evenzo goed aan alle andere landen gesteld kan worden die nog steeds zijn bevangen door de bezuinigingskoorts (hoewel die in de meeste landen afneemt, zo ook in Nederland.)
Krugman hanteert eenvoudige logica, die tegenstanders van bezuinigingen doorlopend onder de aandacht hebben gebracht, zonder al te veel succes trouwens: waarom massaal bezuinigen als schulden maken goedkoper is dan ooit en meer uitgaven en belastingverlagingen de economie zullen aanzwengelen?
De antwoorden zijn van velerlei snit. Zoals het feit dat de simpele vergelijking met huishoudelijke tekorten - die economisch geen hout snijdt - het publicitair goed deden en om die reden door politici als Obama werd omarmd. En wat nog meer hielp was het drama dat zich vanaf 2010 in Griekenland ontvouwde. Griekenland was de ramp waar de bezuinigingsprofeten naar op zoek waren. Elke draai richting Keynesiaans fiscaal beleid zou tot een tragedie leiden. Maar Griekenland was en is, zoals Krugman uitvoerig betoogt, een geval apart.
Krugman wast de bezuinigingsfanatici onbarmhartig de oren, vooral die in Groot Brittannië, het land dat onder Cameron nog steeds meent door de broekriem aan te halen beter te kunnen ademhalen. Een absolute aanrader.
25 Bijdragen
pubben
Dat utopisch ICT denken, waarom doen we dat?
De ambtenaar van de toekomst is een robot, de rechter ook?
Laat ik maar eens een andere vraag stellen.
Weet U, of een journalist van FTM, hoeveel 'klikpunten' er in dit land zijn?
Weet U dan, wat er allemaal achter uw BSN nummer 'geklikt' kan worden en wat daar staat, daarmee heeft de burger dus een omgekeerde bewijslast.
Arme burgers, arme rechters.
Of hoe staan onze studenten en professoren hierin omdat ze het rendementsdenken aanklagen? Let op de boete cultuur, van die bestuurders.
Dat centrale fatale punt is vandaag de dag uw BSN nummer. Arbeidsgegevens, boete en sanctiegegevens, belastinggegevens, gegevens over bezittingen, gegevens waaruit blijkt dat een persoon niet in aanmerking komt voor een uitkering, eventuele bedrijfsgegevens uit het handelsregister, woon- en verblijfgegevens, identificerende gegevens, waaronder naam, adres, woonplaats, postadres, geboortedatum, geslacht en administratieve kenmerken,
gegevens over eventuele inburgering en inburgeringsverplichtingen,
nalevingsgegevens (of je je aan de wet hebt gehouden),
onderwijsgegevens, pensioengegevens,
gegevens of een persoon na een periode van ziekte zich aan de re-integratieverplichtingen houdt of heeft gehouden,
gegevens over schulden,
uitkerings-, toeslagen- en subsidiegegevens,
gegevens over vergunningen en ontheffingen,
zorgverzekeringsgegevens.
MvdB
pubbenNelis Lau
pubbenpubben
Nelis LauHoop hier medestanders te krijgen die helpen waarschuwen en journalisten die het durven aanklagen, want daar zitten natuurlijk wel heel veel belangen achter.
pubben
Nelis LauNelis Lau
pubbenpubben
Nelis LauNelis Lau
pubbenrecht uit mijn tablet geplakt....waar het wel werkt.....
Nelis Lau
Nelis Laupubben
Nelis Lauhttps://twitter.com/devrijepsych
Jan Willem de Hoop
Ik gun onze jongeren journalisten die niet alleen schrijven wat jongeren willen lezen, maar zeker ook wat ze in hun eigen belang zouden moeten weten. Zou beginnen uit te leggen dat niet iedereen excellent kan zijn, dat dat vroeger zo was en nu nog steeds. Dat de jeugd van nu dus een rad voor ogen wordt gedraaid door het voor houden van sprookjes / illusies. En met dat niet iedereen excellent is is niets mis. Excellentie bestaat nu eenmaal bij de gratie dat zeker 95% het niet is.
Zou de jeugd ook voor houden, dat gratis niet echt bestaat en het in hun eigen belang is dat ze dit beter leren begrijpen. En ook gratis kwaliteitsjournalistiek bestaat niet. Heb voor dit laatste ooit in gastcolumn bij FTM aandacht mogen vragen. http://www.ftm.nl/column/tegen-de-dictatuur-van-de-verborgen-macht/
Dus hup jeugd, sluit je aan bij FTM, of ander platform van kwaliteitsjournalistiek. Aanmelden en lid worden: http://www.ftm.nl/advertorial/sluit-je-aan-bij-follow-money-2/
pubben
Jan Willem de HoopOf als echte zonnepaneel legger. Men mag er dan wel rijk van worden zoals R Fransman schrijft, maar wie gaat ze op al die daken leggen?
Jan Willem de Hoop
pubbenIk begrijp je reactie in letterlijke zin niet helemaal goed. Misschien dat je deze kunt toelichten. Dan kan ik beter beoordelen of ik er op kan reageren en zo een bijdrage aan debat en openbare inzichten voor meerderen kan leveren.
pubben
Jan Willem de HoopHet verbaasde Jean, die 12 jaar eigen risico drager werkgever, hij wist dat niet. (Veel mensen weten dat niet.) Ik zou dan graag zien, hoe die geldstromen daarachter eruit zien vanuit Brussel en wie hier in NL ooit voor die 12 jaar heeft gekozen.
Wilthagen en Dekker, verwijzen naar Brussel, nou als ik Jean zou zijn dan ging ik ze om uitleg vragen.
Kunnen en mogen onze wetenschappers nog onafhankelijk zijn
is de fundamentele vraag achter de rendementsprotesten universiteiten, in mijn optiek.
