
Waarom is de VVD toch zo vaak in het nieuws met integriteitskwesties? Daarnaast deze week in Follow the Money selecteert: waarom Noord-Korea de VS haat, vrouwen roepen adverteerders op het matje om seksisme op GeenStijl, de productiviteitsgroei stagneert, de uitholling van het Britse huisvestingssysteem voor armen, de boevenvriendjes van president Donald Trump en nog veel meer.
Waarom VVD-ers zo vaak in de problemen komen
De Volkskrant (via Blendle)
Na de door Follow the Money ontketende storm rond VVD-partijvoorzitter Henry (of Hennie) Keizer, vroeg De Volkskrant zich deze week af hoe het toch komt dat VVD-ers zo regelmatig een integriteitsprobleem blijken te hebben. Op Twitter circuleerde afgelopen weekend al snel een lijst van VVD-ers met een strafblad. Ook schandalen rond partijleden als Ton Hooijmaijers, Jos van Rey en Kathalijne de Kruif liggen nog vers in het geheugen. Ligt het aan het type mens dat zich met de liberale partij verwant voelt, is het de partijcultuur, of is het feit dat de VVD de grootste partij is voldoende om de integriteitscrises te verklaren? 'De liberale opvatting van integriteit lijkt te zijn: wij bepalen zelf wat goed is', aldus hoogleraar integriteit aan de Erasmus Universiteit Muel Kaptein. Een zoektocht zonder eenvoudige antwoorden.
Één reden dat Noord-Koreanen de VS haten: ze herinneren zich de oorlog
De spanningen rondom het Koreaanse schiereiland lopen alsmaar verder op en president Trump breekt met zijn spierballentaal de laatste restjes Amerikaans non-interventionisme af. De redenering lijkt te zijn: ‘ze zijn irrationeel, ze haten ons, én ze hebben kernwapens, dus ze zijn een gevaar voor de wereldvrede’. Maar behalve dat het gedrag van de Noord-Koreaanse leider veel minder irrationeel is dan het lijkt, kun je ook nog een andere vraag stellen: waaróm haten die Noord-Koreanen de Amerikanen eigenlijk zo?
De kern van het antwoord zit hem in de Korea-oorlog. Het is niet zonder reden dat dit conflict nogal eens een ‘vergeten oorlog’ wordt genoemd: hoewel de daadwerkelijke oorlog duurde van 1950 tot 1953, is deze op papier nooit beëindigd. En hoewel we de Nederlandse soldaten die in Korea zijn gesneuveld afgelopen donderdag nog herdacht hebben, is er een stuk minder aandacht voor de andere kant van het verhaal.
Want wie weet bijvoorbeeld dat de Amerikanen in die drie jaar meer ton explosieven en napalm op Korea hebben geworpen dan op Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog? Of dat de oorlog aan twintig procent van de Noord-Koreaanse burgers het leven kostte? Of dat de geallieerden talloze gruweldaden hebben gepleegd — gruweldaden die door het Noord-Koreaanse regime al zeventig jaar breed worden uitgemeten voor de eigen bevolking?
Één ding is duidelijk: als het aan de gemiddelde documentaire ligt, kan dit deel van de geschiedenis maar beter vergeten worden. En dat is precies waarom Medhi Hassan de feiten maar even uitgebreid op een rijtje zet.
Adverteerder, stop met het financieren van verkrachtingsfantasieën
'Ik zou haar overdwars in alle gaatjes nemen. (..) Hard duwen op dat hoofd. Kokhalzend krijgt ze mijn warme zaad'. 'Met haar armen op haar rug gebonden en een stevig stuk grijze tape over haar mond geplakt zou ik haar zeker doen!'. Deze weinig verheffende opmerkingen maakten bezoekers van GeenStijl afgelopen weekend, nadat ze waren uitgenodigd om antwoord te geven op de vraag 'Zou u haar doen?', verwijzend naar een Volkskrant-journaliste. 'Graag alleen antwoorden met seksistische complimentjes,' voegde auteur Bart Nijman eraan toe. Het voorspelbare resultaat was een golf verkrachtingsfantasieën en beledigingen. Het is niets nieuws voor GeenStijl en video-zusje Dumpert; kritiek op dit soort openlijke vernedering interesseert de redactie niets. Maar naast die teksten staan wél advertenties van bedrijven en organisaties als Rabobank, Jumbo, De Efteling en De Belastingdienst. In reactie op het laatste 'pareltje' van Geenstijl, trok Defensie zich als adverteerder terug. Meer dan honderd prominente vrouwen riepen op Bevrijdingsdag in NRC en De Volkskrant andere adverteerders op om hetzelfde te doen.
