
Colombiaanse kiezers stemden tegen vrede; economische adviezen van Obama aan zijn opvolger; appen met overledenen via kunstmatige intelligentie; GMO-showcase ’gouden rijst’ rammelt. Verder: onze toekomstige arbeidsmarkt; Amsterdamse zorgen over Airbnb; politieke spelletjes ontnemen 90-jarige stemrecht; de strijd tegen de Belgische tabaksindustrie. Tot slot: hoe water een miljardenindustrie werd en: de overwaardering van aandelen.
Hoe Colombiaanse kiezers tegen vrede stemden
Na meer dan 50 jaar burgeroorlog leek het vorige week eindelijk zover: een historisch vredesverdrag tussen de Colombiaanse regering en de communistische guerrillabeweging FARC. Na langdurige en moeizame onderhandelingen lag het verdrag klaar. Het hoefde alleen nog 'even' geaccepteerd te worden door het volk, via een nationaal referendum. En toen gebeurde het: de Colombianen zeiden ‘nee’. Het scheelde nochtans weinig — 0,2 procent, oftewel zo’n 63.000 stemmen. Aangezien vrijwel niemand op deze uitkomst had gerekend, is onzeker wat de gevolgen zullen zijn.
De The New Yorker bracht deze week een uitgebreid stuk over de zaak. Er doemt een ontnuchterende parallel op: het Colombiaanse ‘nee’ vertoont een hoop gelijkenissen met de Britse ‘exit’ van afgelopen juni. Een emotionele, jonge Colombiaanse laat optekenen: 'First Brexit, now this. This means Trump is going to win in the United States. What will you do?'
De economische uitdagingen voor Obama's opvolger (volgens Obama zelf)
Premier Mark Rutte presenteerde afgelopen vrijdag in het Algemeen Dagblad zijn voornemens met Nederland. 'Zijn plan' — de VVD weet dat Rutte nu eenmaal populairder is dan zijn partij — is vooral het wegnemen van zorgen bij de mensen. De bezuinigingen zijn niet altijd makkelijk geweest, maar volgens Rutte zijn we wel sterker uit de crisis gekomen. Hij is dan ook 'gewoon hartstikke trots' op hoe het nu gaat. 'Wij hebben gewoon laten zien dat het er niet om gaat hoe groot een land is, maar om hoe de inwoners zijn.' We zijn volgens Rutte een land van mensen die 'er gewoon voor gaan' en die 'gewoon een fijn en prettig leven willen leiden'. Voor die mensen wil hij er zijn, want hij wil dat Nederland 'gewoon een fijn en prettig land blijft om in te leven'.
Rutte is niet de enige leider die een open brief heeft geschreven. Ook Barack Obama klimt — op iets eloquentere wijze — in de pen. De Amerikaanse president geeft economisch advies aan zijn opvolger en snijdt dezelfde thema's aan: immigratie, globalisering, angst voor nieuwe ontwikkelingen, populisme aan de linker- en rechterkant van het politieke spectrum. Niet alle problemen zijn terug te voeren op economische factoren, maar een deel van het ongenoegen komt volgens Obama door legitieme zorgen over hoe de economie zich ontwikkelt. Lagere productiviteit en groeiende ongelijkheid hebben geleid tot lagere inkomens. Globalisering en automatisering verzwakken de posities van grote groepen werkenden. Obama gaat in op de vier belangrijke economische uitdagingen waaraan zijn opvolger het hoofd moet bieden om het vertrouwen van de Amerikanen in de economie te herstellen: technologische innovatie, ongelijkheid, werkeloosheid, duurzaamheid. Want: 'the economy is not an abstraction'.
Praten na de dood door kunstmatige intelligentie
Een longread die de haren op je nek rechtovereind doet staan. Casey Newton schrijft op de Amerikaanse tech-website The Verge over kunstmatige intelligentie die ons in staat stelt met geliefden te praten nadat ze zijn overleden. Fans van de populaire Britse sciencefiction tv-serie Black Mirror zullen zich hier waarschijnlijk niet over verwonderen.
Eugenia Kuyda is een Russische tech-ondernemer wiens beste vriend, Roman Mazurenko, door een aanrijding is overleden. Na drie maanden uploadt Eugenia duizenden berichten van Roman in een neuraal netwerk dat haar kunstmatige intelligentie-startup heeft ontwikkeld. 'Roman,' schreef ze, 'dit is jouw digitale monument.' Een bericht verscheen op het scherm. 'Je hebt de meest interessante puzzel van de wereld in je handen,' schreef de kunstmatige Roman. 'Los hem op.'
