Beeld door Flickr-gebruiker DonkeyHotey

Beeld door Flickr-gebruiker DonkeyHotey © CC-BY-SA 2.0

Follow the Money selecteert

Deze week in Follow the Money selecteert: Stephen King verklaart Trump, een computer kiest de beste sollicitant, mysterieus geld achter Brusselse activiteiten, investeren in post-Brexit vriendschappen. Verder: hacken is het nieuwe kluizen kraken, schoolhoofd moet opstappen na een artikel in de schoolkrant en dit is hoe de grond onder de economie verdween. Tot slot: achter de schermen bij Netflix, een nieuwe kijk op fake news en inktvissen zijn nog raarder dan we al dachten. Prettig weekend!

Meesterverteller Stephen King verklaart opkomst Trump

The Guardian

Deze week verscheen er in The Guardian een lang artikel van de hand van Stephen King, de legendarische Amerikaanse schrijver. Daarin probeert King op geheel eigen wijze te verklaren hoe zakenman Donald Trump president van de Verenigde Staten kon worden. Het lijkt niet voor hand te liggen om een schrijver van thrillers deze taak toe te bedelen, maar kenners van King's oeuvre weten wel beter. Zo vertonen zijn boeken The Dead Zone uit 1980 en Under the Dome uit 2009 sterke gelijkenissen met de hedendaagse werkelijkheid: beide boeken bevatten een mannelijk personage die op onwaarschijnlijke wijze macht weet te vergaren. Die tocht naar de macht verloopt in het werk van King volgens een patroon: eerst wordt er om de heren in kwestie gelachen, na verloop van tijd worden ze een alternatief voor de status quo en uiteindelijk worden ze verkozen tot officiele vertegenwoordigers van het volk, ondanks dat ze onwrikbaar zelfzuchtig en onervaren zijn. Precies dit patroon ontwaart King bij de opkomst van Trump. Verder gebruikt King in dit artikel de fictie om een kijkje te nemen in het hoofd van de Trump-stemmer. Hij voert zes denkbeeldige Amerikanen op en gaat tijdens een groepsgesprek opzoek naar de motieven van deze personages om op Donald Trump te stemmen.

Computer kiest objectief de beste sollicitanten

Het Parool (Blendle)

Bepaalt de computer welke sollicitant wordt aangenomen? In Het Parool stond deze week een artikel over het Chinese bedrijf Seedlink, dat in Amsterdam zijn eerste Europese vestiging opent. Taalgebruik blijkt een essentiële rol te spelen bij de juiste selectie van kandidaten. Het blijkt namelijk dat het taalgebruik van sollicitanten meer over henzelf zegt dan het meegestuurde cv. Er zijn ook bedenkingen: zo vraagt de Congolees Paul Mbikayi, die voor Refugee Talent Hub vluchtelingen koppelt aan vacatures bij Amsterdamse bedrijven, zich hardop af of taal ook kandidaten kan uitsluiten.

De mysterieuze man uit Beiroet

Politico

Politico heeft een portret geschetst van Ayman Jallad, een man die voor het Amerikaanse bedrijf Caterpillar tractors verkoopt. Maar behalve tractors 'verkoopt' Jallad ook een ware kruistocht tegen de Europese Commissie; deze wordt volgens hem gecontroleerd door multinationals. In dat kader financiert Jallad enkele van de luidruchtigste NGO's tegen de invloed van Brussel, zoals de NGO Corporate Europe Observatory and Friends of the Earth. Wie is deze mysterieuze Libanees?

Britse diplomatie investeert in Post-Brexit vriendschappen

The Guardian 

Een verslaggever van The Guardian was op een conferentie in Duitsland, waar hooggeplaatste Britse politici hoog opgaven van de eeuwige liefde van het Vereningd Koninkrijk voor Duitsland. De Britten zijn op het moment bezig de relatie met de belangrijke EU-landen aan te trekken. Ze begrijpen dat een goede relatie met Duitsland een groot voordeel is bij de Brexit-onderhandelingen. Bovendien moeten de Britten ook na Brexit goede relaties met Europa behouden. De EU is, met 44 procent, de belangrijkste exportmarkt voor de Britten. Je eeuwige liefde verklaren tijdens een zelfgekozen scheiding blijkt echter toch een lastige vorm van diplomatie.