De productiviteitsgroei stagneert – en niemand begrijpt waarom
Het is een van die raadsels van de huidige economie. De recessie is voorbij, er is weer groei, maar een van de parameters blijft hardnekkig steken: de groei van de arbeidsproductiviteit. Zeker niet onbelangrijk voor duurzame welvaartsgroei.
En dat is vreemd. Je zou zeggen dat met de vierde industriële revolutie in volle gang de productiviteit spectaculair zou stijgen, zoals dat met de vorige revoluties het geval was. Maar nee.
In dit ’special report’ onderzoekt Bloomberg View met een reeks artikelen het fenomeen, dat van verschillende kanten wordt belicht. Zijn we gestuit op de grenzen van het menselijk vermogen? Of is onze meetmethodiek niet meer toereikend voor een economie waarin het steeds minder draait om industriële productie? En hoe drukken ‘zombies’ (bedrijven die al jarenlang strompelen en die maar niet failliet willen gaan) de cijfers?
Hoe de consensus in Nederland veranderde
Chris van der Heijden, de oudere broer van scenarioschrijver Haye, beschrijft in een essay in De Groene Amsterdammer hoe Nederland consensusland door de jaren heen is veranderd. Vooral nine-eleven en de moord op Theo van Gogh markeren de breuk in de vaderlandse geschiedenis, vindt hij. Het begrip 'politiek correct' maakte een merkwaardige draai van 180 graden van links naar rechts, van iets positiefs ('dat zég je niet') naar iets negatiefs ('opinies die afwijkend of niet in de mode zijn worden buitenspel gezet').
Een citaat: 'Het gaat hier om een ander soort macht dan gewoonlijk met dat begrip wordt aangeduid: niet van de staat en de daad (lees: het eventuele vermogen van een overheid om met geweld haar wil op te leggen), maar van de samenleving en het woord, eventueel het gebaar, of het gevoel. De macht waar het hier om gaat, ligt bij het ongrijpbare fenomeen dat veelal 'publieke opinie; wordt genoemd. Zij is daadwerkelijk een macht, zij het een macht die niet straft maar dwingt, met schuld(gevoel), uitsluiting, schaamte en ridiculisering, straffen die als des te problematischer ervaren worden omdat ze deels zelfkastijdingen zijn.' Echt een stuk om er op zondagmiddag eens goed voor te gaan zitten, politiek correct of niet.
Rampzalig Brexit-etentje
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Een artikel dat veel aandacht stof deed opwaaien in Groot-Brittannië en Brussel. De Frankfurter Allgemeine Zeitung reconstrueerde het rampzalige diner tussen premier Theresa May en EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De Luxemburger zou May tijdens het etentje op Downing Street 10 hardhandig uit haar droom van een amicale scheiding van de wegen hebben gehaald. Het Verenigd Koninkrijk krijgt namelijk gewoon een rekening van 60 miljard euro. En van een eenvoudige toegang tot de interne binnenmarkt kan geen sprake zijn. Juncker verliet de Britse ambtswoning ‘tien keer skeptischer’ dan hij gekomen was, zo liet hij zich volgens bronnen ontvallen. Ook Angela Merkel deed nog een duit in het zakje: na een telefoontje met Juncker verklaarde zij dat ‘sommigen in Groot-Brittannië’ zich illusies maken over de onderhandelingen. Inmiddels weten we wie die sommigen zijn.
Data is de nieuwe olie
Twintig jaar terug waren oliefirma’s de grootste bedrijven ter wereld. Nu zijn dat techbedrijven als Alphabet (Google), Amazon, Facebook en Apple. Deze bedrijven hebben gigantische hoeveelheden gegevens — data — van consumenten en bezitten een groot aandeel van de markt. Volgens het Britse weekblad The Economist zorgt de omvang van deze bedrijven en de natuurlijke aard van data voor regulering.