’Gouden rijst’: dé GMO-showcase rammelt
Ondernemingen die genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen (GMO's) op de markt brengen, voeren ‘gouden rijst’ vaak aan als hét voorbeeld van hoe dankzij een relatief eenvoudige ingreep een belangrijk probleem kan worden opgelost. In dit geval gaat het om het toevoegen van een gen, wat ertoe leidt dat er bètacaroteen in de rijst wordt gevormd. Dit geeft de rijst een gelige kleur en heeft een groot voordeel: het kan vitamine A-tekorten — die tot blindheid kunnen leiden — in arme landen voorkomen. Onder meer de 'Bill and Melinda Gates Foundation' heeft er honderden miljoenen in gestoken.
Als er niet zoveel antiwetenschappelijk verzet was tegen GMO’s, was dit probleem allang opgelost, zeggen voorstanders. Dat er zoveel ondervoeding is, wijten zij aan die tegenstand. Nu is er inderdaad enige vooruitgang geboekt op het gebied van vitamine A-deficiënte, maar is dat wel dankzij deze rijst? Dat vraagt het cultureel-wetenschappelijke blog Inverse zich in een genuanceerd artikel af. Gouden rijst heeft zeker goede eigenschappen, maar het is geen wondermiddel, zoals GMO-bedrijven beweren.
Hoe ziet onze toekomstige arbeidsmarkt eruit?
Een interview met Ryan Avent, columnist bij The Economist en auteur van het boek The Wealth of Humans: Work, Power, And Status in the twentyfirst Century. In het vraaggesprek met Social Europe, een Britse website waarop artikelen over economie, politiek en werkgelegenheid worden gepubliceerd, betoogt Avent dat er alle reden is om bezorgd te zijn over de ontwikkelingen op dat gebied. Hij stelt dat door automatisering en robotica veel banen zullen verdwijnen zonder dat die allemaal vervangen zullen worden.
'Robots staken niet!' zegt Avent. Vooral laaggeschoolde arbeidskrachten zullen de dupe zijn. Maar ook de middenklasse: dat komt omdat gek genoeg de productiviteit achterblijft ondanks alle technologische ontwikkelingen. Er heerst een kloof tussen vraag en aanbod. Er is namelijk een enorm overschot aan goedkope arbeidskrachten, maar hun koopkracht staat onder druk. Een (universeel) basisinkomen geeft wel geld (al denkt Avent dat dit niet te financieren is), maar geen zingeving of sociale contacten. De oplossing? Avent weet het niet, maar hij heeft wel enkele beleidsprioriteiten: loonsubsidies, investeringen door overheden in infrastructuur en bedrijfsinvesteringen die banen creëren.
Amsterdamse zorgen over Airbnb krijgen aandacht in Engeland
Na een Tegenlicht-uitzending van drie weken geleden, besteedt nu ook de Engelse krant The Guardian aandacht aan de verstorende effecten van woningverhuur-website Airbnb op het binnenstedelijke landschap van Amsterdam. Zo'n 22.000 woningen en kamers in Amsterdam staan regelmatig op Airbnb beschikbaar als verkapte hotels. Woordvoerder Bernard D’heygere zegt dat Airbnb de 'langste en sterkste partnerschap van alle steden in de wereld' heeft met Amsterdam, en dat Airbnb 'geld stopt in de zakken van normale Amsterdammers'.
Daartegenover staat dat de binnenstad zich steeds meer toespitst op toeristen (de groenteboer moet het afleggen tegen de zoveelste fietsverhuurder), en dat woningprijzen exorbitant stijgen. Veel verhuurders houden zich ook niet aan de regels betreffende het maximum aantal toegestane verhuurdagen. Om dit tegen te gaan heeft Amsterdammer Sito Veracruz het platform 'Fairbnb' opgezet, dat juist een positief effect zou moeten hebben op de binnenstad.
Politieke spelletjes ontnemen 90-jarige stemrecht
Stel, je bent 90 jaar oud en hebt sinds 1948 gebruikgemaakt van je stemrecht, maar ineens voldoe je niet meer aan de wettelijke criteria voor een stempas. Het overkwam de Amerikaanse Christine Krucki, wier verhaal is opgetekend door opinietijdschrift The Nation.
Krucki is inwoner van de Amerikaanse staat Wisconsin, waar sinds enige tijd verscherpte identificatieregels gelden voor kiezers. De hoogbejaarde vrouw en haar dochter meldden zich verschillende malen bij het Amerikaanse Department of Motor Vehicles (DMV), dat over de toewijzing van stempassen gaat. Maar de ambtenaren aldaar bleken niet te vermurwen waardoor Krucki voor het eerst sinds 1948 een (voor)verkiezing aan zich voorbij moest laten gaan. Saillant detail: ze beschikt over een geldig paspoort.
