© ANP/Evert Elzinga

Follow the Money selecteert

5 Connecties

Relaties

Erdogan

Personen

Donald Trump

Organisaties

ING Schiphol

Werkvelden

Woningmarkt
11 Bijdragen

Ook deze week hebben we weer de beste stukken voor je uitgezocht. Vandaag onder andere: de motorfietsensector moet de millennial zien te strikken, Trumps persoonlijke advocaat doorgelicht en Erdogan waarschuwt Duitsland.

Banken werken met financiële knokploegen

De Groene Amsterdammer

Banken als ING en ABN Amro hebben de mond vol van maatschappelijk verantwoord ondernemen en hun zorgplicht. Maar als het gaat om het laten incasseren dan besteden ze het liever uit aan schuldopkopers gevestigd op de Jersey-eilanden. Deze ‘financiële knokploegen’ – met namen als Hoist, Vesting Finance, Lindorff en Direct Pay - hebben maar één doel voor ogen; de door hen opgekochte schulden zo snel mogelijk te gelde maken. Journalisten van het Platform Investico doen in een sterke longread in De Groene uitgebreid uit de doeken hoe rücksichtslos en schadelijk deze partijen te werk gaan. Zo worden (succesvolle) afbetalingsregelingen botweg aan de kant geschoven om beslag te leggen op lopende rekeningen. Het gevolg: de huur en zorgverzekeringen kunnen niet betaald worden waardoor er weer nieuwe achterstanden ontstaan. Maar de knokploegen hebben geen oog voor de zorgplicht, ze gaan voor de snelle cash op oude leningen die ze voor een appel en een ei opkopen.

Erdogan: ‘Duitsland pleegt politieke zelfmoord’

Zeit Online

Een dag voor het begin van de G20 publiceerde in Hamburg Die Zeit een interview met de Turkse president Erdogan. Opvallend, omdat de Turks-Duitse journalist van het weekblad, Deniz Yücel, nog altijd vastzit. Yücel zit al 140 dagen in eenzame opsluiting, omdat hij een PKK-leider interviewde. De Turkse autoriteiten verdenken hem daarom van het propageren van terrorisme.

De spanning is werkelijk om te snijden in het interview, waarin pijnlijk duidelijk wordt hoe ver Europa en Turkije van elkaar afdrijven. Het vraaggesprek geeft een huiveringwekkend inkijkje in de gedachtekronkels van de Turkse leider. Erdogan gelooft niet in onafhankelijke media en kan er met zijn hoofd niet bij dat Merkel Yücel vrij wil krijgen. Tegelijkertijd vindt hij de Saudische eis om Al Jazeera te sluiten wel in strijd met zijn opvatting van persvrijheid. Erdogan shopt gedurende het interview voortduren selectief in rechten en democratische principes. Het verbod om te spreken voor Turken in Duitsland noemt hij dan ook politieke zelfmoord.

De babyboomers zijn over hun midlifecrisis heen en kopen geen motorfietsen meer

Bloomberg

De producenten van motorfietsen beleefden tot aan de recessie gouden jaren. Een grote groep babyboomers maakte toen net een midlifecrisis door. De verkopen piekten in 2006, maar ook 2008 was nog een uitstekend jaar. De recessie raakte de sector meedogenloos, want motoren zijn vooral luxe-objecten voor mannen met een hoog consumentenvertrouwen. Na de recessie heeft de markt zich niet hersteld. De omzet van 2016 was nauwelijks hoger dan die in 2011. De groep babyboomers die hunkert naar het easy-rider-gevoel is over zijn hoogtepunt heen. De opgave is nu om millennials op de motor te krijgen en daarvoor zijn andere, lichtere en vooral goedkoper modellen nodig.

Doopceel van Trumps persoonlijke jurist Michael Cohen gelicht

New York Times

Trump stond als zakenman bekend als iemand die tegenstanders waar mogelijk kapot procedeerde, danwel dreigde dat te doen. Hij had een speciale jurist in dienst die zich daarmee bezighield, Michael Cohen. Deze man omschreef zijn taak ooit zo: ‘Als iemand iets doet dat Meneer Trump niet bevalt, dan doe ik alles wat in mijn macht ligt om de zaak op te lossen in het voordeel van Meneer Trump.’ In een interview met ABC uitte hij zich wat minder diplomatiek: ‘Als je iets verkeerds doet, kom ik achter je aan, grijp je bij je strot en laat niet los tot totdat ik klaar met je ben.’

In verband met het onderzoek naar ongeoorloofde banden tussen Trump en de Russen is Cohen al voor The House Intelligence Committee geweest en is ook de FBI met hem bezig. Trump heeft hem daarom even op een zijspoor gezet. De New Yorks Times komt met een portret van deze 'arm-twister' van de president.

Marechaussee blijkt de bottleneck op Schiphol

NRC Handelsblad

Afgelopen vrijdag begon de extreme spits op Schiphol: er werden 220.000 passagiers verwacht. Om je een idee te geven: dat is bijna de hele Eindhovense bevolking. De marechaussee zet alles op alles om de enorme reizigersstroom in goede banen te leiden, net als in de meivakantie. Helaas verliep het toen allemaal niet even vlekkeloos als beoogd. KLM en Schiphol vochten hun meningsverschillen publiekelijk uit, terwijl de wachttijden bij de paspoortcontroles opliepen en passagiers hun vluchten mistten. Om dergelijke praktijken te voorkomen heeft de luchthaven nu nog meer personeel ingezet, maar hoe haalbaar is een beter verloop op de luchthaven volgens de marechaussee eigenlijk?