Datagegevens leveren bedrijven waardevolle informatie op. En data heeft een unieke eigenschap; meer data zorgt voor meer inzicht in de manier waarop consumenten een product of dienst gebruiken. Daardoor kunnen bedrijven hun producten of diensten verbeteren, en zo weer meer data genereren. Data heeft dus als eigenschap zichzelf te versterken. Daarmee is het niet moeilijk om te voorspellen dat de machtige techbedrijven alleen nog maar groter zullen worden.
Maar dat zorgt ook voor kopzorgen bij marktautoriteiten: Google opdelen in vijf stukken heeft weinig zin, want het deel met de meest waardevolle data zal toch weer uitgroeien tot een (te) sterke speler.
Er zijn twee dingen die marktautoriteiten volgens het weekblad moet aanpassen; allereerst moet er niet alleen worden gekeken naar het marktaandeel bij een overname, maar naar de datagegevens waar een bedrijf over beschikt en of het overname bedrag dit rechtvaardigt. Met die filosofie zou er een stokje gestoken worden voor Facebooks’ overname van Whatsapp (22 miljard dollar). Last but not least moeten consumenten veel meer inzicht krijgen in wat bedrijven verdienen aan hun data.
Wordt het Britse huisvestingsysteem voor zeer kwetsbare groepen uitgehold?
In het Verenigd Koninkrijk bestaat een bepaald type huisvesting voor zeer kwetsbare groepen: supported housing. Dergelijke woningen zijn bedoeld voor mensen met alcohol- en drugsproblematiek, psychische problemen of bepaalde handicaps. Circa 700.000 mensen zitten in een dergelijke woning, maar er zijn er naar schatting nog 17.000 te weinig — en dat aantal zal de komende vier jaar waarschijnlijk verdubbelen. Er is berekend dat het system jaarlijks zo’n 3,35 miljard pond uitspaart aan kosten die samenhangen met gezondheidszorg, criminaliteit en maatschappelijke zorg.
De regering wil de manier waarop het systeem financieel wordt ondersteund veranderen. De kosten moeten meer verschoven worden naar het council-niveau, het Britse gemeentelijk niveau. Maar is dat wel zo'n goed idee?
De foute vrienden van Donald Trump
Het televisieprogramma Zembla leverde afgelopen woensdag een klassiek staaltje onderzoeksjournalistiek af rondom Donald Trump. Gelukkig geen makkelijk nieuwsitempje over een vreemde uitspraak van de president, maar een item waar maandenlang onderzoek aan vooraf is gegaan. Zembla-journalist Sander Rietveld dook in de zakelijke contacten van president Donald Trump en stuitte op zakelijke deals met Viktor Krapunov, de voormalig burgemeester van Almaty (Kazachstan). Krapunov wordt verdacht van het wegsluizen van honderden miljoenen overheidsbezittingen en staat op de Interpol-opsporingslijst. Een andere zakenpartner betreft Felix Sater, een Russisch maffiamaatje. Zembla achterhaalde dat deze zakenpartners gebruik maakten van Nederlandse brievenbusmaatschappijen — uiteraard beheerd door trustkantoren — om vermoedelijk hun zwarte geldstromen te managen.
Het programma loodst de televisiekijker door de complexe wereld van witwasconstructies en geeft de hoofdpersonen een gezicht — letterlijk. Rietveld belde voor wederhoor aan bij het huisadres van Sater voor een kort deuropening-gesprek. De grote vraag blijft vooralsnog onbeantwoord: wíst Trump dat hij zwart geld binnenhaalde in zijn zakenimperium? To be continued.
De nadagen van het kapitalisme?
Steeds vaker duikt de term 'late capitalism' op: een verzamelterm voor alle absurditeit waar de wereld vandaag de dag mee geconfronteerd wordt, van Trump en Brexit tot spijkerbroeken met nep-moddervlekken die voor 425 dollar per stuk over de toonbank vliegen. The Atlantic onderzoekt wat er schuil gaat achter het begrip in een vermakelijke en historisch getinte longread over de vermeende nadagen van het kapitalisme.