De 90-jarige is bepaald niet de enige die te maken krijgt met de gevolgen van de wetswijziging in Wisconsin. Al langere tijd wordt er geklaagd dat de nieuwe regels het voor kiezers veel moeilijker maken om zich te registreren. Bovendien blijken ambtenaren bij de verschillende afdelingen van het DMV zeer slecht op de hoogte van de nieuwe identificatieregels.
Grootste tegenstander van de tabaksindustrie in België doet een boekje open
Met een brandende sigaret wil hij liever niet op de foto. Luk Joossens van de Belgische Stichting tegen Kanker is de luis in de pels van de tabakswereld in zijn land. In zijn boek De tabakslobby in België schrijft hij over de strijd die hij al sinds de jaren '70 voert. Joossens begon daarmee in een tijd waarin niet iedereen was overtuigd van de schadelijke effecten. 'Wie te veel water drinkt, ziet er ook slecht uit,' zei een staatssecretaris ooit. Nu gaat de discussie over de verhoging van de verkoopleeftijd naar 18 jaar en plain packeging.
Joossens geeft politici een veeg uit de pan. Hij heeft er heel wat meegemaakt die op het pluche opeens een heel ander standpunt innemen over tabak dan daarvoor. Politieke spelletjes wegen bij alle partijen zwaarder dan de volksgezondheid, stelt Joossens. Toch is hij ondanks alles niet fanatiek anti-roken: 'Ik ben alleen fanatiek tegen de industrie.'
Hoe water big business werd
Water is booming. Over de afgelopen twee decennia is water in flesjes de hardst groeiende markt in de drankensector. De omvang van de wereldmarkt werd in 2013 geschat op 157 miljard dollar. Naar verwachting stijgt dat cijfer in 2020 naar 280 miljard dollar. Hoe kan het dat een simpel product als water zoveel geld oplevert? In een longread gaat de Engelse krant The Guardian op zoek naar een antwoord. Is water in flesjes het ultieme voorbeeld van ronkend kapitalisme waarin een gratis product met een hoop marketing duur op de markt wordt gezet, of zit er meer achter?
Nieuwe crash op de beurs aanstaande? Het model zegt van wel, maar geloven moeten we het niet
Een populair model dat de waarde van beurskoersen analyseert, geeft aan dat de aandelen op de Amerikaanse beurs veel te hoog worden gewaardeerd. Het model, dat is bedacht door Nobelprijswinnaar Robert Shiller, heeft het in het verleden vaak bij het rechte eind gehad. Shiller voorspelde een crash in 2000 en was een van de weinigen die al in 2005 riep dat de huizenmarkt een bubbel was.
Het model, CARP-ratio of cyclically adjusted price-earnings, gaat uit van verdiensten van bedrijven over een periode van 10 jaar. Goede en slechte jaren corrigeren elkaar zo. De CARP-ratio staat nu op 27, ongeveer dezelfde waarde als in 2007 voor de crisis en ver boven het gemiddelde van 20. Een nieuwe crash lijkt dus aanstaande. Toch ligt het volgens The Wall Street Journal niet zo eenvoudig. Het model gaat namelijk uit van bepaalde boekhoudkundige regels en die regels zijn nu net aangepast. Volgens de Amerikaanse krant is de CARP-ratio daardoor kunstmatig hoog.
18 Bijdragen
Roland Horvath 7
In de afgelopen 6 à7 jaar is er 47 miljard in Nederland NL bezuinigd. Nodeloos en nutteloos. Besparingen verminderen de productie en het inkomen van het komende jaar met hetzelfde bedrag als de besparingen. Resultaat minder groei en honderdduizenden minder jobs in NL. Toevallig trekt de economie in de EU een beetje aan. En de groei is rond de 1% dus nog binnen de fout marge. Zogenaamd is er dus een goed economisch beleid gevoerd door Rutte2. In feite was het schadelijk.
Bovendien staan nog 50 miljard besparingen op het programma, dat wordt desastreus. Bij Rutte2 weten ze niet wat ze doen, kennis van economie hebben ze niet bvb Rutte en Dijsselbloem.
