
Ook deze week hebben we weer de beste stukken voor je uitgezocht. Vandaag onder andere: de motorfietsensector moet de millennial zien te strikken, Trumps persoonlijke advocaat doorgelicht en Erdogan waarschuwt Duitsland.
Banken werken met financiële knokploegen
Banken als ING en ABN Amro hebben de mond vol van maatschappelijk verantwoord ondernemen en hun zorgplicht. Maar als het gaat om het laten incasseren dan besteden ze het liever uit aan schuldopkopers gevestigd op de Jersey-eilanden. Deze ‘financiële knokploegen’ – met namen als Hoist, Vesting Finance, Lindorff en Direct Pay - hebben maar één doel voor ogen; de door hen opgekochte schulden zo snel mogelijk te gelde maken. Journalisten van het Platform Investico doen in een sterke longread in De Groene uitgebreid uit de doeken hoe rücksichtslos en schadelijk deze partijen te werk gaan. Zo worden (succesvolle) afbetalingsregelingen botweg aan de kant geschoven om beslag te leggen op lopende rekeningen. Het gevolg: de huur en zorgverzekeringen kunnen niet betaald worden waardoor er weer nieuwe achterstanden ontstaan. Maar de knokploegen hebben geen oog voor de zorgplicht, ze gaan voor de snelle cash op oude leningen die ze voor een appel en een ei opkopen.
Erdogan: ‘Duitsland pleegt politieke zelfmoord’
Een dag voor het begin van de G20 publiceerde in Hamburg Die Zeit een interview met de Turkse president Erdogan. Opvallend, omdat de Turks-Duitse journalist van het weekblad, Deniz Yücel, nog altijd vastzit. Yücel zit al 140 dagen in eenzame opsluiting, omdat hij een PKK-leider interviewde. De Turkse autoriteiten verdenken hem daarom van het propageren van terrorisme.
De spanning is werkelijk om te snijden in het interview, waarin pijnlijk duidelijk wordt hoe ver Europa en Turkije van elkaar afdrijven. Het vraaggesprek geeft een huiveringwekkend inkijkje in de gedachtekronkels van de Turkse leider. Erdogan gelooft niet in onafhankelijke media en kan er met zijn hoofd niet bij dat Merkel Yücel vrij wil krijgen. Tegelijkertijd vindt hij de Saudische eis om Al Jazeera te sluiten wel in strijd met zijn opvatting van persvrijheid. Erdogan shopt gedurende het interview voortduren selectief in rechten en democratische principes. Het verbod om te spreken voor Turken in Duitsland noemt hij dan ook politieke zelfmoord.
De babyboomers zijn over hun midlifecrisis heen en kopen geen motorfietsen meer
De producenten van motorfietsen beleefden tot aan de recessie gouden jaren. Een grote groep babyboomers maakte toen net een midlifecrisis door. De verkopen piekten in 2006, maar ook 2008 was nog een uitstekend jaar. De recessie raakte de sector meedogenloos, want motoren zijn vooral luxe-objecten voor mannen met een hoog consumentenvertrouwen. Na de recessie heeft de markt zich niet hersteld. De omzet van 2016 was nauwelijks hoger dan die in 2011. De groep babyboomers die hunkert naar het easy-rider-gevoel is over zijn hoogtepunt heen. De opgave is nu om millennials op de motor te krijgen en daarvoor zijn andere, lichtere en vooral goedkoper modellen nodig.
Doopceel van Trumps persoonlijke jurist Michael Cohen gelicht
Trump stond als zakenman bekend als iemand die tegenstanders waar mogelijk kapot procedeerde, danwel dreigde dat te doen. Hij had een speciale jurist in dienst die zich daarmee bezighield, Michael Cohen. Deze man omschreef zijn taak ooit zo: ‘Als iemand iets doet dat Meneer Trump niet bevalt, dan doe ik alles wat in mijn macht ligt om de zaak op te lossen in het voordeel van Meneer Trump.’ In een interview met ABC uitte hij zich wat minder diplomatiek: ‘Als je iets verkeerds doet, kom ik achter je aan, grijp je bij je strot en laat niet los tot totdat ik klaar met je ben.’