55 Bijdragen
Roland Horvath 7
De Noord Koreanen haten de VS. Maar de VS haten de Noord Koreanen nog veel meer. Ze haten iedereen die hen niet erkent als de Masters of the Universe, de heersers over de hele aarde. Wat ze sedert het begin van de jaren 1800 zien als hun uitverkiezing en hun bestemming, hun Manifest Destiny. Daarom voeren ze sedert WO2 bijna voortdurend oorlog met miljoenen doden als gevolg. Europa doet graag meer aan die oorlogen, in het kader van de NAVO die sedert de val van de Sovjet Unie in 1991 een offensieve, agressieve, niet meer uitsluitend een defensieve, taak gekregen heeft: Oorlog voeren waar ook ter wereld als hulptroepen van de VS. We zijn die oorlogen en de miljoenen doden gewoon gaan vinden.
Wanneer gaat de EU volwassen worden, zich losmaken uit de schadelijke dominantie van de VS en eigen federale strijdkrachten opbouwen naast en los van de strijdkrachten van de EU lidstaten. En vooral niet meer meedoen in het dwaze oorlogsgestook, gebaseerd op verzinsels en leugens van de VS, tegen Rusland een buurland.
Jan Smid 8
Roland HorvathTen eerste is Noord-Korea begonnen met oorlogvoeren, en Rusland en andere communistische landen waren al bezig met voorbereidingen voor het voeren van de Koude oorlog vóórdat WO-II was beëindigd.
Ten tweede, de Koreaanse oorlog is begonnen als een burgeroorlog en ondersteund en overgenomen door militairen eenheden, zowel door China en Rusland, en de VS en VS-gezinde landen
Ten derde, toen Japan dat Koreaa had bezet werd verslagen door de Amerikanen, werd Noord-Korea bevrijd door de Russen en Zuid-Korea door de Amerikanen.
Ten vierde zijn Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk de Eerste en de Tweede Wereldoorlog niet begonnen, ook niet wat er daarna is gebeurd aan oorlogen.
Ten vijfde, ik sta niet achter elke oorlog die de VS heeft gevoerd. Maar de VS als agressor neerzetten is voor mij een brug te ver, En: Europa laat de VS de kar trekken, zonder daar zelf iets tegenover te stellen, en zonder zelf vuile handen te willen maken. We ouwehoeren, meer doen we niet en een verenigd Europa is er eigenlijk nog steeds niet.
Ten zesde, er wordt gesproken over dat Amerika tijdens de Koreaanse oorlog gruweldaden heeft begaan. Ik kan niet zo goed vinden welke dat dan waren, maar was het alleen Amerika of heeft Rusland en China daar ook aan meegedaan?
Ten zevende, de mensheid zelf is de oorzaak van oorlogsvoering, niet de VS enkel en alleen.
Ten achtste, wanneer gaat u zich definitief vestigen in een communistisch land want als u de VS niet pruimt dan natuurlijk ook niet de geneugten van het vrije westen, dat voor een groot deel zijn bestaansrecht aan dat land heeft te danken. Toch?
Roland Horvath 7
Jan SmidWie protesteert tegen de bestaande machtsverhoudingen en de resulterende inkomsten en vermogensverdeling; wordt als extremist, nationalist of populist bestempeld. Of als Noord Korea -, Cuba - of Venezuela ganger. Protest, kritiek, woord en wederwoord, ze horen bij de democratie, de innovatie, de vooruitgang, de vrijheid, de gelijkheid en de broederlijkheid.
Nogmaals, de EU moet zich losmaken van de dominantie van de VS, een betere relatie aangaan met Rusland RU en Eurazië, buren. RU was nooit een bedreiging voor West Europa. Een betere relatie met de BRICS landen, de NAVO er uit, de VS bases eveneens. Europa eerst, gedaan met de knechtenrol.