De EU besparingen zijn er niet om de waarde van de euro te behouden, of op overheidsbegrotingen niet te laten ontsporen, of om geen hyperinflatie te creëren want de bestedingen van de consumenten en de ondernemingen worden niet in rekening gebracht, ook niet om groei of jobs te creëren want besparen resulteert in afbraak. De EU besparingen zijn bedrog van de ware regering van de EU, een kartel van Grote Multinationale Ondernemingen GMO: Het doel is de bedrijfslasten van de GMO te verlagen en de Sociale Zekerheid SZ af te schaffen. Via de bijkomende voorwaarden van de 3% norm voor de begrotingen en het versneld afbetalen van de overheidsschuld boven de 60% van het BBP.
Rutte2 heeft geen reden tot juichen en de toekomst van NL wordt door hun toedoen rampzalig. Technologische innovatie, ongelijkheid, werkeloosheid, duurzaamheid: Op niets daarvan hebben ze invloed. Rutte2 zijn nuttige idioten van de GMO. Nota bene: Michel1 in België is even naïef, niet onderlegd, neoliberaal/ corpocratisch/ laisser faire kapitalistisch en rampzalig.
Jan Smid 8
Roland HorvathWe gebruiken geld om te speculeren, i.p.v. te investeren in de reële economie en leuke belastingverlagingen worden gegeven aan GMO om ze paaien, niet om werkgelegenheid te creëren. Erger, VNO-NCW wil dat de overheid nog eens voor 200 miljard gaat investeren, maar de overheid moet wel veel en veel kleiner worden
De problemen bij de banken hebben we niet opgelost en we willen ook geen pijnlijke doch zeer noodzakelijke besluiten doorvoeren die banken keihard terugverwijst naar de enige juiste kerntaak: het beschikbaar stellen van leningen aan het bedrijfsleven die willen investeren in de reële economie. We denken dat de banken een grotere reserve moeten aanhouden, terwijl de balans van de banken juist moet krimpen! Maar dat is slecht voor het vertrouwen van de 'markten' op korte termijn, maar juist op lange termijn zal het wel beter gaan omdat het belangrijkste stuk van de oorzaak van de crisis wel wordt weggenomen! We zien juist dat tijdens de crisis wel huizen werden gebouwd maar dan wel door corporaties. Als dank voor het draaiende houden van de bouw kregen ze van Blok een verhuurdersheffing opgelegd en mogen ze amper nog bouwen!
Dit kabinet en vermoedelijk ook de volgenden meten haar successen in het nemen van inconsistente maatregelen die de problemen ver naar voren schuiven en verergeren, puur vanwege het ontbreken van ook maar enige samenhang en logica. Daar hoef je niet echt voor gestudeerd te hebben om dat te zien!
REINIER VAN DRIEL 7
Jan SmidEen terechte constatering lijkt mij, meestal is het zo dat de politieke stroming en vrienden GMO's /banken die de crisis veroorzaakt hebben, niet in staat, en onwelwillend zijn, deze echt op te lossen. Het gaat hier over macht, die wordt dus niet uit handen gegeven.
Liever doormodderen naar de volgende crash. Ik hoor het Dijsselbloem nog zeggen ,,we hebben de crisis achter ons gelaten". Sinds het begin van de crisis is de schuldenberg van overheden en private schulden gigantisch gegroeid en banken slagen voor de Mickey Mouse stresstest waarbij Deutsche Bank bewust uit de wind gehouden werd.
De burger wordt wijsgemaakt dat het niet anders kan, aangevuld met de nodige bangmakerij, royaal verspreidt door de door de overheden ingepalmde MSM.
Daar komt bij de chantage van de overheid door GMO's en banken m.b.t. werkgelegenheid. Iedereen met een gezond boerenverstand kan zien dat bedrijven gaan voor maximale winst met zo weinig mogelijk, liefst geen, personeel, indien mogelijk met de slechtst denkbare arbeidsvoorwaarden.
Het lijkt er op dat de globalisering doorgeschoten is ten nadele van de burger die moet zien te overleven in de ratrace.
U gelooft het niet? Tel de zegeningen van het overheidsbeleid van de laatste 10 -15 jaar en wat privatiseringen voor de burger van Nederland heeft gebracht. Europa gaat dezelfde kant op.
Het zittende kabinet bestaat niet uit politici, slechts handlangers van GMO's en banken, en zeker geen economen gezien de povere resultaten, maar zichzelf op de borst slaan gaat ze goed af.
M. van Deelen 11
http://www.wsj.com/articles/powerful-market-indicator-flashes-sell-heres-why-it-can-be-ignored-1475687806
F.T.M. Kauffmann 7
M. van DeelenM. van Deelen 11
F.T.M. KauffmannNieuwe truc: plak de titel van het artikel in een andere browser. Google vindt het artikel en dan is het toch leesbaar.