In verband met het onderzoek naar ongeoorloofde banden tussen Trump en de Russen is Cohen al voor The House Intelligence Committee geweest en is ook de FBI met hem bezig. Trump heeft hem daarom even op een zijspoor gezet. De New Yorks Times komt met een portret van deze 'arm-twister' van de president.
Marechaussee blijkt de bottleneck op Schiphol
Afgelopen vrijdag begon de extreme spits op Schiphol: er werden 220.000 passagiers verwacht. Om je een idee te geven: dat is bijna de hele Eindhovense bevolking. De marechaussee zet alles op alles om de enorme reizigersstroom in goede banen te leiden, net als in de meivakantie. Helaas verliep het toen allemaal niet even vlekkeloos als beoogd. KLM en Schiphol vochten hun meningsverschillen publiekelijk uit, terwijl de wachttijden bij de paspoortcontroles opliepen en passagiers hun vluchten mistten. Om dergelijke praktijken te voorkomen heeft de luchthaven nu nog meer personeel ingezet, maar hoe haalbaar is een beter verloop op de luchthaven volgens de marechaussee eigenlijk?
Amerikaanse politici slaan persoonlijk munt uit zorgwet
Amerikaanse congresleden die zich inspannen voor de nieuwe zorgwet die de Republikeinen erdoor proberen te krijgen, blijken persoonlijk te investeren in zorgverzekeraars. Dat bracht The Intercept deze week aan het licht. De waarde van grote beursgenoteerde zorgverzekeraars in de Verenigde Staten steeg de afgelopen maanden met procentpunten. Het versoepelen van regels voor verzekeraars in combinatie met flinke belastingverlagingen, maken dat de nieuwe zorgwet er voor de bedrijven veelbelovend uitziet qua mogelijkheden tot winstoptimalisatie. Zeker twee volksvertegenwoordigers deden grote investeringen. Het handelen met politieke voorkennis is al langer een probleem in de Verenigde Staten, maar plannen om met nieuwe wetten te voorkomen dat congresleden zich bezighouden met insider trading werden tot nu toe steeds afgezwakt.
De wachtlijsten in de zorg zijn terug
Bij een derde van de medisch specialismen is weer sprake van wachtlijsten. De lengte van de wachtlijsten verschilt wel behoorlijk per ziekenhuis. Ondermeer ogheelkunde, neurologie, maag-, darm-, leverziekten, allergiebehandeling en pijnbestrijding voldoen niet aan de norm. Als belangrijkste oorzaken van de oplopende wachtlijsten worden genoemd: de herstellende economie, die de zorgvraag verhoogt en het langer thuiswonen van kwetsbare ouderen die sneller in ziekenhuizen terechtkomen. Bij sommige specialismen is er ook sprake van een gebrek aan gekwalificeerde artsen.
De grootste luchtvloot van Mexico is van een drugskartel
Jorge Gustavo Arevalo-Kessler schopte het tot kapitein bij de Mexicaanse Luchtmacht en had voor topmaatschappij Emirates kunnen gaan vliegen, maar het liep net even anders. Arevalo-Kessler ging drugs en geld vervoeren voor het Sinaloa-kartel van Joaquin Guzman, beter bekend als 'El Chapo'.
Hoe klimaatscepticisme is uitgedraaid op iets gevaarlijks
Het idee dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de mens, is een verzinsel. De vijanden van de VS zitten erachter. Dat is wat president Trump verkondigde toen hij zijn land terugtrok uit het Parijse klimaatakkoord trok en daarmee hield hij zich dus aan zijn verkiezingsbelofte. Maar Trump staat niet alleen in zijn standpunt: klimaatverandering was voor álle Republikeinse presidentskandidaten een non-issue – de 95 procent wetenschappelijke consensus daarover ten spijt.