Jan Smid 8
Roland HorvathVanzelfsprekend is Rusland wel altijd bedreiging voor Europa. Vraag het maar aan de inwoners van de landen die vroeger vielen onder het Warschaupact, vraag het ook aan de Oekraïners. We moeten niet de fout herhalen van Ien van den Heuvel die meende dat het met de vrijheid en het leven van de inwoners van de voormalige DDR helemaal niet zo slecht was gesteld.
Ik ben het ook niet eens hoe kapitalisme en dan met name het neoliberalisme i.c.m. Angelsaksisch kapitalisme zich ontwikkeld heeft in de VS en het Verenigd Koninkrijk en nu naar Europa dreigt over te slaan. Ik kan ook niet zeggen dat de VS haar invloedssfeer heeft uitgebreid naar landen waar de gehele bevolking van kon proeven (Cuba met Batista, Iran met de Sjah)
Toch blijven Amerika en het Verenigd Koningrijk wel de landen,samen weer met andere landen, die als Geallieerden optraden tijdens WO-II die ons bevrijd hebben van Duitsers en ons de vrijheid en democratie hebben gegeven. U en Ik heb daar mijn vrijheid aan te danken en ik weet ook dat slechts 1 op de 7 mensen leeft in een land van vrijheid van meningsuiting, vrijheid van drukpers en democratie. En dat te behouden is al een klus op zich. Ik heb godzijdank nooit een oorlog behoeven mee te maken, u waarschijnlijkheid ook niet. Laten we dat ook zo houden en laten we hen geen agressors noemen, want ze hebben meer vrijheid geschapen dan ze onderdrukt hebben.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan SmidJan Smid 8
Ludovica Van OirschotDaarnaast is het niet waar dat de VS in haar eentje heeft gewonnen. Eigenlijk was dat Engeland dat een jaar lang moederziel alleen heeft gestaan in haar strijd tegen de Duitsers en niet bezet is. En dat is hun maar ook onze redding geweest.
Wat wel waar is dat dat Westelijke politieke leiders nogal eens naïef en kortzichtig zijn geweest met het kiezen en steunen van zogenaamde vrienden en vaak geen neutrale positie durven in te nemen.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan SmidJan Smid 8
Ludovica Van OirschotLydia Lembeck 12
Jan SmidWanneer het precies was weet ik niet meer, maar ik herinner me dit toch echt. Ondanks dat er geen oorlog zou zijn, zouden de VS toch met geweld hun militair(en) komen weghalen....
Jan Smid 8
Lydia LembeckStap dan a.u.b uit de NATO en vorm een Europese samenwerkingsverband op militair gebied en vraag geen hulp meer van de VS. Wees vooral eerlijk en oprecht.
En o ja, creëer meer empatisch vermogen want deelt u de mening van Trump die terecht zegt dat de VS het leeuwendeel van de NAT)-bijdragen betaalt hoewel Europa veel méér inwoners heeft dan de VS? Hoe zou u het vinden als u een Amerikaanse soldaat was en u wel te voorschijn mag komen voor problemen in de Balkangebieden en u de kans loopt berecht te worden als militair terwijl de Europese landen nauwelijks militairen leveren en hun handen niet vuil willen maken?
Lydia Lembeck 12
Jan SmidDe VS militairen worden wel gestuurd door de eigen regering en als de de andere landen in de VN en de NAVO daardoor lui geworden zijn, ligt dat m.i. toch ook aan de VS die doorgezet heeft. Waren al die oorlogen echt nodig dan?
Angst voor communisme was oorzaak van Vietnam. Maar hoe erg was dat voor Vietnam, nadat ze dat wel invoerden? Ik denk dat het reuze meeviel.
Ik deel verdraaid weinig met Trump. Ik heb ook niets gezegd over de bijdragen. Je legt me nu woorden in de mond. Verder ben ik geen Amerikaanse en geen militair en heeft elk mens eigen gedachten. Wie als vrijwilligers het leger ingaat weet dat er gevaren op hem/haar wachten. De keuze is om nee te durven zeggen. Soms erg lastig (armoede). Maar er zijn er die deze moed wel hebben.
