Follow The Money selecteert

Deze week onder meer aandacht voor 's werelds grootste startup festival 'One Spark' in Jacksonville, USA; de 'dirty dozen' die Griekenland naar de verdoemenis hebben geholpen, lagere BTW voor digitale kranten, Spaans gesjoemel met cijfers, robots die de onderkant van de arbeidsmarkt bedreigen en een stuk over gevluchte vastgoedman Lips. Plus: een interview met Syriza econoom Lapavitsas.

Start up city

Forbes Forbes beschrijft deze week hoe drie ondernemers in het zieltogende Jacksonville Florida besloten om hun talent in hun eigen stad in te zetten, in plaats van een goede baan aan te nemen in Silicon Valley of New York. En met succes: met behulp van crowdfunding wisten ze binnen drie jaar niet alleen zelf twee bedrijven van de grond te krijgen, maar werd ook het idee voor een start-up festival geboren. Jacksonville, waar 17 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft en de werkloosheid welig tiert, is nu de thuisbasis voor One Spark, 's werelds grootste start-up festival dat dit jaar 350.000 dollar opbracht. Dat geld wordt op basis van stemmen van de meer dan 300.000 bezoekers en een professionele jury verdeeld onder de meer dan 500 startende bedrijfjes die gedurende zes dagen hun bedrijfsplan mochten promoten in de stad. One Spark zelf levert overigens ook werkgelegenheid op in Jacksonville: de organisatie groeit en is inmiddels een professionele non-profit met tien fulltime werknemers.  

The dirty dozen: 12 people who ruined Greece

Politico Welke leiders hebben van Griekenland zo'n economische ramp gemaakt? Het nieuwe Brusselse Politico somt het prachtig op in een overzicht van twaalf brokkenpiloten. Van Winston Churchill tot en met Georgios Mavromichalis. De ellende is niet van recente makelij, zoveel is nu wel duidelijk.  

Juncker wil lagere btw op digitale journalistiek

Het Financieele Dagblad (gratis registratie) De Europese Commissie wil - volgens haar voorzitter Juncker - dat het hoge BTW tarief voor digitale media verdwijnt. Papieren media kennen immers het lage BTW-tarief en de EC is van mening dat BTW 'technologie-neutraal' moet zijn. Volgend jaar komt de Commissie met een wetsvoorstel dienaangaande. Overigens zijn momenteel de BTW-verschillen op media tussen de diverse EU landen groot. In Nederland betalen we een btw-tarief van 21 procent op de inkomsten uit digitale producties, terwijl de papieren krant maar voor zes procent wordt belast. In Duitsland zijn de tarieven respectievelijk 19 procent en zeven procent en in het Verenigd Koninkrijk betalen krantenlezers nul BTW op de papieren krant, maar 20 procent op de digitale journalistiek.  

It's all change as robots threaten to take over the world of work

Birmingham Post 'We are into the next wave of technological change that will involve increased use of artificial intelligence and 'clever' machines'. Met deze zin opent Dr Steve McCabe, directeur Research Degrees aan Birmingham City University dit opiniestuk over de impact die technologische ontwikkelingen en kunstmatige intelligentie zullen hebben op onze toekomstige samenleving. McCabe voorziet voor de arbeidsmarkt de komende decennia ingrijpende veranderingen. Hij verwijst in dat verband naar het boek Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future van Martin Ford, die stelt dat het aloude adagium dat technologische vooruitgang werk en welvaart oplevert, niet meer opgaat. Ook citeert McCabe het werk van Michael Osborne en Carl Frey van de universiteit van Oxford, die claimen dat de komende twintig jaar 35 procent van de huidige banen mogelijk verdwenen zullen zijn als gevolg van automatiseringstoepassingen. Zie ook dit stuk in Die Welt over datzelfde onderzoek: in Duitsland zouden 18 miljoen banen verdwijnen in de komende decennia. McCabe waarschuwt dat deze ontwikkelingen grote (negatieve) gevolgen zullen hebben voor met name de onderkant van de arbeidsmarkt en roept de overheid, het onderwijs en de industrie op om goed na te denken over deze uitdaging.  