Klimaatscepticisme is door Trump en zijn aanhangers omarmd. Voor hen staat klimaatwetenschap gelijk aan de ‘eilte’. Niet elke klimaatscepticus is een aanhanger van de conservatieve ’alt right’ beweging. Omgekeerd is dat wel zo. En dat heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van het debat, gevaarlijke gevolgen zelfs, zo wordt in deze longread van The Guardian betoogd. Dat gaat niet meer om waarheid en bewijs, maar om de motieven en integriteit van klimaatwetenschappers, die systematisch ter discussie wordt gesteld.
Klimaatwetenschap is erg politiek geworden, links versus rechts. Dat was het niet altijd. De conservatieve Britse premier Margareth Thatcher noemde en een speech voor de VN de opwarming van de aarde de grootste bedreiging voor de mens. Thatcher was zelf wetenschapper voordat ze de politiek in ging, maar zij zag het ook als argument om kernenergie te bevorderen. Al Gore gebruikte de opwarming van de aarde voor zijn verkiezingscampagne.
Tegenwoordig is van een serieus inhoudelijk debat over het klimaat nauwelijks nog sprake en dat is te wijten aan het cynisme van de professionele onzekerheidszaaiers, de merchants of doubt. Twijfel en wantrouwen zaaien over feiten –een principe dat jarenlang gebruikt is door de tabaksindustrie. Het wantrouwen ten aanzien van politiek, is uitgedraaid op een wantrouwen ten aanzien van expertise en wetenschap in het algemeen. Lees ook het veelgelezen stuk dat FTM's Bart Crezee over dit onderwerp schreef: 'Stop met ontkennen: de opwaming van de aarde is geen 1 april grap'.
‘Fuck kapitalisme’
Wilfred van de Poll doet verslag van de Hamburgse G20-rellen vanuit de vuurlinie. Hij signaleert anarchie en een orgie van vernielzucht. De achterliggende gedachte van de autonomen, de globalisten en de aanhangers van het Schwarze Block wordt nergens geuit. Een onstuitbare drang tot vernieling lijkt de massa in zijn greep te hebben. Een Poolse demonstrant vat het motief van de actievoerders desgevraagd voor Van de Poll bondig samen: ‘Fuck kapitalisme, dat maakt ons kapot.’
11 Bijdragen
Jan Smid 8
http://nl.inflation.eu/inflatiecijfers/turkije/inflatie-turkije.aspx
Waarom kan het Europa zo hard raken? De deal met Turkije over het terugsturen van vluchtelingen. Turkije zal meer gaan vragen, zo is mijn verwachting. En als dat niet gehonoreerd wordt zet Turkije de grens open. Turkije zou 6 miljard krijgen maar daar is maar een klein deel van overgemaakt.
https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/vluchtelingendeal-opzeggen-is-nucleaire-optie-voor-turkije
Jan Smid 8
Pieter Jongejan 7
Jan SmidDe inflatie is in juni opgelopen tot 11,92%. Desondanks houdt de Turkse centrale bank de korte repo rente op 8%. Dit impliceert een negatieve reële korte rente van bijna -4%. Als gevolg van dit kunstmatig lage rentebeleid is de economische groei in het eerste kwartaal van 2017 gedaald tot 1,4%. Bedenk dat Turkije kampt met een sterke bevolkingsgroei en veel immigranten uit Syrië. De Turkse werkloosheid ligt daarom niet geheel onverwacht op 11,8%. De reële lonen stagneren en investeerders laten het ondanks lage reële rente/wisselkoers afweten. In 2004 (aantreden Erdogan) bedroeg de wisselkoers 0,546 voor een dollar tegen 3,002 in 2016. Erdogan probeert (zo blijkt uit het interview) goede relaties te onderhouden met zowel Rusland (toeristen en energieleveringen), de NATO (om daarmee de EU en de USA onder druk te zetten) en de USA (Turkije heeft geen olie, want raakte Mosul en Kirkuk aan het eind van de 1ste wereldoorlog kwijt aan de Engelsen), maar wel een grote Turkse bevolking, waarmee je onrust kunt stoken in Rusland en Azië (China). De Amerikanen lijkt er veel aangelegen om politieke controle te krijgen over Turkije teneinde via Turkije politieke druk uit te oefenen op zowel de EU, Rusland als China. Dit is naar mijn mening de achtergrond van de Amerikaanse steun voor de Güllen beweging. De coup is mislukt omdat de Russische inlichtingendienst het gevaar voor Rusland zag aankomen en Erdogan bijtijds heeft gewaarschuwd. Een nieuwe moordaanslag op Erdogan lijkt mij daarom niet onwaarschijnlijk. Hopelijk blijft die moordaanslag uit, want anders ontstaat er een burgeroorlog in Turkije en krijgen we daar een tweede Lybië (na de moord op Gadaffi.