Roland Horvath 7
Ludovica Van OirschotDuitsland gedroeg zich i de jaren 1930 te zelfstandig tegenover de VS, naar de zin van de VS. De VS hebben door de hulp van de Sovjet Unie Duitsland verslagen, de inspanningen waren 10 tegen 1 of nog erger. De VS bezetten nu Duitsland en en passant ook West Europa. Ze zijn er in geslaagd zich als bevrijder te doen accepteren en bovendien als schild tegen de agressieve ambities van de Sovjet Unie/ Rusland, die nooit hebben bestaan. Wat propaganda en dagelijkse indoctrinatie vermogen.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidJan Smid 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan SmidPieter Ahsmann 5
Jan SmidJan Smid 8
Pieter AhsmannWim 69 6
Jan SmidDit is alles samenvattend en een waarheid als een koe!
Lydia Lembeck 12
Wim 69Wim 69 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Wim 69Zolang de REDE er is, maakt het weinig uit, denk ik. Maar het mankeert zoveel mensen aan REDE... aan een groot genoeg Denkraam, vrees ik. Of ze nu wel of niet hoog of laag zijn opgeleid maakt vrij weinig uit. Onder de hoog opgeleiden kunnen veel hele domme mensen rondlopen en omgekeerd kan je onder laag opgeleiden praktische en slimme mensen vinden. Misschien zijn er wel meer echt domme mensen on de hoog opgeleiden, omdat die ervan uitgaan dat ze superieur zijn. Terwijl laag opgeleiden de praktijk van hun leven dagelijks nodig hebben om goede keuzes te maken. Wie logisch denkt hoeft niet een Masters degree te hebben.
Wim 69 6
Lydia LembeckEn zo gaat het vaak bij de topbestuurders:
Het ‘juiste’ nest
Uit welk nest de topbestuurders komen, lijkt aanzienlijk van invloed op het verloop van hun carrière. Zo heeft maar liefst de helft van hen minstens één ouder die ook op executiveniveau werkte. Voor mannelijke executives waren vaker de beide ouders een rolmodel dan voor hun vrouwelijke collega’s (41 procent vs. 25 procent). Voor de jongere generatie (45 jaar en jonger) is de moeder vaker het rolmodel dan voor de oudere groep executives (56 jaar en ouder) (21 procent versus 5 procent).
Lydia Lembeck 12
Wim 69Wim 69 6
Jan SmidJurriaan Hartog 2
Jan SmidJan Smid 8
Jurriaan HartogLydia Lembeck 12
Jan SmidJurriaan Hartog 2
Jan SmidEr is altijd wel een alarmisme waarachter de ware motieven schuilgaan.
Die van J. Perkins prikt door de leugen van ontwikkelingshulp, die van Constandse door de leugen van de koude oorlog.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathFTM 5 1
-> Zomaar wild idee: outsourcen van Westers menselijk kapitaal naar 3e Wereldlanden door grote bedrijven/multinationals?
"Het is een van die raadsels van de huidige economie. De recessie is voorbij, er is weer groei,...".
-> Jaja, en Bloomberg als pro-vrije markteconomie "onderzoekt" oorzaken als Zombie-bedrijven, komt nota bene met oplossingen als "meer immigratie en deregulatie", ofwel dure arbeid door goedkope arbeid vervangen en minder belastingregels, precies oorzaken van stagnerende groei.
Wat Bloomberg verder niet vermeldt is dat wereldwijde belastinginkomsten als % van BBP al sinds 2010 toenemen (1), mogelijk t.g.v. "crack-down" op belastingontduiking door zelfde multinationals. Totale belastinginkomsten nu zijn echter nog niet helft (~15%) van percentage in booming '90s.
Maar toename van belastinginkomsten zou vgl. Bloomberg nooit oorzaak kunnen zijn van huidige "groei", want past absoluut niet in Bloombergs libertarische visie dat belasting diefstal zou zijn. "Trickle-down economics" (belastingverlaging voor heersende klasse waarvan iedereen zou profiteren) als ultieme oplossing om groei te stimuleren zal door Trumps miljardairskabinet nog vaak worden gepredikt.