Come Fly With Lips

Brandpunt ‘Dat ik de oorzaak ben van de nationalisatie van SNS, nee, dat is teveel eer,’ zei de gevallen vastgoedman Roger Lips afgelopen dinsdag bescheiden in Brandpunt. Zijn kredietlijn bij SNS was dat zeker níet – de projectontwikkelaar was met 370 miljoen aan leningen ooit de grootste klant van SNS. ‘Dat hebben ze me toch zelf geleend en het zijn allemaal wijze mensen die ernaar gekeken hebben,’ countert Lips in de uitzending over de nasleep van zijn ingestorte vastgoedimperium en zijn persoonlijk faillissement. De gevluchte Lips verbleef in een hotel in Dubai, waar hij - onder de muzikale begeleiding van Frank Sinatra’s 'Come Fly With Me' - vertelde over het onrecht wat hem wordt aangedaan door SNS en de curatoren die hem verdenken van faillissementsfraude. Lips schonk namelijk een chalet aan zijn kinderen, hij verkocht (volgens Lips) aan hen een exclusief wagenpark en wist zijn vrouw 15 miljoen rijker te maken door belangen in zijn bedrijf ín te kopen. De uitzending geeft een interessant inkijkje in de denkwijze van een gevallen vastgoedman en de handelswijze van SNS die, vanwege een vergissing van 10 duizend euro, alsnog 50 miljoen euro eist van Lips. Zie uitzending Brandpunt vanaf minuut 20:15  

Spanje krijgt eerste Europese boete wegens vervalsing begrotingscijfers

Het Financieele Dagblad (gratis registratie) Maar dan wel een symbolische boete, want de 17 miljoen euro die de Europese Commissie oplegt is een schijntje bij wat zij op had kúnnen leggen, namelijk twee miljard. Wat was het geval? Tussen 1998 en 2011 heeft met name de provincie Valencia stelselmatig gesjoemeld met niet opgegeven uitgaven in de gezondheidszorg. Honderden facturen bleven in Valenciaanse bureaula's verstopt voor de ogen van Eurostat. Op deze manier gaven de regionale autoriteiten tussen 1998 en 2011 een te rooskleurig beeld van hun begrotingstekort. Volgens de Spaanse regering was dit 'niet met opzet' gebeurd. De Commissie heeft dit standpunt overgenomen en daarom een symbolische boete opgelegd. Niet iedereen is echter overtuigd van deze welwillende lezing. Spanje probeerde immers de Europese inspectie te blokkeren door beroep aan te tekenen bij het Europese Hof..  

Costas Lapavitsas: The Syriza strategy has come to an end

Verso Interview met econoom Kostas Lapavitsas over de aanpak door Brussel van de Griekse crisis. Lapavitsas noemt die aanpak 'het trekken aan een dood paard' en vraagt zich hardop af hoe lang het nog moet duren voordat de Europese beleidsmakers in Brussel bij zinnen komen. Hij constateert dat wat Brussel wil en wat de Griekse regering wil simpelweg onverenigbaar met elkaar zijn. In zijn ogen zou de Griekse regering er verstandig aan doen een grexit serieus te overwegen: 'Greece needs to consider the true alternative path which is to leave this failed monetary union. It is clearly the only way that was there from the beginning – which is basically exit'. Lapavitsas gelooft dat een gecontroleerde exit nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Hij noemt de eurozone 'a major historical failure' en Europa's grootste fout ooit. 'En deze muntunie zal geen stand houden', zo voegt hij er nog aan toe, omdat die voor geen enkel land goed functioneert, ook voor Duitsland niet. Lapavitsas hekelt het 'Europeanisme' van Brussel die een oplossing in de weg staat: 'And those who refuse to see [de eurozone-ramp, red.], it is because of ideological reasons, because this ideology is poisoning the debate. It is not neoliberalism, it is Europeanism. The idea of Europe as this transcendental entity which is good for all of us and we all belong to it.'