Ernest Jacobs 6
Pieter JongejanIk zet wel vraagtekens bij de betrokkenheid van Rusland en Amerika bij de coup. Ik lees dat de Amerikanen de Gulen - beweging bij de coup hebben gesteund, maar bij mijn weten is de betrokkenheid van Gulen nooit sluitend aangetoond. Ik verneem graag bronnen. Erdogan heeft ook belang gehad bij de coup omdat hij nu zuiveringen kon doorvoeren.
Ik zie overigens niet meteen een burgeroorlog ontstaan in Turkije bij een moord op Erdogan. Daarvoor is het land teveel georganiseerd. Bovendien is er al een oorlog gaande met de Koerden en IS. Hoewel Erdogan met die laatste partij misschien wel te warme banden heeft.
Pieter Jongejan 7
Ernest JacobsErnest Jacobs 6
Pieter Jongejanof https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/05/waarom-de-gulenisten-achter-de-coup-zaten-3532298-a1514907
Met een andere invalshoek van je belangenanalyse kom je tot de conclusie dat Gulen er geen rol in had en dat Erdogan een False Flag opgezet heeft.
Met dat laatste wat je stelt ben ik het zeer oneens. Een sterke leider lijkt op korte termijn een oplossing, maar onderhuids bouwen zich spanningen op die culmineren tot een punt waarop de boel explodeert. Hoe een dergelijke leider ook wegvalt. Het overlijden van Tito, het wegjagen van Hoessein in Irak, Libie; de toestand in Syrie; op termijn is democratie de enige manier om ook de belangen van minderheden te behartigen. Hoewel het systeem niet perfect is. Zoals Churchill zei: democratie is het slechtste systeem, op alle andere systemen na.
Neem het belang van de Koerden. De HDP heeft een rol gehad in de Turkse politiek, maar juist Erdogan heeft een hele smerige rol gespeeld met de verkiezingen en de aanslagen die hij toeschreef aan de PKK en, in het verlengde daarvan, de HDP. Echte democratie met respect voor mensenrechten geeft ruimte aan minderheden zodat de wapens niet hoeven te worden opgepakt.
Voor de agenda van de Amerikanen op de internationale valutamarkt, ach. De Chinezen, Amerikanen en de Europeanen maken allemaal gebruik van mechanismes als ongebreidelde geldpersen et cetera. Om die focus alleen op de Amerikanen te richten is naar mijn mening beperkt.
Pieter Jongejan 7
Ernest JacobsJe onvoorwaardelijke geloof in de democratie kan ik niet delen. Welk systeem het beste is zal afhangen van de omstandigheden. In het leger van Churchill (denk aan WO1) bestond geen democratie, maar discipline omdat je anders een oorlog niet kunt winnen. Hetzelfde geldt voor het bedrijfsleven. Frankrijk verkeert al lange tijd in een staat van beleg, waarin tal van vrijheden zijn opgeschort. Natuurlijk gaat mijn voorkeur ook uit naar zoveel mogelijk vrijheden, maar om die vrijheden te handhaven zijn harde disciplinaire maatregelen nodig. Wie denkt dat een democratie altijd het beste is en daarom op lange termijn zal winnen is in mijn ogen naïef. Niet iedereen is gelukkig met zoveel mogelijk vrijheden; veel mensen prefereren stabiliteit boven vrijheid. De huidige politieke onrust en de huidige lobby voor hogere defensie-uitgaven zie ik als een poging om de status quo (waaronder de euro en de Amerikaanse dollar als wereldreservevaluta) zo lang mogelijk te handhaven. Maar ik ben het helemaal met je eens dat andere grote landen zoals China of Rusland hetzelfde zouden doen als de Amerikanen als ze de kans kregen. Daarom ben ik een voorstander van een kleinschalige democratie met veel intensief lokaal toezicht en dus vóór een soeverein Nederland à la Zwitserland.