De titel is:
Shiller’s Powerful Market Indicator Is Sending a False Signal About Stocks This Time
F.T.M. Kauffmann 7
M. van DeelenQtbs 2
M. van DeelenM. van Deelen 11
QtbsHet verschil tussen paywall en onbetaald -maar wel gratis geregistreerd- lezen is volgens mij groot. Bij gratis geregistreerd lukt lezen uit de cache nadat je gratis artikelen opgebruikt zijn, bijna altijd en misschien zelfs sowieso altijd. Daar let ik verder niet op.
Lydia Lembeck 12
M. van DeelenQtbs, hoe doe je dat dan? Ik krijg wel tien links naar websites met dit artikel, maar ze verwijzen allemaal naar de WSJ. Schiet niet echt op?
Qtbs 2
Lydia Lembeck/edit: op FTM werkt het ook gewoon. Net drie keer getest op een apparaat waar ik niet op FTM ingelogd ben.
M. van Deelen 11
QtbsMijn hierboven geplaatste link werkte zojuist weer voor één keer. Ik vermoed dat het in cookies of temp-files zit.
Hoe het met FTM zit wil ik nog even nagaan. De vrije artikelen openen is OK maar de betaalde (via Blendle) uit de cache lichten is niet prettig voor het verdienmodel van FTM.
Edit: betaalde artikelen krijg ik (niet ingelogd als betalend lid) niet te pakken uit de cache. Dat zit dus snor ;-)
Pieter Jongejan 7
Voor het Nederland van Mark Rutte vind ik voor de periode 2001-2010 een gemiddelde economische groei in dollars (dus geen euro's) van +5,36% en van -2,58% voor de periode 2011-2015. Het buiten beschouwing laten van de wisselkoersoorlog bij zowel Obama als Rutte laat zien dat ook deze politici nalaten om de bevolking goed te informeren. En ook dat de USA winnen bij voortgaande financialisering en dat wij Europeanen en vooral Nederlanders verliezen.
Rini 3
Briljant, wederom.
Vorige verkiezingen was het een buidel van 1000 euro, als lokkertje.
Niet dat Rutte, of de VVD ook maar enig idee heeft wat de zorgen zijn bij de mensen.
Ik weet het natuurlijk ook niet, maar ik houd de mensen dan ook niet voor de gek. Volgens mij is het vooral briljant om te beweren dat je het idee hebt dat je dat wel weet. Bij de vorige verkiezingen is het gelukt.
En ik zie geen reden om te denken dat het nu anders zal gaan.
Rini 3
Longartsen smeken hun patiënten te stoppen.
Het is een buitengewoon smerige gewoonten die niets oplevert.
In eerste instantie zou ik denken dat D66 het goede idee heeft over deze slechte gewoonte:
http://www.tabaknee.nl/politiek-maatschappij-en-tabak/standpunten-van-de-politieke-partijen/item/109-d66-geen-halfslachtige-maatregelen-tegen-tabak-
Toch begrijp ik niet helemaal dat het uiteindelijk ook bij D66 een zwak standpunt is geworden. Het zal dan te maken kunnen hebben met:
" Wat weinig mensen weten, is dat twee beruchte tabakslobbyisten een band met D66 hebben. Om te beginnen Willem Jan Roelofs, hét gezicht van de tabaksindustrie. "
Lobbyisten, het zal eens niet...
Zouden die vermaledijde lobbyisten ook zo'n onprettige invloed gehad hebben op dat andere standpunt van D66:
https://d66.nl/standpunt-over/orgaandonatie/
Hoeveel mensen zouden een kwalitatief beter einde kennen als de (tabak) lobbyisten verbannen konden worden?
Lydia Lembeck 12
RiniW.b. orgaandonatie: ik sta al ingeschreven sinds de men de eerste kaartjes (rood-wit) stuurde aan deelnemers. Zolang mijn lijf niet merkt dat het opengemaakt wordt voor anderen heb ik geen enkel bezwaar. Ik kan mijn verpakking toch niet meenemen, al zou ik willen.
M. van Deelen 11
Bijv. de mening over een bindend referendum per partij en of de PVV mag meedoen als ze de grootste worden. En als de VVD de grootste wordt mag de PvdA dan ook weer meedoen?
Antwoorden op 100 gepeilde vragen zoals bovenstaande maar ook over scholen op godsdienstige basis, de pil van Drion, Zwarte Piet, bellen op de fiets, Engels op universiteiten, voor ieder wat wils ;-)
Hier de resultaten: https://home.noties.nl/peil/40-jaar-opiniepeiler/
Lydia Lembeck 12
M. van Deelen