1. http://data.worldbank.org/indicator/GC.TAX.TOTL.GD.ZS
Pieter Jongejan 7
FTM 5FTM 5 1
Pieter JongejanOverigens gaat bovenstaand artikel over stagnerende productiviteitsgroei, terwijl wereldeconomie als geheel wel zou groeien. Aangezien belastinginkomsten al 7 jaar achter elkaar in meeste landen jaarlijks significant stijgen, lijkt dat plausibeler verklaring voor geoberveerde "groei" dan lage geboortecijfers, waarvan effect pas over enige decennia meetbaar zal zijn.
Pieter Jongejan 7
FTM 5Investeerders weken met hun goedkoop geld uit naar de BRICS landen. China en India zagen hun economische groei in de periode 2000-2010 toenemen. Grondstoffenprijzen vlogen omhoog. Maar inmiddels neemt ook de economische groei in de BRICS landen af, omdat hun exporten naar het Westen afnemen. De huidige lichte opleving van d eeconomische groei in Europa is van conjunkturele aard en niet van strukturele aard. Dat kun je aflezen aan het feit dat de werkloosheid maar mondjesmaat afneemt terwijl de groei van de beroepsbevolking stagneert en in sommige Westerse landen zelfs negatief is.
De Tweede Kamer heeft zich door Draghi met een kluitje in het riet laten sturen door niet kritisch te reageren op zijn uitleg dat het huidige economisch herstel zal doorzetten. De Juglar duurt gemiddeld 10 jaar. Dus wees gewaarschuwd voor 2018 (10 jaar na 2008).
FTM 5 1
Pieter Jongejan1. http://piketty.pse.ens.fr/files/capital21c/en/pdf/F14.1.pdf
Arne van der Wal 10
FTM 5Pieter Ahsmann 5
Marla Singer 7
Pieter AhsmannWim 69 6
Marla SingerPieter Ahsmann 5
Marla SingerWim 69 6
Ze komen vaak uit nesten met oud geld, en met een dubbele moraal.
Kan je op een eerlijke manier rijk worden? Er zijn uitzonderingen maar
onder de VVD top vrees ik dat dat niet zo op gaat......
Ze weten weinig van het 'gewone volk' en kijken er vaak neerbuigend op neer want zij hebben het immers gemaakt maar vergeten voor het gemak
de kruiwagen die ze hadden.......Ze meten niet met een menselijke maat maar met hun eigen maat(en)
En ja dan kan je wel eens tegen de lamp lopen......
r 14 4
Wim 69mag ik daar aan toevoegen: VVD is belichaming van "de arrogantie van de macht"
Wim 69 6
r 14Marla Singer 7
r 14Voor de VVD waren het de andere partijen die de meeste stemmen hadden. Ze krijgen het dan in hun bol en verwateren de morele grenzen. Of beter gezegd dan krijgen ze te maken met de verleidingen van het lobby circuit en die hanteren heel andere maatstaven dan wij van een democratie gewend zijn. Vandaar dat het begrip democratie in deze alles behalve vanzelfsprekend is. Degenen die het meest dicht bij het vuur zitten hebben de meeste invloed en dan zijn dan niet de burgers.
In een ver verleden had een vorst daar nog wel eens wat op aan te merken maar die bemoeit zich er kennelijk niet meer zo mee wat het dan een behoorlijke dure aangelegenheid maakt waar niet meer zoveel uitkomt.
Lydia Lembeck 12
Wim 69Je analyse begrijp ik wel. Ik heb er in mijn kindertijd tussen gewoond en vond het toen al raar dat mensen alleen maar rijker wilden worden, desnoods ten koste van anderen en van de natuur. Ben altijd al het RODE schaap in de familie geweest. De rest was KVP en later vrijwel allemaal VVD.
Luc van Beers 7
zie ook dit mooie compliment uit het Parool, en FTM, waar blijft die slimme marketing actie via linkedin en facebook voor nieuwe leden?
Het is ondertussen een genot om Eric Smit achter zijn balletje aan te zien rennen
Als Eric Smit bloed ruikt en zijn tanden ergens in zet, is het een plezier om hem van heel nabij te gaan volgen. Dan zie je iemand die niet meer los laat. Die hele zaak rond Henry Keizer - ik geniet ervan.