Schoolhoofd moet opstappen door onthullende reportage in schoolkrant

The Washington Post

De Pittsburg High School in Kansas kreeg op 6 maart een nieuw schoolhoofd, genaamd Amy Robertson. Reden voor de jonge journalisten van de schoolkrant om onderzoek te doen naar de achtergrond van deze vrouw. Kort na aanvang van het onderzoek ontstonden er vragen over de opleiding van Robertson. De vrouw vermeldde op haar CV dat zij jaren geleden haar masterdiploma en doctorstitel had behaald aan een prestigeuze privé-universiteit. Uit onderzoek van de leerlingen bleek echter dat deze onderwijsinstelling niet geaccrediteerd is; ook kwamen er nog veel meer onwaarheden aan het licht. Het kersverse schoolhoofd moest uiteindelijk noodgedwongen aftreden.

Waarom een bank beroven als je deze ook kan hacken?

Wired

Afgelopen herfst vond er een uniek soort bankroof plaats in Brazilië, zo onthulden onderzoekers van Kaspersky deze week. Waarom uniek? Omdat dit niet zomaar een digitale kraak was. Een groep cybercriminelen slaagde er namelijk in om het adres van een grote Braziliaanse bank vijf uur lang over te nemen en klanten in een minutieus nagemaakte versie van de online bankieren-omgeving te lokken. Zodoende waren ze in staat om de gegevens van alle klanten die die middag gebruik maakten van de website te stelen. Op Wired lees je hoe ze deze 21e-eeuwse wisseltruc voor elkaar kregen.

Hoe de grond uit de economie verdween

Evonomics

Econoom Josh Ryan-Collins geeft in dit artikel een samenvatting van het boek 'Rethinking Economics of Land and Housing', dat hij samen met twee collega's schreef voor de New Economics Foundation. Collins geeft een bondige weergave van de geschiedenis van grond als productiefactor en legt uit hoe die factor uit de standaard economische modellen verdween. De stijging van grond- en huizenprijzen zuigt de koopkracht uit de rest van de economie terwijl slechts enkele grondbezitters profiteren. Volgens Collins reden om grond weer een eigen plek in de macro-economische modellen te geven.

Achter de schermen bij Netflix

Volkskrant

Een kwart van de Nederlanders is lid van Netflix. Wereldwijd heeft het bedrijf maar liefst 94 miljoen abbonees. 'Bingewatchen' is verheven tot een ware volkssport. De Volkskrant zocht uit hoe dat succes is ontstaan en nam een kijkje achter de schermen bij de streamingsdienst in Californië. Over precieze cijfers doet het bedrijf geheimzinnig, maar de schrijvers wisten wel zeven strategieën te ontwaren die leiden tot het succes. Waaronder: de eenvoud, het maken van eigen series, maar ook het streven naar wereldheerschappij. Toch twijfelen sommige analisten of het huidige succes lang kan blijven voortduren. In een recent rapport stelt Count Morningstar Research dat Netflix op dit moment weliswaar de beste papieren heeft van alle aanbieders, maar dat de toekomst ongewis is. De onderzoekers wijzen op de stevige concurrentie in de VS van Amazon én van lokale aanbieders. Ook zijn de analisten bang dat Netflix nog meer geld zal moeten uittrekken voor films en series, terwijl de abonnementsprijzen niet veel hoger kunnen worden.

Vier nieuwe perspectieven op het fenomeen ‘fake news’

Nieman Lab

Onderzoekers van Public Data Lab onthulden deze week hun nieuwe ‘Field Guide to Fake News’. Daarin creëren ze een uitgebreide analyse van ‘Fake news’ en onderzoeken ze nieuwe manieren om met het fenomeen om te gaan. Op de website van Harvard’s Nieman Lab geven de auteurs een voorproefje van hun bevindingen.

Bizar feitje van de week: inktvissen kunnen hun eigen RNA veranderen

Wired

Inktvissen en octopussen zijn zo ongeveer de vreemdste wezens op aarde. Hoewel ze al miljoenen jaren bestaan en verwant zijn aan slakken en andere weekdieren, zijn ze bijzonder intelligent. Ze kunnen met elkaar communiceren, puzzels oplossen, jampotten openen en zich heel goed camoufleren — zelfs in het donker. Een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Cell laat echter zien dat ze nog een andere bijzondere eigenschap hebben. Inktvissen kunnen namelijk hun eigen RNA (een molecuul dat deel uitmaakt van je genetische structuur) aanpassen. Hierdoor evolueren ze niet langer op dezelfde manier als andere wezens. Één van de onderzoekers vertelt tegen Wired dat de reden hiervoor mogelijk is dat de inktvissen zo een intelligenter brein konden krijgen.