© ANP / Bas Czerwinski

Follow the Money selecteert

4 Connecties

Relaties

Schaduwbanken fake news

Organisaties

Ministerie van Defensie

Locaties

Londen
9 Bijdragen

Ook deze week hebben we weer de beste artikelen uit andere media voor je uitgezocht. Vandaag onder andere: schimmige schaduwbanken; geldstromen naar basisschoolleraren; een nieuw fenomeen in de bitcoin-hype en een voormalig generaal over de deplorabele toestand bij Defensie. Prettig weekend!

Schimmige schaduwbanken

De Groene

Wie dacht dat 2008 de laatste crisis was zit fout. Een toekomstige klap zit er aan te komen. ‘Ja, het systeem is nog steeds kwetsbaar, en ja het zal er zeker nog een keer van komen.’ Dat zegt econoom Gary Gorton, een expert op het gebied van de zogenaamde repo-markten. Het is de markt waar banken op korte termijn goedkoop geld kunnen lenen. Deze markt is onderdeel van het schaduwbankieren. Een financieringsmarkt die buiten toezicht staat van de autoriteiten en waar enorme bedragen in omgaan. Het schaduwbankieren speelde een belangrijke rol in het ontstaan van de vorige kredietcrisis. Nu is er opnieuw onrust.

Gaat het extra geld wel naar basisschoolleraren?

De Volkskrant

270 miljoen euro gaat er volgend jaar naar de salarissen van leraren in het primair onderwijs. En waarschijnlijk komt daar nog 500 miljoen bij voor het verlagen van de werkdruk. De vraag is: komen die extra centen straks daadwerkelijk bij de leraren terecht? Het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (AOb) onderzocht al eens eerder de geldstromen richting het onderwijs. Daarbij kwamen de onderzoeksjournalisten erachter dat de uiteindelijke bestemming van het extra geld lang niet altijd overeenkomt met het vooraf gestelde doel. Hoe dat kan, lees je in dit artikel in De Volkskrant.

De omgekeerde wereld

The Washington Post

Deprimerende bevindingen van politicologen waren deze week te lezen op het blog 'The Monkey Cage' van The Washington Post. We gaan er altijd van uit dat politici hun besluiten maken op basis van feiten, en dat betere informatie zal leiden tot betere besluiten. Tegelijkertijd weten we uit psychologisch onderzoek dat mensen selectief zijn in hoe zij informatie tot zich nemen: aannames en emoties wegen vaak zwaarder dan feiten. Onderzoek onder Deense politici wijst uit dat politici juist goed zijn in het interpreteren van informatie, als ze geen sterke positie over het onderwerp hebben ingenomen. Oftewel: hoe meer bewijs van het tegendeel, des te meer politici zich laten beïnvloeden door hun eerdere aannames in plaats van hun conclusie bij te stellen. 

Voormalig commandant Mart de Kruif over het vastlopen van Defensie

De Volkskrant

Hoewel generaal buiten dienst Mart de Kruif weet dat de afkorting b.d. onder militairen staat voor 'bek dicht', doet hij in de Volkskrant dit weekend toch een boekje open over hoe de krijgsmacht volgens hem krakend vastliep. Hij pleit voor een onafhankelijke analyse naar de staat van ons leger: ‘Laat iedereen in de spiegel kijken, van korporaal tot Kamerlid. Gebruik de discussie over dit tragische incident en de politieke bereidheid weer te investeren in defensie, om structurele verbeteringen aan te brengen. Dat begint met een diagnose: wat is er gebeurd, kloppen de gemaakte aannamen nog wel, hoe repareren we wat kapot is, wat komt er op ons af?’

Rijkentaks daalt overal

De Standaard (via Blendle)

De Franse econoom Thomas Piketty heeft in zijn boek ‘Kapitaal in de 21e eeuw’ gewezen op de toenemende ongelijkheid tussen het rendement op arbeid enerzijds en het rendement op kapitaal anderzijds. Het rendement op kapitaal is structureel hoger dan het rendement op arbeid en dit leidt tot een toenemende vermogensongelijkheid. Ruben Mooijman laat in zijn artikel in De Standaard zien dat in vele Europese landen overheden de belasting op vermogen wordt verlaagd: Frankrijk, Noorwegen en naar alle waarschijnlijkheid ook Nederland onder Rutte III. Alle Europese landen? Nee. België is als een Gallisch dorp dat stand houdt tegen de stroom en waar de belasting op vermogen juist wordt uitgebreid.

Hoe kwetsbaar is de huidige Bullmarket?

The Economist

Alle beleggingswaarden in de economie staan torenhoog. Dat geldt voor huizenprijzen, bitcoins, obligaties en aandelen. Toch is er weinig bezorgdheid in de markt. Maar wat als de Centrale Banken hun rentebeleid gaan normaliseren? Het weekblad The Economist hamert erop dat het hoe dan ook van groot belang is dat de banken doorgaan met het versterken van hun balansen. Ze moeten voorbereid zijn op een omslag in het sentiment en in staat zijn om een enorme toename van het aantal oninbare schulden op te vangen.

This is London

The Financial Times

Uber verloor afgelopen maand haar taxilicentie voor Londen. De toezichthouder oordeelde dat de taxidienst te weinig verantwoordelijkheid neemt voor veiligheidsincidenten. Een klap voor 40.000 Londenaren die voor Uber werken. Journalist Ben Judah schreef er vorig jaar de veelgeprezen bestseller This is London over. In het boek gaf hij een indringende kijk in het troosteloze bestaan van Roemeense metselaars, Filipijnse huisvrouwen en Pakistaanse slagers. Voor the Financial Times maakte Judah deze week in dezelfde stijl een verhaal over het harde bestaan van Uber-chauffeurs. Net zo sterk als zijn terecht bewierookte boek.

Cryptomunt: beter dan een beursgang?

De Volkskrant (via Blendle)

De 32-jarige Don Molenaar heeft de eerste succesvolle initial coin offering (ICO) in Nederland op zijn naam staan. Hij heeft namelijk afgelopen maand een nieuwe valuta geschapen, de CombiCoin, en wist daarmee 1,9 miljoen euro op te halen. Via een soort beursgang worden er dan geen aandelen maar een nieuwe virtuele munt uitgegeven. En deze ongereguleerde markt blijkt booming te zijn. De Volkskrant duikt in de wonderlijke wereld van de Bitcoins, CombiCoins en crapcoins – onzinmunten.

Hoe fake news een complete stad op zijn kop zette

The New York Times (podcast)

Vlak voor de Amerikaanse verkiezingen kwam het nieuws over een brute verkrachtingszaak naar buiten. Het slachtoffer: een klein meisje van 5. De daders: een groep Syrische vluchtelingen. Enige probleem: er was helemaal geen verkrachtingszaak. In de (normaliter al sterke) dagelijkse podcast 'The Daily' van The New York Times vertelt de burgemeester hoe zijn stad wegzakte in een web van leugens, samenzweringen en verdachtmakingen. Zo destructief kan fake news dus zijn.