Ooit schreef Smit een boek over Nina Brink, ook zo iemand in wie hij zich vastgebeten had. Zij reageerde met rechtszaken en dwangbevelen en Pieter Storms. Op een zeker moment verweet ze Smit 'obsessief gedrag'. Ik denk dat hij slechts zijn journalistieke plicht aan het vervullen was, maar eerlijk gezegd snap ik haar punt inmiddels wel een beetje.
Een paar jaar lang heb ik met Martin Šimek gewerkt en toen heb ik gezien dat je altijd een tennisser kunt blijven, ook als je een nachtelijk interviewprogramma op Radio 1 aan het presenteren bent. In Eric Smit kan ik niets anders zien dan een squasher - hij is vier keer Nederlands jeugdkampioen geweest.
Precies twee jaar geleden interviewde ik hem voor deze krant, dit is een citaat van hem uit dat verhaal: 'Nog altijd, in het dagelijks leven, haal ik iedere sporter er zo uit: ze duiken in je hoofd, trekken aan je, testen hoe sterk je bent. Stel je voor hoe mijn dagen als kind eruit zagen: ik woonde in Zevenaar, dertien kilometer fietsen naar school, op de terugweg stoppen bij de squashbaan, uur of drie trainen, dan naar huis, eten en huiswerk maken, naar bed."
Lydia Lembeck 12
Luc van BeersLuc van Beers 7
"Je leert om competitief te zijn. Je leert op je bek gaan. Te verliezen. Om hard te werken, ook als je je afvraagt waaróm je dat in godsnaam doet. Ik heb mijn jeugd tot mijn dertigste kunnen rekken: achter een balletje aangerend en de wereld afgereisd. Toen ik afstudeerde in 1997 werd ik wakker, dertig jaar oud, en dacht: godverdomme, nu moet ik wat gaan doen.'
Het antwoord was: achter de Henry Keizers van deze wereld aan. Keizer zal zich 's nachts weleens huilend afvragen waarom hij nu ineens in een glazen kooi zit opgesloten met een boomlange, ietwat studentikoze en onvermoeibare man.
Ondertussen hebben mensen als Bas Heijne, Ad van Liempt en Alexander Klöpping verklaard lid te zijn geworden van Follow the Money, het journalistieke platform van Smit. Blijkbaar zien zij in deze site een reddingsboei voor de journalistiek. Ik denk dat ze daar gelijk in hebben.
En wat is het ondertussen een genot om Eric Smit achter zijn balletje aan te zien rennen.
Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over media.
Lydia Lembeck 12
Luc van BeersLuc van Beers 7
Marla Singer 7
Bij deze de link naar het artikel:
http://www.zerohedge.com/news/2017-05-06/problem-emerges-central-banks-injected-1-trillion-2017-its-not-enough
bps 12
Marla SingerKun je een link plaatsen?
De centrale banken kunnen in het financiële circuit wel tegen de onvermijdelijk stijgende inflatiecurve van (1+i)ᵗ aanlopen waardoor steeds meer schulden ontstaan dan er (1-i)ᵗ⁻¹ verdampen door inflatie.
Als inflatie i permanent 0,02 is (2%) verdubbelen prijzen -dus de geldhoeveelheid- elke 35 jaar.
Als de inflatie in het financiële circuit aanmerkelijk hoger is dan in het reële circuit, dan gaat het wat harder.
Maar er is geen ontkomen aan als er eenmaal meer geld is dan met materiele activa gedekt kan worden.
Dan rest daarvoor nog slechts immateriële activa die hun dekking nog, en steeds verder, in de toekomst moeten krijgen.
Volgens Edin Mujagic ging een fiat geldsysteem gemiddeld 27 jaar mee in de reële economie. Zonder inflatie (gemiddeld 0%) kan een fiat geldsysteem in principe eeuwig meegaan, als er voldoende materiele dekking en dus vertrouwen in geld blijft.
Maar zeg kindertjes maar eens dat ze van de suikerpot (de geldpers) moeten afblijven.
Die gaat geheid leeg voordat die bijgevuld kan worden.
Ludovica Van Oirschot 15
Ludovica Van Oirschot 15
Lydia Lembeck 12
De Volkskrant (via Blendle)
Daar moet ik eerst voor betalen. En dat vind ik wat storend.
[Verwijderd]