Amerikaanse politici slaan persoonlijk munt uit zorgwet

The Intercept

Amerikaanse congresleden die zich inspannen voor de nieuwe zorgwet die de Republikeinen erdoor proberen te krijgen, blijken persoonlijk te investeren in zorgverzekeraars. Dat bracht The Intercept deze week aan het licht. De waarde van grote beursgenoteerde zorgverzekeraars in de Verenigde Staten steeg de afgelopen maanden met procentpunten. Het versoepelen van regels voor verzekeraars in combinatie met flinke belastingverlagingen, maken dat de nieuwe zorgwet er voor de bedrijven veelbelovend uitziet qua mogelijkheden tot winstoptimalisatie. Zeker twee volksvertegenwoordigers deden grote investeringen. Het handelen met politieke voorkennis is al langer een probleem in de Verenigde Staten, maar plannen om met nieuwe wetten te voorkomen dat congresleden zich bezighouden met insider trading werden tot nu toe steeds afgezwakt.

De wachtlijsten in de zorg zijn terug

Volkskrant

Bij een derde van de medisch specialismen is weer sprake van wachtlijsten. De lengte van de wachtlijsten verschilt wel behoorlijk per ziekenhuis. Ondermeer ogheelkunde, neurologie, maag-, darm-, leverziekten, allergiebehandeling en pijnbestrijding voldoen niet aan de norm. Als belangrijkste oorzaken van de oplopende wachtlijsten worden genoemd: de herstellende economie, die de zorgvraag verhoogt en het langer thuiswonen van kwetsbare ouderen die sneller in ziekenhuizen terechtkomen. Bij sommige specialismen is er ook sprake van een gebrek aan gekwalificeerde artsen.

De grootste luchtvloot van Mexico is van een drugskartel

War is Boring

Jorge Gustavo Arevalo-Kessler schopte het tot kapitein bij de Mexicaanse Luchtmacht en had voor topmaatschappij Emirates kunnen gaan vliegen, maar het liep net even anders. Arevalo-Kessler ging drugs en geld vervoeren voor het Sinaloa-kartel van Joaquin Guzman, beter bekend als 'El Chapo'.

Hoe klimaatscepticisme is uitgedraaid op iets gevaarlijks

The Guardian

Het idee dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de mens, is een verzinsel. De vijanden van de VS zitten erachter. Dat is wat president Trump verkondigde toen hij zijn land terugtrok uit het Parijse klimaatakkoord trok en daarmee hield hij zich dus aan zijn verkiezingsbelofte. Maar Trump staat niet alleen in zijn standpunt: klimaatverandering was voor álle Republikeinse presidentskandidaten een non-issue – de 95 procent wetenschappelijke consensus daarover ten spijt.

Klimaatscepticisme is door Trump en zijn aanhangers omarmd. Voor hen staat klimaatwetenschap gelijk aan de ‘eilte’. Niet elke klimaatscepticus is een aanhanger van de conservatieve ’alt right’ beweging. Omgekeerd is dat wel zo. En dat heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van het debat, gevaarlijke gevolgen zelfs, zo wordt in deze longread van The Guardian betoogd. Dat gaat niet meer om waarheid en bewijs, maar om de motieven en integriteit van klimaatwetenschappers, die systematisch ter discussie wordt gesteld.

Klimaatwetenschap is erg politiek geworden, links versus rechts. Dat was het niet altijd. De conservatieve Britse premier Margareth Thatcher noemde en een speech voor de VN de opwarming van de aarde de grootste bedreiging voor de mens. Thatcher was zelf wetenschapper voordat ze de politiek in ging, maar zij zag het ook als argument om kernenergie te bevorderen. Al Gore gebruikte de opwarming van de aarde voor zijn verkiezingscampagne.

Tegenwoordig is van een serieus inhoudelijk debat over het klimaat nauwelijks nog sprake en dat is te wijten aan het cynisme van de professionele onzekerheidszaaiers, de merchants of doubt. Twijfel en wantrouwen zaaien over feiten –een principe dat jarenlang gebruikt is door de tabaksindustrie. Het wantrouwen ten aanzien van politiek, is uitgedraaid op een wantrouwen ten aanzien van expertise en wetenschap in het algemeen. Lees ook het veelgelezen stuk dat FTM's Bart Crezee over dit onderwerp schreef: 'Stop met ontkennen: de opwaming van de aarde is geen 1 april grap'.

‘Fuck kapitalisme’

Trouw

Wilfred van de Poll doet verslag van de Hamburgse G20-rellen vanuit de vuurlinie.  Hij signaleert anarchie en een orgie van vernielzucht. De achterliggende gedachte van de autonomen, de globalisten en de aanhangers van het Schwarze Block wordt nergens geuit. Een onstuitbare drang tot vernieling lijkt de massa in zijn greep te hebben. Een Poolse demonstrant vat het motief van de actievoerders desgevraagd voor Van de Poll bondig samen: ‘Fuck kapitalisme, dat maakt ons kapot.’