Mijn tweede opmerking over de zonnepaneel legger, mag je lezen als grap. Ik vind in het algemeen dat er weinig aandacht en respect is voor de doeners in ons land. De vakmensen.
Molenaer
pubbenWel heel veel geblaat. Pieletjes en miepjes die komen vertellen hoe iets moet, vers uit een boekje, terwijl mensen die al 35 jaar met de benen in de modder staan staan te kijken van 'oh ja joh?'
Triest, maar ook wel grappig eigenlijk. De verloedering van een diersoort zeg maar.
Jan Willem de Hoop
pubbenHoe meer ik hier van deskundige en betrokken burgers leer op dit forum van FTM hoe meer ik begrijp dat ik en ieder ander alleen al vanwege tijdgebrek en vanwege enorme complexiteit en hoeveelheden wel enorme blinde vlekken en hiaten in kennis moet hebben. En hoe belangrijk het is de kennis te delen. Een journalist kan net als iedereen nu eenmaal geen allesweter zijn.
Uiteraard zijn de meeste ingewijden in misstanden nog meer verbaasd over wat er allemaal niet lezen is dan over wat ze wel lezen in de media.
Jan Willem de Hoop
Volgens mij gaf Mintzberg al aan dat bureaucratie een efficiente en effectieve organisatievorm is voor zich herhalende werkzaamheden. Tegenwoordig wordt de term bureaucratie veelal nog alleen maar gebruikt voor veel onnodige handelingen. Op zich kan de voorspelling dat de ambtenaar van de toekomst een robot is dus wel uitkomen.
Er is volgens mij ook nog wel een paradox met de huidige praktijk ontwikkelingen. En dat is bijvoorbeeld dat gemeenten veel vrijheid in beleid hebben. Dat is moeilijker grootschalig te organiseren door te automatiseren. We zien nu de gemeenten veel nieuwe taken hebben gekregen, decentralisaties, dat er grote verschillen tussen gemeenten ontstaan. Maar de verschillen konden weleens van tijdelijke aard zijn en dat uiteindelijk alles nar het laagste punt gaat. Het slechts mogelijke beleid dat nog net door rechters wordt goedgekeurd.
Denk zelf dat automatisering meer en meer gebruikt wordt om overheid in individuele gevallen een extreem sterkere positie te geven t.o.v. burger en dat vervolgens individueel gekeken wordt hoe er wordt gehandeld. De piep democratie zie je nu al. Wie bezwaar maakt of in beroep gaat tegen besluiten in sociale domein krijgt meer voor elkaar dat wie dit niet doet. Maar mogelijk dat dit ook van tijdelijke aard is als e.e.a. meer definitief juridisch is afgebakend.
Een andere paradox is het clientelisme op lokaal niveau. In de meeste gemeenten krijgen bevriende projectontwikkelaars en bouwondernemingen meer voor elkaar dan andere. Ook lastig te organiseren door te automatiseren.
Bob Lagaaij
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
Bob LagaaijKom veel ambtenaren bij gemeenten tegen die alleen nog maar kunstjes kennen, vooral om iets af te wijzen. Daarvoor werken ze standaard lijstjes af. Is dan weer een hobby van mij om veel afwijkende vragen te stellen en dan te bemerken hoe men in de war raakt. Je moet ze maar zien als ambtenaren die wat kunstjes hebben geleerd, maar er zijn ook bij mij momenten dat ergernissen overheersen boven de lol van een beetje verwarring stichten.
En ook bij organisaties als banken. Het gevoel dat je klant bent ontbreekt meer en meer.
Bob Lagaaij
Jan Willem de Hooppubben
Bob LagaaijIk werd ziek en de hel waar ik in terecht gekomen ben is amper met een pen te beschrijven. Nooit geweten dat een mens zo boos kan zijn als ik nu ben.
Jan Willem de Hoop
Zou in dit kader graag willen verwijzen naar artikel uit De Standaard: De planeet redt zichzelf wel we moeten de mens redden Over de grenzen aan onze exploitatie van de aarde
‘De aarde is niet onuitputtelijk. De uitdaging is de menselijke vraag en het eindige aanbod van de planeet op elkaar af te stemmen.’
Te lezen via Blendle :https://blendle.com/i/de-standaard/de-planeet-redt-zichzelf-wel-we-moeten-de-mens-redden/bnl-destandaard-20150425-e5961594_e9b4_11e4_be62_9927b82b0e39
Watching the Wheels
Jan Willem de HoopWeet iemand inmiddels wat 'Bankea' van Robin Fransman is https://nl.linkedin.com/pub/robin-fransman/21/664/bb6 ? Oude bomen omhakken om bankbiljetten van te drukken? Hij leek zo goed op weg met die zonnepanelen, dus dat kan haast niet.
jefcooper
Het Europese leger moet daar nu militaire macht aan toevoegen, dat alles voor de westerse (VS) wereldheerschappij.
Ockham.
Nando
Vind dit zelf nog wel een interessante video, geeft ook een beetje een idee hoe snel dit soort robot technologieën zich ontwikkelen. Een CAT 797F dump truck die zonder bestuurder kan opereren in een ijzerertsmijn in Australië.
Maar het is een van de vele voorbeelden die laten zien hoe snel dit soort technische ontwikkelingen zich ontwikkelen wat soms toch echt blijft verbazen, dingen die 10 a 20 jaar geleden echt volstrekt onmogelijk waren worden nu gewoon mogelijk.
Volgens mij als de mensheid in staat is de economische moeilijkheden omtrent automatisering en robotisering op te lossen kunnen robots echt zo veel vooruitgang gaan bieden voor zo ontzettend veel sectoren en industrieën.
https://youtu.be/didS3w498mU