Ernest Jacobs 6
Pieter JongejanMijn onvoorwaardelijke geloof in democratie, zoals je stelt, is voor het bestuur van landen. Niet voor legers, maar de aansturing van een leger moet democratisch gelegitimeerd zijn. Anders zal de samenleving minder blij zijn met de inzet waardoor het steeds moeilijker wordt een leger in te zetten. Denk aan het Duitsland van de keizer in WO I, dat verloor van de overige legers die wel democratisch gelegitimeerd waren. En in WO II hetzelfde: Nazi - Duitsland verloor van de democratische tegenkrachten (en van Stalin, niet echt een democraat maar wel tegen veel meer verliezen dan de overige geallieerden).
Ik denk dat democratie het beste is op lange termijn maar deel je conclusie helemaal: kleinschalig, Zwitsers model. Dat moet je dan naar mijn mening combineren met intensief onderwijs in de waarde van democratie, over verantwoordelijkheid van de burger in dat proces et cetera. Een rol daarin is bij de Zwitsers juist in het leger neergelegd, omdat er nog steeds een dienstplicht is. Ik zie daar wel de waarde van.
Pieter Jongejan 7
Ernest JacobsErnest Jacobs 6
Pieter JongejanZoals de PvdA mevrouw in gevoegd artikel aangeeft en daar ben ik het mee eens. Los van wie of wat achter de mislukte poging zat.
F.J. Unger 4
Wat op mij nog olijker over komt is het feit dat deze clubs, blijkbaar ook door de overheid getolereerd dan wel gesanctioneerd, soms hun vestigingsadres in 'Tax Havens' stallen ("Hoist noemt zich een ‘pan-Europese financiële groep’, is opgetuigd met durfkapitaal uit Zweden en officieel gevestigd op het eiland Jersey"). Dit, terwijl een startende ondernemer in NL door banken alleen al voor het openen van een rekening inmiddels wordt gevraagd om zo ongeveer alles van haar aandeelhouders te fourneren, zelfs in gevallen waar deze minder dan 1% aandelen in de startup bezitten.
Ik zou bij deze bijna geneigd zijn een publieke oproep te doen aan alle (kleinere) schuldenaren die door incasso-criminelen worden belaagd om zich te verenigen en als collectief ieder vorm van medewerking of aangaan van een betalingsregeling met deze financiële terroristjes te obstrueren.
In ieder geval mag een ieder die met deze, door de bancaire überkriminelen gesanctioneerde, clubs te maken krijgt er sowieso vanuit gaan dat circa 25% van de vordering méér dan genoeg is om ze hun grote bek te laten houden. Zeker bij bedragen tot ca. €15-20K zijn de kosten voor dit soort aasgieren al snel te hoog om er echt veel werk van te maken en is €2,5-5K als afkoop doorgaans genoeg om ze hun keutel weer in te laten trekken.
Afsluitend moet gezegd worden dat een ieder die schulden aangaat, daar ook een eigen verantwoordelijkheid bij heeft. We zijn tenslotte zelfstandige denkende mensen. Dit neemt echter niet weg dat wat zich inmiddels tot een heuse financiële terreurclub heeft ontwikkeld paal en perk dient te worden gesteld. Laissez faire..., prima, maar dit werkt dan wel twee kanten op.